MAsser Warmtepomp - Onafhankelijke info

Hieronder een aantal wetenswaardigheden betreffende een Masser warmtepomp.
 

Captatienet.
Het captatienet ligt in de tuin, meestal horizontaal ingegraven en onttrekt de warmte uit de grond.
Het bestaat uit koperen buizen van ½” (+/- 12 mm met daarrond kunststof) en door de buizen stroomt het gasvormig koelmiddel op een temperatuur die +/- 5 tot 7 graden kouder is dan de omgevende aarde.
  
Bij horizontaal ingegraven buizen van het captatienet zijn er gevallen bekend waarbij de grond opvriest.  
In de tuin zijn er ter hoogte van de plaats waar de buizen van het captatienet zijn ingegraven verhogingen in het gras, de tuin zichtbaar. Deze bulten verhogen naarmate de winter vordert. Persoonlijk heb ik reeds bulten gezien van 15 a 20 cm hoog.
Dit is ontegensprekelijk het gevolg van het opvriezen van de aarde rond de ingegraven buizen. 
In Engelse vakliteratuur wordt dit Frost Heave genoemd. 
De temperatuur van dit ijs situeert zich bij het invriezen stabiel rond de 0°C, het bevriezingspunt van water. Het bevriezende water zet uit en doet de grond ‘opzwellen’
Echter, om het water te doen bevriezen tot ijs is er ongeveer 80 x zoveel energie nodig om dezelfde hoeveelheid water 1°C in temperatuur te doen dalen. 
Dit heeft bijna altijd als oorzaak dat de compressor meer vermogen afneemt dan het captatienet aan warmte uit de grond kan opnemen. En het captatienet teveel inkoelt, zelfs bevriest.
Dit is meestal het gevolg van een tekort aan buizen in het captatienet en/of een te groot koelvermogen van de compressor die de buizen afkoelt en/of onvoldoende diep ingegraven buizen en/of buizen die te dicht bij elkaar zijn ingegraven. Deze laatste oorzaken zijn conceptfouten.

Het stookseizoen start ongeveer eind september en dan hebben we meestal een temperatuur van rond de 12°C in de grond. Naarmate het stookseizoen vordert daalt de temperatuur van de grond rond de buizen omdat er vermogen, warmte uitgehaald wordt. Meestal valt de machine echter regelmatig stil en kan de omliggende nog niet gekoelde aarde de afgekoelde aarde terug wat opwarmen. Dit noemt men regenereren. 
Als de buizen onvoldoende zijn ingegraven – minder dan 80 cm diep wat heel veel is gebeurd – dan kan de dalende buitentemperatuur in de winter er ook soms voor zorgen dat de buizen onvoldoende geregenereerd (ijs dat terug smelt of de omringende aarde die terug wat opwarmt)  worden, dat er onvoldoende aardwarmte naartoe kan stralen.  
De vorming van ijs heeft redelijk wat koelvermogen gevraagd, ongeveer 80 x zoveel als nodig om de temperatuur 1°C te doen dalen wanneer het water aanwezig in de aarde nog niet bevroren was. Bij het bevriezen blijft de temperatuur rond de buizen exact 0°C (stollingstemperatuur)  Dit betekent dat wanneer er zich eenmaal ijs rond de buizen heeft gevormd er ook 80 x zoveel warmte naar de bevroren aarde moet worden toegevoerd om de bevroren aarde terug volledig ontdooid te krijgen. We blijven dus een heel eind met temperaturen van 0°C rond de buis, ook al warmt de aarde rondom het ijs op hoger dan 0°C. 
Frost heave is wanneer eenmaal gestart een proces dat zichzelf gedeeltelijk onderhoudt omdat er nog onvoldoende warmte naar de buizen kan stromen t.g.v. het ijs die een barrière of isolatie vormt die op 0°C staat en daar ook lang op blijft hangen en waardoor warmte die erdoor moet ten tot bij de ingegraven buizen , de machine nog langer gaat draaien en de buizen nog kouder krijgen. 

