nieuwbouw zonneboiler en houtkachel?

Goeiemiddag,

We gaan een nieuwbouw woning bouwen, compakt, driedubbel glas en meer dan voldoende isolatie. We zijn er voor zowat alles uit maar we hebben wat moeite met de technieken.

Er wordt voorgesteld een vloerverwarming + warmtepomp  en aanvullend pv panelen om het E peil naar beneden te brengen. Hier zijn we niet voldoende van overtuigd, wanneer het meeste electriciteit opgewekt wordt heb je deze gewoon weg niet nodig voor je WP. In de winter vraagt de WP te veel energie, en de WP is ook gewoon ongelofelijk duur. De standaard truc om WP te installeren en dan gewoon genoeg PV panelen te leggen tot je onder het E-peil komt, is ons wat te absurd. Gas is mogelijk maar heeft weinig toekomst

Doordat er ruimte is op ons perceel om een klein voedselbos aan te planten (800 m²), en er dus plaats is om wat hakhout te verbouwen komt er een houtkachel. Deze zal wegens de bouwschil niet lang moeten branden om het aangenaam warm te krijgen. We hadden het idee om, naast zonnepanelen, een voldoende grote zonneboiler te plaatsen die ons voornamelijk voorziet in sanitair warm water en in de vloerverwarming. Wetend dat de vloerverwarming geen al te grote energie nodig heeft wegens het bijwarmen met de houtkachel.

Heeft er iemand de combinatie nieuwbouw - vloerverwarming - houtkachel - zonneboiler en die voldoet aan de zin en de onzin van het E-peil? Is er iets wat we over het hoofd zien? Iemand met de gouden tip?

bonus: super interessant artikel over hakhout - https://solar.lowtechmagazine.com/nl/2021/03/how-to-make-biomass-energy…

alvast bedankt! Gln

Reacties

Ik ga het toch moeten vragen; hoeveel is 'voldoende isolatie' en hoeveel is het max berekend vermogen -voor hoeveel m2- nodig voor je verwarming? Daarmee start de vraag naar verwarming normaal.

En moet je e-peil nog omlaag?

Een paar opmerkingen:
- je kan ook PV nemen om je normale elektriciteitsverbruik te dekken
- je kan ook gewoon groene stroom nemen om je WP te verwarmen.

Ivm de houtkachel : kijk toch eens goed naar het fijn stof die ze uitstoten. Zoek echt een kachel die in staat is fijn stof te beperken.

Voor een idee te geven.  Wij hebben 4.5kw nodig om bij -10° ons huis te verwarmen.  Als je weet dat de meeste kachels daar boven zitten, dan stook je u eigen uw huis uit.  Denk ook naar later: sleuren hout als je al wat ouder bent....

Persoonlijk zou ik geen kachel nemen. 

Vb wij stoken 25€ per maand (met gas) om ons huis 24/24 warm te houden + sanitair water voor 4 personen.  Hiervoor ga ik niet met hout gaan beginnen sleuren.  Eer dat ik die meerkost van schouw, kachel, houtstockage, kliefmach, zaagmach enz... er heb uitgehaald....  Bovendien, geen houtstook, dus geen fijnstofoverlast en geurhinder van ons uit.

Huis +/- 190m² met 3 voudig glas.  K25 E48.

**verwijderde gebruiker**, ik hoef dat niet na te rekenen. Ik weet dat een gebrekkige luchtdichting een negatieve invloed heeft op het warmteverlies. Hoe minder luchtdicht hoe meer warmteverlies, uiteraard !

Maar jij stelde dat luchtdichting op vlak van warmteverlies meer uitmaakt dan isolatie, en dat klopt hoegenaamd niet tenzij je het extreem bedoelt met bijvoorbeeld constant geopende ramen en deuren.

Ik hoop dat we daar niet verder over moeten discuteren. 

@**verwijderde gebruiker**: Dus je denkt dat topic starter niet aan een goede de luchtdichting gedacht heeft?

