Keuze verwarmingsketel voor woning met een warmtevraag van 3kW bij -7°C

Beste

Voor onze lage energiewoning zoek ik een geschikte ketel voor verwarming en sanitair warm water. De keuze is gemaakt voor gas (geen warmtepomp). De meerprijs van een warmtepomp kunnen we (mijn inziens) nooit terugverdienen gezien de lage warmtevraag. Volgens de warmteverliesberekening hebben we slechts 3 à 4,5kW nodig om onze volledige woning op te warmen, dit met een buitentemperatuur van -7°C. Verwarming is vloerverwarming op het gelijkvloers, boven enkel vloerverwarming op de nachthal en badkamer. Warmtevraag gelijkvloers is 3kW. 

We dachten om te werken met een gasketel type ecoTEC plus VC 126/5-5 aangezien deze kan moduleren tot 20% van zijn maximale vermogen. In dit geval is dit 20% van 12kW of 2,4kW. Op de technische fiche staat er wel 3,3kW bij een vermogensbereik van 50/30 en geen 2,4. We vinden geen gasketel die lager kan moduleren. We willen voorkomen dat de ketel teveel zal pendelen. Als boiler dachten we dan aan de Unistore VIH R300 R:

https://www.vaillant.be/unistor/0020029429-04-1733819.pdf

Op de technische fiche staat dat de optimale ketel om samen te werken met deze boiler een vermogen zou moeten hebben van 26kW. Bij minimumvermogen staat er 20kW. De ecoTEC plus VC 126/5-5 levert slechts 12kW. 

Nemen we het groter model (ecoTEC plus VC 206/5-5) dan levert deze ketel 24kW, maar is het laagste vermogen voor de vloerverwarming volgens de technische fiche bij 50/30 al 4,2kW. Vermoedelijk te hoog voor onze beperkte warmtevraag. Probleem dus. 

Concreet: wie heeft een vergelijkbare situatie en welke ketel hebben jullie geplaatst? Zouden jullie een alternatief aanraden? Graag hou ik de installatie goedkoop en simpel gezien de technologie momenteel razendsnel aan het veranderen is. Bovenstaande opstelling is een relatief lage kost en geeft ons voldoende sanitair comfort. Of is het alsnog interessanter om een doorstroomtoestel te plaatsen? Op zijn laagst steekt de kleinste combiketel van Vaillant alsnog rond de 5kW (in onze situatie te hoog). Of nemen we dan beter een buffervat voor de vloerverwarming? 

Graag jullie visie over bovenstaande, rekening houdend dat we het liefst met gas willen werken. 

Alvast bedankt! 

Reacties

Bedankt voor de info. Kan je soms een voorbeeld geven van zo'n boiler? Heeft Vaillant ook zoiets in zijn aanbod?

Hoe hoog waren de offertes voor een warmtepomp?

De info dat een buffer/boiler een minimum vermogen heeft is onzin. Een buffer/boiler heeft wel een maximum vermogen dat kan aangesloten worden. Geen idee waarom een fabrikant zo iets dom schrijft.

Ik zou nooit met een gasketel eerst een buffer verwarmen. Dat moet dan tegen hogere temperaturen en lager rendement.

Kijk nog eens bij viessmann; die hun ketels kunnen tot 1.9kw.
Bij elco vind je ketels die tot 1kw gaan.

Edit: elco met een C :-).

Walter

Hier 4.5kw bij -10°.  

Geplaatst: Elco Thision 9kW, moduleerbaar 0.9-->9kW.

2de hands boiler ACV 130l.  Bedoeling was na 5j de boiler te vervangen door een zonneboiler.  Maar uiteindelijk niet gedaan.  TVT, veel te lang.

 

Offertes voor een warmtepomp hebben we nooit gevraagd. Een gasketel met boiler komt aan nog geen 3000 euro. Ik hoor dat een LWW al snel dubbel zoveel kost, en dan hou ik nog geen rekening met het plaatsen van extra zonnepanelen. Rekening houdende met de huidige gasprijs is in mijn situatie een gasketel of combi nog steeds de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. We zien wel binnen 10 jaar wat er dan op de markt is (en wat de prijzen zullen zijn).

Ok, gasketel en buffer verwarmen is blijkbaar geen goed idee. 

