Nutsvoorzieningen voor woning op 120 m van de straat

Hallo allemaal,

 

We plannen in de zomer volgend jaar te starten aan onze passiefwoning, type moderne eartship (www.archestra.fr).

Het perceel is echter 100m van de straat gelegen en dat zorgt voor een aantal uitdagingen. Ik heb wat vraagstukken ivm de nutsvoorzieningen, aangezien de afstand zorgt voor grotere kosten die soms niet opwegen tegen (gedeeltelijk) off-grid gaan.

Aansluiting op de riolering is verplicht. Het hergebruik van grijs water is gepland, het bruin water zal dan via een pompput naar de straat gaan. dus de greppel naar de straat moet er komen, dat staat vast.

Er ligt gas in de straat, maar de gasaansluiting wordt maar gedaan tot ong 15m na de rooilijn. De rest is dus onze verantwoordelijkheid, vermits de warmtevraag beperkt gaat zijn, het gedoe om 100m gasbuis te leggen te groot, gaan we dit skippen. 

We zouden dan willen verwarmen (vooral SSW) met een warmtepomp. 
Leemkachels, Finn ovens, rocket stoves heb ik bekeken ook voor SSW, maar omdat de warmtevraag zo gering gaat zijn heb ik schrik dat ik mijn huis oververhit in de zomer als ik een douche neem...

Zonnepanelen komen er sowieso, echter is een netaansluiting vereist door de Belgische winters, er moet echter over die afstand een kabel inkomen van 4*50mm2. prijzig kabeltje, maar ik denk niet dat er alternatieven zijn. Ik wil ook een installatie die klaar is om over een aantal jaren een electrische wagen te laden.

Dan het water, ik ben voorstander van een verregaand gebruik van regenwater,  (dakoppervlak 160m2) maar wss zal ik toch een netaansluiting moeten doen (wil liever niet zonder water vallen) Over die afstand zal de diameter ook weer wat groter moeten zijn.
De greppel naar de woning zal toch moeten gegraven worden, dus kan ik er evengoed een 50mm HDPE buis in leggen.

Mijn concrete vraag.

-Als ik investeer in de wateraansluiting, moet ik dan nog investeren in een verregaande waterfilter (keramisch-UV) voor het water drinkbaar te maken? Doe ik dan geen dubbel werk?

-SSW, warmtepomp vind ik de investering wel waard, maar ik heb toch graag ergens een vlammetje voor de gezelligheid, dus welke combinatie maak ik daar dan? :)

Andere out-of-the box systemen zijn ook zeker welkom.

 

Alvast bedankt voor jullie bijdrages

 

Reacties

Spijtig dat je voor de waterafvoer verplicht op rioolnet moet aansluiten.

Als je een wateraansluiting neemt dan zou ik de filters beperkt houden. Hier gebruiken we stadswater in keuken en badkamerlavabo om te koken, tanden poetsen, handen wassen en andere momenten wanneer we wat hygiënischer water wensen.

Maar douche, warmwaterkraan in keuken*, wasmachine, vaatwasser, toilet, lavabo aan achterdeur en inkom staan op regenwater met na de put een bwt pluviofilter classic (grof filter, touwfilter, koolstoffilter). We komen nipt toe met 100m² voor 4 (2 jonge kinderen), jouw 160m² lijkt me alvast veel ruimer.

*In de keuken hebben we twee kranen, regenwater en stadswater mogen niet samenkomen in mengkraan. Het was een dillema welke kraan tussen de twee bakken komt :-).

Veel informatie over water zelf gebruiken, incl afvalwater, staat op https://www.eautarcie.org/

Kunnen zonnecollectoren niet (deel van) een oplossing zijn voor SWW?

Je bouwt een passiefhuis en voorziet een WP voor SWW + zonnepanelen. 
In functie van het passiefhuis, de ultra lage behoefte aan verwarming en de geplande PV (eventueel aangevuld met een ZB) ben je toch prima in staat - je zit nog in de planningsfase - om je energiebehoeften in balans te brengen met de PV-productie (eventueel met een opslagsysteem van de overproductie in een batterij/waterbuffer). 

Waarom heb je dan nog een netaansluiting voor elektricteit nodig? 
Het budget voor netaansluiting elektriciteit kan je beter besteden aan extra PV-productie en eventueel ZB.

Het idee dat je nog een netaansluiting nodig hebt is eerder iets dat uit het verleden is blijven hangen dan een noodzakelijkheid. 

