Alle premies op een rij | Ecobouwers.be

U bent hier

Alle premies op een rij

Ben je van plan om een huis te bouwen of te renoveren? Dan vraag je je vast af hoe het met premies en regelgevingen zit. Ecobouwers zet voor jou de belangrijkste Vlaamse premiepotjes op een rij. Woon je in Brussel, check dan zeker de website van Leefmilieu Brussel eens.

Nieuwbouw

Korting op de onroerende voorheffing 

Doe je beter dan de heersende normen, dan word je daarvoor beloond. Voor nieuwbouwwoningen met een verlaagd E-peil, krijg je gedurende 5 jaar een korting op de jaarlijkse onroerende voorheffing. Is het E-peil niet hoger dan E30, dan krijg je 50% korting. Slaag je erin om een woning met een maximaal E-peil van 20 neer te poten, dan hoef je helemaal geen onroerende voorheffing meer te betalen. Die vermindering wordt automatisch toegekend op je aanslagbiljet. U hoeft dus zelf niets te ondernemen.

Meer weten? Naar de website van de Vlaamse overheid.

 

Renovatie

6% btw

Is je woning 10 jaar oud, dan kun je genieten van het verlaagde btw-tarief voor renovatiewerken van 6 %. Levering en plaatsing van de materialen moet steeds gebeuren door dezelfde aannemer, anders betaal je 21 %. 

Meer weten? Naar de website van de Vlaamse overheid. 

Totaalrenovatiebonus

Dak, muur, vloer, beglazing, warmtepomp, zonneboiler of ventilatie. Wie investeert in minstens drie van bovenstaande energiebesparende ingrepen, heeft recht op de totaalrenovatiebonus. De totaalrenovatiebonus wil de Vlaming aanzetten om meerdere renovatiewerken uit te voeren op korte termijn. Hoe meer ingrepen je uitvoert binnen de 5 jaar, hoe hoger de bonus. De bonus wordt automatisch uitgekeerd door de netbeheerder Fluvius, al moet je je wel eerst aanmelden via je BENO-pas. Dat is een soort digitale spaarkaart die toont welke energiebesparende ingrepen reeds uitgevoerd zijn aan je woning.  

Totaalrenovatiebonus

Huis

Appartement

Vanaf 3 investeringen 1 250 euro 625 euro
Vanaf 4 investeringen + 500 euro + 250 euro

Vanaf 5 investeringen en na opmaak EPC

+ 1 000 euro + 500 euro
Vanaf 6 investeringen + 1 000 euro + 500 euro
Vanaf 7 investeringen + 1 000 euro + 500 euro

 

De Vlaamse renovatiepremie

De Vlaamse renovatiepremie geeft je de kans om een grondige renovatie mee te bekostigen (vernieuwing dak, verwarmingsinstallatie, bouwconstructie,...). De woning moet minstens 30 jaar oud zijn, de werken moeten gespreid worden over maximum twee jaar en je inkomen mag niet hoger zijn dan een vastgelegd maximum. De renovatiepremie bedraagt maximum 10.000 euro, respectievelijk 20% of 30% van de goedgekeurde facturen, afhankelijk van je inkomen.

Meer weten? Naar de website van Wonen Vlaanderen. 

Verlaging onroerende voorheffing voor Ingrijpende Energetische Renovaties

Als je een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, krijg je een korting op de onroerende voorheffing. Concreet betekent dit: wie een bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) heeft ingediend en op het einde van de rit een E-peil van maximaal E90 kan voorleggen, krijgt vijf jaar lang 50% korting. Zakt het E-peil naar E60, dan is men vijf jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing verschuldigd.

Meer info over verlaging onroerende voorheffing vind je op de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen

Premies van je netbeheerder

Ook de netbeheerder Fluvius stelt premies ter beschikking. In 2021 mag je op financiële steun rekenen voor onderstaande energiebesparende investeringen. Verzilver ze dit jaar nog, want premies durven wel eens te sneuvelen bij het begin van een nieuw jaar. 

BENOvatiepremies voor bestaande woningen 2021

ISOLATIE

Dak/zoldervloer

4 euro/m2

Muur

  • Spouwmuur
  • Buitenzijde
  • Binnenzijde

5 euro/m2
30 euro/m2
15 euro/m2

HR-beglazing

16 euro/m2

Vloer

6 euro/m2

INSTALLATIE

Warmtepomp

  • Bodem/water of water/water
  • Lucht/water
  • Hybride lucht/water
  • Lucht/lucht

4 000 euro
1 500 euro
800 euro
300 euro

Warmtepompboiler

300 euro

Zonneboiler

550 euro/m2

Zonnepanelen

300 euro/kWp

EPC-labelpremie

  • Woning
  • Appartement

Tot max. 5 000 euro
Tot max. 3 750 euro

Om in aanmerking te komen voor bovenstaande BENOvatiepremies, is het essentieel dat een erkende aannemer de werken uitvoert.

Hier vind je een compleet overzicht van alle premies: Welke premies biedt Fluvius aan verbouwers?

Projectbegeleiding door benovatiecoach

Wil je een renovatie niet alleen aanpakken? Schrikt het technisch aspect van een verbouwing je af? Ben je niet thuis in de wereld van renovatiewerken? Dan is een collectief renovatietraject met een beobvatiecoach iets voor jou! Samen met minstens 9 anderen uit jouw (buur)gemeente pak je een renovatie aan onder begeleiding van een professionele BENOvatiecoach. Hij geeft je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Zo spaar jij tijd en ben je zeker van een juiste aanpak.

Je kan je als deelnemer aanmelden op de website van je Fluvius. Als er 10 of meer deelnemers uit dezelfde buurt inschrijven voor dezelfde energiebesparende maatregel, wordt er een collectief renovatieproject opgestart en een BENOvatiecoach aangewezen. Wanneer er geen 10 deelnemers binnen dezelfde gemeente of buurgemeente zich inschrijven, zullen de netbeheerder en de gemeente zoeken naar een oplossing op maat.

Meer weten?

Energielening voor renovaties

Om je verbouwproject te financieren, en je behoort tot een kwetsbare doelgroep, is er steeds de mogelijkheid om te lenen bij het Energiehuis in je buurt. Je kan maximum 15.000 euro lenen tegen een rente van 0 procent. Dit bedrag moet terugbetaald worden over een periode van 10 jaar. In bijna alle gemeenten geldt dit aanbod.

Meer weten? Naar de website van mijnenergiehuis.be 

 

Meer weten?

Wie investeert in energiebesparing mag rekenen op heel wat financiële steun, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Waar moet je precies zijn voor je aanvraag? Op hoeveel euro’s heb je recht? Wat zijn de precieze voorwaarden? En mag je de verschillende maatregelen wel of niet cummuleren? Het is niet altijd eenvoudig om dat weten te komen. www.premiezoeker.be geeft je een goed overzicht. Andere sites om in het oog te houden zijn:

Check ze geregeld, want de premieregelgeving wordt regelmatig aangepast door de bevoegde overheden. Voor sociale doelgroepen en beschermde afnemers geldt vaak een aparte regeling.

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!

 

Vlaamse renovatiepremie
Meer weten over de Vlaamse renovatiepremie? Download de folder.
 Vlaamse Verbeterings- en Aanpassingspremie
Voor kleine werken, maakt u misschien aanspraak op de Vlaamse Verbeterings- en Aanpassingspremie.
De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure

Reacties

afbeelding van Brunog

Bedankt voor deze blog, is heel nuttig. Ik heb hier nog wat tips gevonden over de groene lening. Wat is jullie mening ove de groene lening?

Groeten, 

Bruno