Ik wist niet dat Elco zo laag kon gaan, merci voor de tip! Wel geen goekope ketel, maar ben dan wel zeker dat deze niet zal pendelen. 

Je kan ook de goedkoopste warmtepomp zoeken en die vind je ook voor 3.000 Euro (wel niet zeker of je zo zo ook geinstalleerd hebt).  

Maar zoals je zelf ziet: als je niet de goedkoopste (de vaillant ketels, niet echt passend op een LEW) op de markt neemt , maar diegene die 'beter' bij je zal passen, zal het ook duurder uitkomen.  Op termijn hoop ik goedkoper.  

Waarom je bij een warmtepomp extra zonnepanelen moet plaatsen is me een raadsel.  Je gaat toch ook niet investeren in een bio-gas centrale als je een gasketel plaatst -al is dat misschien niet zo een slecht idee voor het milieu?

Voor de duidelijkheid: ik probeer je geen warmtepomp aan te smeren.  Maar als je de prijzen niet vraagt is het moeilijk vergelijken(en dat doe je best ergens waar ze de ervaring hebben, dikwijls niet de firma die ook gasketels doet -al verandert dat tegenwoordig wel wat).  Een warmtepompprijs is bijna rechtevenredig met het vermogen.  Als je maar 4kw nodig hebt moet die echt niet duur zijn.  Je gaat daar wel weer hetzelfde probleem hebben: iemand die een warmtepomp kan leveren die klein genoeg is...

en even gekeken: Vaillant heeft eigenlijk best wat kleine warmtepompen: https://www.warmtepomp-shop.be/c-4312000/vaillant/

En in ieder geval geen 6.000 Euro duur, maar best duur ;-).

Walter

ps: Zoek je een installateur: vraag welke ketel hij zou plaatsen bij een woning van 3kw: als hij niet direct weet te antwoorden (of gewoon het probleem niet ziet), zoek een andere....  De kennis omeen woning met lage nodige vermogens te verwarmen is niet zo speciaal, maar een gemiddelde installateur weet gewoon niet waar te beginnen...

Het warmtepompverhaal is mijn inziens een andere discussie. Voor zover ik hoor van kennissen zaten zij aan een prijs voor een LWW van minstens 6000 euro, en ik spreek dan nog niet over installatiekosten en verbruik. Gasprijs vs elektriciteitsprijs, behoorlijk verschil. Vandaar die extra zonnepanelen om toch een deel te kunnen compenseren. Het grote voordeel van een warmtepomps is dan wel de koeling via de vloer, ook al hoor ik van mensen die zo'n opstelling hebben dat dit niet echt vergelijkbaar is met airco. 

Ik wist niet dat er ketels waren die zo laag konden moduleren. Dit kan voor mij een oplossing zijn. Inzake de installateurs kan ik je volledig gelijk geven. De meesten kijken gewoon voor een zo zwaar mogelijke ketel om voldoende sanitair warm water te hebben. Met als gevolg dat de ketel overgedimensioneerd is voor de verwarming in onze goed geïsoleerde woning.

Jan004 schreef:

Het warmtepompverhaal is mijn inziens een andere discussie. Voor zover ik hoor van kennissen zaten zij aan een prijs voor een LWW van minstens 6000 euro, ...


En was dat ook voor een woning van 3kw?

Walter

Ik was bezorgt over dezelfde kwestie. Ik heb een goed geisoleerd huis met overal vloerverwarming (dus geen radiatoren die soms ook wel als buffer gebruikt worden). 

Ik heb een Intergas Xtreme 36 gekocht. Deze kan minimaal 3.6 kW (afgeleverd 4.1kW maar je kunt het met de instellingen terugbrengen). Hij heeft een goed rendement, en mocht je een regendouche willen hebben (niet heel ecologisch maar die mogelijkheid wilde mijn vrouw perse) dan kan dat. En hij komt als beste uit de test bij de consumentenbond.

Ik ga in de toekomst zelf een buffervat maken met een (of meerdere) IBC-tanks die ik dan isoleer met isolatieplaten (kan gemakkelijk omdat het vat kubus-vormig is). ​Die snij ik dan open, dan doe ik er radiatoren in die fungeren als warmtewisselaars. 1 radiator sluit ik dan aan op de CV en andere warmtewisselaars op alternatieve energiebronnen zoals zonnecollectoren of palletkachel of warmtepomp. En dan vul ik de tank met water.

