Vermogen voor vloerverwarming

Ik wil een leefruimte van 66m2 (175 m3) verwarmen met vloerverwarming op water. Volgens mijn info heb je minimum 50W/m3 nodig en kan je met VV maximum 100W/m2 verwarmen. In mijn geval zou dat dus 66 X 100 = 6,6KW zijn waar ik 175 X 50 = 8,75 KW nodig zou hebben. Wanneer deze redenering klopt kan ik deze ruimte dus niet voldoende verwarmen??? Klopt mijn redenering?

 

 

Reacties

Beste Waltervl,

Jouw zienswijze is volledig verkeerd. Jouw denkspoor zegt dat je een verwarmingssysteem dimensioneert en dat de verliezen van het gebouw dan maar de toegevoegde warmte moeten compenseren. De werkelijkheid is juist omgekeerd.

Je moet weten hoeveel het gebouw ruimte per ruimte (kamer per kamer) verliest aan warmte via de muren, vloeren, de ventilatie, kieren en spleten, ... (Waeyenberg rekenblad kan je hierbij helpen). Dit noemt men een warmteverlies studie. Met deze cijfers kan je dan aan de slag om dit verlies te verdelen over de vrije oppervlakte van uw afgiftesysteem (vloer voor vloerverwarming, muur voor muurverwarming). Het is juist dat vloerverwarming (afgiftesysteem) beperkt wordt tot een afgifte van 100 W/m² (aanbeveling WTCB), anders moet de aanvoer t° te hoog worden ingesteld doordat je dan een groot t°s verschil (delta t) nodig hebt tussen uw afgifte oppervlakte (vloer) en de ruimte.

Het afgegeven vermogen van vloer- en muurverwarmingen zijn volledig afhankelijk van deze delta t (verschil tussen vloer t° en ruimte t°) en is dus veranderlijk en kan zelfs maar 10 W/m² zijn bij een vloeroppervlakte t° van 23°C (verwarmingswater aanvoer 25°C) en een ruimte t° van 20°C. Bij een lagere ruimte t° of bij een hogere vloer t° (maximum toegelaten is 29°C volgens de WTCB) zal het afgegeven vermogen stijgen doordat de delta t groter wordt. Zo zal er bvb bij een ruimte t° van 16°C en een vloer t° van 29°C steeds 100 W/m² worden overgedragen aan de ruimte.

  • Hoe meer de ruimte verwarmt, hoe minder vermogen er kan en zal overgedragen worden aan de ruimte bij dezelfde vloer oppervlakte t°.
  • Hoe lager de oppervlakte t° van de vloer (afgiftesysteem), hoe minder vermogen er kan en zal overgedragen worden aan de ruimte.
  • De juiste inschatting en regeling van de opperlakte t° (benodigd afgifte vermogen) gebeurt met de hulp an de WAR (Weers Afhankelijke Regeling) als de vloerverwarming vooraf juist werd berekend en geplaatst werd overeenstemmend met de warmteverliezen van deze ruimte. Je hebt dan zelfs geen thermostaat nodig.

In jouw uitleg wil je de omgekeerde weg volgen. Zo zal je nooit een verwarmingssysteem krijgen dat voldoet aan uw comforteisen of dat juist in te stellen valt.

 

Waltervl,
Van waar komt je info dat je 50w/m3 nodig hebt?
In mijn woning heb ik ongeveer 10W/m3 nodig.

Walter

Ps: heb je idd 50W/m3 nodig, heb je vooral extra isolatie nodig ipv een vloerverwarming.

Beste Walter,

Bedankt voor uw reactie.

Op het internet vind ik verschillende sites die spreken over 50W/m3 voor een geïsoleerde woning en er zijn er die zelfs over 70W/m3 spreken. Ik ben er zeker van het vooral afhangt van de isolatie van de woning. In mijn geval gaat het over een plafondisolatie van 20cm glaswol - een vloerisolatie van 8cm PUR  - spouwmuren met 5cm glaswol - nog enkele binnenmuren en gewone dubbele beglazing die uitkomt in een onverwarmde veranda. Dus eigenlijk is mijn vraag: waar vind ik een eenvoudig rekenprogramma waar ik deze gegevens kan invullen om te weten te komen hoeveel vermogen moet zijn van mijn nog aan te kopen gasketel of warmtepomp lucht/water?

