Ventilatie + verwarming combineren

In de VS is HVAC al decennialang eerder standaard in huizen. HVAC staat voor Heating + Ventilation + Air Conditioning. Het is één systeem dat doorheen het hele huis zorgt voor ventilatie en naargelang het seizoen ook de lucht opwarmt of afkoelt. Er zijn ook systemen die daarnaast ook de lucht filteren, of de luchtvochtigheid regelen. Ik vind dit best een slim systeem; het is een soort van ventilatiesysteem D met een heleboel nuttige extra's.

Alleen vind ik dit in België niet op de markt... Is daar een reden voor? Of zoek ik niet goed genoeg?

 

Vriendelijke groeten,

Niels

Reacties

Dag Niels,

Multicalor en thermad brink zijn daar al lang mee bezig maar in bescheiden versies, niet geent op een balansventilatie, een klassieke luchtverwarming met herbruik van de binnenlucht om voldoende vermogen over te kunnen brengen.

Binnen het concept van een passiefhuis heb je de 'compaktgeraete' uit Duitsland, (drexel & weiss, stiebel eltron, efficienzo etc.) maar die hebben een beperkt vermogen want die gebruiken enkel de verse lucht uit een balansventilatie als drager voor de warmte. Er zijn ondertussen ook veel evoluties op deze modellen die ook een externe verwarming kunnen aansturen, te ruim om ze allemaal op te sommen.

Geen van beide zijn klassieke installaties in België en gezien een aannemer wil kunnen zeggen dat hij het wel zal weten want hij doet dit al 20 jaa,r zullen die niet snel ingang vinden via de klassieke aannemers.

Als ge kort bij Duitsland woont, ga daar eens kijken, die aannemers nemen hun vak fameus anders op. Zet uw zoekthermen maar eens om in het Duits op Google en ontdek een nieuwe wereld.

Pionieren doet ge op eigen risico, als het misloopt bij dat ene bedrijf dat dit wel voor u wil realiseren staat ge plots alleen...

Het kan een mooi systeem zijn als het goed is uitgevoerd. Het vereist wel voldoende gereserveerde plaats voor de geisoleerde luchtkanalen.

Ook moet ge al de vooroordelen trotseren; dat gaat tochten, dat verbruikt meer, ge gaat geschroeid stof rieken, het maakt lawaai etc. etc.

Als het goed gezet wordt is dit een komfortabel alternatief, kijk maar naar de ervaringen in Amerika. Investeer direct in de luxeversie en ge hebt de gewenste temperatuur (warm of koud), aan de gewenste luchtvochtigheid, in de gewenste kamer.

Liever een luchtlek als een waterlek in uw systeem...

De uitgebreide installaties zoals in Amerika heb ik nog niet gezien op de sites van de bovenvermelde merken...

Succes met uw zoektocht.

Yannik

Wij passen hier het - verwarmen via de balansventilatie - toe. Enkel koelen doen we niet, aangezien dit een kostelijk zaak is die te vermijden is door doordacht te bouwen (oversteken, buitenzonnewering, ... ).

Hier werd een warmtewisselaar van 2 kW in het ventilatiecircuit ingebouwd. Geen last van verbrande geuren of tocht. Voor de aansturing diende sanitair man wel een koppeling te maken met de sturing van de balansventilatie (indien afgevoerde binnenlucht kouder dan ingestelde comforttemperatuur, wordt ketel aangestuurd en gaat zoneventiel naar warmtewisselaar open).

Beste Roel,

Ik heb na de zoektocht om een compacttoestel te installeren beslist om zelf een systeem in mekaar te steken en zou dat op dezelfde als door u beschreven manier willen doen, gebruikmakend van warmwater uit een groot buffervat. Het huis is een passiefwoning

Ik ga enkel het pulsiekanaal (2st van 90mm) van de leefruimte gebruiken om de lucht op te warmen, in de slaapkamers willen we geen verwarming. Hebt u eventueel wat meer info over de warmtewisselaar ?

In de woning is er verder geen verwarming voorzien maar wil wel de mogelijkheid om de dagen zonder zon in de winter (eventueel) te kunnen bijwarmen. Nog geen ervaring met bewoning in de winter, zijn nu bezig met de technieken.

 

@ sam :

Enkele bedenkingen : 

Om te kunnen verwarmen via de lucht moeten de debieten hoog genoeg liggen.

