Vloer op zavel uitgebroken, ondergrond heel nat

Beste,

We hebben een woning gekocht en zijn gestart met de renovatiewerken.
1 van de eerste dingen die we wilden aanpakken is een voorkamer waar er nu nog vloer op zavel ligt die vloer uitbreken en vervangen door een betonplaat zodat we die kunnen omvormen tot een badkamer

De vloer is ondertussen uitgebroken, uitgegraven tot -30cm maar probleem is nu dat die grond daar onder heel sompig is.
Blijkbaar is bij de heraanleg vd straat een gracht dicht gesmeten en sindsdien hebben alle huizen daar last van natte muren, een spinner die vochtig is enz... De stad is zich natuurlijk van geen kwaad bewust.

Om een idee te geven, ik heb daar aardingspinnen in die kamer in de grond geslagen omdat er daar geen aarding was, die kon ik met de hand, ok met wel wat druk uitoefenen, er bijna volledig induwen.

Ik wil dus eigenlijk niet zomaar daar beton gaan inkappen op die sompige ondergrond, palen slagen in een woning lijkt me ook geen oplossing en eerlijk, er is budget voor onvoorzienen maar zou niet weten hoe je zoiets binnen kan oplossen.

Ik denk dus aan een alternatief zijnde dat ik een bouwfolie en dan stabiliseelaag, isolatie aanbreng op die sompige grond en dan de vloer uit te werken zoals bij het vervangen van een houten vloer op een eerste verdiep, gebruik makend dus van ofwel stalton potten ofwel en houten roostering en dan zwaluwstaartplaten er over om zo het gewicht drastisch te doen zakken.

Wat is jullie mening ?

 

Kris

 

Reacties

Is dat een verborgen gebrek of werd je van die situatie op de hoogte gebracht voor de aankoop? Mogelijk is dat een reden om de verkoop ongedaan te maken.
Op welke locatie is dat aub? Bij zo'n zachte ondergrond zou ik niet te veel uitgraven om de muren hun steun niet te ontnemen.
Mogelijk moet je grondbemalen, alvast tijdens het gieten van de betonplaat. Mogelijk moet je er een architect of stabiliteitsingenieur bij halen.
Mijn zeer naieve reactie, ik ken er niets van. Succes.

Als je op 30 cm onder het niveau van de binnenvloer een zompige ondergrond aantreft dan is hier volgens mij iets anders aan de hand dan een dichtgelegde sloot tenzij het grondwater daar abnormaal hoog staat. Om het peil van het grondwater te controleren zou je buiten de woning een gat kunnen graven tot op bijvoorbeeld 80 cm diepte om daarna af te wachten of daarin grondwater zal komen en hoe hoog dat dan zal stijgen.

Mij lijkt in zulk geval de kans groot dat er ergens een waterlek is in een afvoerbuis van afval- of regenwater. Ook zou het kunnen dat er een overloop van één of andere put niet is aangesloten of dat er ergens een waterleiding lek is.

Je hebt de vloer op volle grond uitgebroken zeg je. Waren er bij die oorspronkelijke vloer verzakkingen te merken ?

Hallo,

Een kontrakt verbreken vanwege verborgen gebreken is nagenoeg onmogelijk tegenwoordig, huizen worden simpelweg niet meer verkocht onder die voorwaarden en eerlijk als je ziet hoeveel ales weeral duurder geworden is tov een half jaar geleden...

Wat betreft de stabiliteit van die oude vloer, daar was niks aan te zien voordien, maar ja die lag op een zavel, werd amper in die kamer gekomen dus daar verschiet ik niet van.

Ik heb wat opzoekingswerk gedaan en blijkbaar zijn er 15j geleden werken aan de straat gedaan en sindsdien zitten al die huizen met problemen in hun spinner en hebben ze natte muren.

Toen de bewoning bemeubeld en bewoond was was dat niet zo duidelijk en eerlijk je moet zo snel beslissen tegenwoordig.

 

Nu, ik heb ondertussen met die 1.5M aardingspen de rest van de ruimte nog is afgegaan en gemerkt dat er best wel wat plaatsen zijn wara ik niet dieper geraak dan 1M, dus eventueel zou het kunnen zijn dan men veel dieper en breeder heeft uitgegraven tegen de scheidingsmuur  waardoor ik die vaste grond niet vind.

Ik ga op de locaties waar ik wel vaste vind putten gragen van 0,5*0,5 ongeveer en die mee volstorten met beton / wapening zodat we ook daar steun hebben naar de vaste toe.
De fundering van het afgebroken schouwelement zit er ook nog in maw dat kan ik op zich ook gebruiken als steun...

Die put heb ik al gegraven in die ruimte en er kwam inderdaad een 90cm onder straatniveau water in te staan maar niet dat die vol liep...

Ik vraag me echt af waar al dat water vandaan komt want op bepaalde plaatsen "sop" je bij manier van spreken als je wat staat rond te lopen en in de spinner hing er papier tegen de muur, dat was gewoon nat...

Kris

Toch oppassen met te veel gaten te graven in de ondergrond onder de vloer ! Ik heb de indruk dat je wat ondoordacht en met te weinig kennis van zaken werken aan het uitvoeren bent die wellicht onnodig en misschien zelfs fout zijn.

Om de hoogte van het grondwater te controleren had je dat gat niet binnen moeten graven maar buiten ! Het grondwater zit namelijk binnen op hetzelfde niveau als buiten.

Wat bedoel je met "de spinner" ?

Als de oude vloer geen verzakkingen vertoonde wil dat zeggen dat de ondergrond in zijn geheel, vochtig of niet, stabiel genoeg was en is een betonplaat zelfs niet nodig.

 

Ik sluit me aan bij Charel.
Ik zie geen reden speciale betonconstructies te zetten. Wel zou ik proberen te begrijpen hoe vochtig je muren zijn. Je relatief lage grondwaterstand vereist misschien dat je je muren eens behandelt tegen opstijgend vocht. Bij de vloer is dat eenvoudig genoeg op te lossen.

Graaf echt die put eens in de tuin tot 1m om te zien waar het grondwater zit.

Grondwaterstand is een eigenschap van je bouwgrond. Een van de eerste zaken die gemeten wordt.
Of ook; vraag het eens na bij je buren. Misschien heeft iemand daar een recente meting gedaan.

HEy,

Even ter info, ik graaf echt niet ondoordacht . Het enige gat dat ik momenteel gegraven heb daar is omdat de elektriciteit daar moet binnen komen en dat is iets van een 30cm * 40cm, voor de rest heb ik nog niets gegraven.

Het is van die put dat ik ook weet van dat grondwater.

Ik besef maar al te goed dat de grond opwoelen alleen het probleem maar erger gaat maken maw daar gaat niet zomaar een schop in de grond. Daarnaast wil ik ook niet te veel putten graven om geen onstabiliteiten te organiseren.

De andere dingen weet ik van de aardingspen die ik in de grond geduwd heb, dat is een pen van 16mm, 1;5m lang. Die gaat dus geen effect hebben.

Een spinner is een kleine kelder onder een trap. Die gaat dus -40cm onder het vloerniveau en is dus een kleine oplsagruimte. 

 

Kris