5.3 Technieken | Technieken uitbreidbaar maken

Net voor de keuken ligt de technische ruimte, mooi weggewerkt in een ronde boog

Als je erover nadenkt om jouw woning aan te passen of uit te breiden, kunnen de technische installaties niet achterwege blijven. In woningen worden leidingen vaak als ongewenst ervaren en worden ze weggestopt in muren en vloeren. Wanneer je toekomstgericht bouwt, kunnen de leidingen nog steeds uit het zicht geplaatst worden zolang ze maar toegankelijk blijven. Ook is het interessant om op voorhand een paar wachtleidingen klaar te steken voor toekomstige uitbreidingen.

Technieken uitbreidbaar maken 

Een kamer opsplitsen, uitbreiden of extra toestellen plaatsen. Als snel zullen ook de technieken mee moeten uitbreiden. Daar wringt vaak het schoentje. Een extra elektriciteitskring plaatsen of het ventilatie- of verwarmingsnetwerk uitbreiden blijkt niet altijd heel eenvoudig. Daarom is het goed ook bij de plaatsing van de technieken toekomstige veranderingen of uitbreidingen in rekening te brengen. Dat betekent niet dat je alles moet overdimensioneren. Enkele slimme keuzes helpen al heel wat. 

Waarom technieken uitbreidbaar maken? 

  • Je plaatst sneller een lichtpunt of stopcontact bij en takt gemakkelijker de watervoorzieningen af. 

  • Technieken zijn meer statisch en blokkeren vaak aanpassingen of uitbreidingen. Door ze toekomstgericht te maken, creëer je meer mogelijkheden voor de volledige woning. 

Tips om technieken uitbreidbaar te maken 

  1. Plan je in de toekomst jouw woning uit te breiden of denk je ooit een badkamer bij te plaatsen? Dan kan een wachtleiding interessant zijn. 

  2. Wat extra ruimte in een centrale koker of leiding kan op termijn een uitbreiding mogelijk maken. Ook de installaties zelf kan je overdimensioneren om een toekomstige uitbreiding van de woning te ondersteunen. Let wel op. Is het onwaarschijnlijk dat de woning in de voorzienbare toekomst zal uitbreiden? Dan maak je waarschijnlijk onnodige kosten. 

  3. Hou de technieken ook toegankelijk. Anders gaat die uitbreiding gepaard met heel wat onnodig stof en breekwerk.
  4. Door nu al wat extra ruimte in een centrale technische koker te voorzien, plaats je later gemakkelijk leidingen bij. 

Aanpasbare technieken in de praktijk - het huis van een technisch adviseur

Uldrik verbouwde een oud pand in Gentbrugge tot een warm nest met slimme technieken. Met zijn zonnepanelen, lucht-waterwarmtepomp en ventilatie met 87% thermisch rendement, lijkt zijn technische kamertje al aardig gevuld. Maar Uldrik dacht alvast vooruit. 

Zijn warmtepomp is ‘smart grid ready’ en op het elektrische bord kan nog vanalles toegevoegd worden. Er is plaats voor een batterij én Uldrik doet mee aan een studie die slimme sturingen van warmtepompen ontwikkelt. “Er werd een toestelletje geïnstalleerd in onze technische ruimte dat rekening houdt met voorspellingen. Rond bepaalde uren is er bijvoorbeeld veel zon voorspeld, dan zal het toestel doorgeven dat er meer energie opgeslagen moet worden in het buffervat. We moeten de precieze resultaten nog krijgen, maar ik ben grote voorstander van slimme sturing en batterijtechnologie. Onze technische ruimte is er gelukkig ook op voorzien.” 

Bekijk het project hier! - Met veel dank aan Pixii

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

Een warmtepomp op het dak die slim gestuurd wordt
De rest van de woning is vervaardigd met duurzame materialen

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.