2.1 Materialen | Gerecycleerde materialen gebruiken

Ronald en Astrid verbouwden hun woning in Kessel-Lo met gerecycleerd materiaal

De bouwmaterialen die we gebruiken om een woning te bouwen, hebben een aanzienlijke milieu-impact. Dat komt door de ontginning van grondstoffen, de intensieve productieprocessen, het transport en de uiteindelijke afvalverwerking. Toch zijn er grote verschillen tussen materialen onderling. Je kan bijvoorbeeld gemakkelijk het verschil maken door voor gerecycleerde, hernieuwbare en zelfs biologisch afbreekbare materialen te kiezen.

Gerecycleerde materialen gebruiken

De productie van nieuwe bouwmaterialen heeft een grote milieu-impact en draagt op grote schaal bij aan de ontginning van schaarse grondstoffen. Gelukkig komen er steeds meer materialen en producten op de markt die, minstens gedeeltelijk, uit gerecycleerde grondstoffen bestaan. De impact van zulke materialen ligt doorgaans een pak lager, zonder dat ze daarvoor aan technische prestaties inboeten.

Waarom kiezen voor gerecycleerde materialen? 

  • Recyclage geeft afval een tweede leven. Zo voorkom je dat bruikbare materialen op de afvalberg belanden, en verlaag je de ecologische impact van je bouwproject doordat er geen nieuwe materialen geproduceerd moeten worden. Er is een grote shift nodig in de bouwwereld, want slechts 1% van al het bouwmateriaal wordt op dit moment gerecycleerd.

  • Vaak gaat het om klassieke materialen of grondstoffen, maar in sommige gevallen krijg je meteen een leuk verhaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van isolatie met jeansbroeken of kurkgranulaat van oude wijnstoppen?+

Tips voor gerecycleerde producten 

  1. Tip 1 - Let op voor greenwashing. Kijk goed na uit welk percentage aan gerecycleerde grondstoffen de materialen bestaan. Labels zoals dat van Cradle to Cradle kunnen helpen.
  2. Tip 2 - Wil je de meest positieve keuze maken? Ga dan op zoek naar materialen waarvoor grondstoffen hoogwaardig gerecycleerd werden of zelfs werden opgewaardeerd.
  3. Tip 3 - In de productdatabank van c-bouwers.be vind je heel wat producten die uit gerecycleerde grondstoffen bestaan.

Bouwen met gerecycleerde materialen in de praktijk - een gezellige woning met lage milieu-impact 

Ronald en Astrid verbouwden een oud pand in Kessel-Lo met veel gerecycleerde materialen om er zo een duurzame, gezellige woonst van te maken.

Ronald en Astrid: “We wilden een gezond huis, met natuurlijke materialen die een gezond binnenklimaat ondersteunen. We hebben ons huis daarom volledig geïsoleerd met gerecycleerde materialen. Om het risico op oververhitting te verkleinen, wilden we isoleren onder de betonnen vloerplaat in plaats van erboven zoals gebruikelijk gedaan wordt. We kozen hiervoor glasschuimgranulaat. Dit is vervaardigd uit gerecycleerd glas en is vergelijkbaar met het bekendere Foamglass. De muren en het dak zijn geïsoleerd met cellulose dat ingeblazen is in de houten structuur. Cellulosevlokken worden gemaakt van resten krantenpapier, en hebben een goede isolatiewaarde. De vloer boven de kelder en de binnenkant van het dak zijn geïsoleerd met houtvezelplaten, gemaakt van houtoverschotten. Ook de houtskelet binnenmuren zijn opgevuld met houtwol. Zo ligt de impact van onze materialen veel lager dan bij een traditionele woning.” 

Bekijk het project hier!

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

Ronald en Astrid verbouwden hun woning in Kessel-Lo met gerecycleerd materiaal
Isolatie uit kurk
Cellulose is ook een gerecycleerd isolatiemateriaal uit krantenpapier

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.