**verwijderde gebruiker**, je moet niet de keuze maken tussen goed luchtdicht te maken of goed te isoleren naargelang wat het goedkoopste is, je moet beiden goed doen ! Zelfs een extreem goede luchtdichting kan nooit een compensatie zijn voor minder goed isoleren.

**verwijderde gebruiker**, je bent blijkbaar langzaam aan uw stelling aan het bijschaven wat op zich een goede evolutie is.

Waar je eerst schreef (zie mijn quote van u) dat luchtdichting en orientatie van de woning, qua energieverbruik belangrijker zijn dan isolatie en compactheid heb je daar nu na mijn reacties een verandering aan toegebracht. Nu heb je isolatie en orientatie verandert naar extra isolatie en orientatie.

Hier komt het eerder aangeklaagde mankement van het forum weer tot uiting.

Het heeft weinig zin te reageren op een reactie terwijl die achteraf stiekem wordt veranderd.

In plaats van stiekem te veranderen (wat tot hier toe enkel bij jou valt waar te nemen) zou het je sieren om gewoon te erkennen dat je daar fout zat.

Ik vraag hierbij het forumbeheer nogmaals om zulke achteraf veranderingen onmogelijk te maken. 

 

Ik vraag me soms af of je echte ervaringen hebt met bouwen...
Er staan zoveel onzinnigheden in je antwoorden.... (eentje; alsof je de energie nodig om water op te warmen 2 keer kan gebruiken). Begin aub eigen vraagstaarten over je ideeën. Dit helpt een topic starter niet verder.

Start een eigen vraagstaart; dan kunnen we daar verder discussiëren en zal het idd niet over de de man gaan....

@**verwijderde gebruiker**

Het lijkt me een goed idee van Walter dat je met jouw ideeen telkens zelf een topic opstart waar die ideeen kunnen afgetoetst worden met mensen die ervaring hebben met bouwzaken. Want laat ons eerlijk zijn, zelf heb je die ervaring niet.

Maar desondanks breng je de dingen vaak wel zo aan dat het voor een leek lijkt of je een specialist ter zake bent. Om de TS dan voor eventuele blunders te behoeden moeten anderen dan telkens weer energie steken in het terugfluiten van verkeerde stellingen, wat niet gemakkelijk is en steeds voor wrevel zorgt (op de man spelen).

Ik denk dus dat uw bijdrages in de vorm van eigen vraagstaarten veel waardevoller en interessanter kunnen zijn dan op deze manier. Zo zou je dan uw experimentele ideeen de vrije loop kunnen laten en kan iedereen, jezelf inbegrepen, er wellicht nog iets uit leren.

 

Ja maar die uitleg van u is meestal net het probleem. Zeker bij uw gewoonte om die later stiekem aan te passen ipv de fout toe te geven.

Vandaar mijn voorstel.

walter-8 schreef:

En moet je e-peil nog omlaag? Met WP komen we uit op E32, zonder PV panelen

Een paar opmerkingen:
- je kan ook PV nemen om je normale elektriciteitsverbruik te dekken
- je kan ook gewoon groene stroom nemen om je WP te verwarmen.

Ivm de houtkachel : kijk toch eens goed naar het fijn stof die ze uitstoten. Zoek echt een kachel die in staat is fijn stof te beperken.

En moet je e-peil nog omlaag?

  • Met WP komen we uit op E32, zonder PV panelen

Zoek echt een kachel die in staat is fijn stof te beperken. 

  • Is inderdaad de bedoeling. En door de schil van ons huis zal er sowieso weinig gestookt worden, dus ook stukken minder fijn stof dan de traditionele woningen met houtkachel.

Dank voor je antwoord!

Griet en Stefan schreef:

Voor een idee te geven.  Wij hebben 4.5kw nodig om bij -10° ons huis te verwarmen.  Als je weet dat de meeste kachels daar boven zitten, dan stook je u eigen uw huis uit.  Denk ook naar later: sleuren hout als je al wat ouder bent....

