De warmtepomp enkel overdag laten werken voor warm water

Dag iedereen, 

In 2016 bouwde ik een nieuwbouwwoning die +/- een elektriciteitsverbruik heeft van 4000Kw/jaarbasis voor "alles" (verwarming, warm water, koken, verlichting, wassen, ...).  Dit verbruik wordt gedekt door middel van voldoende zonnenpanelen.   De terugdraaiende teller die ik nog bezit draait dus (nog) terug. :)  (K-peil 29, altijd thuis).

Voor verwarming en sanitair warm water heb ik een warmtepomp Viesmann Vitocal 200-S (lucht/water).

Deze warmtepomp heeft echter de onhebbelijke gewoonte om vooral 's nachts aan te slaan voor de aanmaak van sanitair water. 

Weetje 1: Wij zien niet direct een verband tussen het moment van grootverbruik aan warm water (bv douchen) en het tijdstip van aanslaan van de warmtepomp. 

Weetje 2: De warmtepomp slaat wel degelijk aan voor warm water en niet aan voor verwarming, dit hebben we een aantal dagen manueel kortgesloten.

Weetje 3: We hebben een aantal dagen manueel de warmtepomp uitgezet tussen 16u en 09u zonder verlies aan comfort. We hebben evenveel warm water.

Wat we zouden willen bekomen is dat er enkel overdag warm water wordt aangemaakt, wanneer de omgevingstemperatuur buiten op zijn warmst is en waarbij we het zelfverbruik bevorderen (digitale meter). 

Vragen : 

  1. bestaan er systemen om het sanitair warm water enkel overdag aan te maken, dus met een tijdschakelaar/sturing die rekeninghoudt met het seizoen (zonsopgang, zonsondergang) ? (Ik zou kunnen bellen naar Viesmann, maar die sturen je steevast door naar de installateur, zie ook vraag 2).
  2. in hoeverre is dit een relevante vraag ?  Zou dit veel besparen wanneer de digitale teller in voege komt ?

Het te verwachten antwoord zal waarschijnlijk zijn : installeer een zonneboiler.   Gelieve dit even buiten beschouwing te laten.  Volgens berekeningen van de architect/EPB-man destijds (2016) was dit niet de beste oplossing en ik heb onvoldoende plaats op mijn dak om nu een zonneboiler te installeren.  Mocht ik kunnen terugkeren in de tijd zou ik zeker een zonneboiler overwegen als beste en meest ecologische oplossing.  

Groetjes

Jan

Reacties

Kan je je ganse warmtepomp aan/uitzetten met een "gewone" tijdschakelaar? Mogelijk een tijdsschakelaar die een hogere stroom aankan, maar kan het toestel ertegen dat je dat dagelijks helemaal aan/uit zou zetten (als in een stroomstroring) en kom je dan in situatie als in Weetje 3?
https://www.hubo.be/nl/p/profile-schakelklok-mechanisch-dagprogramma-vi…

Dag Bram, 

Ja dit kan, doch drie opmerkingen

  1. Als ik deze methode gebruik, valt ook de verwarming weg (wat op zich ook niet zo erg is, omdat werking overdag voldoende is), na een koude nacht daalt de temperatuur minder dan een graad.
  2. Als ik de volledige warmtepomp uitzet zie ik de binnen- en buitentemperatuur niet meer op de display waar ik de temperatuur kan instellen.
  3. de tijdschakelaar volgt de seizoenen niet, in de zomer zijn de nachten korter dan in de winter en zou ik dus regelmatig de tijdsschakelaar opnieuw moeten instellen.

Bedankt voor het antwoord

Jan

 

Bij 3. In de zomer hebben de meesten een lagere warmtevraag dan in de winter (uitzondering vb zwembad). Maar idd als je de klok zou instellen op de benodigde tijd in de winter (vb 12 minst koude uren), dan zal deze in de zomer waarschijnlijk nog steeds te vroeg beginnen ipv een zeer kort momentje net na de middag. Maar in de zomer is de totale warmtevraag vast haast verwaarloosbaar klein in vergelijking met die tijdens de winter. Het geheel met klokje is vast nog steeds efficiënter dan ook 's nachts laten draaien.

Zoals ik de temperatuurverschilkaart van de winter 2021 (vond niet direct klimaatequivalent) interpreteer, lijkt het verschil tussen de gemiddelde maxima- en minima me bijna 5°C. Dat zijn dan wel de extremen. Ik heb er (nu toch even) moeite mee om daar een correct of zinnig cijfer uit te concluderen (ik gok iets van een 2°C verschil totaal gemiddeld). Maar zelfs enkele graden *lijken me* een grote energiewinst te kunnen opbrengen.
https://www.meteo.be/nl/klimaat/klimaat-van-belgie/klimatologisch-overz…

(Mijn vorige reactie was ik nog wat aan het bijwerken tijdens jouw reactie).

Onze WP kan ingesteld worden om niet te draaien tijdens bepaalde uren (om geluid overlast tegen te gaan). Dit volgt idd ook de seizoenen niet.

Zou het ook niet beter zijn op bvb enkel tussen 10.00 en 16.00 de wp voor sww te laten draaien? Dan is de kans op direct zelf gebruik, het grootste ( post terug draaiende meter)?

aan de andere kant, zou ik  nu nog niet te veel investeren, omdat het capaciteits tarrief er aan komt, en het er dan op aan komt uw gebruik te spreiden ipv te concentreren. Het is ook nog ver van duidelijk of er al da niet iets speciaals komt voor WP na capaciteits tarrief, dus nu investeren is misschien wel verkeerd investeren?

Bedankt Bram, 

Daarmee kan ik aan de slag.

Groetjes

Jan