Groeten Walter

Probleem met dat soort algemene uitspraken is dat je er dus niets mee aankan om je woning te verwarmen.
Of ook: hoe meer isolatie hoe minder zinvol. Of ook; als de woning slecht geïsoleerd is, wil je wel eens de woning laten afkoelen om niet te veel energieverlies te hebben. En dan wil je ook snel kunnen opwarmen. En om snel te kunnen opwarmen heb je toch best een zware verwarmingsinstallatie nodig die dat aankan. En wat je dikwijls ziet als richtlijn is het vermogen van die zware installatie.
Maar met vloerverwarming kan je niet snel opwarmen en heb je dat grote vermogen dus niet nodig.

Ik ben niet echt fan maar beter dan niets: https://bouw-energie.be/nl/bereken/warmteverliesberekening
Je krijgt een richtwaarde voor je energieverlies . Dat is het wat je vloerverwarming moet produceren.

Is het een bestaande woning?

Walter

Beste Waltervl,

1. voor afgifte vermogen bij verwarming, kan je enkel per afgifteoppervlakte berekenen (radiatoren, muur- en vloerverwarming, ...), dus dit wordt uitgedrukt in W/m². Je kan nooit (tenzij voor luchtsystemen zoals een lucht/lucht warmtepomp, verwarming via ventilatie, ...) een berekening krijgen in W/m³ wat vermogen per voluminhoud betekent. Dus alles wat je vindt op internet in (k)W/m³ is niet toepasbaar voor jouw toepassing van vloerverwarming met water als warmtetransportmiddel.

2. Je kan via www.ubakus.de alle muren, vloeren en daken inbrengen in een berekeningstool (menu online-Rechner, U-wert Rechner) en daarna kan je overgaan naar een warmteberekeningstool via het menu online Rechner , kiezen voor rekentool "rekenmachine voor warmtevraag". Daarin kan je de ingebrachte muren, vloeren en daken overnemen en met de door u uitgerekende oppervlaktes gaan matchen. U voegt uw vensters toe (ook een rekentool voor mogelijk via hetzelfde menu) en je kan je verwarmingsvermogen uitrekenen.
Dit is een gratis website, je kan kiezen voor Nederlands als taalkeuze en is vrij kompleet (de meest gebruikte bouwstoffen zijn toegankelijk in de database) en goed, wordt ook door professionelen gebruikt (maar dan betalend en toegang tot  een uitgebreidere database van bouwstoffen + de mogelijkheid om eigen bouwstoffen te creëren).

3. Eenmaal dat je deze oefening gemaakt hebt kan je downloaden de waaienberg excel tool via https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahU…

Deze excel file vul je dan in en zeker het tabblad "warmteverliezen - Transmissie" want daar ga je duidelijkheid scheppen over je verliezen per kamer en maak gbruik van de resultaten uit ubakus.de om de verliezen te bepalen. Je moet geen gebruik maken van tabbladen zoals "isolatie" => te moeilijk en je hebt de resultaten al via ubakus.de

Dan verkrijg je in tabblad "warmtverliezen totaal" in kolom U de warmteverliezen per ruimte. Die moet je dan enkel delen door de vrije vloeropperlakte van deze ruimte en dan weet je het maximaal benodigd vermogen in W/m².

Dan moet je nog kiezen of je je vloerverwarming gaat realiseren met Zeer Lage teemperatuur Verwarming (ZLTV) en dus met aanmaak t°n van maximum 35°C , dan is de legafstand van uw buizenstelsel tussen 5 en 10 cm of ga je voor Lage Temperatuur verwarming (LTV) met maximum toevoer t°n van 43°C, dan leg je het buizenstelsel tussen 15 en 20 cm legafstand. De juiste berekening (legafstand) kan je dan via tabellen van uw buizenleverancier bepalen.  (*)

Dit vraagt misschien van u wat reken- en inwerk werk (ik schat zo'n 2 dagen intensief) maar dan heb je een duidelijk overzicht van waarmee je bezig bent en heb je de kans om eventueel nog constructief correcties door te voeren. Want je kan hiermee natuurlijk simuleren en zien wat de gevolgen zijn als je een muur, een plafond, een vloer, .... meer of minder isoleert, of iets meer aandacht geeft aan luchtdichtheid, of wat is de invloed van ventilatie op uw stookgedrag en uw verbruik, ....