Ik heb ze al in de kelder staan maar nog niet in gebruik. En ik had wel warmte nodig dus ik heb de CV toch maar aangesloten. En tot mijn grote verbazing heeft het nog nooit gependeld. Zelfs niet in de zomer. Ik heb hem nog wel ingesteld dat hij modulerend ging werken. Daardoor is hij veel rustiger.

Ik begrijp niet dat hij niet pendelt. Misschien komt dat doordat ik vloerverwarming-verdelers van Schutz gebruik met mengventielen inplaats van bypass-kleppen. Ik vondt het idee van dat de CV-pomp die continue tegen een overdrukventiel (de bypassklep) aan duwt niet fijn (ookal kan ik het technisch niet helemaal onderbouwen).
Zo ziet mijn leidingloop eruit thuis:

Toevoeging: Op de tekening zie je de mengventielen bij de verdelers niet terug.

Een paar opmerkingen: 

- wat noem je een goed geisoleerd huis/welk vermogen heb je dan nodig?

- je vloerverwarming is een veel grotere buffer dan raditoren en ook als eender welk buffervat (een paar ton 'vloer' versus enkele 100den liters water max). 

- waarom staat de verwarming in de zomer aan?

- wat noem je niet-pendelen?  10 keer aan/uit per uur?  10 keer aan/uit per dag? 100 keer per dag?

- mengventielen, by-pass kleppen klinkt allemaal duur...: gewoon waterzijdig inregelen en verder afblijven... 

-Ik denk dat ik 2kW nodig heb bij -10.

-Als dat de reden is dat het niet pendelt bij mij thuis dan zou Jan004 er dus ook geen zorgen over hoeven te maken.

-Mijn verwarming staat aan als er warmtevraag is. Ik heb overal droogbouwvloerverwarming met thermostaten in de meeste ruimtes.

-Nou hij gaat af en toe aan en uit. Hoe vaak weet ik niet. Het is niet ideaal, als ik het buffervat heb aangesloten zal het minder zijn. Zoals ik in de veronderstelling ben, is pendelen een storing-vorm van de CV-ketel die de ketel stop zet na aan aantal malen pendelen.  

-Door gebruik te maken van een mengventiel(3-weg) voor de verdeler kan ik de temperatuur nauwkeuriger regelen zodat het niet elke keer aan en uit hoeft te gaan (dan bij een 2-weg-thermostatische klep met bypass). Zo kan ik de temperatuur door de verdeler van de bovenverdieping op een beetje lagere temperatuur doen dan de verdeler van de onderverdieping (boven is de warmtevraag minder). Misschien doordat het niet elke keer aan en uit gaat heeft dat een rustigere werking op de vraag vanuit de CV (tenminste denk ik). Kun je dat laatste toelichten? 

2kw nodig vermogen?  Zeker?  Wat is bv je jaarverbruik? Dat zou voor verwarmen rond 15kWh/m2 moeten zitten (voor de vuist weg). of voor 150m2, 2250kWh of 450 Euro per jaar (zonder warm water)? 

Pendelen moet de ketel niet 'in stop zetten'.  Als je daarmee bedoelt dat hij volledig uitvalt.  

Het is gewoon dat de ketel meerdere keren per uur aan en en uitgaat.  Dat aan/uitgaan veroorzaakt onnodige slijtage en verhoogt het verbruik.  Een goede ketel houdt zijn aantal start/stop cycli bij; dat kan je eens opvragen.  

Je hebt wel een risico in je systeem: als alle kamers aparte thermostaten hebben, kunnen ze op 1 na of zo allemaal 'uit' gaan en kan je ketel echt beginnen pendelen omdat hij nergens zijn energie kwijt kan.  Dat zou net geen 'rustige' werking van de je cv ketel zijn  (als al die ruimtes constant aan/uit gaan).

Wel bizar dat voor een woning met zo weinig energie zo veel sturing wordt voorzien: met zo weinig nodige energie, heb je nauwelijks temperatuursverschillen tussen de ruimtes en zijn thermostaten per ruimte bijna zinloos.  Al dacht ik wel eens gelezen te hebben dat de nederlandse regelgeving dat voorschrijft.  