De warmtepomp blijft continu draaien en warmt nog onvoldoende. 
Dit wijst bijna altijd op gasverlies.  
U kan dit controleren door de warmste buis ( de dunste van de twee en het vertrek naar het afgiftecircuit in de woning) die uit de compressor vertrekt even de temperatuur te meten. Die zou ongeveer 75°C a 80°C warm moeten zijn. Is de temperatuur eerder 90°C a 95°C, dan kan dit wijzen op gasverlies. Een defect expansieventiel kan eventueel ook de oorzaak zijn.
Bijbehorend wordt ook de temperatuur van de koudste (dikste buis die van het captatienet terugkeert) gemeten en die zou ongeveer 7°C a 15°C, boven de temperatuur van de aarde moeten liggen. Als het stookseizoen dus start heeft de dunste buis 70°C en de dikste ongeveer 7°C. Naarmate het stookseizoen vordert kan het zijn dat deze dikste buis licht begint te bevriezen wanneer de machine in werking is.

Het gas kan grof weg gesproken maar op 3 plaatsen ontsnappen: 1. het afgiftenet in de woning, 2. in de tuin (het captatienet) of 3. bij de warmtepomp zelf.  
Zwakke plekken zijn de vloeistofafscheider, de dichtingskapjes en schroefverbindingen (druksensoren, kranen, wartels.. ) op het gascircuit.  

Er zijn de actuele problemen waarbij de huidige koelmiddelen steeds conform wetgeving steeds maar meer en meer verboden worden. De bepalende factor hiervoor is de GWP waarde. (Global Warming Potential of, hoezeer draagt het koelmiddel bij tot de opwarming van de aarde)
  
R22.
Is al sedert 2000 niet meer toegestaan voor nieuwe installaties. Dit zijn dus oude installaties die tot ongeveer 1995 a 2000 werden geplaatst. Installatie die moeten bijgevuld worden kunnen en mogen niet meer met R22 bijgevuld worden.
Er is echter een koelmiddel dat tijdelijk nog verkrijgbaar is en waarmee we R22 installaties nog even draaiende kunnen houden: R407c. Dit koelmiddel werd ook na 2000 als koelmiddel gebruikt. Er moet aan de installatie bij een ombouw van R22 naar R407c nagenoeg niets veranderen al raden sommige fabrikanten aan om de minerale olie in de compressoren te vervangen door esterolie. Olie kan niet zoals bij een verbrandingsmotor zomaar afgelaten worden uit het carter van een compressor. De compressor moet daarvoor gedemonteerd worden en heel voorzichtig ondersteboven worden gehouden of minstens op zijn zijkant gelegd worden.
De compressor moet hierbij niet vervangen worden.

R404A.
Mag niet meer gebruikt worden in nieuw installaties sedert 01/01/2021. Kan vervangen worden door een ander koelmiddel maar dan moet ook het expansieventiel vervangen worden door een juist type, eigen aan het nieuwe koelmiddel.
De compressor moet hierbij niet vervangen worden.

R410a. Mag nog steeds gebruikt worden voor nieuwe installaties maar wordt meer en meer vervangen door R32, een licht brandbaar koelmiddel.
R410 a is evenwel nog steeds verkrijgbaar.

Wanneer de installatie lek is, er is dus gasverlies vastgesteld, dan kan niet zomaar worden bepaalt waar het lek zich bevindt. Er kan een lek gezocht worden met een elektronische lekzoeker zolang er nog wat gas op de installatie zit. Soms kunnen uitwendige oliesporen afkomstig uit het carter van de compressor eveneens op een gaslek wijzen. Met het gas komt er soms ook wat olie mee naar buiten.
Locaties die speciale aandacht verdienen zij en schraedermeetpunten, vooral op de Hogedrukzijde (de inwendige rubberen ring wordt hard en dicht niet meer af) en de vloeistofafscheider die met de jaren soms heel erg gaat roesten en finaal gaat doorroesten.

Het lek zoeken gaat beter wanneer de druk op het circuit wordt verhoogd met stikstof  waardoor het lek door de grotere druk groter wordt en makkelijker opspoorbaar wordt.
Kan het lek niet met een elektronische lekzoeker gevonden worden, dan kan alleen een druktest soelaas brengen.