Veel succes!

 

(*) Beide systemen (ZLTV en LTV) geven evenveel vermogen af aan uw chape en vloer, maar uw keuze voor ZLTV of LTV zal enkel afhangen van uw warmte aanmaak apparaat

  • als de warmte aanmaker enkel werkt met hogere t°n => LTV,
  • als deze warmte aanmaker enkel het beste rendement kan geven met lage t°n => ZLTV

​ en de beslissing of u met een buffervat werkt ja of neen, bvb:

  • Warmtepomp => ZLTV
  • Gascondensatie zonder buffervat => LTV
  • hout- of pelletkachel zonder buffervat => geen vloerverwarming toepasbaar vanwege te hoge t°n, enkel radiatoren toepasbaar
  • hout- of pelletketel met buffervat => LTV en sturing van de verwarming na het buffervat over bvb een platenwarmtewisselaar waar de primaire en de secundaire (circulatie) circuitpomp getuurd worden door een elektronica onafhankelijk van de ketel elektronica.
  • Gascondensatie met buffervat en verwarmingssturing vanuit het buffervat => ZLTV
  • Zonnethermie (zonnebuffer) => ZLTV met sturing van uw verwarming over het zonthermisch buffervat (geen sturing van de warmtepomp of gascondensatieketel voor de verwarming, maar de aaanmaker wordt gestuurd vanuit de behoefte na de zonnebuffer)
  • ....

Vervolg van vorige:

Als je niet weet welke buiten t° te gebruiken voor je warmteberekeningen, dan kan je dit aflezen van aangehecht kaartje dat gebruikt wordt voor alle warmtelastberekeningen.

walter-8 schreef:

Probleem met dat soort algemene uitspraken is dat je er dus niets mee aankan om je woning te verwarmen.
Of ook: hoe meer isolatie hoe minder zinvol. Of ook; als de woning slecht geïsoleerd is, wil je wel eens de woning laten afkoelen om niet te veel energieverlies te hebben. En dan wil je ook snel kunnen opwarmen. En om snel te kunnen opwarmen heb je toch best een zware verwarmingsinstallatie nodig die dat aankan. En wat je dikwijls ziet als richtlijn is het vermogen van die zware installatie.
Maar met vloerverwarming kan je niet snel opwarmen en heb je dat grote vermogen dus niet nodig.

Ik ben niet echt fan maar beter dan niets: https://bouw-energie.be/nl/bereken/warmteverliesberekening
Je krijgt een richtwaarde voor je energieverlies . Dat is het wat je vloerverwarming moet produceren.

Is het een bestaande woning?

Walter

Dag Walter,  heb een berekening gemaakt voor mijn woning via die link en de warmteverlies berekening komt uit op 10Kw  ,  Circa 400m2 heb ik aan vloer liggen en zou dan afgerond uitkomen op 25W per m2 die mijn vloerverwarming zou moeten afgeven.  10000W delen door 400m2 = 25W,  lijkt me weinig dan van wat ik lees bij het surfen.

We hebben gebouwd met 35cm grijze EPS izomo blokken die dus 20cm isolatie dikte geeft en tripple glas.
Heb gelezen dat je bij een goed geisoleerde woning tochwel rond de 40W per m2 nodig zou hebben.

Iemand ?

40w/m2 ? Wie beweert dat dat voor een goed geïsoleerde woning is? Dat lijkt me zeer veel en zeker voor een nieuwbouw.

Passiefhuis is onder 10W/m2.
Heel grof lijkt me 25W/m2 wel een bovengrens met de isolatiewaardes die je geeft. Ik verwacht eerder minder als je het serieus laat narekenen.