HarmenGL schreef:

-Ik denk dat ik 2kW nodig heb bij -10.

Denk je dat of weet je dat? 

Als je een zeer goed geïsoleerde woning hebt welke maar 2 kW nodig heeft bij een buitentemperatuur van -10°C (wat hoogst zelden voorkomt) heb je het overgrote deel van het stookseizoen toch veel minder vermogen nodig?

Je hebt dan toch wel een zeer ingewikkelde verwarmingsinstallatie (overal vloerverwarming op gas + je wil er nog een buffer bijplaatsen met pelletkachel en/of warmtepomp?). Of is daar een andere reden voor? 

Begrijp ik uit je uitleg ook dat je woning een warmtevraag heeft in de zomer? 
Wat is je comfortwarmtevraag dan in de woning? 

 

 

Ik heb een aantal maal berekeningen gedaan en kwam ik rond dat verbruik uit bij -10.
Ik heb een relatief kleine woning: 8m diep, 6m breed, 7m hoog.
Dak heb ik zo opgebouwd: 2cm luchtlaag en 15cm steenwol.
Op zolder heb ik de vloerverwarming uit want er staan alleen dozen.
Tussen de zolder en 1ste verdieping heb ik 10cm steenwol.
1ste verdieping heb ik zo opgebouwd: 2cm luchtlaag, 8cm PIR, 2cm luchtlaag, daarna gipsplaten.
Beganegrond heb ik zo opgebouwd: 2cm luchtlaag, 8cm PIR, 2cm OSB en dan gips met stuucwerk.
Vloer ook met 8cm PIR naar kruipruimte toe.
Jullie mogen het narekenen. Maar als het zo is dat ik 2kW nodig heb bij -10 gr C buiten dan betekend het dat ik warmte kan ontrekken uit het buffervat (van 90 tot 35 gr C) gedurende een dag. En ik heb 2 IBC-tanks dus dan kan ik 2 dagen teren op de warmte uit de buffervaten. Mijn idee is dat ik dan met zonnecollectoren voldoende warmte kan bufferen.

Nee ik heb geen warmtevraag in de zomer. 

Oke aan en uit is niet goed voor de CV-ketel. Waar vinden jullie dat de grens ligt? Om de 20min, 1 minuut stoken? Als we de grens weten dan kunnen we het volume van het buffervat berekenen voor Jan.

Kan het warmteverlies berekend worden adhv het verbruik gedurende een periode en de warmtegraden?

Nee, je hoeft niet te kijken naar de windsnelheid. De thermische weerstand van een muur bereken je door de weerstanden (R-waardes) op te tellen van alle isolerende materialen van buitenlucht tot binnenlucht. Voor de R-waarde van tussen de muur en de buitenlucht rekent men als jaargemiddelden 0.04 m2K/W (zie 'Rse' op https://www.joostdevree.nl/shtmls/r-waarde.shtml). Dit is een jaargemiddelde dus kan ook 0.01m2K/W zijn of 0.1m2K/W. Afhankelijk van de windsnelheid en de temperatuur. Maar een redelijk geisoleerde muur heeft misschien wel een R-waarde van 5 m2K/W. Dus die 0.04 is dan nog niet eens 1% van de totale thermische weerstand. En stel als het wind stil is en de R-waarde van muur naar buitenlucht stijgt naar 0.1m2K/W dan is dat 2%. Ik zeg dus gewoon verwaarlozen.

Als je de opbouw weet kun je het beter berekenen. Want je verlies ook warmte door ventilatie enzo. 

Maar om even terug te komen op Jans vraag over het pendelen tegen te gaan. Als Jan bij -7 gr Celsius buiten 3kW warmteverlies heeft dan denk ik dat het temperatuurverschil 18 - -7 = 25 gr Celsius.
Als het gemiddeld in het jaar buiten 10 graden Celsius is dan is het temperatuurverschil 18-10 = 8 gr Celsius
Gemiddeld is zijn warmtevraag dus 8 / 25 maal 3kW = ongeveer 1 kW.

Laten we aannemen dat hij gebruik gaat maken van die ketel met minimaal 2.4kW vermogen. Hij verliest dan continue 1 kW en brengt af en toe tijdelijk 2.4kW in. Op het moment dat hij het inbrengt gaat er dus netto 1.4kW naar het buffervat.

