Hygiëneboiler / Buffervat aansluiten & sturen in hybride systeem

Beste ecobouwers,

Ik ben net toegetreden tot deze groep want wij zijn ten einde raad met het duurzamer maken van onze huidige installatie. Ik beschrijf deze kort:
- Alleenstaande nieuwbouw van 2018, vloerverwarming overal, extra goed geisoleerd
- Recente condensatie gas ketel van Vaillant (2 circuits vloerverwarming + 1 circuit naar boiler voor SWW)

- Grote overproductie PV (40 panelen, 12,5 k watt piek, vorig jaar 11 kW geinjecteerd in het net!)
- Beslissing om er nu een warmtepomp bij te zetten (kon bij bouw niet omwille budget)

Met het wegvallen vd terugdraaiende teller wensen we naast onze nieuwe batterij ook maximaal energie te bufferen in een buffervat van 1000L (hygiëne boiler zoals deze: https://www.buffervat.com/1000-buffervat-fkss) in een hybride gas/WP systeem. Dit is de gewenste setup:

Opwarming:
- WP op de onderste wisselaar neem ik aan (deze zal enkel mogen aanspringen waneer er overtollige PV productie is, mijn omvormer met zijn smartmeter kan een signaal geven aan de WP)
- Gasketel om in de echt koude winterdagen bij te springen of wanneer onvoldoende PV productie om de WP te laten starten (hij staat er toch al). Connectie op de bovenste wisselaar dacht ik?

Afnemers:
- Sanitaire warm water op RVS spiraal
- Vloerverwarming: via het vat zelf? Dit is voor mij helemaal niet duidelijk: hoe wordt de juiste T° voor vv bereikt (trial & error of wordt er gemengd
voor het water naar de vloer wordt gepompt?)

Naar hun eigen zeggen kan Vaillant ons hiervoor helaas geen totaal-oplossing aanbieden. Ze zeggen darenboven dat dit niet gaat werken omdat de gasketel meestal “alles in 20 min zal opwarmen en de WP dus nauwelijks zal werken” en "We kunnen dit niet sturen met onze PV-ready WP".
Ik heb het heel moeilijk mij hierbij neer te leggen daar dit elders wel kan en het toch de bedoeling is van dergelijke hygiëne boilers / buffervaten.

Hoe kan er dus op een intelligente manier gestuurd of geregeld worden? Hoe worden de verschillende zones of temperaturen (vloerverwarming moet minder warm zijn dan sanitair warm water) gedreven in zulk groot buffervat van 1000L?

Nog verbazingwekkender: Vaillant stelt nu voor om de WP enkel op de vv te zetten met een 500L buffer en, indien gewenst, een TWEEDE WP boiler te plaatsen voor SWW! Dit zou toch met één enkele WP moeten kunnen. Waarom worden die vaten met 2 serpentijnen + RVS voor SWW anders gemaakt? Ik ben mijn latijn kwijt en we staan open voor alternatieve oplossingen (eventueel ook zonder Vaillant) waar we de bestaande elementen maximaal recupereren en vervoegen met hetgeen nodig is om de gewenste setup te bereiken.

Bestaat er een onafhankelijke sturing die deze elementen overkoepelend kan beheren?

Misschien kan iemand ons hierbij helpen? Of ons naar een deskundige installateur doorverwijzen (de onze zegt zelf dat hij dit niet kan, hetgeen ik eerder apprecier). Wij wonen in Overijse.

Hartelijk dank!
Mvg,

Marc.

Reacties

Marc,

Een paar cijfers die ik mis;
- wat is je nodige vermogen voor de verwarming
- hoeveel elektriciteit verbruik je op jaarbasis?

Alles in 1 boiler; in België heb ik nog geen installatie geweten met zowel verwarming als sanitair water in één.
Je hebt hier normaal buffers voor nodig die goed gelaagd zijn. Maar ik ken in België niemand die die kennis heeft om daar iets mee te bouwen.
Je kan nog eens je licht opsteken bij Daikin. Die namen enkele jaren terug een bufferfabrikant over die wel dat soort gelaagde buffers heeft. Eventueel eens kijken bij een Daikin installateur of hij ondersteuning kan krijgen van eens van hun ingenieurs.

Walter

Dag Walter,

Vaillant stelt een WP van 12kW voor. We verbruiken nu (zonder WP) 7000 kW per jaar.

Vraag van een beginneling: waarvoor zijn die verschillende lagen nodig in het buffervat? Wordt er niet "gemengd" vooraleer naar de vv te sturen (hetgeen uit de huidige gasketel komt is nog warmer dacht ik).

Ik bekijk de Daïkin piste. Hartelijk dank hiervoor!

Enig idee van een overkoepelend sturingsysteem om dat van Vaillant eventueel te vervangen (en de intelligentie van een Loxone bvb gebruiken)?

Mvg, Marc.

12kwp panelen en verbruik van 7.000kwh is wel een groot verschil (voor de vuist weg dubbel van panelen als je jaarlijks verbruik).
Waarom is dat verschil zo groot? Je je gaat nu een voordeel doen doordat je je overschot kan verkopen.
Een optie dat relatief grote verbruik te verlagen? Je zit zowat aan het dubbele van het gemiddelde gezin.
Of ook om je eigen verbruik van de pv te optimaliseren, zoek zeker naar niet enkel een warmtepomp. Andere verbruikers kunnen denk ik ook beter op de zon worden afgesteld.
Of ook: een optie is ook een batterij te plaatsen om je je eigen verbruikt maximaliseert Of de pieken van je verbruik (die binnenkort duur worden) laag te houden.

Verschillende lagen omdat je geen warmere temperatuur moet maken of afnemen dan nodig. Bv: de warmtepomp kan goed op lage temperaturen opwarmen; vv kan ook met lage temperaturen werken. Enkel 1 hoge temperatuur in heel de buffer is niet efficiënt. Je hebt de kennis nodig om bv een bepaalde warmtebron juist in de buffer te sturen opdat het rendement het hoogste is.
Zelf ben ik geen voorstander van een buffervat op een warmtepomp; zonder is minder complex, je vloer is al een enorme buffer en zonder buffer kan je op lagere temperaturen de warmtepomp laten werken (je moet de buffer immers hoger stoken dan wat je nodig hebt voor de vloerverwarming). In bepaalde temperatuurbereik kan dat 50% verschil geven.

Probleem met zon/pv is ook dat je in de toekomst moet kunnen kijken (schijnt de zon binnen 2 uur wel?). Ik ken geen systemen die dit al hebben (al zullen ze er wel zijn).

Ps; 12kw voor een nieuwbouwwoning is best veel (abstractie van de grootte). Met correcte isolatie had je dat tot 1/4 kunnen beperken.
Correcte isolatie geeft je een nodige verwarmingsvermogen van niet meer dan 10W/m2.
En ik zou hopen dat voor een recente nieuwbouwwoning je een goede warmteverliesberekening hebt die duidelijk de info geeft van de nodige vermogens. Dat is iets anders dan iemand die zegt dat je een warmtepomp nodig hebt van 12kw.

Ter info ik verwarm al meer dan 15 jaar een verbouwing van een 100 jaar oud huis met 180m2 verwarmd opp (bijna 300m2 totaal) met een 6kw warmtepomp.

Gezien de prijs van warmtepompen evenredig is met het nodige vermogen....
Een optie je architect eens te vragen waarom er zo weinig isolatie is voorzien?

Walter