Als het lek op het captatienet zit of het afgiftenet binnenin de woning, dan is de exacte locatie van het lek onmogelijk vast te stellen met een lekzoeker noch met een verhoogde druk met stikstof.
Er is wel een mogelijkheid om te zeggen of het lek ofwel op het binnencircuit zit ofwel op het buitencircuit zit.
De installatie moet hiervoor volledig gasvrij gemaakt worden en dit moet gebeuren door een gecertificeerd koeltechnieker. Die gaat met een speciaal recuperatietoestel het resterende gas gaan afpompen naar een lege gascilinder.  
Daarna worden de buizen van elk circuit ( 2, één binnen en één buiten) open gemaakt.
De 2 circuits en ook de machine worden afzonderlijk op een hoge testdruk gezet met stikstof of formeer gas( = stikstof + waterstof) van minimaal 20 bar bij R134a, 25 bar bij R407c en 40 bar bij R410a en R32.
Deze druk wordt een aantal dagen aangehouden en het circuit dat daalt in druk, daar moet het lek zich ergens bevinden. De exacte locatie van het lek is dan wel nog steeds niet aan te duiden.
Ideaal wordt er op elke circuit een drukmeter geplaatst en kan met wat uitleg de gebruiker zelf vaststellen welk deel van de installatie er in druk daalt omwille van een lek.

Zit het lek in het captatienet in de tuin, dan zitten daar meestal minimaal 4 verschillende circuits. Elke circuit bestaat uit een buis van ½”.  Deze 4 of meer circuits werden in de meeste gevallen ergens in de tuin aan weerszijden elkaar gekoppeld op 1 buis. Deze 2 buizen , heen en terug, dus 2 koppelingen: begin en einde. Als je deze koppeling nog weet zitten en ook nog kunt uitgraven, dan kan daar de druktest opnieuw worden uitgevoerd op elke ½ “ buis afzonderlijk zodat het lekkende circuit kan gevonden worden door de vastgestelde drukdaling tijdens de druktest. Deze druktest, daar gaat uiteraard terug wat tijd over in termijn van dagen en verschillende verplaatsingen voor de technieker.
Kan het lekkende circuit in de tuin niet gevonden worden, dan is herstelling quasi onmogelijk. Er moet dan ofwel een nieuwe captatienet geplaatst worden of er moet een luchtgekoelde verdamper worden geplaatst. De selectie van de verdamper moet dan gemaakt worden i.f.v. de geplaatste compressor. De verdamper en alle handelingen waarbij gas kan vrijkomen moet door een gecertificeerd koeltechnieker gebeuren.
Ik wil hierbij opmerken dat het behalen van een certificaat Koeltechnisch installateur absoluut geen garantie is dat de installateur ook over de nodige kennis beschikt om aan een Masser-installate te werken. Een Masser installatie is eigenlijk een 100% koelinstallatie.
Een koeltechnieker mag volgens de huidige wetgeving geen gas vullen of bijvullen zolang hij het lek niet heeft gevonden.

Product op de installatie injecteren om het ondergrondse lek te dichten is wat men ook beweert niet mogelijk omwille van de hoge drukken. Persoonlijk heb ik dit reeds geprobeerd en nog nooit met goed resultaat.

Koelgas kost ongeveer 90 a 100€/kg en er zit ongeveer 8 a 10 kg op een installatie.
Een nieuwe compressor kost al naargelang de grootte rond de 1200 a 1500 €. Er is om een nieuwe compressor te plaatsen ongeveer een kleine dag werk. Er is ook nog stikstof nodig, lekzoekapparatuur…
Het vervangen van de filterdroger is aan te bevelen van zodra het circuit open is geweest of gas heeft verloren .Reken hiervoor ongeveer 40 a 60€ al naargelang het type.
Is het expansieventiel defect of het type moet vervangen worden omwille van aanpassingen van gassoort, dan moet u rekenen dat een expansieventiel ongeveer 125€ kost en de bijbehorende doorlaat ongeveer 35 €. Om het ventiel te vervangen moet echter al het gas eerste uit de installatie verwijderd worden.

