Off grid tiny house/yurts/containerwoning vergunningen

Hallo!

Ik ben op zoek naar een overzicht van gemeenten in Vlaanderen (Vlaams-Brabant, Limburg, Antwerpen) die toestaan om een off grid woning zoals tiny houses/yurts/containerwoningen te bouwen/renoveren en onder welke voorwaarden. Kan iemand mij daarbij helpen? Of begin ik aan een hopeloze zaak?

Groetjes,

Ilse

Reacties

Bedankt, **verwijderde gebruiker**!

Er is geen verplichting om aan te sluiten op de riolering.

Als er riolering is in de straat mag je wel niet lozen in de natuur (of op straat). Je mag het afvalwater wel opvangen en laten afvoeren via een voertuig (wat in de industrie frequent gebeurd voor bepaalde afvalstromen).

Zelf zuiveren en dan lozen is in de praktijk geen optie, een gewone IBA of rietveld is hiervoor fors onvoldoende.

Ligt er riolering in je straat, dan ben je wettelijk verplicht hierop aan te sluiten. Enkel wanneer je hiervoor het terrein van derden moet doorkruisen en daarvoor geen toelating krijgt, of als je woning op meer dan 250 meter van de riolering gelegen is, is een uitzondering voorzien. Dien ook in dit geval een aansluitingsaanvraag in bij Fluvius, zodat wij kunnen onderzoeken wat voor jou de beste oplossing is.

Om na te gaan of er al riolering in je straat ligt of nog komt, kun je de cluster (zone of gebied) van jouw gebouw raadplegen op de zoneringsplannen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Die geven voor elke woning weer welke maatregelen je moet treffen. Jouw gebouw kan gelegen zijn in één van deze vier zones:

  1. Centraal gebied: Er is geruime tijd riolering aanwezig en die is aangesloten op een waterzuivering.
  2. Collectief geoptimaliseerd buitengebied: Er is recent riolering aangelegd en die is aangesloten op een waterzuivering.
  3. Collectief te optimaliseren buitengebied: Er is riolering gepland of aanwezig, maar die is nog niet aangesloten op een waterzuivering.
  4. Individueel te optimaliseren buitengebied: Er is geen riolering voorzien. Het afvalwater moet individueel gezuiverd worden met een IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater).

Mocht jouw gebouw nog niet zijn opgenomen in het zoneringsplan, dan gelden dezelfde voorwaarden als voor het individueel te optimaliseren buitengebied, tenzij rechtstreekse aansluiting op een bestaande riolering mogelijk is.

In iedere zone gelden bepaalde voorwaarden om je afvalwater te lozen.

ps. Hier in de straat was tot twee jaar geleden geen enkele woning aangesloten op de riolering en had iedere woning zijn eigen opslag van zwart en grijs water met periodieke afvoer of een gekeurde IBA.
Toen er centrale riolering voor zwart en grijs water werd aangelezgd (regenwater dient afgevoerd of geïnfiltreerd op de eigen terreinen) was men verplicht aan te sluiten op deze riolering en dit onder toezicht van Aquafin. Iedere aansluiting werd ook individueel gecontroleerd voor er een goedkeuring werd afgeleverd. 
Een paar huiseigenaren (vooral diegenen die tientallen meters eigen tuin/oprit moesten openbreken om tot aan het aansluitpunt te geraken) waren niet akkoord en zijn naar de rechtbank getrokken. Geen één heeft het pleit gewonnen. 

 

 

 

Ik herhaal dat er geen aansluitingsverplichting is, maar een lozingsverbod. Lozen via een IBA is echter ook NIET toegestaan.

Periodieke afvoer is toegestaan, maar normaal VEEL duurder en onpraktisch. Voor woningen ten zeerste af te raden. Dat is een situatie waar je niet in terecht wilt komen. Voor een magazijn met een handenwasser is het een ander verhaal.

De relevante Vlaamse wetgeving, Vlarem II :

Vlarem II
Artikel 6.2.2.1.2.§ 1.De lozing van huishoudelijk afvalwater in de gewone
oppervlaktewateren of in een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater is
verboden wanneer de openbare weg van openbare riolering is voorzien met
uitzondering van lozingen gelegen in het individueel te optimaliseren
buitengebied. Voor woningen gelegen in het centrale gebied, collectief
geoptimaliseerd buitengebied of collectief te optimaliseren buitengebied
kan hiervan worden afgeweken als de afstand tussen de woongelegenheid of
het lozingspunt en de openbare riolering meer dan 250 meter bedraagt, of
als de aansluiting moet uitgevoerd worden via een of meerdere percelen van
derden. Bij afwijking worden de lozingsvoorwaarden voor lozingen in het
individueel te optimaliseren buitengebied, vermeld in subafdeling 6.2.2.4,
nageleefd.

Tja, je herhaalt gewoon de wettelijke omschrijving die ik ook al neerschreef, met dezelfde uitzonderingen. 

Je laat alleen de toepassing in de praktijk weg die ik na de ps heb toegevoegd om semantisch een punt te maken. 
Als je semantisch gelijk wil halen, mij niet gelaten. 

De meeste mensen leven wel in de werkelijke wereld. 
Ik kan er nog aan toevoegen - als praktische overweging - dat als je binnen de drie maanden aansluit op de riolering de kost van de aansluiting voor de bewoner gratis is gezien de aansluitkost dan wordt opgeheven door de premie van dezelfde orde. 
Nadien zijn de kosten volledig voor de bewoner-eigenaar. In de orde van een 800 € per aansluitpunt. 