Als we aannemen dat hij een buffervat kiest van 300Liter. En laten we aannemen dat het opgewarmte wordt naar 80 graden Celsius en dat het met een mengventiel wordt gebracht naar 35 graden Celsius om het geschikt te maken voor de vloerverwarming. Dan hebben we dus een delta T van 80-35 = 45 grC.
300Liter = 300kg.
De soortelijke warmte van water is volgens mij rond de 4.1 kJ/kg/K. 
Dus we hebben 45grC x 300kg x 4.1 kJ/kg/K = 55350 kJ nodig om het buffervat op te warmen.
55350 kJ gedeeld door netto 1.4kW = 39500 seconden = 11 uur.
Dus het duurt dan 11 uur voordat het buffervat opgewarmt is.
En dan kan hij daar 55350 kJ gedeeld door netto 1kW = 55350 seconden = 15 uur op teren. na 15 uur moet het weer opgewarmt worden).

Gaat helemaal goed komen dus.

Als de warmtevraag zou beperkt is nl. 3 kw-4,5 kw bij -7°C waarom dan niet opteren voor een (design) gaskachel in living vb van 5 Kw en deze dan aansteken waneer het nodig is (vb s'avonds)? Huis is goed geisoleerd en de warmte zal zich toch verspreiden. Lijkt mij de allergoedkoopste oplossing.

Voor warm water kan worden geopteerd voor doorstroomtoestel op gas. 

 

Ja dat kan ook wel. Denk ik.

Kleine rectificatie van mijn bericht. Waarschijnlijk zit er geen 3-weg-mengventiel na het buffervat. Waarschijnlijk kijkt het de CV naar de temperatuur en als het misschien rond de 5 graden gedaalt is gaat ie weer aan. Dus dan is delta T niet 45 maar 5 graden dus dan is de opwarmtijd en de tijd van opteren een factor 45/5= 9 kleiner. Dus dat is dan 1 uur en 10 minuten opwarmen en 1 uur en 35 minuten opteren.

Lijkt me nog steeds goed.

Bram in Brussel schreef:

Kan het warmteverlies berekend worden adhv het verbruik gedurende een periode en de warmtegraden?

Ja. ;-).
Maar ik ben al een tijdje uit de detailberekeningen om even te zeggen hoe je dat het beste aanpakt.

Hoewel veelal de warmteverliesbereking gemaakt wordt om de verwarmingsinstallatie te dimensioneren, kan ik me perfect voorstellen dat je je eens je woning bewoont, je eens een tijdje je dagelijkse verbruiken opneemt op te controleren of de ontwerpberekening dicht bij een realiteit zit (hier thuis was dat opmerkelijk 'juist').

Ik zou zeggen; deel wat gegevens in een vraagstaart en misschien doet iemand wel iemand een poging....

Walter

pro wp argumenten die soms vergeten worden

:  geen jaarrlijks onderhoud/controle , geen vaste kost gas meter, toekomst proof ( = ecologisch beste) ,

contra argumenten

- wetgeving blijft gok, ( 5 keer aangepast in onze 6 jaar warmte pomp°, electricitiet is duur gas goedkoop, technisch risico als deze stuk gaat is het rap 8000 euro

Als de mijn ooit stuk gaat, ga ik toch eens d eberekeneing maken voor puur electrisch?

pro wp argumenten die soms vergeten worden

:  geen jaarrlijks onderhoud/controle , geen vaste kost gas meter, toekomst proof ( = ecologisch beste) ,

contra argumenten

- wetgeving blijft gok, ( 5 keer aangepast in onze 6 jaar warmte pomp°, electricitiet is duur gas goedkoop, technisch risico als deze stuk gaat is het rap 8000 euro

Als de mijne ooit stuk gaat, ga ik toch eens de berekening maken voor puur electrisch?

Waar ga je voldoende groene energie vandaan halen om een warmtepomp tijdens het stookseizoen bij een modaal gezin rendabel te laten draaien? 