Reken voor het lekzoeken en het eventueel herstellen een halve dag werk ter plaatse. Dit kan al naargelang de locatie van het lek zelfs ook een dag duren. Een beetje geluk en wat ondervinding waar de zwakke punten zitten zijn hier zeker op hun plaats. Pas na een paar dagen kan men vaststellen of alles ook terug normaal draait.
Voor een druktest op de circuits afzonderlijk moet u rekenen dat er een kleine dag werk is om het systeem af te pompen, af te koppelen en afzonderlijk op druk te zetten.
Bij het tweede bezoek stelt de technieker vast waar het lek zich bevindt en beslist dan wat er moet gebeuren.
Het afkoppelen van een lek circuit, stikstof terug verwijderen, vacumeren van de installatie (alle lucht en stikstof moet er terug uit) en opvullen en proefdraaien vraagt terug een dag werk.
Een bijkomend bezoek voor een controle is niet alleen an te bevelen maar conform de wetgeving ook verplicht ( een controle op gelaste verbindingen moet een nacontrole krijgen binnen een bepaalde termijn maar niet de dag zelf)

Al met al is een Masser warmtepomp thermodynamisch gezien de meest ideale vorm van een warmtepomp en het is ook de eenvoudigste. Jammer genoeg stel ik echter wel vast dat weinig mensen en techniekers weten hoe dit in elkaar zit en hoe ze moet worden hersteld.
Het herstellen is eerder werk voor een doorwinterde koeltechnieker met de juiste tools en ervaring en niet door iemand - met alel respect voor alle techniekers - die enkel 'standaard out of the box warmtepompen plaatst (lucht/lucht, lucht /Water en water/water) en geen of weinig koeltechnische ervaring heeft waardoor er greicht kan worden gezocht naar het probleem en opgelost worden. 

Ik hoop van toch wat klaarheid te hebben gebracht en sta open voor commentaar of opbouwende kritiek.

Peter 

Reacties

hallo

hoe oud is jullie installatie? oten ik mijn wp kocht (lucht water) zei de installateur dat de verwachte levensduur 15 jaar was.

 

Hoi Peter,

Bedankt voor de info. Het lijkt me allemaal correct . Enige wat ontbreekt is info over dimensionering van het captatienet.
Ik ben wel verbaasd van de hoge temperaturen 70-90 graden. Is dat idd correct?

Wat is je expertise in dit verhaal?
Ben je koeltechnieker?

Walter

Peter, geeft een verhelderend kijk op het Masser systeem. ook het schetsen van de problematiek is correct. de koelgassen en de manier waarop hun systeem is opgebouwd, maakt dat de mensen nagenoeg altijd vasthangen aan deze firma. de na-service die zij bieden is duur en is ook jammer genoeg logisch aangezien zij bijna de enige zijn die op deze manier een warmtepomp installeren. 

wij hebben zeer veel spijt van onze keuze om met deze firma in zee te gaan. wij hebben meerdere problemen gekend en hebben zelf op zoek moeten gaan naar oplossingen. 

wij hebben om en bij 23000 euro betaald, de vloerverwarming op zich werkt. maar hebben sanitair water boiler die via een voorrangsregeling opwarmt. maar deze heeft ongeacht de relatief hoeveelheid water. te weinig energie in het vat om genoeg warm water te voorzien voor 4 mensen die zichzelf moeten wassen. de boiler gaat niet verder dan 50 graden (dit is tevens de max van de warmtepomp). en je kan dan een elektrische weerstand gebruiken. deze gaat wel tot 65 graden. maar deze start ook op 55 graden. maakt dat de warmtepomp nagenoeg nooit bijwarmt als je ook de elektrische weerstand gebruikt. en zo wordt je aangesmeerde winst dus eigenlijk een hele dure elektrische boiler aangezien de boiler apart om en bij de 3500 euro kost.

doe je research en ga opzoek naar ervaringen van de ander klanten van dit bedrijf. er staan genoeg ervaringen op het internet. ik heb deze research jammer genoeg niet gedaan en heb nu een heel duur systeem, dat niet aan onze wensen voldoet.

