Zonnepanelen: ben ik beter af met een analoge of met een digitale meter? | Ecobouwers.be

U bent hier

Zonnepanelen: ben ik beter af met een analoge of met een digitale meter?

De digitale meter wordt in etappes uitgerold over heel Vlaanderen. De Vlaamse overheid laat ons nog tot eind 2020 zelf beslissen volgens welk stelsel we gefactureerd willen worden: volgens het analoge, of volgens het nieuwe digitale systeem. Ludovic Vigneron, zaakvoerder van Advenso legt het verschil uit.

Het nieuwe digitale systeem is doorgaans voordeliger als je:

 

  1. de elektriciteit die je zelf opwekt ook zo veel mogelijk zelf verbruikt
  2. toestellen uitgerust zijn met een timer of digitaal kan sturen
  3. vaak overdag thuis bent
  4. investeert in een thuisbatterij

Het oude analoge systeem is doorgaans voordeliger als je:

 

  1. meer stroom produceert dan je zelf verbruikt
  2. veel elektriciteit verbruikt in de winter door elektrische verwarming of een warmtepomp
  3. heel weinig stroom verbruikt in de zomer
  4. veel stroom verbruikt ‘s nacht

Zonnepanelen met een analoge meter

“De analoge meter behoeft niet veel uitleg”, steekt Ludovic Vigneron van wal. “Als je elektriciteit van het net haalt, draait hij in één richting. Wek je zelf elektriciteit op met je zonnepanelen die je niet zelf verbruikt, bijvoorbeeld overdag wanneer je op je werk bent, dan zet je energie op het net. Dan draait de meter terug. Wie evenveel elektriciteit op het net zet als eraf haalt, krijgt op het einde van het jaar dus een factuur van 0 euro.”

Het prosumententarief

“Maar de elektriciteit zelf is niet de enige kost.” gaat hij verder. “Ook de distributie ervan en het aanleggen en onderhouden van het net kosten geld. Die kabels komen er niet gratis te liggen. En wie niet alleen elektriciteit van het net afneemt maar er ook elektriciteit opzet, gebruikt het net eigenlijk dubbel. Daarom werd het prosumententarief in het leven geroepen, zodat ook mensen die zonnepanelen hebben een faire bijdrage leveren aan het onderhoud van het net.”

“Vergis je niet”, vervolgt Ludovic, “ook met het prosumententarief blijven zonnepanelen een geweldige investering. Een installatie is al op gemiddeld 8 jaar terugverdiend, terwijl ze minstens 25 jaar meegaat. Bovendien maak je zelf 100 procent schone energie aan.”

Zonnepanelen met een digitale meter

“Daar komt met de digitale meter verandering in”, gaat Ludovic verder. “De tariefstructuur wordt helemaal herzien. En dus ook het prosumententarief. Op termijn schakelen we allemaal over naar de digitale meter. Dat zijn eigenlijk 2 aparte tellers: eentje die meet hoeveel elektriciteit je afneemt, en eentje die meet hoeveel je op het net zet. Voor wat je afneemt moet je betalen. Voor wat je op het net zet, krijg je een vergoeding. Maar die tarieven zijn niet meer één op één, zoals bij de analoge meter. Zowel de stroom die je op het net zet, als de stroom die je afneemt, zullen op je factuur vermeld staan. Het prosumententarief valt dan weg.” 

Kies je best voor analoog of digitaal ?

Ludovic Vigneron: “Als je tussen nu en eind 2020 zonnepanelen installeert, kan je er nog voor kiezen om gefactureerd te worden volgens het analoge systeem. Zelfs als je al een digitale meter hebt. Dat voordeel behoud je dan voor 15 jaar.* Die 15 jaar begint trouwens te lopen vanaf de eerste ingebruikname van de installatie. Plaats je achteraf nog zonnepanelen bij, dan loopt die periode gewoon door - je kan niet ‘herstarten’.” 
“Heel wat mensen kiezen voor het oude systeem, omdat het voorspelbaar is: zolang je evenveel of meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, betaal je enkel het prosumententarief. Je hebt dan gegarandeerd een lage energierekening.“

* Onder voorbehoud. De energieregulator VREG heeft een vernietigingsberoep ingediend bij het Grondwettelijk Hof. De uitslag is nog niet bekend.

Zelfconsumptie opkrikken

“Maar het is niet altijd een voordeel,” gaat hij verder. “Met de digitale meter, kan je nog een stuk voordeliger uitkomen. De truc is om de opbrengst van je zonnepanelen en je verbruik zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen: door bijvoorbeeld je verbruik te laten pieken op zonnige namiddagen, door ‘s middags te koken, je elektrische auto of fietsbatterij op te laden, door je (vaat)wasmachines overdag te laten draaien,... Als je daarin slaagt - doordat je bijvoorbeeld thuis werkt, of als je je toestellen met een timer kan laten draaien - dan ben je beter af met het nieuwe stelsel.”
Zelfconsumptie is daarbij de sleutelterm. Dat is de stroom die je zélf produceert met je zonnepanelen en die je zelf gelijktijdig verbruikt. Daardoor moet je minder stroom van het net halen, en daalt je energierekening.

 
BEREKEN JE EIGEN ZELFCONSUMPTIE

Heb je al zonnepanelen of ben je van plan er te plaatsen? Deze simulator van de VREG berekent hoeveel van je zelfopgewekte elektriciteit je zelf verbruikt, en hoe je je zelfconsumptie kan boosten. Het resultaat is nuttig om te beslissen of je beter voor het analoge of voor het digitale systeem kiest.

Zonnepanelen met een thuisbatterij

“Als je overdag niet thuis bent, kan je de energie opslaan in een thuisbatterij. Er zijn verschillende types. Zo maak je ook ‘s avonds gebruik van pure, zelfopgewekte en 100 procent groene zonnestroom. Dat is voor veel mensen de ideale situatie. Maar zo’n batterij koop je voorlopig wel nog eerder uit idealisme dan uit financiële overwegingen, want door de hoge kostprijs zijn ze nog niet altijd rendabel. Naarmate thuisbatterijen meer mainstream worden - en dat zit er echt wel aan te komen - zal de prijs zakken en gaat het financiële rendement omhoog. Vergeet niet dat je nu al tot eind 2020 een premie krijgt voor de aankoop van een thuisbatterij: 250 euro per kWh met een maximum van 3.200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost.”

Dit artikel is geschreven door de Ecobouwers-redactie, in samenwerking met Advenso. Ecobouwers heeft als doel duurzame projecten, materialen of diensten in de kijker te zetten om duurzaam (ver)bouwen te stimuleren in Vlaanderen. Wil je als professional zelf een duurzaam project, materiaal of dienst in de kijker zetten? Stuur je vraag gerust naar info [at] ecobouwers [dot] be.

digitale meter
Ludovic Vignerone van Advenso
Ludovic Vigneron - © Advenso
zonnepanelen: digitale of analoge meter?
© Advenso