bouwadvies duurzaam bouwen

9 tips bij bouwadvies

Vind je het moeilijk om je weg te vinden in duurzaam bouwen? Vraag je je af waarmee adviseurs je allemaal kunnen helpen? Professioneel bouwadvies biedt de oplossing. Wij zetten 9 tips op een rijtje. 

Hoe vroeger je advies vraagt, hoe beter 

Nog maar net bouwplannen aan het maken? Het ideale moment om een adviseur in te schakelen. Duurzaam bouwen begint bij een goed plan. Deze fase geeft je de kans om essentiële keuzes te maken, zoals oriëntatie en compactheid. Achteraf de plannen nog aanpassen is altijd moeilijker.

Zoek op basis van je provincie waar je voor bouwadvies terecht kunt

Voor onafhankelijk en professioneel bouwadvies kan je terecht in de provinciale steunpunten voor Duurzaam Bouwadvies. Dankzij hun jarenlange ervaring kunnen de leden van de provinciale steunpunten advies geven op maat. Dat is geen overbodige luxe. Elk gebouw is anders. Elke bouwheer heeft zijn eigen wensen en prioriteiten. 

Bouwadvies komt in verschillende maten: kies wat het best bij je project past

Een advies kan verschillende vormen aannemen en is afhankelijk van de situatie en de adviesverstrekker. Zo kan een adviseur ter plekke komen, maar soms is het beter om het steunpunt zelf te bezoeken. Soms is het een kort advies, soms wordt er meer tijd uitgetrokken. Kortom voor elk wat wils. 

Wil je een passiefhuis of bio-ecologische woning? Vraag dan specifiek advies

Wil je gespecialiseerd advies over passiefbouw of over bio-ecologisch bouwen dan kun je ook terecht bij gespecialiseerde organisaties. Zo is VIBE de expert in bio-ecologisch bouwen en is Pixii de autoriteit inzake passief en energieneutraal bouwen. Beide organisatie hebben een uitgebreid aanbod om de bouwheer te sturen naar een duurzaam, energiezuinig en comfortabel bouwproject.

Neem je plan mee

Heb je al een plan, neem het dan zeker mee naar het bouwadvies. Als je nog maar een ruw idee hebt, kan een schets helpen. Bij een verbouwing zijn foto’s dan weer goud waard. Heb je al een architect gekozen, dan kan het nuttig zijn dat die mee aan de tafel schuift tijdens het bouwadvies. 

Gratis of betalend: advies rendeert altijd

Zoek of je provincie of je gemeente bouwadvies subsidieert. Door tussenkomst van de provincie en sommige gemeenten wordt de kostprijs laag gehouden en in heel wat regio’s is een advies zelfs gratis. Moet je toch zelf de volle pot betalen, weet dan dat je dit advies altijd wint. Je woning zal aanzienlijk verbeteren op vlak van comfort, betaalbaarheid en energiegebruik. 

Geen vraag is te gek

De adviseur overloopt je bouwproject en geeft voor elk element van het bouwproject de mogelijkheden inzake duurzaam en energievriendelijk bouwen. Een uitgelezen kans om al je vragen te stellen. Hoe kan je je verbruik verminderen? Hoe moet je omgaan met isolatie? Welk ventilatiesysteem rendeert voor jou optimaal ? Of zonnecollectoren en andere duurzame energiebronnen een haalbare kaart zijn? De adviseurs zeggen wat de aandachtspunten zijn en geven je een perspectief om het beter te doen. 

Informeer je op voorhand over duurzaam bouwen

Als je op voorhand al de basisprincipes van duurzaam bouwen onder de knie hebt, zal het advies meer over je specifieke situatie gaan en dus meer renderen. De steunpunten voorzien infosessies en workshops, geven gerichte vormingen, organiseren tentoonstellingen enzoverder. Ook op het forum van Ecobouwers kan je je vragen over duurzaam bouwen stellen. Of een bezoek aan een duurzame woning tijdens Ecobouwers Opendeur helpt je al een flink eind op weg. 

Maak vandaag nog een afspraak

Hoewel de deur in veel provinciale steunpunten steeds open staat, maak je voor bouwadvies toch best altijd eerst een afspraak. Hier vind je al hun gegevens.