Walter

40w/m2 word gesteld op die website https://www.groenehoedduurzaam.nl/   dat is dus fout denk ik.
Heb ook een regel over het hoofd gezien die aangeeft het vermogen dat nodig is om het huis op te warmen, dat is wat anders om het huis op temperatuur tehouden.
Andere sites spreken bij passiefhuis tussen 10-18w/m2,  gegeven getallen lopen zeer uiteen.
20cm grijze EPS door ons geplaatst heeft een R waarde van 6 = m²K/W
Heb het naberekend en zit nu op 17,8W/M2  en dat klopt meer,  de R waarde in ogenschouw genomen.

Voor de duidelijkheid; PH is in de eerste plaats een doeljaarverbruik van minder dan 15kwh/m2. In de praktijk zie ik dat bij de passiefhuizen die ik ken naar een nodig piekvermogen van een 10w/m2 gaan. 18W/m2 lijkt me wel hoog.

Een huis opwarmen? Wanneer is dat nodig?

Ik vind geen verwijzingen naar die 40W/m2 op de website waar je naar verwijst.

Maar bij 18W/m2 zou ik wel voor een phpp berekening kiezen. Die zal voor die vermogens nauwkeuriger zijn en vermoedelijk een kleiner resultaat.

Walter

beter is om plafondverwarming te voorzien. Minder verbruik omdat de stralingswarmte efficienter is en koelen gaat beter dan met vloerverwarming

Straling efficienter bij plafond verwarming? Euh; heb je daar een referentie van? Het is eigenlijk per definitie minder efficiënt om te verwarmen omdat je de warmte tot bij de mens beneden moet krijgen. Dat is de omgekeerde beweging die warme lucht vanuit zichzelf doet, dus moet je vermoedelijk voor zelfde comfort (bv de vloer waarmee we wel in contact komen zal kouder aanvoelen) met hogere temperaturen verwarmen. En hogere temperaturen is dus minder efficiënt. Ik ben daarom zeer benieuwd welke bron vermeld dat plafond verwarming meer efficiënt is.
Voor koeling klopt het. Maar eerder omdat je eenvoudiger het dauwpunt kan vermijden. Een koelere vloer bv zal sneller comfortabele aanvoelen dan een koel plafond.
Los daarvan is een woning waar koelen structureel nodig is, een slecht ontworpen woning.

ik heb dit beroepshalve uitgezocht en dit werkt zeer goed. je moet hierbij de vergelijking maken als je aan het skien bent in de zon bij koude temperatuur. Je hebt het hier warm door de stralingswarmte. Je hebt hiervoor ook maar 28°C nodig ipv 35°C bij een goed geisoleerde woning en de warmte is veel efficienter. bij koelen kan je maar even koelen bij vloerverwarming en met temperaturen van minstens 16°C tot je condens krijgt. Een woning die volledig geisoleerd is en niet opwarmt bij 30°C is wel een uitzondering en vergt toch wel serieuze ingrepen qua (natuurlijke) ventilatie en gebouwschil. Voor de plafondverwarming word dit veel toegepast bij ziekenhuizen en rusthuizen. Zeker in combinatie met leem. Ik heb de link toegevoegd.

 

https://argillatherm.de/ 

 

De skiën referentie en zonnen is mooi om stralingswarmte uit te leggen, maar niet relevant voor een woning. Het type straling van de zon die straling uitstuurt bij processen die 1000den graden warm zijn, is totaal anders in frequentie en energie dan een vloer- of plafondverwarming waarbij de wand 25°C max is. Je zal nauwelijks de straling voelen van het plafond.
35°C temperatuur aanvoer in een vloer in een goed geïsoleerde woning? Je zou dat als ontwerp temperatuur kunnen kiezen, maar veelal zal de ontwerper toch onder de 30graden blijven. Dat een goed geïsoleerde woning 35°C aanvoer nodig heeft bij vv is eigenlijk gewoon fout. Om te verwarmen wanneer je 20W/m2 -wat ik goed geisoleerd noem- nodig hebt, is 35°C veelal te veel.
Los daarvan wil ik eens het ontwerp zien van een woning met plafond verwarming die echt op 28°C aanvoer ontworpen is; ik gok dat die veel buizen moeten leggen wat de installatie duur maakt (en op het plafond installeren zal al duurder zijn dan op de vloer). Daarnaast is plafond verwarming een zeer dunne opbouw. Je verwarmt niet echt een massa op zoals bij de vloer. Bij weinig massa zal je veelal met hogere watertemperatuur moeten werken om het regeltechnische te kunnen sturen (zoals bij bij wandverwarming).

