Slaapvleugel in passiefbouw: verwarming?

Omwille van ligging/orientatie perceel, spelen we met het idee om in een aparte buitenschil een slaapvleugel te plaatsen. Hier zouden de slaapkamers en badkamers in komen. Deze vleugel kan in passiefbouw geplaatst worden, en dankzij de orientatie, het ontwerp en natuurlijke schaduw van bomen verwachten we geen groot risico op oververhitting.

Maar wat met verwarming? Badkamers wil je iets bij kunnen verwarmen. Slaapkamers kinderen eventueel ook (voor als ze studeren). Aan de andere kant is er warmteproductie van wasmachine/droogkast (enkel in winter). 

Ik zie een aantal mogelijkheden:

1. toch CV voorzien (vanuit de leefvleugel - deze is renovatie naar LEW, maar dus niet passief) met vloerverwarming/handdoekradiatoren

2. enkel in de badkamers electrische handdoekradiatoren

3. zelfde als 2 en bijvoorbeeld onder de bureau's van de kinderen een 2-tal m2 electrische vloerverwarming

 

Dank voor jullie input!

Reacties

Hallo en paar vraagkes :

Is dit lage temperatuur (= vloerverxwarming) CV in hetr hoofdgebouw ?

Hoe ver staan beide vleugels van elkaar?

Hoe doet u het SWW? ook vanuit het hoofdgebouw? 

Idd vloerverwarming (WP) in het hoofdgebouw. Afstand is 7 meter, maar WP staat onder de slaapvleugel. SWW zal enkel aanwezig zijn in de slaapvleugel. 

onze situatie is een passiefhuis met vloerverwarming op beneden verdieping en in badkamer, geen verwaming in slaap/ studeer kamers. Electrische hand doek warmer in badkamer met blower erin.

Wat wij nu waarschijnlijk anders zouden doen is een aparte thermostaat in badkamer/ die deze los van de living of een straal (ir) verwarming in badkamer. Badkamer wordt toch maar 30 minuten per dag gebruikt, en is een beetje overkill om deze steeds op te warmen. Dit is puur confort, ecologisch komt het er niet op aan omdat sww +/- 7 keer meer gebruikt dan verwarming.

Dit overgebracht naar jou huis zou ik kiezen voor optie 2 , en desnoods electriciteit klaar te leggen voor IR verwaringing ( pas op voor de veiligheids norm in een badkamer)

dank! Dus ook om te studeren is het niet te koud in de slaapkamers? Is het plafond tussen gelijkvloers en verdiep sterk geisoleerd? Of krijg je redelijk wat warmte vanuit de leefvertrekken? Of via de balansventilatie?

hallo

het plafond tussen gelijkvloers en 1 verdiep is niet geisoleerd, en echt koud is het nooit in de slaapkamers.

De balans ventilatie is zo gemaakt dat alle verse lucht in de slaapkamers toekomt en alle vuile lucht in de beneden verdieping wordt afgezogen. Voordeel hiervan is dat de toevoer buizen extreem kort zijn ( samen  6 meter of zo), wat onderhoud makkelijker maakt, Dit zorgt waarschijnlijk ook voor extra warme slaapkamers.

De jeugd is nog maar 9 en 11 , dus nog niet echt aan het studeren.  Later zal er waarschijnlijk wel een electrische bijverwarming nodig zijn in het stookseizoen (= 3 maanden ). Voordeel van deze bijverwarming is dat ze niet zo traag is als een vloerverwarming, waardoor je frisser kan slapen ?

lietaert schreef:

...Voordeel van deze bijverwarming is dat ze niet zo traag is als een vloerverwarming, waardoor je frisser kan slapen ?

je bedoelt dat ze de ramen een uurtje openzetten voordat ze gaan slapen?  Hoe warm slapen ze in de zomer?  21°C?

doddel schreef:

... Slaapkamers kinderen eventueel ook (voor als ze studeren). Aan de andere kant is er warmteproductie van wasmachine/droogkast (enkel in winter). ...

Er is voor mij maar 1 optie: dat is zorgen dat iedere ruimte altijd tot 21°C opgewarmd kan worden.  En ik hoop dat een slaapkamer altijd meer kan worden dan een studeerkamer waarvoor die 21°C comfort er is (en je zou maar een kind van ouders zijn die je verplichten te studeren omdat je kamer erop is voorzien :-)).  Waarom zou het geen bureau mogen worden, een muziekkamer... ?  Of voor iemand die lang bedlegerig is?  Die mag toch ook 21°C hebben in zijn kamer?  

Hoe dat je die 21°C haalt is een andere vraag.  Misschien idd  de badkamer op de 22°C houden is voldoende.  Met een zeer kleine elektrische verwarming?  Of met een paar meter vv-buis per kamer die 10W/m2 energie kunnen geven en per kamer ofwel lang aan ofwel lang uit staan.  Daarvoor moet je rekenen en kan je nadien de opties oplijsten om de nodige energie per kamer toe te voegen.  

De idee dat je 'kort' warm wil hebben in een PH is naar mijn mening onzin.  Eens 21°C blijft het ook zowat altijd 21°C in een kamer de komende 24u ook als de verwarming uit gaat.  Dus of de verwarming per kamer voor een langere periode aan, of uit.  Maar ik zou ze altijd voorzien.  Al was het maar omdat naar mening de herverkoopwaarde van een woning waar niet alle kamers op 21°C kunnen, lager zal zijn.  En meer lager dan de investeringskost voor de verwarming.  

walter-8 schreef:

 

lietaert wrote:

 

...Voordeel van deze bijverwarming is dat ze niet zo traag is als een vloerverwarming, waardoor je frisser kan slapen ?

 

 

je bedoelt dat ze de ramen een uurtje openzetten voordat ze gaan slapen?  Hoe warm slapen ze in de zomer?  21°C?

mezelf quoten is altijd een beetje gek, maar ik besef net wat er gek is aan je bewering dat je koel kan gaan slapen met bv een elektrische bijverwarming.  Dus die bijverwarming heeft als bijkomende eigenschap dat die ruimte slecht geisoleerd wordt en snel afkoelt.  Ik denk dat zo een verwarming niet bestaat....