Is kwartieroptimalisatie mogelijk?

Iemand op het forum maakte de opmerking dat 'kwartieroptimalisatie' kan met je slimme meter.

Kan dat inderdaad?

Walter

Reacties

walter-8,

Dit kan inderdaad, maar niet alleen met de slimme meter.

Je moet een energiemagementsysteem (EMS) installeren die met de P1/S1 informatie van de FLUVIUS digitale meter kan werken en je verbruikers kan sturen in functie van het vermogen dat ze afnemen van het net. Niet alle verbruikers zijn hiervoor geschikt, Maar bvb een wasmachine of een afwasmachine kan zonder problemen uigeschakeld worden en later terug ingeschakeld worden wanneer er terug plaats is om meer vermogen (volgens het max. afnamevermogen dat je hebt ingesteld in je EMS) af te nemen. Het beste voorbeeld zijn de slimme laadpalen voor elektrische auto's, die de P1/S1 informatie kunnen verwerken en zo de laadstroom kunnen moduleren tussen 6A en 16A ...32A  (= 1.4 kW en 3.6 kW ... 7.2 kW) per fase of tussen 22 kW (3*7.2 kW) bij 3-fase aansluitingen en 1.4 kW (minimum voor een EV), waar het ingebouwde EMS zelfs 2 fasen kan uitschakelen (dus resterend 1 * 6A of 1.4 kW) .

De meeste EMS systemen zullen liever een eigen digitale meting doen achter de teller en de FLUVIUS digitale meter hier niet voor gebruiken. Zij doen dit omdat de standaarden van de verschillende netbeheerder digitale meters in verschillende landen nogal eens kunnen verschillen van land tot land. Door een eigen digitale meter te gebruiken, maken zij hun systemen dan ook universeel verkoopbaar.

voorbeelden zijn bvb. Shelly die zowel meting kunnen doen per stopcontact, circuit, enz... en achter de digitale meter aan relatief goedkope prijzen. Je kan zelfs je eigen programma schrijven in de bijgeleverde App of op een eigen server (vb.raspberry pi). Maar bvb ook zullen alle domoticafabrikanten (vb Niko, ...) een uitbreiding voorzien om EMS functies te programmeren.

Ook zijn de meeste hybride omvormers (voor zonnepanelen en batterijmanagement) tegenwoordig standaard voorzien van zulke EMS functies (zie bvb . Fronius Gen 24 serie) omdat ze zo het ontladen van de batterij beter kunnen sturen. Ook zij werken met een eigen digitale meter om universeel hun product te kunnen verkopen. Deze omvormers kunnen zelfs uw WP sturen in functie van de weersvoorspellingen (uitstellen of voortrekken van de werking van de WP). Deze optionele weersvoorspellingen worden trouwens ook door de omvormer gebruikt om het laadmanagement van de batterij beter te sturen en zo overbelasting van het net te vermijden/verminderen.

Hoi Luc,

Bedankt voor de feedback;
Wat je beschrijft is denk ik vooral optimalisatie van de beschikbare energie naar kost en milieu-impact.

Ik bedoelde met kwartier optimalisatie eerder iets waar deelnemer lietaer naar verwees waarbij er manier lijkt te zijn toch 'veel' energie van het net te halen zonder daarom je kwartier piekvermogen, gebruikt voor het capaciteitstarief, te verhogen.

Ja dat kan je doen met zo'n EMS systeem. Als je dit instelt op max. 2.5 kW van het net halen, zal deze je verbruikers ook continu kunnen verzorgen met deze 10 A stroom. Je moet er alleen voor zorgen dat je genoeg verbruikers, dat kan ook voldoende vrije  batterijcapaciteit zijn, ter beschikking hebt. Opladen van een batterij met netstroom is trouwens voor het net hetzelfde als een verbruiker op het net. Dus je zou kunnen 24 u / dag aan 2.5 kW je batterij laden en de andere verbruikers (zelfs als die ogenblikkelijk meer of minder dan 2.5 kW nodig hebben) door je batterij laten voeden. Op deze manier kan je 2.5kW * 24 u = 60 kWh/dag of 60 kWh * 365 dagen = 21900 kWh/jaarlijks verbruiken met het minimum capaciteitstarief dat overeenstemt met een maximale piekafname van 2.5 kW.

Of dit slim is, is een andere zaak. Als je weet dat een batterij opladen en ontladen via de dubbele omzetting van AC/DC - DC/AC met een omvormer tussen 14% en 20% verliezen teweebrengt, dan zal waarschijnlijk niemand zijn batterijen via het net opladen om een hoger capaciteitstarief te vermijden.

Natuurlijk zijn er nog de die-hards ... die zoiets wel zouden durven en wel een uitleg weten om zich te verantwoorden ...

Hoi Luc,

Ik probeer nog altijd te begrijpen of je in al die logica een 'kwartier' logica kan inbouwen.

Walter

Een continu piekverbruik van 2.5 kW is ook een kwartierpiekverbruik dat overeenstemt met 2.5 kW. Of ieder kwartier haal je nooit meer dan 2.5  kW * 0.25 u = 0.625 kWh uit het net.

En dit is nog steeds max. 10 A stroom die je moet toewijzen aan je verbruikers gedurende dit kwartier of alle andere kwartieren.