"Een woning die volledig geisoleerd is en niet opwarmt bij 30°C is wel een uitzondering".
Zoals je dit schrijft lijk je te denken dat een goed geïsoleerde woning meer last heeft van overhitting. Dat is totaal fout. Een goed geïsoleerde woning, waar de zon niet rechtstreeks binnen schijnt kan veelal veel dagen zonder airco comfortabel zijn bij hittegolven. Enige wat je moet doen is snacht de woning goed ventileren. Dan start je smorgens koel en het moet al 40°C buiten zijn voordat je boven 24-25°C komt binnen. Dat werkt hier thuis al 20 jaar perfect. Goed geïsoleerde woningen die koel blijven zijn echt geen uitzondering. Enige voorwaarde is de zon niet binnen laten schijnen.

Blijft idd enkel het voordeel over dat het dauwpunt beter te regelen valt bij plafond verwarming en dat koeling meer efficiënt kan. Maar als je woning goed isoleert is koeling niet nodig.

Je referentie naar de Duitse site; ik ga beweren dat die Duitsers nergens beweren dat plafondverwarming meer efficiënt verwarmt dan vloerverwarming - kort gekekenennik zag het nergens staan. Als dat wel zo is, heb ik graag de exacte referentie waar ze dat beweren. Want dat is naar mening fout en fysisch ook niet te onderbouwen.

Ik ben in ieder geval overtuigd :-) 

RS30 schreef:

Ik ben in ieder geval overtuigd :-) 


Daar kan ik je in ieder geval niet in tegenspreken ;-).

Walter-8 heeft volledig gelijk.

Mijn woning wordt ook verwarmd met vloerverwarming en muurverwarming aan verwarmingswater t°n van tussen 24°C (bij buiten t° van 15°C) en 32°C (bij buiten t° van -18°C). Vandaag bvb. is het verwarmingswater aan 26°C en toch is het binnen meer dan 21°C. Deze verwarmingswater t°n zijn perfect om het maximum rendement uit een L/W of een geothermische warmtepomp te halen.

Als je toch wil koelen, is in een goed geïsoleerd en geventileerd huis met D-ventilatie en warmterecuperatie, een koelwater t° van 15°C door je vloer- of muurverwarming/koeling sturen ook geen probleem voor vochtvorming. Het dauwpunt zal zelfs niet gehaald worden omdat ondermeer de D-ventilatie de in de woning ingeblazen lucht ontvochtigd heeft en dat zelfs bij hoge vochtigheidspercentages buiten.

Plafondverwarming zal steeds hogere verwarmingswater t°n vragen om (bijna) hetzelfde comfort te bieden en zal bijgevolg duurder zijn in gebruik (zeker in combinatie met een WP). 

De website waar u naar verwezen heeft is gespecialiseert in vochtregulering via klei ... (zie de naamgeving "ArgillaTherm", waar Argil staat voor klei)  ... en dit kan om stabiliteitsredenen niet onder een vloer gebruikt worden. Om hun product te verkopen, moeten ze dit natuurlijk in een systeem inbedden en hier is dit een verwarmingssysteem via het plafond of de muur. Maar dit zegt helemaal niets over de superioriteit van plafondverwarming en dat beweren ze ook niet, want ze leggen de nadruk op vochtregulering.

 

Zou plafondverwarming in geval je in een zetel gaat zitten of liggen of boven een tapijt het niet beter doen dan vloerverwarming?

Wat is eigenlijk  het aandeel warmte dat omgezet wordt in straling en het aandeel dat via geleiding naar lucht omgezet wordt?

Plafondverwarming in de vorm van betonkernactivering was relatief duur per vierkante meter (maar ons later gekozen droogsysteem was uiteindelijk  vast toch nog iets duurder) en de firma die ik enkele jaren geleden daarvoor contacteerde deed het enkel vanaf een aantal vierkante meter dat groter dan onze bouwplannen was. Pas vanaf 300 of 400m² of zo. Mogelijk is dit ondertussen anders.

