3 premietips om beter te renoveren | Ecobouwers.be

U bent hier

3 premietips om beter te renoveren

Het Vlaamse premielandschap werd dit jaar stevig door elkaar geschud. Met de hervorming wil Vlaanderen de verbouwer aansporen om te BENOveren. Dat wil zeggen: beter en diepgaander renoveren, met als resultaat een energiezuinige woning. Een bittere noodzaak want de helft van de Vlaamse woningen dateert van voor 1970. Toen was er van isolatie en energiebesparing amper sprake. Wij geven alvast enkele premietips om aan de slag te gaan.  

1. De Totaalrenovatiebonus

Dak, muur, vloer, beglazing, warmtepomp, zonneboiler of ventilatie. Wie vanaf 2017 investeert in minstens drie van bovenstaande energiebesparende ingrepen, heeft recht op de nieuwe totaalrenovatiebonus. Deze nieuwkomer in het arsenaal van de energiepremies wil de Vlaming aanzetten om meerdere renovatiewerken uit te voeren op korte termijn. Hoe meer ingrepen je uitvoert binnen de 5 jaar, hoe hoger de bonus. De bonus wordt automatisch uitgekeerd door je netbeheerder, al moet je wel eerst aanmelden via je BENO-pas. Dat is een soort digitale spaarkaart die toont welke energiebesparende ingrepen reeds uitgevoerd zijn aan je woning.   

Aandachtspunten

  • De bonus geldt enkel voor facturen uit 2017 of later
  • Hoe meer renovaties je uitvoert, hoe hoger de premie: voor drie investeringen bedraagt de bonus 1250 euro, voor vier ingrepen 1750 euro. Daarna komt er voor iedere nieuwe investering 1000 euro bij. De maximum bonus bedraagt 4750 euro.
  • Je woning moet ouder zijn dan 10 jaar.
  • Elke ingreep moet voldoen aan bepaalde eisen. Lees ze na op op de website van de Vlaamse overheid.

2. De premies van je netbeheerders

De totaalrenovatiebonus is een extra premie bovenop de bestaande premies van je netbeheerder. Ook die werden grondig herzien. Zo zullen in de toekomst heel wat premies verdwijnen of minder aantrekkelijk worden. Dus wacht niet te lang om aan de slag te gaan. Nieuw is een extra premie voor het na-isoleren van je buitenmuur langs de binnenzijde. Dat is een vrij complexe ingreep die moet gebeuren door een aannemer met een certificaat voor bekwaamheid. Je mag dan ook op een premie rekenen van 15 euro/m². Kun je evenwel isoleren aan de buitenzijde van de muur, dan is dit nog steeds te verkiezen.  

Aandachtspunten

  • Je kunt een premie aanvragen voor dak- en zoldervloerisolatie, vloerisolatie, muurisolatie, beglazing, warmtepomp en zonneboiler. Hoe hoog de premie is en aan welke eisen de ingrepen moeten voldoen, lees je op de website van Eandis of Infrax.
  • Sommige premies zullen de volgende jaren verdwijnen. Stel daarom de nodige werken niet uit.
  • Hier vind je alvast een overzicht van alle netbeheerder-premies.

3. De renovatiepremie

Sommige energiebesparende ingrepen vragen ook constructieve ingrepen aan je woning.  De Vlaamse renovatiepremie geeft je de kans om grondige renovatiewerken mee te bekostigen (vernieuwing dak, verwarmingsinstallatie, bouwconstructie,...). De woning moet wel minstens 30 jaar oud zijn, de werken zijn gespreid over maximum twee jaar en je inkomen mag niet hoger zijn dan een vastgelegd maximum. De renovatiepremie bedraagt maximum 10.000 euro, respectievelijk 20% of 30% van de goedgekeurde facturen afhankelijk van je inkomen.

Aandachtspunten

  • De renovatiepremie is niet voor iedereen beschikbaar. Er is een maximale inkomensgrens.
  • Je moet meerdere typen werken uitvoeren. Voor elk type werk kun je slechts een maximaal bedrag inbrengen.
  • Meer weten? Surf naar de website van Wonen Vlaanderen

Wacht niet. Het is nu een ideaal investeringsklimaat

Investeren in je woning is nooit zo interessant geweest als nu. De rente op ‘gewone’ woonkredieten is weliswaar stilaan weer aan het stijgen, maar voor kleinere renovatieleningen is dat nog niet het geval. Deze is nog steeds historisch laag. Gemiddeld ongeveer 2,9%. Voor energiebesparende investeringen doen de meeste banken bovendien  nog een extra inspanning. Vaak zul je kunnen lenen onder de 2%.  Bovendien brengt geld op je spaarboekje niets meer op. BENOveren wel. Je wint aan comfort en je helpt mee de wereldwijde klimaatdoelstellingen waar te maken. 

Meer lezen over energiepremies? Bekijk ons premieoverzicht. 

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.

Wie zelf inspiratie wil opdoen voor zijn eigen renovatieproject kan gratis een kijkje komen nemen tijdens de Ecobouwers Opendeurdagen!

Download het hele premieoverzicht 2017
Combineren brengt op
De Vlaamse renovatiepremie voor woningen ouder dan 30 jaar.
De BENOvatiebrochure
Download de BENOvatiebrochure