Persoonlijk zou ik geen kachel nemen. 

Vb wij stoken 25€ per maand (met gas) om ons huis 24/24 warm te houden + sanitair water voor 4 personen.  Hiervoor ga ik niet met hout gaan beginnen sleuren.  Eer dat ik die meerkost van schouw, kachel, houtstockage, kliefmach, zaagmach enz... er heb uitgehaald....  Bovendien, geen houtstook, dus geen fijnstofoverlast en geurhinder van ons uit.

Huis +/- 190m² met 3 voudig glas.  K25 E48.

interessante vergelijking! Maar houtmachines e.d. zijn echt wel overbodig. Bedoeling is om bv knotbomen te knotten op een meter, en dan met goeie snoeischaar takken te snijden van bv diameter 5 cm, deze drogen en stoken.. Geen machines of dergelijk benodigd voor de meeste werken. Waarom dikke takken zagen om dan erna te klieven? Fijnstof & geurhinder zal volgens mij met een bewust stookgedrag minimaal zijn. Dank voor je antwoord!

 

**verwijderde gebruiker** schreef:

@Gln, bij goed geïsoleerde compacte nieuwbouw woningen zal de aanmaak van uw sww meer energie vergen dan de verwarming van uw woning.

Je moet dus vertrekken van de vraag naar sww: op welke momenten van de dag verbruik je uw warm water en hoeveel liter verbruik je dan?
Je steekt uw sww best in een buffervat (boiler) om de vraagpieken op te vangen en - in de winter - ga je dan overdag dat buffervat rustig opwarmen en gelijktijdig (indirect) uw ruimte verwarmen. Uw buffervat moet qua volume dan de avondpiek en de ochtendpiek van de dag erna kunnen opvangen aangevuld met een marge voor de cv-installatie (vvw).

Welk verwarmingstoestel je gaat gebruiken voor de aanmaak van uw sww is een kwestie van ecologie, investeringskost, onderhoudskost, etc.

Warmtepompen zijn nuttig als je in de zomer ook nood hebt aan koeling. 

Opteer je voor een Water/Water-wp en heb je ook nog een zonnecollector (zc) dan kan je de zc gebruiken als "warmtebron" in de winter.

Onthoud verder dat:

  • Wanneer het in België echt koud is (overdag lagere temperaturen dan -3°C) we bijna altijd zeer helder (zonnig) weer hebben. In sommige nieuwbouwwoningen doet men op zulke dagen de zonnewering naar beneden om geen last te hebben van oververhitting.
  • Heeft uw woning een bakstenen buitengevel dan ligt uw verbruik aan verwarmingsenergie ca. 20% lager dan de berekeningen laten uitschijnen (Finse studie). En zelfs nog lager indien de eventuele luchtspouw bovenaan luchtdicht wordt afgesloten.
  • Een goede luchtdichting en oriëntatie van uw woning maken eigenlijk meer uit dan (extra) isolatie en compactheid op vlak van energieverbruik.

Meest ecologische oplossing lijkt mij een zc voor in de zomer en een houtkachel/-keteltje voor in de winter (gestookt op snelgroeiende lokale bio-massa, bijv. houtkant).

Koeling zal niet zodanig nodig zijn volgens EPB nota. Geen grote raamoppervlaktes, twee screens voor grootste ramen op zuidkant. Alsook zal er natuurlijke zonwering komen op de westgevel. Uiteraard wordt de luchtdichtheid zo goed als mogelijk toegepast.

@charel & Koen,

uiteraard hebben we het isolatie en luchtdichtgedeelte beiden voorzien als zeer belangrijk, en het een kan uiteraard niet zonder het ander. Ik lees dat we onze focus meer moeten leggen op het SWW ipv de verwarming. Mij lijkt het dan dat een voldoende grote zonnecollector interessanter dan de WP. Hebben jullie ervaring met de zonnecollector? Dank voor jullie antwoorden! 