Beste Bram,

Goed idee! 

Maar leg me eens uit hoe dat warme  lucht kan dalen, als je weet dat de moleculen in de warme lucht meer plaats innemen (de elektronen staan verder van elkaar en van de kern door de toegevoegde energie) en dus wordt warme lucht lichter per volume eenheid dan koude lucht (meer moleculen per volume eenheid, de elektronen staan dichter bij elkaar en rond de kernen)

Juist  omdat de moleculen van de lucht meer plaats innemen bij opwarming (= minder massa/gewicht voor eenzelfde volume of = voor dezelfde massa/gewicht stijgt het volume), stijgt warme lucht.

Bij water is dat trouwens ook het geval, anders zou je warm water onderaan in een boiler/buffer kunnen bewaren ... of zou je bij het kookproces van water de stoomvorming onderaan in je kookpot verkrijgen en zou het water op een laag stoom drijven ... en dat is niet het geval. De damp/stoom komt bovenaan de kookpot eruit.

Wil je je warme lucht naar beneden krijgen moet je de lucht (geforceerd) in beweging zetten, zodat deze zich kan mengen met koudere luchtlagen en zo de onderste luchtlagen (in de kamer) mee worden opgewarmd. Dus zet dan maar een goede ventilator naast je zetel of boven het tapijt om van het warmtecomfort te genieten ... als de luchtstroom je dan maar niet stoort. 

Trouwens bij Zeer lage t° verwarming kan je niet spreken van straling op grote afstand, je verwarmt enkel de langslopende luchtlagen op. Bij vloerverwarming zijn dit steeds de koudste luchtlagen in de ruimte en zal je dus een continu goed afgifte rendement krijgen zelfs bij continu lage afgifte t° totdat de langslopende luchtlagen dezelfde t° bereikt hebben van het afgiftesysteem/oppervlakte (vloer). Dan is er geen sprake meer van energieafgifte en stopt de vloerverwarming (retour t° stijgt tot dicht bij de vertrek t° van het verwarmingswater, dit is het signaal voor de WP/verwarmingsketel om de warmte aanmaak te stoppen en de circulatiepomp stil te leggen) en is de ruimte ook verwarmd.

Bij plafondverwarming daarentegen verwarm je de reeds aanwezige warmste luchtlagen van de ruimte. Hierdoor heb je hogere afgifte t°n nodig omdat je (a) de warmste luchtlagen moet bijverwarmen (dus niet de koudste) en (b) omdat er geen beweging is van de langslopende (verwarmde) luchtlaag, die niet weg kan omdat ze niet kan stijgen om zo plaats te maken voor een koelere luchtlaag die nog energie kan opnemen, zal je dus een verminderd afgifte rendement hebben bij plafondverwarming.

Een plafondsysteem kan daarentegen perfect de warmte opnemen als er koeler water doorstroomt dan de omringende warmere luchtlagen en zal dus het perfecte warmteopnamesysteem zijn bij koeling van gebouwen. Dit plafond afgifte/opnamesysteem zal steeds een continu goed koelrendement hebben om dat de te koelen/af te voeren warmte steeds in voldoende mate aanwezig is bovenaan in de ruimte.

Een vloer afgifte/opname systeem kan slecht warmte opnemen (=koelen) omdat de afgekoelde luchtlaag zich steeds onderaan de ruimte bevindt. Een vloer afgifte/opnamesysteem inzetten voor koeling, zal dus steeds worstelen met een slecht koelrendement.

Volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Vloerverwarming#Werking werkt vloerverwarming vooral op basis van straling. Ik schat plafondverwarming ook. Waarom zouden bij zeer lage temperaturen de stralen minder ver reiken aub?

De engelstalige wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Underfloor_heating heeft het wel over "conduction, radiation and convection".
Daar staat "The terms radiant heating and radiant cooling are commonly used to describe this approach because radiation is responsible for a significant portion of the resulting thermal comfort but this usage is technically correct only when radiation composes more than 50% of the heat exchange between the floor and the rest of the space.". Maar een verhouding tussen welk aandeel meestal naar straling, en welk aandeel naar geleiding omgezet wordt (en via convectie "vertrekt" van de warmtebron) vond ik er niet.