Zijn er mensen die ervaring hebben met een cv-kachel?

Beste,

Voor mijn nieuwbouw ben ik een aantal verwarmings- en sanitairopties aan het bekijken. Een haard was ik van plan om te voorzien, maar nu zie ik dat er een combinatie mogelijk is met de cv. Heeft iemand hier al ervaring mee? En met wat is dit goed te combineren voor het sanitair water?

Reacties

Wij hebben er al een 4 tal jaar eentje van wodtke staan. Zeer tevreden over. 

Geen gas of electriciteti meernodig om SWW op te warmen en onze radiatoren gaan in het tussenseizoen ook mee. 

Kies er eentje dat de milieunorman haalt (oostenrijks, Duits of zwitsers bv) , en laat dit doen door een installateur die je energievoorziening efficient maakt. (bv in combinatie met een zonneboiler). 

 

 

Ik gebruik al jaren een Tulikivi speksteenkachel met WW in de achterzijde en een Sanutal Solar Deltasol BX regeling naar het SWW-vat (300 liter). Werkt zowel op hout, pellets als pelletblokken. Dit in combo met een L/W en L/L WO.

Kan ook nog een zonnebolier op aangesloten worden. 

Als je van de kachel naar een SWW-vat (of ander buffervat) warm water wil sturen heb je wel elektriciteit nodig voor het aansturen van de circulatiepomp (6-10 W).

Als je een goedkoop systeem in aankoop zoekt moet je dit wel niet overwegen.
Daar staat dan weer tegenover dat de lopende energiekost nihil is.
En je grotendeels energieonafhankelijk bent (WP op PV-panelen en kachel topdown gestookt met hout uitsluitend uit lokaal eigen bosbeheer). 

 

 

Zelf heb ik nog geen ervaring hiermee, maar wij bekijken deze optie ook om mee te nemen bij een (grondige) renovatie binnen een 2-tal jaren. 

Op dit forum is er reeds een topic gepasseerd dat over de combinatie van cv haard met zonneboiler gaat:
https://www.ecobouwers.be/forum/nieuwbouw-combi-cv-haard-zonneboiler

Door te koppelen aan een (groot) buffervat dmv wartewisselaars kan je een cv kachel met zonnecollectoren of warmtepomp combineren. In principe ook met PV panelen die een weerstand in het buffervat verwarmen (bij overschot ipv op het net zetten). Het systeem wordt zo heel flexibel, maar wellicht niet het goedkoopste. Alles moet gestuurd worden, dus er komen een heel aantal kleppen, sensoren en pompen bij kijken. 
Er zijn believers van gelaagde buffervaten (sommige fabrikanten hebben dure complexe ontwerpen) en non-believers die menen dat het niet zoveel uitmaakt.

Mijn idee zou zijn de woning zo goed mogelijk te isoleren (passiefnorm of zoveel mogelijk in de richting) met verwarming op lage temperatuur (vloerverwarming, kleine hartafstand), luchtdicht, gebruik instraling zonnewarmte en een balansventilatie systeem (type D).
Voor het toepassen van een kachel in een (bijna) passiefhuis moet je ervoor zorgen dat het vermogen dat naar de ruimte gaat niet te groot is (risico oververhitting, dus model met klein vermogen kiezen) en dat het een kamerluchtonafhankelijk type is.
Hierbij heeft een CV haard wel het voordeel dat althans een deel van de warmte (zo'n 50%) naar een buffervat wordt afgevoerd.

In een echt passiefhuis ga ik ervanuit dat je enkel verwarming nodig hebt op de koudste dagen. Dan zou je de kachel ook enkel op die dagen (intensief) kunnen gebruiken. Wellicht moet goed nagekeken worden hoe je kan vermijden dat met deze overtollige warmte in de ruimte de temperatuur te sterk oploopt. Hier heb ik nog geen idee van. Misschien helpt het ventilatiesysteem ook al wel deels met de verspreiding over de rest van de woning. 

Het principe van de combo wordt oa op volgende sites besproken:
https://2-improve.com/zonneboiler-op-het-dak/
https://www.geertshs.be/cv-kachels/geurts-cv
https://www.geertshs.be/cv-kachels/speksteenkachels-als-cv
https://www.haardenexpert.nl/kenniscentrum/cv-houtkachel-compleet.html

Volgende blog gaat over een woning met een cv haard, gecombineerd met warmtepomp (verticale geothermie), zonneboiler, buffervat, mechanische luchtventilatie (syseem D). Echter lijken me de energiekosten wel nog vrij hoog:
http://8398.blogspot.com/

