zonwering (tegen opwarming) + vliegengaas + anti-inkijk + nachtverduistering + ecologische materialen?

Ik weet niet goed hoe ik de vraag juist moet stellen, maar bestaat er zoiets als een combinatie van zonwering (tegen opwarming) + vliegengaas + anti-inkijk + nachtverduistering, en dit allemaal in duurzame en ecologische materialen (dus geen plastiek in huis waar de zon op schijnt en giftige dampen afgeeft) en waar stof niet al te veel vat op krijgt?

Ik weet het, terwijl ik dit typ, lijkt het voor mij zelf ook al utopisch. Vermoedelijk moeten de functies gesplitst worden, maar we geraken er niet goed aan uit. Kan diegene die hier een redelijk-in-de-richting-gaande oplossing voor heeft (al dan niet zelf toegepast), deze met ons delen a.j.b.?

Even een situatieschets: strobalenwoning aan de buitenkant vrijwel klaar, maar zien opbouwscreens niet zitten. Redelijk veel grote ramen en/of ramen op hoogte. Binnen zijn nog veel mogelijkheden (maar is minder interessant tegen opwarming).

Reacties

Strobalenwoning, maar ik veronderstel dan houtskelet als structuur ? En hoe werk je de gevel af ?

 

Klopt, houtskelet met strobalen als opvulling en met traskalk als bepleistering. De buitengevel is klaar.

 

Dus alleen langs binnen kan je dus nog iets doen ?

 

We kunnen ook nog langs buiten dingen doen, maar opbouwscreens zien we om esthetische redenen niet zitten. We dachten zelf bijvoorbeeld ook nog aan houten zonwering (zelfgemaakte lamellen) aan de buitenkant, maar dit is niet echt haalbaar om de zon buiten te houden aan de westkant. Voor de rest dachten we aan de binnenzijde.

 

Maar dus geen inbouwscreens meer langs buiten, juist ?

 

Inderdaad, geen inbouw- of opbouwscreens!

 

Iemand iets nuttigs kan toevoegen aan onze oorspronkelijke vraag?

Of is er iemand die qua materiaalkeuze een alternatief weet voor pvc (?) in vliegengaas?

Alle input is welkom; dank bij voorbaat.

er bestaat vliegengaas in inox

jan

Zonwering doe je langs buiten.

Op welke manier kan je nog zelf kiezen: Screens, luiken, lamellen, bomen, klimplanten op structuur, ......

Vliegengaas heb je idd ook in inox.

Verduistering en inkijk kan je oplossen met gordijnen.

 

Een all-in-one oplossing bestaat hier niet voor, en zeker zonwering moet je los zien van de andere zaken, en langs buiten oplossen.

guy en karoline schreef:

We kunnen ook nog langs buiten dingen doen, maar opbouwscreens zien we om esthetische redenen niet zitten. We dachten zelf bijvoorbeeld ook nog aan houten zonwering (zelfgemaakte lamellen) aan de buitenkant, maar dit is niet echt haalbaar om de zon buiten te houden aan de westkant. Voor de rest dachten we aan de binnenzijde.

 

 

Ik heb zelfgemaakte lamellen op enkele ramen geplaats, werkt heel erg goed om de zon en de hitte buiten te houden. In de winter zet ik ze horizontaal, en in de zomer onder een lichte hoek. Zitten bij ons op de oostkant en de zuidkant.

https://www.bouwinfo.be/forum/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ervaring-houten-lamellen-als-zonwering

 

Voor vliegengaas heeft mijn vrouw zelf het gaas met magneten op het metalen kader van het raam aan de buitenkant bevestigd. Dit kan gemakkelijk weggenomen worden als het insectenseizoen gedaan is en we meer licht willen.

Ik zoek zelf nog iets dergelijks voor zonnewering:

- bestaat er soepele warmtewerende folie die soepel op metalen raamkaders kan aangebracht worden met magneten 

- houdt IR-stralen van buiten naar binnen tegen

- kan gemakkelijk aangebracht worden als er een hittegolf wordt aangekondigd, en daarna terug verwijdert, doordat de aanhechting gebeurd met magneten

- als de folie voldoende transparant is kan die zelfs de hele zomer op het raam blijven

- na de zomer wordt de folie in elk geval verwijdert om de warmte en het licht van de zon terug volop in huis toe te laten

zou kan eventueel kunnen gecombineerd worden met vliegengaas.

 

Ook in geïnteresseerd! Maar in ons geval vermoedelijk minder bruikbaar voor onze ramen op grote hoogte. En we zitten met witte aluminium raamkaders, dus moeten we eerst nog strips vastplakken (want aluminium is niet magnetisch)? Kan dit op een esthetisch verantwoorde manier?

Blijven deze folies met magneten goed hangen bij stormweer?

Groetjes, Guy

Voor het vliegengaas (hor) is storm geen probleem: de magneetjes zijn sterk genoeg. Om tijdelijk zonnewerende doeken of platen aan de buitenkant aan het glas te bevestigen kan je ook zuignappen met haakje of dubbelzijdige zuignappen gebruiken, zodat je de doeken of platen er vrij eenvoudig terug kunt afhaken, behalve natuurlijk ramen op grote hoogte die je niet kan openen vanbinnenuit.

Maar geen idee of deze haakjes en zuignappen ook stormweer kunnen doorstaan.

Met een zomer als deze had je alvast geen screens nodig. Maar zoals reeds gezegt moet zonnewering van buitenaf komen. wil je maximale warmte winst van je grote ramen dan moet je iets hebben dat snel open en dicht kan. Wil je nog een mooi zicht dan vind ik vliegenramen al uitgesloten en alle andere belemmeringen gaan heel veel % licht en warmte tegenhouden in de wintermaanden. Kan je eventueel een houten oversteek maken met draaibare lamellen? Iets wat je vaak ziet in zuidelijke landen. Maar even langs de zijlijn. Hoe zit het met thermische massa van jouw strobalen huis? Welk type glas heb je besteld? In onze laatste verbouwing in Portugal hadden we een mooi groot raam triple glas met wel 1 zon reductie filter en dat was geheel het jaar door aangenaam. Niet echt sprake van oververhitting. De bouw van binnen had wel zware thermische massa en bufferde veel energie. Gordijnen langs binnen zijn wel handig op alle dagen dat het nog niet te warm is maar je toch niet het volle felle licht in huis wil. Dan blijft er toch een groot deel van de warmte in je huis.