Renovatie in huis schilderen

10 tips om je renovatiebudget te verhogen

Een warm en comfortabel huis hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Toch loopt het kostenplaatje bij een energiezuinige renovatie of BENOvatie al gauw hoog op. De financiële drempel houdt vaak potentiële kopers tegen om een woning met hoge renovatienoden aan te kopen of de huidige woning grondig energetisch te renoveren naar de comfortnoden van vandaag. Toch is het NU het moment om te renoveren. Er bestaan verschillende financieringsopties die weinig gekend zijn, maar heel wat mogelijkheden bieden. Verhoog nu je renovatiebudget en bespaar voor altijd op je energiefactuur met deze tips.

1. Wederopname hypothecaire lening

Heb je een hypothecaire lening lopen en is die (bijna) afbetaald? Dan is dit een uitstekend moment om je verbouwingen te plannen. Hergebruik je bestaande hypotheek voor je nieuwe  renovatieproject en geniet van verschillende financiële voordelen. Zo vermijd je notaris- en hypotheekkosten en word je maandelijks budget niet belast met een extra afbetaling. 

2. Het renteloze renovatiekrediet

Een pand gekocht in 2021? Dan kan je een beroep doen op het renteloze renovatiekrediet van de Vlaamse overheid. Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan bovenop de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor de renovatie ervan. Ook sloop- en heropbouw komen in aanmerking. Het renovatiekrediet is renteloos aangezien de interesten automatisch één keer per jaar worden terugbetaald.

3. Herziening van de hypotheeklening

In sommige gevallen is het interessant om je hypothecaire lening te herzien. Wanneer de rentevoeten dalen bijvoorbeeld. Lenen aan een lagere rentevoet zorgt voor een lagere maandlast waardoor er geld vrijkomt dat u kan gebruiken voor een renovatielening. U kan je hypotheeklening herzien bij je eigen bank of bij een andere financiële instelling. Door de kosten die hierbij komen kijken is een herziening van de hypotheeklening enkel de moeite waard vanaf 1% rentewinst. 

Goede redenen om vandaag nog te beginnen aan je renovatie. Bron: Vlaamse Overheid

4. De EPC-labelpremie

Iedereen die eigenaar is van een woning of appartement met een slecht energielabel kan een EPC-labelpremie aanvragen. Die premie kan oplopen tot 5.000 euro als je binnen vijf jaar het energielabel van je woning aanzienlijk verbetert. Dit doe je door je woning te BENOveren, wat neerkomt op je woning voorzien van goede isolatie en energiezuinige technieken, waar je trouwens ook tal van BENOvatiepremies voor kan krijgen. Ontdek er alles over op www.mijnBENOvatie.be of win advies in bij je architect, bij de energiedeskundige die het EPC van je woning heeft opgesteld, of bij je Energiehuis.

5. Verlening looptijd hypotheek

Wanneer je de looptijd van je hypotheek verlengt, verlaag je het maandelijkse bedrag dat je moet afbetalen. Op die manier wordt er ruimte gecreëerd voor een renovatielening zonder veel impact op je maandbudget. Je maandelijkse afbetalingslast blijft namelijk hetzelfde.

6. De Vlaamse renovatiepremie

Voor de renovatie van je woning kan je ook een overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Deze premie is in het leven geroepen door de Vlaamse overheid om niet-energetische panden grondig te renoveren. Let op, om in aanmerking te komen voor de premie moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Die ontdek je hier of op de website van Wonen Vlaanderen. 

7. Voorschot op het aanvullend pensioen voor werknemers

Wanneer je een voorschot opneemt op je aanvullend pensioen (2de pijler), zal je bank of verzekeringskantoor je een bepaalde som uitbetalen die je kan gebruiken voor de aankoop en het BENOveren van je woning. Zo hoeft je je spaargeld in goed renderende beleggingen niet op te nemen. De naam ‘voorschot’ is een beetje misleidend, aangezien je het bedrag zal lenen. Wanneer je aanvullend pensioen definitief wordt uitbetaald en je die 'lening' nog niet hebt terugbetaald, zal de kredietinstelling het nog openstaande bedrag afhouden van het aanvullend pensioen dat zij je moet uitbetalen. Let op, niet alle contracten bieden de mogelijkheid om een voorschot op te nemen. Ga langs bij de notaris in je buurt voor informatie en voorwaarden.

8. Tijdelijk 6% btw bij sloop- en heropbouw

Niet ieder pand is geschikt voor renovatie. Soms is sloop- en heropbouw interessanter. Het verlaagd btw-tarief van 6 % voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen wordt in 2021-2022 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m². Op een bouwbudget van 200.000 euro, kan je tijdelijk nu 30.000 euro btw uitsparen. Wie niet in aanmerking komt voor de btw-verlaging, kan ik veel gevallen genieten van de Vlaamse slooppremie van 10.000 euro.

9. Verlaagd verkooprecht bij een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Wanneer je een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) van je woning uitvoert, kan je een  beroep doen op een verlaagd verkooprecht van 5% voor je enige en eigen woning. Zo’n renovatie heeft 2 voorwaarden. De opwekker voor verwarming of koeling moet volledig vervangen worden én minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving moeten geïsoleerd worden. Ook in geval van sloop- en heropbouw van je enige en eigen woning kan je genieten van het verlaagd verkooprecht van 5%. Vraag meer informatie aan de notaris in je buurt.  Daarnaast krijg je bij een IER gedurende 5 jaar 100%  korting op de onroerende voorheffing. Je hoeft dus 5 jaar lang geen onroerende voorheffing te betalen. 

10. Energiepremies van de netbeheerder

De netbeheerder Fluvius kent sinds lange tijd energiepremies toe voor energiebesparende investeringen in bestaande woningen. Enerzijds zijn er premies om woongebouwen beter te isoleren via een aannemer: premie voor dak- of zoldervloerisolatie, premie voor muurisolatie langs de buitenkant, premie voor muurisolatie in de spouw, premie voor muurisolatie langs de binnenkant, premie voor nieuwe beglazing, premie voor vloerisolatie

Daarnaast geeft Fluvius ook premies voor energiezuinige technieken in zowel bestaande woningen als in ‘recente nieuwbouw’ (al minstens 5 jaar vergund en epb-aangifte ingediend). Het betreft de premie voor een zonneboiler, de premie voor een warmtepompboiler, en de premie voor de installatie van een warmtepomp, Sinds 2021 heb je ook recht op een premie voor zonnepanelen (PV)

Surf naar www.mijnBENOvatie.be voor een volledig overzicht van alle premies wanneer je energiezuinig renoveert. 

Beluister ook meteen de podcast over reNUveren! 

Bron: persbericht Vlaams Energie- & Klimaatagentschap VEKA

Renuveer
Nu renoveren is beter dan later
Ken jij alle renovatiepremies al?
oud huis renoveren onaf
Wat kost een grondige renovatie? En hoe kom je aan het budget?