Ikzelf heb 2 x 125 mm pulsiemonden in de living ( geen luchtverwarming maar vloerverwarming) en bij de hogere standen hoor ik die duidelijk, zoals een zachte dampkap. Enkel op de eerste stand merk ik die niet op. De kanalen zijn in de chappe verwerkt en hebben hun aandeel in dit effect. Verwarmen via 2 x 90 mm zonder geluid? Een klassieke kompaktgeraet heeft +/- 300m^3/uur om 2 kW over te brengen. 300m^3/uur door 2 x 90 mm?

 

Niet hoeven verwarmen in de kamers omdat in een PH de warmte zich homogeen verspreid, al dan niet via de balansventilatie, is ook niet echt een vaststaand feit. Bij ons zit er een lichte chappe op elk vloerniveau en die houd de warmte van de verdieping eronder voldoende tegen om blij te zijn dat er vloerverwarming is op elk verdiep (wel niet goedkoop).

Als actieve luchtbevochtiging in de winter u intereseert, niet vergeten dat die installaties op zich al 2000 W warmte kunnen afgeven aan de lucht. 

Ik drukte mij misschien verkeerd uit, de leidingen zijn 78mm netto binnenmaat (ventielen zijn 125mm van aansluiting) met ieder een 50m³ aan 2,5 m/sec, 100m³ in totaal enkel voor de leefruimte. We wensen de slaapkamers helemaal niet te verwarmen, de badkamer van 7,5 m² met een elektrische radiator. 

Het is een idee dat verdere uitwerking verdient. We hebben zelf naar een combitoestel van Pichler PKOM4 gekeken die een 1300 W thermisch vermogen beschikbaar heeft voor het ventilatiegedeelte tot 350m³, waarom zou een warmtewisselaar van een 2 kW, waarvoor er water van 35 à 40°C voorzien is, te plaatsen tussen de 2 ventilatie slangen voor de leefruimte, geen effect hebben. De netto warmtevraag voor verwarming van onze woning zal een 10,5 kW/m²/jaar zijn. De "verwarming" gaat ook geen hele dagen moeten leveren, er wordt ook geleefd en de ganse dag bewoond ( pensioen :) )

Of het voldoende gaat zijn weten we niet maar ga al een idee hebben als ik deze winter zonder enige verwarming in het huis gewerkt heb. We zullen zien welke zonnewinsten er kunnen zijn en bij gebrek hieraan welk stroomverbruik er nodig is om een aangename leeftemperatuur te hebben met een elek radiator. Vloerverwarming kan nog altijd want er moet dan nog gechappet worden.

Kostprijs van een verplaatsbare eletrische radiator valt in het niets bij een vloerverwarming met toeters en bellen dus deze optie zal voorrang krijgen op de vloerverwarming. We hebben nu al vloerverwarming voor het hele huis, ik ken de ervaring, maar we bouwen passief net om geen verwarming meer nodig te hebben. 

 

we bouwen passief net om geen verwarming(sinstallatie) meer nodig te hebben. 

De originele argumentatie voor de passiefhuisstandaard, voldoende isoleren om te kunnen verwarmen via de ventilatielucht en daardoor te kunnen besparen op de verwarmingsinstallatie, zonder verlies aan comfort.

Uw systeem zal zeker een effect hebben en met een elektrische radiator erbij zal het wel lukken. Maar met een delta T van +/- 15 ° aan 100 m^3/uur geeft de ventilatie +/- 500 watt (0.5 kW), ongeacht het potentieel vermogen van de warmtewisselaar die gebruikt wordt. 

 

Dat wordt dus een moeilijke. Dan kan ik beter een bestaand produkt zoals een Jaga Vertiga Hybrid (DBH) instaleren waar de data van gekend zijn en onafhankelijk van de ventilatie werkt. Vloerverwarming komt eigenlijk niet in aanmerking, omdat we naar mijn mening, een stootverwarming gaan nodig hebben en geen langzaam reagerend systeem. Door de bouwmethode (houtsketbouw) is er geen inertie zoals bij massiefbouw. Zijn natuurlijk voor en nadelen aan verbonden. Voordeel, snelle opwarming intern.  