voor de toekomstige generatie, het systeem met directe expansie maakt dat je koelleidingen rechtstreeks in de grond liggen in je tuin of in een boring in de grond. deze systemen zijn niet om te bouwen naar een systeem waar je bijvoorbeeld Glycol in de leidingen zou circuleren. (de leidingen geplaatst zijn te dun) en het voordeel op directe expansie, dat de circulatiepomp van glycol ook een verbruiker is. dat is zeker zo. maar die geringe meerprijs (glycol pomp verbruikt tussen 30 en 75 watt) aan energie, zou ik nu heel graag betalen ipv het systeem waar wij het nu mee moeten doen. Wij hebben ons er al bij neergelegd dat we in de toekomst een zeer dure ombouw zullen moeten doen om een beter systeem te verkrijgen. het zal lig geen Masser zijn

op onze google review antwoorden ze dat het hen ten zeerste betreuren dat onze ervaring niet in lijn van de verwachting ligt. en dat we ons gingen contacteren. ze hebben ons idd gecontacteerd. om te vragen of het wel juist was wat we zeiden op de review ongeacht de foto's. dus dan weet je ook waar hun prioriteiten liggen. dus schrijf je ervaring neer dit is het enige, waar mensen het soms mee moeten doen in hun zoektocht tussen bos en bomen

Veel succes met je zoektocht. ga voor toekomst, niet voor een installatie die er nu mss nu net iets goedkoper uitziet. ga voor duurzaam iets wat je straks kan ombouwen naar nieuwere technologie. dit kan met dit soort systemen minder en minder. of wel duurder en duurder

Groeten 

 

 

 

Hoi Ruud, 

kan je even vertellen hoe groot je boilervat is?  Ter info: wij hebben 10tal jaar geleefd met een warmtepompboiler van 290l die 'ook maar op 50°' stond en 5 mensen zonder echt problemen van warm water voorzag.  Die boiler kon je mooi 'leegtrekken'; je kan kon echt bijna het volledige watervolume aan 50°C warm water uithalen (versus dat de boiler koud en warm water mengt en je opeens een boiler hebt die volledig op 35°C).

Ik ben wel benieuwd waarom de Masser boiler niet aan comforvereisten voldoet. 

Dat je in de praktijk electrisch moet bijverwarmen voor warm water is natuurlijk geen mooie oplossing.  En zoals je vaststelt loop je zo het risico dat je 100% elektrisch warm water maakt.  Een goede warrmtepompboiler werkt 'normaal' als volgt: gebruikt 100% de warmtepomp voor warm water, alleen gaat die af en toe extra opwarmen opdat je geen legionella probleem krijgt. 

Ter info ivm een glycol systeem in de tuin: het grote probleem is niet die extra pomp, maar de extra warmtewisselaar; grofweg verlies je over de warmtewisselaar 4a5°C wat een zeer groot verschil in rendement geeft van de warmtepomp.  Het ontbreken van de extra warmtewisselaar(s) is de reden dat je met het Masserssyteem theoretisch de hoogste rendementen kan halen. 

Kan je wat meer duiden welke problemen je kende buiten je warm water problemen?

Walter

De 70 à €80 raden zijn inderdaad correct. Dit is de eindcompressie temperaturen en niet de condensatietemperatuur die bij een compresso altijd rond de 60 a 80° waarbij 90 graden wel een maximum is. Hoger doet de olie carboniseren. De condensatie temperatuur zal ongeveer 5° boven de watertemperatuur zetten dus ongeveer 40 graden

walter-8 schreef: Hoi Peter,Bedankt voor de info. Het lijkt me allemaal correct . Enige wat ontbreekt is info over dimensionering van het captatienet.Ik ben wel verbaasd van de hoge temperaturen 70-90 graden. Is dat idd correct?Wat is je expertise in dit verhaal?Ben je koeltechnieker?Walter

 

Hoi Peter, 

Bedankt voor de feedback!

Walter

Peter,

het vat is een 270 liter, hieruit is aangetoond 240 Liter water beschikbaar is boven de 35 graden getest op een afname punt dat niet dezelfde flow hanteert als de regendouches, waar ons probleem zich naar onze mening stelt. wij hebben tijdens de ontwerpfase zeer duidelijk onze zorg, omtrent het comfort verduidelijkt en zijn ook gerustgesteld geweest dat de keuze met voorrangsregeling, ons bijna onbeperkt warmwater zou bieden. dit is een citaat uit de mail die wij kregen om ons gerust te stellen in onze zorg.