 

 

 

Jij hebt het over een verplichting tot aansluiting en die is er manifest NIET, er is louter een lozingsverbod van afvalwater. In een aantal situaties is dat verre van een semantische discussie, maar gaat het net over veel geld. Ik bekijk het wel iets ruimer dan een huisje met tuintje in een verkaveling.

Ik zou zeer erg opletten met wat je schrijft over kosten bij riolering. Deze verschillen van rioolbeheerder tot rioolbeheerder en vaak zelfs van gemeente tot gemeente.

De meeste van mijn buren hadden een IBA (tot 2 jaar terug verplicht bij nieuwbouw) met infiltratie. Er waren er bij die tot 40 meter van de straat lagen.

Zelf had en heb ik een septische put, overloop in zeer groot rietveld, getapte zuivering na rietveld en vijver met een paar 1.000'den m³ als eindpunt.

Voor de aanleg van de riolering is een vertegenwoordiger van Aquafin alle woningen een voor een afgegaan om een plan op te stellen om de IBA's af te koppelen, een kostenraming te doen van de werken (als ze dit zelf deden wat geen verplichting was, je mag ook zelf een aannemer aanstellen of de werken tot de rooilijn zelf uitvoeren).
Twee buren en ikzelf hebben me verzet met argumenten die hier al zijn aangehaald + dat de grond waardoor de riolering zou lopen deels onze eigendom was. 
Ik heb een dading met Aquafin getroffen voor een bovengrondse onteigening waardoor ik meer heb overgehouden aan de procedure dan de rioolaansluiting me gekost heeft. 
Mijn buurman heeft een rechterlijke procedure opgestart wat hem 5.000 € gekost heeft aan zijn advocaat. Om uiteindelijk tot hetzelfde resultaat te komen => zijn IBA ontkoppelen en verplicht aansluiten op de riolering. 

Na aanleg van de riolering en aansluiting op het aansluitpunt (verbinding ondergronds riool met wachtbuis/put op eigen terrein) werd woning per woning gecontroleerd of er geen enkele regenwaterafloop in de aansljuiting van de riolering terecht kwam => geluids en rooktest).

Tot zover het verschil tussen de theorie en de dagdagelijkse praktijk. 
Je bent natuurlijk vrij zoveel te proberen als je wil en wetgeving proberen te interpreteren naar eigen inzicht. 

Het verschil met de werkelijkheid is dat het je op een forum niets kost en dat je daar gemakkelijk semantisch gelijk kan halen. :-)

Zolang ik geen afvalwater loos mag ik toch op mijn eigen terrein een (ecologische) zuiveringsinstallatie bouwen, genre actief belucht rietveld?
Dat mag (moet) je alleen als je onder de uitzonderingsmaatregelen valt. 
Dat mag je niet als je binnen de door de regelgeving vastgestelde afstand van een openbaar riool woont en vrij toegang over eigen terrein hebt tot de aansluiting. 
Je doet in Vlaanderen op eigen terrein al lang niet meer wat je zelf wil. 
Je bouwt ook geen woning meer naar eigen goeddunken. 
Je plaatst tegenwoordig zelfs geen waterkraan meer in je woning naar eigen goeddunken (toch niet als je in orde wil zijn met de regelgeving). 

Uw buren hadden eigenlijk in beroep moeten gaan en desnoods zelfs tot in Cassatie om zo juridische interpreatie van de wetgeving ter zake te kennen.
Zie hiervoor. Voor de meeste mensen zijn twee procedures achter elkaar gedurende twee jaar genoeg.
De tegenpartij (Aquafin, gemeentelijke en Vlaamse overheid) kunnen immers blijven procederen op kosten van de gemeenschap. 
En dat allemaal om na al die jaren de "juridische interpretatie van de wetgeving te kennen"? 
Klinkt goed, schriftelijk op een forum als je zelf geen betrokken partij bent en de kosgten niet moet dragen noch er je tijd in moet steken

Nogmaals, het woord verplichte aansluiting komt niet van mij maar komt uit een link van zowel Fluvius, Aquafin als de overheid. Je kan de letterlijke tekst + een link hiervoor vinden. 
Misschien zou een of andere principeridder na jaren procederen uiteindelijk een gunstige uitspraak bekomen hebben. Misschien. 
De jaren nadien moet hij wel nog verder leven met de administratie van zijn gemeente, gewest, nutsbedrijven. 
Op een vergadering met het gemeentebestuur, Aquafin en bewoners die verzet aantekenden (uiteindelijk drie van de tientallen) werd letterlijk gezegd: "we procederen tegen jullie tot je er bij neervalt". 

Wat betreft je vier punten haal je wel het een en ander door elkaar. 

Punt 1 mag niet, zie herhaalde uitleg hiervoor. 
Punt 2 is aangeraden maar geen verplichting en moet ieder dus voor zichzelf uitmaken. Heeft niets met afvoer te maken.
Punt 3 zie 1.
Punt 4 dat is hier sowieso een verplichting. Het riool is in de wijk alleen voor grijs en zwart water. Regenwater dient verplicht opgevangen op eigen terrein, desnoods met een infiltratiesysteem op eigen terrein op de overloop van de regenput. 

Om op de topicvraag terug te komen, TS bevraagt zich best eerst eens heel goed bij de bouw- en technische dienst van de overheid waar de grond gelegen is waarop ze dit wil doen en baseert zich beter niet op uitspraken die ze leest op sociale media. Met die overheid zla ze nog jaren moeten overeenkomen. Als het misloopt zal niemand van van dit forum haar steunen tot voor de rechtbank.