Isoschelp kruipkelder en ventilatie

Hey iedereen,

Kleine schets en wat achtergrondinfo: we wonen in een gelijkvloersappartement met onder ons deels een gewone kelder (onder living en eetkamer) en een kruipkelder (onder slaapkamer, keuken, hal en badkamer). De oude houten vloeren onder slaapkamer, eetkamer en living zijn reeds opgevuld met cellulose; elders is er geen vloerisolatie. De kelder heeft een vochtig verleden, maar wordt nu deftiger geventileerd met de nodige verluchtingsgaten. Momenteel lijkt de kelder relatief droog, met soms wat last van natte plekken in de vloer (vooral wanneer het warmer is). Onze slaapkamer steekt uit (drie buitenmuren) en had/heeft een kleine beetje last van opstijgend vocht (deels door te hoog terras van de buren en een heel oude waterkering). Dat stuk, de achtergevel, is eveneens geïsoleerd met EPS, buiten +/- 15cm van één muur die grenst aan het bewuste terras van de buren.

We spelen met het idee om de kruipkelder te laten vullen met schelpen, zodat de niet-geïsoleerde vloeren ook wat warmer worden en het opstijgend vocht verminderd. Zal dat effectief zo zijn? En hoe zit het dan met zoutafzetting en condens met een warmere kelder en natuurlijke verluchting? Een deel van de hal (2 m2) heeft dan geen isolatie onder zich. Is dat een probleem voor een koudebrug?

Bijkomend misschien interressant om te weten hoe we de koudebrug in de muur die grenst aan het terras van de buren best aanpakken aan de binnenkant. Er was een heel klein beetje houtrot van de oude, houten vloer in een hoek en ook al lijkt het opvallend droger/droog, riekt het nog een beetje muf als je eraan hebt gevoeld (de bezetting hebben we er daar afgekapt om het niet erger te maken. Stukje van 20-30cm hoog dampopen isoleren en pleisteren, of enkel pleisteren (hydraulische kalk, ...)?

Hopelijk is het duidelijk. 

Alvast bedankt voor jullie meningen!

 

Reacties

Beste,

Soms wat natte plekken op de keldervloer en vooral bij warmer weer duidt naar alle waarschijnlijkheid op condensatievocht en hoeft niet te betekenen dat de kelder lek is.

Opstijgend vocht in de muren kan je niet stoppen door de kruipkelder te vullen met schelpen, net zo min is dat een oplossing om minder warmteverlies te hebben.

Muren die last hebben van opstijgend vocht zou je moeten voorzien van een waterkering, ofwel door onderkapping en het voorzien van een folie, ofwel door injectie met een waterwerend product.

De klassieke oplossing dus. :) Onderkappen was alleszins geen optie. Langs de buitenkant hebben we ondergronds en op perimeterniveau wel een hydrofuge middel kunnen toepassen.

Hoe sta je tegenover een saneringspleister aan de binnenkant in plaats van te injecteren?

Met hydroguge ondergronds en op perimeterniveau bedoel je wellicht een oppervlakkige behandeling van de ondergrondse muren ?

Dat helpt enkel tegen horizontaal indringend water dat aan of net onder de oppervlakte zit maar dat  kan nooit het opstijgend grondwater in de muren stoppen. Daarvoor moet er een horizontalel barriere in de doorsnede van de muur worden gemaakt, bijvoorbeeld door injectie. Die injectie moet dan bovengronds gebeuren, boven het maaiveld en net boven het niveau van de binnenvloer.

Met saneringspleister heb ik persoonlijk geen ervaring, Ik veronderstel dat het in welbepaalde gevallen een hulp kan zijn, het stopt het opstijgen van grondvocht in de muur echter niet, het laat het enkel continue verdampen via een pleisterlaag die dan ook zeer dampopen moet worden afgewerkt met materialen die daarvan gaan schade kunnen ondervinden.

Inderdaad. Dat en een sokkel dichtpleister. We wisten dat het niet helemaal hetzelfde was, maar het leek ons beter dan niets.

Met dat het terras van de buren hoger ligt, is het misschien een idee om daarboven in onze muur ook een tweede strook te injecteren?

Het idee was inderdaad om dit zo dampopen mogelijk te doen. Met de redenering dat de relatieve luchtvochtigheid dan misschien wel stijgt.

In de veronderstelling dat het om volle muren zonder spouw gaat en dat de binnenvloer hoger ligt dan de terrasvloer dan is één injectiezone net boven de binnenvloer voldoende.

Ligt de terrasvloer van de buren hoger dan zou je ook hoger kunnen injecteren zodat de injectiezone hoger uitkomt dan de terrasvloer.

Maar je zou in dat geval ook kunnen opteren om de muur aan de buitenkant onder, gelijk met, en tot boven die terrasvloer waterdicht te bepleisteren of behandelen. Maar als ik je goed begrijp is dat reeds gebeurd.

 

Het gaat inderdaad om volle muren. Het terras van de buren ligt alleszins boven onze binnenvloer (ik schat 10cm) én boven de waterkering (30cm), maar helaas konden we aan die kant niet uitgraven om hetzelfde te doen.

Het moet gezegd, het vochtprobleem manifesteert zich niet over heel die muur (+/- 4 meter), enkel in een hoek, over een breedte van 50cm. En ondertussen lijkt het dus best droog. Destijds liep het water namelijk af naar die hoek, na het isoleren en andere kleine maatregelen is dat niet meer het geval.