ik kan gerust geloven dat 250 liter water in meeste gevallen voldoende is, dit is ook gewoon zo voor het doorsnee installatie. wij hadden daarin tegen wel de wens voor een regendouche installatie te installeren en te gebruiken met voldoende warm water. Ze hebben ons verzekerd dat dit ook kon met het vooropgestelde systeem.

echter is het zo dat de 250 liter gemeten is direct na het opwarmen van het boilervat. betekent als je smiddags gepoetst hebt, of eender welk verbruik van warm water (koken etc). Onvoldoende om een nieuwe opwarmcyclus te starten. Dat de warmte dusdanig gedaald is in het vat. dat savonds de kinderen (tevens huidig nog samen in bad gaan. dus zij gebruiken maar 1 vulling van het bad, die tevens voor de veiligheid nog geen eens volledig vol is.) en daarna douchet mijn vrouw, daarna ikzelf of samen (daar de regendouche dubbel is uitgevoerd) met koud water zit. eerlijkheidshalve; dit is echter een luxeprobleem dat hier wordt voorgesteld. (ik ben mij daar weer bewust van) Maar deze situatie is op voorhand geschetst en onze nood/wens dat ons systeem dit ook moest kunnen overbruggen. Dit is zeer duidelijk overgemaakt geweest. maar is niet afgeleverd op deze manier, naar onze mening. wij hebben nooit gevraagd voor onbeperkt warm water maar 4 mensen die zichzelf wassen op de zelfde avond en de laatste heeft koud water, staat zeer ver van hun bewering dat het systeem genoeg vermogen heeft. om bijna onbeperkt warm water te voorzien.

er zijn verschillende interventies geweest om het fabriekssysteem aan te passen, echter hebben wij enkel maar miserie gekend na de interventies. verschillende kortsluitingen, kapotte onderdelen, ten gevolge van de kortsluitingen naar onze mening. brandgevaarlijke connecties. (deze fotos kan je terug vinden in mijn google review) wij hebben vorig jaar, in totaal 4 weken in een koud huis gezeten met elektrische heaters. Ze hebben na bijna een jaar aandringen en meerdere gefaalde interventies een voorstel gedaan om een groter vat te installeren. voor de meerprijs die zij voorstellen heb ik zelf een ander systeem geinstalleerd, het vertrouwen in hun expertise en de manier waarop dit allemaal gecommuniceerd wordt, heeft er voor gezorgd dat wij voor onszelf een oplossing hebben gezocht. wij hebben gewoon geen vertrouwen meer in dit bedrijf. 

over legionella bestrijdingen periodiek of op andere wijze is er volgens mij geen sprake, toch niet op de manier van temperatuur verhogen periodiek of permanent. de warmtepomp die wij hebben slaagt af op Hoge druk als er een temperatuur van om en bij de 52 graden bereikt wordt. dit is niet voldoende denk ik, voor de bestrijding van legionella. ik weet niet of nog een ander passieve manier is. maar dit is mij niet bekend. dat dit bestaat en/of in ons systeem geinstalleerd is.

ik ben er mij bewust van dat dit een probleem is dat voor veel mensen meer klinkt als en luxeprobleem. maar dit was gewoon onze wens. en we hebben dan ook de bevestiging gekregen dat dit kon van hun uit. daarom zijn wij persoonlijk van mening dat dit gewoon geen oprechte manier van werken is of service bieden is. deze problematiek is niet alleenstaand in ons geval. daar deze problematiek op meerdere forums en op websites van consumentenverenigingen terug te vinden is. Ik geloof dat er systemen zijn die zij leveren die opzich wel werken. maar dit bedrijf heeft ons vertrouwen op meerdere manieren en in meerdere situaties beschaamd.

Ik vreesde al dat regendouche een deel van het probleem zou zijn ;-).  Het lost het probleem ten gronde -installatie past niet bij verbruik- niet op, maar ik zou aanraden meer zuinige douchekoppen te gebruiken ;-).  

Wel interessant dat masser toch met 1 warmtepomp en warm water en SWW kan maken.  Heb je dan gewone vloerverwarming met water ivp ook de koelgassen door de vloer?  

