info over verticale boring voor warmtepomp

ik overweeg om verticale boring + warmtepomp te laten zetten maar ik heb nog een aantal vragen.

1) hoe evolueert de temperatuur tijdens de winter van het brine water bij een verticale boring ?

2) ik lees dat men de verticale boring terug kan verwarmen maar ik zie hier nergens een manier ? bvb een lucht / water warmtewisselaar. Iemand hier ervaring mee of warmt dit vanzelf terug op?

3) is het zinvol om meer te laten boren dan dat men voorstelt ? dit voor extra buffer

Reacties

1. => dat is een ontwerp input; je zegt; ik wil een boring die niet onder 5graden retour komt bij X -kwh afname tijdens het verwarmingsseizoen. Aan de putboorder zijn ontwerp daar op aan te passen opdat dit bereikt wordt.
2. => als je koelt in de zomer; dan stuur je energie terug in de bodem . Maar bij goed ontwerp is het terug opwarmen weinig relevant. Bij kantoorgebouwen kan het wel een belangrijke optie zijn. Lees vooral; aan de putboorder de put te ontwerpen dat die terug op temperatuur is aan het begin van het verwarmingsseizoen.
3. => zie 1. Je vraagt naar een specifiek ontwerp. Als je meer wilde dat kan je bij 1. bv zeggen dat je bv niet onder 10°C wilde komen. Of het kan zijn dat je de putboorder niet vertrouwt en daarom meer wil laten boren. Maar dan zoek je beter iemand anders.
Of ook; zet op papier welke retourtemperaturen moeten gehaald worden en wat de boete is wanneer dit niet gehaald wordt. Van de 3 projecten met verticale boringen die ik ken haalde geeneen de verwachtingen.

Bij huisverwarmingsinstallatie zou ik altijd zeggen dat diegene die de kleinste nodige vermogens berekent altijd gelijk heeft. Dat geldt voor de kleinste warmteverliezen, de kleinste warmtepomp, de kleinste gasketel, kleinste aantal meter buis in de vloerverwarming...... het is alsof die industrie met zoveel veiligheidsmarges rekent dat het wel altijd goed komt. Alleen die putboorders niet dus. Die lijken altijd te weinig boringen te voorzien.

Merk op; je hele verhaal zou moeten beginnen met: ik moet in de winter zoveel kwh aan verwarmingsenergie hebben en ik wil dat de put steeds boven x temperatuur aanvoer komt; wat kost mij die put....

En die zoveel Kwh is/was input voor je architect (maar daar misschien verwoord als ik wil een passiefhuis, ik wil een ZLEW ...). De architect kan dan zorgen dat dit zeer vroeg in het project kan vertaald worden naar hoe je put er moet uitzien.

Ps; koelen in de zomer; ofwel de warmtepomp omgekeerd laten werken; ze koelt ipv verwarmt. Ofwel met een warmtewisselaar passief koelen tussen bron en vloerverwarming. In het laatste is dat tegen een kleiner vermogen, in het eerste misschien tegen een te groot vermogen op het regeltechnisch lukt en er geen condens ontstaat.