3.4 Plan & Ruimte | Ruimtes delen

De Broeikas is een ideale locatie om samen te komen

Hoewel de woonnood van levensfase tot levensfase en bewoner tot bewoner kan veranderen, wil dat niet zeggen dat de woning zelf constant drastisch moet wijzigen. Door mogelijke veranderingen vanaf het eerste ontwerp in rekening te brengen, bereid je ze alvast voor op de toekomst. Dat kan met eenvoudige ingrepen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de woning vandaag.

Ruimtes delen

Wanneer je ruimtes deelt, bijvoorbeeld in een cohousingproject, heb je naast je eigen woonomgeving ook enkele extra ruimtes ter beschikking, samen met jouw buren. Heb je wel eens nood aan een grotere werkruimte of atelier? Of ontvang je graag eens een grote groep gasten? Je buurman misschien ook. Door samen te werken, krijg je gemakkelijk toegang tot een heleboel extra ruimte zonder te groot te moeten bouwen. Het sociale contact krijg je er gratis bij. 

Waarom ruimtes delen? 

  • Wanneer je extra ruimte nodig hebt, is dat vaak maar tijdelijk of niet continu. In een gedeelde ruimte is er altijd wel iemand die er gebruik van kan maken. Zo blijft de ruimte niet onderbenut. 
  • Een gedeelde ruimte is vaak een verlengstuk van jouw eigen woonruimte. Je speelt er sneller mee in op veranderende eisen. Vaak is ze immers polyvalent. Werk je plots meer van thuis uit? In de gemeenschappelijke ruimte maak je vast gemakkelijk plaats. 

Tips om ruimte te delen 

  1. Tip 1 - Het delen van ruimtes is niet enkel weggelegd voor cohousingprojecten. Heb je nood aan een werkatelier? Mogelijk zijn andere buurtbewoners naar hetzelfde op zoek en kan je samen een ruimte gebruiken.  Zo worden die ook beter benut. 
  2. Tip 2 - Bepaal jouw minimale woonnood. Extra ruimte kan mogelijk worden gedeeld.
  3. Tip 3 -  Heb je al eens aan een wooncoöperatie gedacht? Een oplossing tussen kopen en huren die een nieuwe invulling geeft aan het eigendomsrecht. Zo ben je meteen minder aan één vaste woning gebonden. Op samenhuizen.be vind je heel wat voorbeelden.

Ruimtes delen in de praktijk - Samenhuizen en samenwerken in De Kaasdroger

Een pittoreske vierkantshoeve in Boutersem waar 4 gezinnen wonen en samenkomen in een coöperatieve werkplek: dat is De Kaasdroger. Het project is opgebouwd vanuit drie pijlers, namelijk samen wonen, ecologisch leven en ervaring delen. 

De Kaasdroger bestaat uit 4 woonunits voor cohousing en 1 werkunit die openstaat voor een bredere community. Die werkunit werd De Broeikas gedoopt. De Broeikas is een ecologisch verbouwde schuur. Zowel de inwoners als externen kunnen er terecht om hun ideeën te laten broeien. Om te coworken, om te vergaderen, maar ook om creatief bezig te zijn, te vertragen en te verstillen. Het is een unieke locatie waar mensen veel samenkomen. Zo wordt de ruimte bijna altijd goed benut, en hoeven de bezoekers zelf niet te investeren in een kantoorruimte, atelier of leeshoek. 

Nog meer weten over dit project? Bekijk zeker de technische gegevens!

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

Speciaal om te coworken
Bron: Marble Moon

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.