Walter

idd dat was ook ons idee, toen ze ons overtuigde van dit sytseem, met bijhorende beweringen (onbeperkt warm water.(kortom ging het allemaal geen probleem zijn) maar nu het huidig geinstalleerd is, werkt dit dus niet op de manier waarvan ze ons hadden overtuigd. onder ander die meerprijs van 3500 euro dat dit systeem van comfort ons ging kosten, daarmee kon ik ook wel een dikke warmtepompboiler kopen die wel zonder problemen naar 65 graden kan, waardoor je zowieso al veel meer energie in dezelfde boiler hoeveelheid hebt zitten. De waterbesparende douchekoppen staan er intussen op. Maar niet de regendouche zijn het probleem in deze situatie naar onze mening. het gaat erom dat de originele vraag was om met regendouche te werken, en dat het zogezegd allemaal kon en geen probleem was volgens hen.

het systeem met voorrangsregeling wordt ondertussen door meerdere grote marktspelers aangeboden met dat verschil dat er bij hen wel een manier is waardoor hun boilervat naar 65 graden kan. dit kan met ons systeem niet. tenzij er allerhande regelingen moeten bijkomen. 

de warmtepomp huidig geinstalleerd bij ons. is van origine van Nextherm. zij hebben dus idd steeds de directe expansie buiten. koelgasleidingen in de tuin. en dan de leidingen binnen zijn klassieke vloerverwarming leidingen met water. daarop een driewegkraan om de boiler te voorzien van warm water (MAX 50 graden dit is de veiligheid van de unit zelf)

in ieder geval, wij hebben ons er huidig bij neergelegd dat deze firma, ons niet zal helpen aan hun eigen beloftes en beweringen te voldoen. Heb je de fotos hebt gezien (google review) hoe ze die unit bij ons hebben binnen gesmeten van ver. is beneden alle peil van enige professionalisme, naar mijn mening. de isolatie hangt er maar half aan. dit is wel deels vernieuwd, enkel de koelgasleidingen. maar de warmwaterleidingen zijn nog steeds zoals op de foto`s. 

anyhow, als je ze even googled. je vind genoeg verschillende van deze situaties beschreven. ze zijn niet aan hun eerste proefstuk toe. mensen vinden gewoon dat ze in de steek worden gelaten. net zoals wij. 23000 euro een hoop beweringen tijdens de verkoop. en achteraf schuilen achter standaarden. terwijl er er geen standaard systeem is gevraagd. 

 

 

Bedankt voor de feedback.  Ik vind dat de foto's nog meevallen ;-).  Al hoop ik wel dat ze warmtepomp afgesloten achterlieten. En de kleine details kunnen/konden(?) ze wel corrigeren.  Lijkt me een taakje voor de architect dergelijke details op te volgen.  

Interessant dat ze met Nextherm samenwerken, een Franse WP fabrikant die ik niet kende.   Dan wordt Masser maar een installateur...

De interventie toen. Ging tegen de avond aan. Dus was opruimen en weg. Dus de pomp hebben ze zo toen achtergelaten. Dat vind ik opzich nog weinig erg. Mens zal alles hebben opgeruimd en niet meer de intentie gehad hebben om nog eens naar beneden te gaan ofzo, weet ik veel. Maar het getuigd van het professionalisme of het gebrek eraan.

Alsook elektrische connecties waarvan het koper uit de klemmenstrook steekt. Nadat je drie keer kortsluiting gemaakt hebt. Kan ik ook moeilijk vinden meevallen. Er liggen 2 kinderen in hun bed te slapen met dit soort aansluitingen in de kelder. 

De isolatie die open is aan stukken koelleidingen. beugels die half los zij. Het condens op onze spullen in de kelder. En de koperen buizen die al oxidatie vertoont. Mja als ik mijn werk zo achterlaat. Krijg ik op het einde van de maand terrecht mijn C4. Dit alleen al gewoon eer en geweten dat je systemen zo achterlaat in mensen hun huis, thuis! Sorry dat is niet goed te praten. Met of zonder architect! Er zijn genoeg mensen die dergelijk systemen laten instaleren zonder dat hier een architect aan te pas komt. 

Maar ieder zijn mening uiteraard. De mensen zullen zelf hun conclusies wel trekken. Moeten we tenslotte allemaal zelf doen.