Indien er andere/betere alternatieven zijn hoor ik het graag

Wij wonen sinds 2014 in een  passiefhuis met naverwarming via de ventilatie. Warmte daarvoor wordt onttrokken van de warmtepompboiler voor sanitair warm water. Onze ervaringen:

  • Verwarmingsvermogen via ventilatie volstond voor ons niet om het huis op comforttemperatuur (22°) te houden tijdens de donkerste dagen van de winter. Ben je tevreden met enkele graden minder, dan is dat natuurlijk een ander verhaal.
  • Bijverwarming met elektrische radiator is dus soms noodzakelijk in de leefruimte en zeker in de badkamer. Dat is niet altijd even handig, gezien de meeste vrijstaande radiatoren een nogal onnauwkeurig thermostaat hebben.
  • Indien er veel warm water verbruikt wordt (bv. bad nemen), valt de verwarming uit (naverwarming heeft water van minstens 40 graden nodig uit de boiler)

Owv bovenstaande redenen hebben we dit voorjaar een lucht-luchtwarmtepomp geplaatst in de leefruimte en de badkamer. Makkelijker te regelen dan een eenvoudige elektrische radiator, goedkoper in verbruik en voldoende vermogen om de ruimtes heel snel op te warmen  (wat vooral in de badkamer een voordeel is). 

Mochten we vandaag opnieuw bouwen, dan zou ik de verwarming op de ventilatie achterwege laten en meteen de lucht-luchtwarmtepompen plaatsen.

Alvast bedankt voor jullie respons vnauit praktijkervaring. Met de extra warmtepomen zit je wel weer met extra buitenunit die een plaats moet krijgen. 

We zijn vandaag naar de open huis dagen van ecobouwers geweest en hebben toch een interessante installatie gezien met vloerberwarming maar zonder koppeling aan een buitenvoeler, zodat er weer eeen extra optie open ligt. 

We zullen terug opnieuw alle opties open houden, hebben nog een paar maanden totdat er gechapet moet worden.

Buitenunit staat hier op het plat dak naast de zonnepanelen, dus staat niet in de weg :-)

Het idee van de LL warmtepompen is de moeite om hierover nog meer info op te zoeken, samen met de nieuwe inzichten ivm vloerverwarming. De "juiste" keuze te maken is het moeilijkste in zoverre dat er een juiste keuze bestaat.

Met het bestaande buffervat in het achterhoofd zou ik natuurlijk graag gebruik willen maken van de goedkoper geproduceerde warmte (via vvw of ventilo) maar de stootverwarming via LL warmtepomp is een valabel alternatief. Het zal van de kostprijs gaan afhangen denk ik.

In onze huidige woning is de leeftemperatuur 20°C en de slaapkamers worden, alhoewel voorzien van vloerverwarming, niet verwarmd. In de badkamer komen we niet toe met vloerverwarming alleen en hebben we ook een infrarood paneel opgehangen, die geprogrammeerd opstart vóór gebruik van de badkamer. In de badkamer speelt wel het feit dat de luchtdichtheid nergens staat en daarom het gebruik van het stralingspaneel als nodig wordt ondervonden. 

Voor een passieve woning zijn de juiste combinatietoestellen (zoals Pichler en Drexel &Weiss die met 2 aparte warmtepompjes werken) echt wel een oplossing maar ook zeer duur en schiet er voor de gewone bouwheer alleen de lange zoektocht naar de voor hem geschikte/betaalbare oplossing over.

In de beginposts is al aangehaald dat er weinig expertise te vinden is buiten een paar gebruikservaringen. Dat deze mensen hun ervaringen willen delen is top.

Een ander probleem is, vind ik, dat als je van in het begin tegen de EPB man gaat zeggen dat we elektrisch gaan verwarmen, dat je dat strafpunten gaat opleveren. Niet logisch door het gebruik van een (weliswaar LL) warmtepomp maar de bestraffing is er. 

Ik heb, uit de epb-berekening van mijn eigen verbouwing, niet de indruk dat je voor LL nog erg afgestraft wordt, zelfs niet voor de koeling. Verder levert Hitachi zijn systeem waarbij je sanitair warm water maakt met de buitenunits van de LL-warmtepomp. Efficiënt en een relatief goedkoop systeem in vergelijking met LW

"Verder levert Hitachi zijn systeem waarbij je sanitair warm water maakt met de buitenunits van de LL-warmtepomp."

Ik heb even gezocht maar vind geen lucht-lucht warmtepomp bij Hitachi. Welk model is dat dan aub?

Hier vind je de nodige info: https://www.hdkl.nl/nl/producten?category=r32-multi-splitsystemen#undefined

In Hamme zit er een installateur van Hitachi. Mitsubishi zou ook zo'n systeem hebben dacht ik.