Van aardgasketel naar warmtepomp, wat is er mogelijk?

Dag iedereen,

Naar aanleiding van een topic op dit forum over de stijgende distributiekosten van elektriciteit heb ik een vraag.

Momenteel hebben we hier een jaarlijks verbruik van elektriciteit van 1500kWh met drie personen. Maar zoals de zaken nu evolueren heeft het jammergenoeg financieel gezien niet echt veel zin meer om zuinig te doen met elektriciteit. Meer zelfs: ik denk dat we de komende jaren evolueren naar een quasi flatfee: een maandelijks abonnement voor een stabiele elektriciteitsvoorziening.

Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet van plan om te gaan morsen met elektriciteit! Wel stel ik mij vragen bij het toekomstig nut van een aardgasaansluiting en bijhorende ketel voor verwarming en warm water. Het zou mij zelfs niet verbazen dat een aardgasaansluiting voor particulieren in de toekomst niet meer mogelijk zal zijn (of heel duur).

Onze ketel is momenteel bijna 10 jaar oud en werkt nog goed, dus er is niet echt haast bij maar ik bereid mij graag goed voor :) We hebben overal vloerverwarming en een externe boiler van 100L voor warmwater. Jaarlijks hebben we ongeveer 6000kWh nodig voor beide (500 à 600m³ aardgas, 34€/maand).

Als de ketel binnen enkele jaren aan vervanging toe is (5 jaar?) wil ik dus volgende opties afwegen: nieuwe ketel of warmtepomp lucht/water.

Klopt mijn redenering: stel dat je een warmtepomp hebt met COP van 2, is het dan correct om aan te nemen dat we dan jaarlijks 3000kWh elektriciteit extra nodig hebben om te voorzien in onze verwarming en warm water?

Iemand een idee aan welke prijs we moeten denken voor een switch naar warmtepomp? Ik veronderstel dat huidige vv-collector en externe sww-boiler kunnen blijven?

Reacties

waarom is dat nu weer nodig?
http://belastingen.vlaanderen.be/tarief

http://belastingen.vlaanderen.be/sites/ ... update.pdf

Blijkbaar een indexering dus. Wist wel niet dat de index van 01/03/2016 tot 01/01/2017 met meer dan 3% gestegen was. Moet een Europees record zijn? 

Vijf jaar later en de wereld ziet er weer een stukje anders uit :)

Ik heb niets aangepast aan onze huidige installatie, nog steeds gas voor verwarming en sww. Jaarlijks verbruik is wel nog wat gezakt naar 400m³/jaar. Elektriciteit nog steeds een 1350kWh/j.

Ik denk wel nog steeds flink na hoe ik zo efficiënt mogelijk kan wonen met zo weinig mogelijk energieverbruik. Wegens de huidige evoluties betreffende gas ben ik aan het kijken naar een aparte lucht/lucht warmtepomp. Op die manier hoef ik niet te raken aan onze huidige ketel die nog steeds goed werkt en kan die dienen om de basistemperatuur in huis aan te houden (en sww). Gasketel bvb instellen op 16gr en als we thuis zijn mbv de warmtepomp snel een drietal graden bijstoken indien nodig.

Ik heb een prijs gekregen van een installateur voor een daikin perfera vloermodel 5kW. Installatie op gelijkvloers en afstand binnenunit(1 stuk) en buitenunit is ongeveer 3m, dus geen al te ingewikkelde installatie lijkt mij. Prijs: 3000€ incl btw en plaatsing. (adviesprijs daikin voor de toestellen ongeveer 2700€). Is dit een redelijke prijs?

Qua verhouding investering/verwarmingskost en de extra flexibiliteit wat betreft de keuze tussen stoken op gas en/of elektriciteit lijkt mij dit een goed idee in fuctie van wat de toekomst mogelijk zal brengen. Wat denken jullie?

(een pelletkacheltje had ook gekund maar we wonen in de stad, op gebied van directe uitstoot lijkt mij de toekomst op dat vlak ook onzeker)

 

Snel bijstoken op de warmtepomp zal niet gaan.... ;-). Daarvoor heeft die te weinig vermogen. En koelt je huis echt zo erg af? Ik verwacht niet dat onder 18°C komt als je een dagje niet verwarmt.
Ik zou een andere strategie bedenken; als de wp het niet aankan, de gasketel laten meewerken.

Maar met 25 jaar oud wordt het misschien tijd een overgang te plannen.
Trouwens goed dat iemand je een kleinere wp aanraadt, niet eentje die 3x te groot is.

Walter

proficiat met je erg lage verbruikscijfers !
 

ik ben benieuwd naar je 'eventuele winst' na de extra investering, heb je daar een zicht op ?

Maarten 

Ik focus zelf voornamelijk op energieverbruik. Van mij mag bijvoorbeeld de temperatuur in de leefruimte wel wat schommelen, pakweg tussen 17gr en 20gr. Op de slaapkamers is nu er geen verwarming, op gebied van badkamer en ander sww stellen we ook geen hoge eisen qua comfort.

En het is ook een redelijk compacte rijwoning: gelijkvloers 90m², verdieping 40m². isolatie: 23cm in hellend dak, 12cm pur in plat dak, 10cm pur in vloer. gevels zijn weing geïsoleerd gemiddeld 5cm maar we hebben ook maar weinig effectieve geveloppervlakte, iets van een 20m² raamopp niet inbegrepen. :)

Ramen zijn overal k1,1. Achteraan hebben we een groot raam richting tuin van een goeie 12m². Dat zou ik graag nog vervangen door een raam met 3v glas en beter sluitwerk dan het schuifraam nu.

Qua energie momenteel: ik schat een 320m³ gas voor verwarming, vv gvl en een 80m³ voor sww, boiler 110L.

Als we erin  slagen om verwarming op gas te vervangen door de l/l warmtepomp dan denk ik om op iets van een 1000kWh extra stroom uit te komen.

De gasketel kan gewoon blijven hangen voor indien nodig bij een hele strenge winter en om 1x per dag de boiler bij te warmen. Alternatief is een watmtepompboiler voor sww maar eentje met +/-100L ben ik nog niet tegengekomen + er zal een aanvoer en afvoer van lucht van buiten nodig zijn. Relatief duur voor het weinige sww dat wij nodig hebben. Eenvoudiger alternatief is een elektrisch warmte element bijplaatsen in de bestaande boiler.

Een l/w warmtepomp om te verwarmen is ook een optie maar wel een stuk duurder, gasketel moet er dan uit, afstand binnenunit/buitenunit >25m.