Mijn enige ervaring met een zonneboiler is dat ik die 10 jaar geleden heb overwogen en bestudeerd bij het ontwerp van een passiefgebouw maar dat we daar toen voor een warmtepompboiler hebben gekozen omwille van een beperktere plaatsinname, een kleinere kostprijs en een gemakkelijkere installatie voor minstens hetzelfde rendement.

Maar goed, voor een niet passiefwoning waar je nog een verwarmingsinstallatie nodig hebt kan de vergelijking anders uitvallen.

@Gln;
Kan je benoemen wat je nodige vermogens zijn voor welke opp (was eigelijk het belangrijkste deel van mijn vraag ;-)).

Ivm de houtkachel; met normen (en verplichten van de normen) staan ze in de Duitstalige wereld (Duitsland en Oostenrijk) heel wat verder. Is je Duits ok; probeer zeker de Duitstalige fora uit om info te krijgen. Desnoods met Google translate.
Als het te moeilijk is naar Belgische normen zoek ik wel eens inspiratie op https://www.haustechnikdialog.de/Forum/1/Heizung. Je gaat zeker iets terugvinden over houtkachel.

In België ken ik geen installateur waar ik je met een gerust hart naartoe wil sturen. Misschien zijn ze er wel en moeten ze hier eens vernoemd worden. Je vraag komt hier regelmatig terug.

Je zit immers met de complexiteit dat hout verbranden altijd met best veel vermogen moet en dat je met dat vermogen in je LEW niet altijd weg kan (zeker bij kachel die dan nog deel van de ruimte opwarmt). En ik kan me voorstellen dat er een oplossing voor moet zijn

Walter

Gln schreef:
Er wordt voorgesteld een vloerverwarming + warmtepomp  en aanvullend pv panelen om het E peil naar beneden te brengen. Hier zijn we niet voldoende van overtuigd, wanneer het meeste electriciteit opgewekt wordt heb je deze gewoon weg niet nodig voor je WP. In de winter vraagt de WP te veel energie, en de WP is ook gewoon ongelofelijk duur. De standaard truc om WP te installeren en dan gewoon genoeg PV panelen te leggen tot je onder het E-peil komt, is ons wat te absurd. Gas is mogelijk maar heeft weinig toekomst

 

Dan volg je toch gewoon de plus-methode ipv de of-methode? 

Je combineert technieken, in plaats van te kiezen tussen één techniek met zijn specifieke voor- en nadelen, en zet ze in wanneer hun rendement het hoogste is. 
Warmtepomp voor verwarming en SWW in de tussenseizoenen en SWW in de zomer. 
Houtkachel voor verwarming en SWW tijdens het stookseizoen.

Als je dat combineert met een PV-installatie die voldoet aan je behoeften en een eigen houtvoorrraad uit lokale winning (naar wat ik meen begrepen te hebben uit jouw uitleg geen probleem is) heb je het ganse jaar door bijna geen vaste energiekosten meer. 

De aanvankelijke investering zal wel iets hoger zijn maar je zal moeten kiezen: lagere investering en lang lopende vaste gebruikskosten of iets hogere investering in het begin en voor jaren geen energiekosten meer. 

Combineer je zo'n installatie met een thuisbatterij (wat altijd later nog kan) ben je op energetisch vlak bijna volledig autonoom. 

Gln schreef:

bonus: super interessant artikel over hakhout - https://solar.lowtechmagazine.com/nl/2021/03/how-to-make-biomass-energy…


Interessant artikel! 

Hilarisch, dat (voor die korte tijd dat ik op dit forum ben, nu al) klassieke gekissebis tussen **verwijderde gebruiker**, Charel en Walter-8. 

