De 3 pijlers van Ecobouwers Lokaal | Ecobouwers.be

U bent hier

De 3 pijlers van Ecobouwers Lokaal

Al heel wat jaren stellen Ecobouwers in Vlaanderen en Brussel hun woningen open. En wat gaat er boven een goed gesprek met de buren over een duurzaam bouwproject in de eigen stad of gemeente? Te weinig burgers kennen nu de goede voorbeelden en ervaringen uit hun buurt. Met Ecobouwers Lokaal zullen je burgers sneller de weg vinden naar duurzaam bouwen en zelf aan de slag gaan. Wij informeren, inspireren en activeren hen zodat ze energiezuinig gaan renoveren. 

1. Ecobouwers Opendeur op maat van jouw gemeente

  • Wij werven woningen in jouw gemeente en brengen ze in kaart. We leggen de nadruk op renovatieprojecten. Wij benaderen aannemers, architecten en organisaties in de buurt en vragen hen mee te zoeken naar geëngageerde energiebewuste huiseigenaars die graag hun bouw- en woonervaringen uit de doeken doen aan mensen in hun buurt. 
  • Wij schenken je de nodige communicatiemiddelen zodat je als gemeente onze zoektocht naar Ecobouwers-ambassadeurs bekend kunt maken.
  • Wij documenteren en verwerken de gevonden projecten tot een aantrekkelijk communicatiepakket waarbij de ervaringen van de bewoners centraal staan. Een pakket kan bestaan uit: infofiches over de woning, een interview met de bewoners, een blog, noem maar op. We vragen aan de bewoners om deel te nemen aan Ecobouwers Opendeur. 
  • We organiseren Ecobouwers Opendeur, waarbij jij lokale accenten kunt leggen zodat jouw inwoners optimaal kennis kunnen maken met duurzaam bouwen. 
  • We voorzien daarbij jouw gemeente van promo-materiaal en standaard promotieteksten, zoals verschillende persberichten, bericht voor op de gemeentepagina, teksten voor de gemeentepagina in de krant. Wij maken ook steeds één artikel op maat aan voor je gemeentemagazine.
  • Je krijgt bovendien een speciale gemeentepagina op de Ecobouwers-website. Op deze pagina worden alle deelnemende en duurzame woningen uit jouw gemeente getoond. Ook het eigen duurzaam patrimonium van de gemeente kunnen we onder de aandacht brengen. 

2. Ecobouwers laat uw burgers BENoveren

Vlaanderen gaat niet langer renoveren maar BENOveren: beter renoveren. Met hogere ambities op het vlak van energieprestaties en met verschillende renovatiestappen in de meest logische volgorde. Wij gidsen je burgers op weg. 

  • Wij verwijzen je burgers door naar lokale mogelijkheden op het gebied van het energiezuinig maken van woningen. We tonen waar ze advies kunnen vragen en hoe ze begeleiding kunnen krijgen bij hun eigen verbouwplannen. 
  • We informeren je burgers omtrent interessante initiatieven in hun buurt, zoals groepsaankopen, opleidingen en info-avonden. 

3. Verbruiksgegevens in beeld

Via de online-energiemeter van Ecobouwers i.s.m. energie-id krijgen je burgers inzicht in hun verbruik. Ze kunnen hun verbruiksgegevens vergelijken en tot concrete acties overgaan door onze tips. We tonen hen zo het effect van energiezuinig verbouwen.

Schrijf nu je gemeente in