Dit zijn een aantal merken van CV kachels/haarden op de markt die ik reeds tegenkwam (de Duitse & Oostenrijkse merken worden wel eens geadviseerd voor hun degelijkheid, goede verbranding is daar één van en niet onbelangrijk wil je het enigzins ecologisch verantwoord houden):
https://www.spartherm.com/nl/producten/inbouwhaarden/
http://b.brunner.eu/products/products.aspx?group=51
https://www.hoxter.eu/en/wood/products/water-heating-fireplace-inserts

https://nordicfire.nl/assortiment/cv-haarden
https://www.ddg.be/nl/concept
https://www.jide.be/nl/productcategories/hydro/

Bij Brunner hebben ze tevens een compleet systeem met hydralische box en buffervat om combinaties te maken.
http://b.brunner.eu/products/products.aspx?group=7
Er zijn wellicht nog vele andere leveranciers die iets gelijkaardigs kunnen opbouwen met componenten van verschillende fabrikanten. Ervaringen zijn welkom.

Of hout stoken voor verwarming en SWW als ecologisch kan beschouwd worden is weer een andere discussie.
Misschien de combo met zonnecollecten (en evt warmtepomp met PV panelen) wel op voorwaarde dat je eerst en vooral investeert in voldoende isolatie (alsook gebruik zonnestraling via ramen enz). In de zomer en tussenseizoenen kan je dan voor SWW de zonnecollectoren benutten. Wanneer het stoken zo kan beperkt blijven tot de koudste dagen lijkt het me een ecologisch te verdedigen zaak. Hout is immers energie afkomstig van zon (opgenomen in de lente/zomer), water en CO2 opgenomen uit de lucht. Met deze brandstof kan je althans voor verwarming en SWW dan de winter overbruggen met energie die door de jaren heen in de zomer werd opgeslagen in het hout. Bij de verbranding komt de eerder opgenomen CO2 dan terug vrij. 
Kies dan ook nog voor hout afkomstig van lokale (transportkosten...), duurzaam beheerde bossen en stook "correct":
https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/stoken-met-hout-duurzaam-niet

Je kan tenslotte nog een filter voor fijnstof plaatsen op je schoorsteen:
https://www.ecobouwers.be/duurzaam-bouwen/artikels/een-fijnstoffilter-voor-je-houtkachel-haard

 

Wij zijn hier ook naar op zoek, helaas wel voor een oude woning (beschermd monument/dorpsgezicht} waar we niet direct goede isolatienormen zullen halen. Wij kregen goede info van Frans van Riel, die speksteenkachels vanuit Duitsland (Willach} combineert met CV. Hij zegt dat het systeem dat zij hanteren een heel goede combinatie is en is niet zo te spreken over Tulikivi in combi met CV: te weinig rendement. (NB ik heb in mijn huidige woning een Tulikivi en ben er super tevreden over! ...maar is geen combi met CV}. Ik ben ook benieuwd naar ervaringen van anderen.

Ivo, ik las heel jouw relaas op het forum, en jij bent nu uiteindelijk wel tevreden?

Helena Janssens schreef:
Ivo, ik las heel jouw relaas op het forum, en jij bent nu uiteindelijk wel tevreden?

Ja ik ben tevreden. 
Dit stookseizoen, gezien de beschikbare PV-overproduktie van 2020,  CV en SWW wel 100% op de L/W-L/L WP gedraaid. 
Nog een geluk want nu heb ik de WP kunnen testen bij minustemperaturen die de afgelopen 8 jaar niet meer voorgekomen zijn. 

Combo met speksteenkachel zal pas volop renderen na het afschaffen van de analoge meter met saldering (2025?).
Het comfort van de stralingswarmte afgegeven door de kachel is uiteraard niet te vergelijken met de ventilowarmte afgegeven door de L/W WP.
Maar ik geef er de voorkeur aan eerst de opgewekte PV-energie (deels via Ecopower) te verbruiken voor ik hout stook.
Zeker nadat ik vorig jaar de isolatie tot zijn technisch mogelijke max. (renovatiewoning) heb opgedreven

Anderzijds weet ik nu bijna geen blijf meer met de natuurlijke houtkap (een deel ligt nu al gewoon weg te rotten in de natuur).

Maar dat zijn natuurlijk luxe'problemen'. 

 

 

 

 

https://photos.app.goo.gl/M21e6bei5gy5ucS69

Houtkachel in combinatie met zonneboiler (1000 liter waarvan 250 SWW en 750 CV). Geen gasverbruik meer sinds ingebruiknamen.  Voor noodgevallen, de oude gaskachel er tussen laten staan, zodat bij terugkomen uit vakantie (en geen zon in België) je toch kan douchen.

Here are what you like, come and watch, absolutely enjoy.anime hentai stream