Seizoensbuffer i.c.m. zonnecollectoren.

Hallo, we wonen in Midden-Frankrijk en gaan een oude boerderij volledig renoveren, en allereerst goed isoleren. We hebben nog geen duidelijk plan voor de verwarming. Veel subsidies en adviezen van aannemers gaan richting zonnepanelen (PV) en warmtepomp, maar dat lost voor mijn gevoel maar deels het probleem op, aangezien met een warmtepomp alsnog midden in de winter de elektriciteitsvraag het hoogst is, en elektriciteit moeilijk/niet kan worden opgeslagen. 

Het gaat om een aardig oppervlakte (woning + kantoor + 2 niet constant bezette appartementen maakt 350m2 ongeveer). Nu zou ik graag zonnecollectoren gebruiken in combinatie met een seizoensbuffer voor de verwarming (vloerverwarming en laag-temperatuur radiatoren). Op dit forum vond ik een aantal projecten van jaren geleden, maar ik heb daar later geen updates van teruggevonden.

Ik ben benieuwd of er mensen zijn die praktijkervaring hebben met seizoensopslag? Moet het doel wel zijn om 100% energie te kunnen opslaan, of is het nuttiger toch een 2e bron te plannen? Wij hebben ons onder anderen bij HoCoSto in Nederland geïnformeerd voor een groot volume opslag. Ik heb ook info over PCM buffers met bijvoorbeeld paraffine gezocht maar dat lijkt nog wat ver van de praktijk te staan? We staan eigenlijk nog voor alle soorten oplossingen open. 

 

 

Reacties

In Duitsland is een woning met 100% zonne-seizoensbuffer gekend onder de naam solarhauser of sonnehaus.

Start info hier: https://www.sonnenhaus-institut.de/das-sonnenhaus.html

Bij mijn weten geen projecten in Belgie.

Ik dacht dat ooit Hans Delannoye aan een project ging beginnen, maar geen idee of het ooit startte (contact http://www.flidais.be/OverFlidais/tabid/656/Default.aspx ).

Walter

Hallo Walter,

Bedankt voor de info! Ik had inderdaad al een topic van jaren geleden van Hans Delannoye gezien. Op zijn site vind ik helaas nu geen info over een buffer. Dus misschien is die uiteindelijk niet gerealiseerd. In Duitsland vind ik meer projecten, waarbij vaak toch nog een klein deel wordt opgevuld met houtkachel, of warmtepomp. Dat is wellicht het meest realistische op dit moment, anders wordt de buffer (heel) groot voor een relatief klein deel van de behoefte. Helaas vind ik nog geen compactere mogelijkheid om de warmte voor een seizoen op te slaan. 

Het idee van collectoren + opslag spreekt me aan omdat op die manier ook het elektriciteitsverbruik in de winter minimaal wordt. Warmtepompen zijn ook mooi, maar alsnog is de grote electriciteitsbehoefte dan midden winter, waarbij het (groene) aanbod ook het laagst is.

 

Ik begreep van hans dat het zijn prive project was. Wil je info, denk ik dat je hem best persoonlijk contacteert.

Maar voor een project in Frankrijk, zou ik toch lokale partners zoeken.

Of ook; voor midden Frankrijk; je hebt wat extra zon tov Duitsland, weer net iets warmer gemiddeld; dus wordt je buffer weer wat kleiner.
Gezien je project goed geïsoleerd, zowat passiefhuis niveau moet je volgens mij niet bang het klein beetje dat nodig is buiten de buffer elektrische te doen.
Gezien deels kantoor, is daar zelfs helemaal geen verwarming nodig omdat de kantoor functie toch dikwijls heel wat warmte produceert (van de pc en printer tot de koffiemachine en de mensen zelf).

Walter

Hallo,
je slaat de nagel op de kop !
in de winter te weinig zon zodat bufferen wel zou kunnen, maar financieel misschien niet haalbaar ?

start eerst met het goed in kaart brengen van je behoeftes, wat heb je écht nodig ?
na een goede isolatie is energie voor ruimteverwarming niet het grootste zorgenkind.
zonering & passieve zonne-instraling kan dan al veel doen.
sanitair warm water is veel belangrijker !
hoe dacht je dat op te lossen ?

woon je afgelegen ? heb je hout voorhanden ? andere bronnen ?

zelfs sommige earth-ships hebben een pelletkacheltje.
in Biras (Dordogne) staat er eentje;

post je vraag ook eens op ecologieforum.eu

succes en ik volg graag
Maarten

 

Maarten,

Voor de duidelijkheid: Een seizoensbuffer is een tank van 20-30.000 liter of meer... die kan zorgen voor sanitair warm water en ruimteverwarming.
Doel is al je nodige warmte uit de zon te halen in zomer en winter.
De buffer wordt opgewarmd in de zomer.

Walter

Alternatieve vormen van verwarmen zijn ook biomeiler en een systeem met smeltend ijs vb https://www.solareis.nl/ .

Walter,
Dank voor de duidelijkhied, 
Ik dacht dat Hans 36000 liter buffer en 60m2 panelen op zijn kantoor en bedrijfshal staan...
Maar zijn setting is ook totaal anders dan in een woning ;-)
Ik ben zulke velden nog niet tegengekomen bij particuliere woningen...laat staan het budget daarvoor.
 

Ik heb in het verleden wel al 4m3 buffer en 70m2 panelen voorgeschreven en uitgevoerd, maar deze zijn aangevuld met een houtvergasser en een pelletketel,
goed voor 23 appartementen, ruimteverwarming is erg klein vermits passief gebouwd.

Hier gaat het over een boerderij.

Vandaar mijn vraag naar meer info ivm de context.

K ben benieuwd.

 

 

 

Hoi Maarten,

Volg de link eens naar de Duitse site die ik eerder gaf; vind je verschillende woningen uitgewerkt in dit concept. Maar in België denk ik niet dat er dergelijke huize zijn. En als iemand eentje kent, hoor ik het graag. Ik ben wel fan van het concept (al was het maar dat het passiefhuisnorm verplicht om zowat technisch realiseerbaar te zijn).
Maar goed op te horen dat Hans zijn ontwerp uitgewerkt geraakte. Al ga ik beweren dat zelfde concept naar woningniveau aan te passen is.

En idd; eerst moet topic starter het antwoord vinden hoeveel energie nodig is; nadien kan er gepuzzeld worden.

Hallo, bedankt voor alle ideeën en opmerkingen! Ik zal proberen goed beeld van de warmtevraag te krijgen en dan terugkomen.