Ik vindt dit een erg interresant topic maar ik heb moeite met het lezen van de berichten. Mijn excuses voor mijn onervarenheid in het vakjargon. Zou iemand mij kunnen helpen met deze afkortingen?:
E-peil
PV panelen /installatie
E32
K25 E48
E30
E20
SWW
VVW

post verwijderd, zie hieronder

 

m2 creation architect bvba schreef:

direct antwoord aan de topicstarter (sorry, geen tijd om alle berichten te lezen)

ik heb die ervaring die jij zoekt;

passiefhuis + zonneboiler + vloerverwarming + houtkachel

stuur maar een mail, ik kan je dan verder informeren : info@huisadvies.be

mvg

Ik dacht niet dat deze manier van reageren de bedoeling is van een forum !

Een forum is geen gesprek onder slechts 4 ogen !

Dus geef jouw informatie gerust op het forum, dan hebben anderen er wellicht ook nog iets aan.

dag Charel,

je hebt volkomen gelijk, ik zal mijn post verwijderen.

helaas ontbreekt het me aan tijd om op de diverse fora aanwezig te zijn, laat staan alles te lezen en te beantwoorden.

De gevraagde combinatie van de topicstarter kan wel degelijk werken.

mvg
Maarten

m2 creation architect bvba schreef:

dag Charel,

....

De gevraagde combinatie van de topicstarter kan wel degelijk werken.

mvg
Maarten


Zonder wat referenties te geven is dat een zwakke uitspraak. Ik hoop dat je je klanten in het echt met meer onderbouwing te woord staat.

Of wie A zegt, moet ook B zeggen....

Zelf heb ik een buffervat (800 l) staan, die in de zomer (april/mei tot oktober) op temperatuur blijft met zonnecollectoren (dat was al een reden om die te installeren - ik vond het waanzin om tijdens de warme zomerdagen mijn brander te horen aanslaan in mijn vroegere huurhuis). In de winter kan ik met een houtkachel (Nordic Fire, model van 4 kW) bijstoken). Ook een kleine gasbrander wanneer het er niet van komt om de houtkachel aan te maken (wanneer er niemand thuis is bijv.). Voordeel van buffervat is, dat de kachel steeds op vol vermogen / maximaal rendement kan branden.

Mijn bouwvergunning dateert nog van nét voor dat E-peil gedoe, dus daar kan ik niets over vertellen (mijn K-peil is op 27 berekend). Ik heb ook geen economische afwegingen gemaakt. Mijn hout verwerk ik zelf (voornamelijk van beheerwerken), verwerk en droog ik zelf. Ik beschouw dat niet als werk, wel als ontspanning. Het gaat vooral om kruinhout / dik knothout - voor stamhout zijn hoogwaardigere toepassingen me dunkt. Het is ook het (beetje) zelfvoorzienend zijn dat me hierin aanspreekt.

Ik heb al verschillende malen aan de buren gevraagd of zij last hebben van mijn kachel (steeds nog geen klachten gehoord). Ik stook uit voorzorg wel niet als het windstil - mistig weer is. Uit mijn schouw komt enkel een beetje zichtbare rook als ik de kachel aanmaak, eens op temperatuur zie ik niets. Uiteraard goed droog hout gebruiken, en een kachel die op hoge temperatuur werkt (geen gietijzeren kachel dus, minstens vuurvaste stenen bekleding binnenin) - dan is ook harshoudend naaldhout geen enkel probleem. Als ik mijn schouwbuis (dubbelwandige RVS buis) reinig vind ik toch geen roet- of creosootaanslag.

Op het buffervat zit de VVW aangesloten. Het SWW wordt via een doorloopspiraal opgewarmd. Qua gas verbruik ik nog enkele honderden m³ per jaar.

Ik weet niet of je dit verderhelpt. Ik heb wel begrepen dat houtverbranding geen onbesproken thema is, en vanuit de overheid uiteraard niet beloond wordt. En jammer genoeg zie ik ook nog vele stinkende rokende schoorstenen in de wintermaanden, ook uit sjieke villa's trouwens.