Of ga je tijdens deze periode centraal gascentrales elektriciteit laten opwekken om deze lokaal tegen meer dan vier keer de prijs van gas te  verkopen? Iemand die zijn rekening maakt kan dan beter een goedkopere gasinstallatie plaatsen en goedkoper rechtstreeks verwarmen op gas dan eerst te investeren in een relatief dure WP en deze aan te drijven door elektriciteit die binnenkort waarschijnlijk ook grotendeels door gas zal worden aangemaakt.

Je kan er nu eenmaal niet omheen dat prijsmatig gas in dit land nog steeds bevoordeeld wordt tov elektriciteit. 
De enige manier om een warmtepomp in de winter rendabel te laten draaien was de combinatie van een eigen PV-installatie met de terugdraaiende teller. En dat hebben ze inmiddels ook onderuit gehaald. 

Ecologisch zal elektriciteit uiteraard het beste zijn. Op voorwaarde dat deze ook ecologisch wordt aangemaakt en niet via gas, kolen,...
En dat laatste is ook al geen zekerheid meer. 

Ivo: in een goede geisoleerde woning zal de elektrische energie nodig voor verwarmen met een warmtepomp kleiner zijn -en zelfs heel wat kleiner, dan wat een gezin verder nog gebruikt aan eletriciteit.  "Niet verwarming" is 4.000kWh gemiddeld voor een gezin, als je meer dan 2.000 Kwh gebruikt voor de verwarming zit het fout met de isolatie (en 2.000Kwh voor een warmtepomp vind ik zeker voor nieuwbouw al veel; Passiefhuis kan nog een factor 2 tot 4 lager).  

Je vraag waar je je elektriciteit vandaan haalt blijft bestaan, of je die warmtepomp nu hebt of niet...

Maar je kan als consument altijd voor de energie leverancier kiezen die wel zorgt dat er uit ecologische bronnen elektriciteit op het net geplaatst worden.  Je hebt het echt in eigen handen.  Jij kiest of je elektriciteit uit kolen op het net voor jou laat zetten.   Voor je eigen vebruik heb je absolute zekerheid. 

@walter-8: ik schreef niet voor niets bij een modaal gezin. 

De uitzonderingen op de regel gaan het verschil niet maken. 
In een goed geïsoleerde woning zal de gasrekening trouwens even goed lager zijn. 

Het gaat er ook niet om hoeveel een gezin op een jaar verbruikt. Er is geen kunst aan, ook niet bij een modaal gezin en in een niet optimaal geïsoleerde woning, om op jaarbasis lokaal genoeg energie te produceren om het jaarverbruik te dekken. 
Het gaat erom wat je in de winter nog kan opwekken om in je eigen energiebehoefte te voorzien. En dit op een ogenblik dat het rendement van de meest gebruikte WP'n (L/L en L/W) het laagst is. 

Als iedereen energie zou verbruiken op de wijze zoals jij het beschrijft was er geen probleem en waren er ook geen gascentrales nodig om de afgeschreven kerncentrales te vervangen. 

De realiteit die ik dagdagelijks in mijn omgeving zie is dat er van de nieuwbouwhuizen (prijsklasse 600K tot 900K €) het overgrote deel maar van de standaard voorgeschreven isolatie voorzien wordt (gewoon om aan de norm te voldoen) en 8 op de 10 verwarmen op gas en er nauwelijks nog PV-installaties worden geplaatst op de nieuwbouw die voldoende groot zijn om in de winter voldoende energie op te wekken voor de verwarming. De PV wordt dan nog geplaatst om enkele jaren aan de OV te ontkomen. WP's worden er wel nog geplaatst, nl. om te koelen. 

De elektriciteit die ik niet zelf opwek komt 100% van Ecopower. Maar ook daar zijn er maar een 60.000-tal gebruikers, peanuts in het geheel. Naar mij moet je dus niet kijken/wijzen. Ik beschouw mezelf dan ook niet als een modaal energiegebruiker. Maar ik ben daarom niet blind voor de realiteit van iedere dag. 

Idd; het probleem is dus enkel dat we woningen te veel energie vragen....

En niet alleen voor verwarming. 

De woningen vragen trouwens niets. 
Het zijn de bewoners die de beslissingen nemen en de energie vragen. 
En de meeste bewoners kijken en rekenen, net als de door hen verkozen politici, op korte termijn en niet naar de middellange, laat staan lange termijn.