Wp-Boiler voorschakelen aan combiketel.

Ik wil met wp-hydrobox (binnendeel van split lucht-water, en met driewegkraan) twee aparte boilers van 100l opwarmen. (Acv smart).
Eén dient voor sww en wordt aangesloten op ingang van Junkers zwb 22/28. (Combitoestel).
Boiler nr 2 dient voor de ruimteverwarming op lage temperatuur dwz 35 à 40 grC.
Onze woning beschikt over overgedimensioneerde radiatoren. Ons jaarverbruik draait rond 7000KWh aan gasverbruik.(mede dankzij zonneboiler).
De crucale vraag:
Kan ik boiler nr 2, deze van de ruimteverwarming, ook gewoon in serie zetten met de Junkers. De boiler als voorschakeling dus. (Je zou deze als extra radiator kunnen beschouwen). Voor de ketel komt er dus warm water terug van de "radiatoren". Dit is niet zo goed voor het ketelrendement maar anderzijds zorgt dit voor een besparing omdat hij zelden zal branden. (Minstens 90% is de keteltemp 35 à 40 C).
Mocht er toch nog eens een strenge winter opduiken springt mijn Junkers gewoon bij, toch?
Maak ik een denkfout? Moet ik extra regelapparatuur voorzien of voldoet mijn regelaar Fr 100? Hoe geschiedt de sturing tussen de boilers en de binnenunit (-buitenunit)?
's Zomers wordt de wp geheel of gedeeltelijk uitgeschakeld.
Waarom dit systeem? Waarom op die wijze? 1) Ik vrees dat een hybride- wp voor rww teveel korte starts zal hebben. 2) Een hybridewp (met gas, type atag en daikin) is duur, en dan wordt het sww nog steeds volledig door het gas verwarmd!
Groetjes
P
Ps: onder de 7000KWh duiken zal moeilijk zijn, maar wel mogelijk. Over de terugverdientijd zwijgen we ook, dat zal niet lukken. Waarom nu?mijn gasketel dient vervangen te worden dus nu is het moment daar. (Het gas wordt ook anders). Ik heb geld te besteden en liefst zo milieuvriendelijk. Beleggen is geen optie, eigendom kopen ook niet.

Reacties

Waarom de 100l buffer; ik zie daar het nut niet van in.

Ik weet niet welke opp je hebt te verwarmen, maar 7.000kwh voor een oudere woning is niet slecht. Dus goed geisoleerd?

Bang zijn voor pendelen; je hebt goede isolatie, zet gewoon in de sturing van je wp dat ze minstens 1 uur moet uitblijven na bereiken temperatuur. En je probleem is opgevangen. Je zal die vertaging niet merken in je woning.

Kijk vooral na weersafhankelijk te kunnen sturen. Of je de gasketel nog nodig hebt is een ontwerpskeuze. Vraag een ontwerp waar het niet nodig is. Als je een goede warmteverlies berekening hebt, niet bang zijn de warmtepomp te kiezen die dat vermogen aan kan. En je hebt altijd wel wat buffer; bij echte koude dagen hier ook veelal zonnig; de zon zorgt voor net weer wat minder nodig verwarming (mits goede oriëntering).

Walter

Walter,
Huis is bj 1984. 4 cm vloerisolatie en 3 cm muurisolatie, waarop ik nauwlettend heb toegekeken qua plaatsing. Toen reeds lagen er foldertjes in het gemeentehuis en bib hoe je kon isoleren. Niemand was mee, noch architect noch de aannemer.
Dus: halfopen, open aan zuidkant, 60m2 verwarmd, gem 20oC.
In '84, '85, '86, '87 hebben we zeer strenge winters gehad met 's nachts temperaturen tot -17 en stormwind. Gedurende februari en maart 6 weken onder 0. Tot -11 en dieper.
Mocht dat nog voorvallen, ga ik er niet komen met 7000 KWh. Doe dit maal 3 met 60 à 70 C watertemp.
Mijn hoofdzekering is maar 40 amp mono. Ik moet nu al opletten als verschillende toestellen werken. Een deftige wp moet je al afzekeren met 32 A. Dat gaat niet lukken. Het zal een mix blijven. Er is nood aan kleinere, ondersteunende wp-systemen, met kleinere opslagvolumes en boilers voor het overgrote deel van onze huizen. Waar zet je een boiler van meer dan 180l ? Gewicht gaat al snel boven 100 kg. Dat sleur je niet naar zolder of kelder. Als je nieuw bouwt, ok. Enkel voor de rijken.
Blijft dus de vraag: 100l als voorschakelbuffervat voor combi, wat met pompregeling combi? Voelt nog Iemand zich geroepen :-)?
Groetjes.
P

Uit je uitleg; ken je het verschil tussen kw en kwh?

Het is niet omdat het eens wat kouder is, dat je jaarverbruik plot stijgt.

Volgens je cijfers is je huis is niet goed geisoleerd . Daar tegenover staat wel dat je een lage energiefactuur hebt; 7.000kwh (of 700l mazout) blijft laag, al is je verwarmde opp klein.

Lukt het nu met je ketel de woning te verwarmen als je de ketel op max 40 graden instelt? Al is er een kans dat die gaat pendelen.

Walter, mijn metriek stelsel is OK.

Temperatuur heen is max 35C, retour is 25 à 27C. Kamertemp = 20C. Ketel brandt haast niet. 3 Cm extra isolatie achter de radiatoren. 8 cm in rolluikkasten. Stalen en koperen buizen vervangen door Henco met DUBBELE isolatie. Houten ramen dubbel glas uit '84 en lekke rubbers.

"Eens wat kouder" 6 weken onder nul is niet eventjes. Het is niet dat we in de toekomst geen langdurende periodes van koude meer kunnen krijgen. = Wishfull thinking?
Er gaan er dan veel een oog uitbleiten die een k(r)ot uit de jaren 50-60 en nog later gekocht hebben voor 70-80000 € teveel en een beetje geïsoleerd hebben! Voor zover dat technisch mogelijk was. Heimelijk verlangen naar klimaatopwarming? Nieuwe trend. En recent nog een : onze nieuwe groene energie :kern en gas.
Allez, terug naar de oorspronkelijke vraag: lage temperatuur-WpBoiler- uitgang voorschakelen aan combi- cv ingang, wat zijn de technische bezwaren, valkuilen?