regenwaterput 'Eloy Water' vs klassieke ronde regenwaterput?

Enige tijd geleden kreeg ik een tip van iemand die met natuurlijke regenwaterzuivering bezig was, om een put van 'Eloy Water' https://www.eloywater.be/produit/waterfix/ te nemen, i.p.v. een klassieke ronde regenwaterput.

Er werden enkele voordelen aangehaald:
- minder grond uithalen (door rechthoekkige vorm), en hierdoor ook praktischer in kleine ruimtes
- lichter gewicht v.d. put (makkelijker te plaatsen)
- degelijke voorfilters
- regenwater zelf zou properder blijven (minder manuele reiniging nodig)
- ...

De putten van 'Eloy' zouden bestaan uit beton versterkt met glasvezels of metaalvezels?

Op de site van Ecobouwers zie ik een houtskeletwoning waar op één van de foto's (8/12, naast bushokje) zulke regenwaterput staat: https://www.ecobouwers.be/woningen/zelfbouw-houtskelet

Zijn er mensen die ervaring hebben hiermee?
Nog andere voor-/nadelen?
Prijs/-kwaliteitsverhouding (t.o.v. een klassieke ronde regenwaterput)?

Groetjes, Kim

Reacties

Hier is wat meer technische info te vinden over de 'Eloy Water' producten: https://products.eloywater.com/ebs/ew_products.nsf/vLUWebLayoutByCode/EWFR?OpenDocument

'Waterfix' is de regenwaterput ;-)

 

Een waterfilter in de put zelf; betekent dat dan dat je nu en dan eens in die put zal moeten gaan controleren of deze niet verstopt is? Igv verstopping lijkt alles door te stromen naar de overloop. Het lijkt me ook mogelijk dat de filter in de weg zou zitten igv je de waterput zou willen betreden (zelf nog nooit gedaan). En is de filter een uniek stuk enkel van die fabrikant, of kan je die ook vervangen met andere  standaard stukken igv stukgaan en niet langer bestaan van waterputfabrikant?

Sowieso zou een bladvanger maar ook haast elke stap van het regenwatercircuit best zo toegankelijk mogelijk moeten zijn. Bij ons toch, er staan bomen in de buurt. Ik ontzie me nu soms dat ik ook enkele keren per jaar op het plat dak het boldraadrooster ("crapodine") en de zone errond waar bladeren heenspoelen & aankoeken moet gaan reinigen. In het neergaande deel van het dak naar de put zit een bladvanger die we gewoon op het terras kunnen opendraaien en waar we de blaadjes dan kunnen uithalen; dat werkt in elk geval gemakkelijker dan op het dak (of in een put).

Voor een regenwaterput: een licht putdeksel lijkt me een goede investering, praktischer dan ons betonnen deksel :-)

Geen ervaring met die put, gewoon enkele bedenkingen. Succes.

Een regenwaterput is op zich een vrij simpele iets.
De gemelde voordelen zijn weinig relevant volgens mij, tenzij je met de hand moet plaatsen (waarom zou je dat doen?).

Het laatste voordeel - properder- is volgens mij niet correct. De gemiddelde betonnen regenwaterput blijft net goed proper. Ik denk eerder dat je op het opp met kunstof echt algengroei kan hebben wat je nooit het in een betonnen regenwaterput.

Walter

Ps: vraag nog eens na hoe de put kan belast worden als je hem in een oprit plaatst.