  1. Gasbuis leggen is niet zo onoverkomelijk. HDPE of Tyleen 63 of 90 mm. Is eerder een keuze, gas of niet.
  2. Overhitten door het gebruik van een kachel. Met veel massa in het huis is dit absoluut geen probleem. Er zijn hier mensen die een houtkachel hebben in een goed geisoleerde houtskeletwoning en ook geen probleem hebben met overhitting. Of de kachel in een kleine gesloten ruimte staat of een eerder open living maakt meer uit. In de zomer moet het warm water wel door een thermisch zonnepaneel opgewekt worden, of elektrisch (warmtepomp of direct), eventueel in combinatie met een photovoltaisch zonnepaneel. Een andere vraag is of je wel een luchttoevoer en schouw wil in een zo luchtdicht mogelijke woning. Als die gebruikt worden hoort dat verlies bij de werking, als de kachel er veel bijstaat voor de sier is het een beetje zonde. Dat vlammetje kan echt wel.
  3. Ik zit op 100 m van het straat en voor 63 A over 230 V kom ik toe met een 4 x 35 mm^2. Volgens de tabel voor maximum spanningsverlies van 1.2 % bij maximum vermogen. Bij 400 V kan het met minder. Bij minder als 63 A kan het ook met minder. De 63 A is destijds automatisch toegekend door netwerkbeheerder want er kwam een warmtepomp. De warmtepomp heeft een elektrisch vermogen van 1.5 kW. Mijn elektrische boiler voorheen 9 kW. Die 63 A is dus echt niet nodig. Maar ook een 4 x 35 mm^2 is al prijzig. Opgelet op internet met de goedkopere cca kabels.
  4. Die 50 mm HDPE buis voor water is dus echt het minste van uw zorgen. Heb ik ook. 40 mm had ook gekund.
  5. Kijk eens bij de invoerder van oekofen pelletkachels. Die heeft een eigen installatie met een pelletketel met stirlingmotor erop. Die produceert dus elektriciteit als ge warmte vraagt, in de winter. Een PV paneel niet echt. Om zowel zomer als winter toe te komen staat daar een pelletketel met stirlingmotor, photovoltaische zonnepanelen en een thuisbatterij. Kostprijs +40000 euro. Enkel met PV en batterij de winter door, zonder netaansluiting, zou ik aan andere over laten.
  6. Riolering gaat hier ook via pompput. Ook niet goedkoop.

Niks onoverkomelijk. Alles kan off-grid, enkel de riolering mag dus niet. Voor elektriciteit en drinkwater is het kiezen. Drinkwater kan kostenefficient off-grid. Verwarming kan ook kostenefficient off-grid met hout of pellets. Elektriciteit is een pak minder kostenefficient te doen en als die kabel er dan toch komt, waarom dan niet ineens een warmtepomp? Dan is het kiezen geothermisch of lucht/water warmtepomp. Voor de meerprijs van de boring kunt ge uw L/W WP aanvullen met een houtkachel die uw warm waterproductie (en ruimteverwarming) in de winter ondersteund.

Volledig mee eens. 

Spijtig genoeg zijn wij een tweetal jaar geleden ook verplicht geweest ons rietveld buiten dienst te stellen en aan te sluiten op de openbare riolering (wegens aanleg gescheiden riolering in de straat). 

Voor het overige draait hier sinds dit jaar een semi off grid opstelling op proef.
Dat lukt tot op heden aardig. Paar keer nipt geweest met energieopslag (vandaar ook op proef om na een jaar te bepalen tot welk punt we de PV productie moeten uitbreiden). Gezien PV nog GSC gerechtigd is wel nog "verplicht" om tien jaar aan het net te blijven hangen. 

CV en SWW (in een niet passief huis) is een combinatie van rechtstreekse zonne-instraling, L/L en L/W warmtepomp, een PV installatie met thuisaccu en een speksteenkachel (met hout uit eigen bosbeheer) als back up voor de sneeuwdagen. 
Gezien de combinatie met kachel geen vloerverwarming maar ZLT convectoren met gestuurde DBE ventilatoren.

Thuisnet draait ook volledig op monofase 40A (geen gas en geen stookolie aanwezig). 

 

 

 

 

 

Out-of-the-box: laat het vlammetje los.

Die afstand kist geld, maar je moet maar 1 sleuf graven waar alles in gaat.
Op de totale kost valt het best mee.