luchtdicht gemene muur

dag mensen, 

luchtdicht maken van een gemene muur, nodig ? zo ja met wat ? en wat met dampopen

situatie

gemene muur, gemetst met veel zavel, boerkens formaat; 
buurman heeft zijn kant op bepaalde plaatsen niet bezet en soms wel...
langs mijn kant komt er op veel plaatsen een akoestische voorzetwand. 

vraag 1: heeft het zin om die muur luchtdichter te maken ?

zo ja, met wat 

bezettten
kalei
verf

vraag 2: wat met dampopen? 

de muur zal soms achter akoustische wand zitten (die ontkoppeld is en met isolatie) ik zou liever hebben dat die muur als vochtregulator kan optreden daar, dus dampopen lijkt me beter te zijn, als er iets op de gemetste muur gesmeerd gaat worden ... een kalei wint het van bezetting, of is dit geen probleem ? 

dank

Reacties

dank **verwijderde gebruiker**,

de buurman zijn kant zal het nooit vriezen, het zijn rijhuizen... dus daar is het minstens 15 graden (gang) tot 24 graden: badkamer.

mijn kant ziet er als volgt uit : gemene meer-(kalei bezetten ?)-luchtspouw 1cm - metalstuds 5cm opgevuld met houtvezel platen) - panterre - fermacell of soundblock.  (ik voorzie geen dampscherm)

gemene muur is 28 langs links en 20 langs rechts. 

dank **verwijderde gebruiker**,

ik zou die kalei op basis van supercalco 90 maken. dus hydraatkalk. is dat ok voor jou ? 

ik heb een paar topics van jouw hand gelezen ivm kalk en daarom bovenstaande vraag en onderstaande. 

naast de gemene muren instrijken met kalei, zou ik ook graag weten wat je zou aanraden voor volgende situatie

1)keldermuren (gemene muren maar ook muren die in contact staat met grond) bezetten. ik kan voor een cementering gaan aanzien ik zelfs dampopen niet optimaal vind. 

2)achtergevel buitenkant: voegen opvullen (nu vooral zavel); deze buitenmuur gaat afgewerkt worden met isolatie; maar kan nog een paar maand aan de regenzijde bloot staan. dus voegen en kaleien lijkt me een goede oplossing; zou jij dat doen met hydraatkalk of tras toevoegen en hydraulische kalk maken. (charel vond dat het laatste een betere optie was)

3)tuinmuren: hydraulische of hydraatkalk: hebben geen waterkering zitten. 

de hydraatkalk heb ik liggen maar de tras en toeslagmiddelen zoals marmerpoeder... geraak ik op dit moment moeilijk aan, veel winkels gesloten... 

Het spijt me, maar hier wordt een zeer onproffessionele uitleg gegeven over het verschil tussen hydraatkalk, hydraulische kalk en cement.

En nog erger zijn de verkeerde adviezen over waar men welk product best gebruikt. 

Voor kelderdichting of ondergrondse pleisterwerken zeker geen hydraatkalk gebruiken maar veel eerder cement of hydraulische kalk met een voorkeur voor cement in geval van kelders onder het grondwaterniveau.

Voor pleisterwerken buiten en bovengronds bij voorkeur hydraulische kalk of trasskalk gemengd met zand.

Ook voor binnenbepleisteringen of kaleien zou ik eerder hydraulische kalk nemen, al zal in de meeste gevallen bij niet vochtbelaste muren een hydraatkalk daar niet verkeerd zijn.

Ik zeg gewoon waar het op staat **verwijderde gebruiker** !

 En neem me niet kwalijk, maar soms wordt het me wat te veel als je telkens opnieuw dezelfde onervaren leek weer eens met het air van een specialist foute dingen ziet neerpennen.

 

 

**verwijderde gebruiker**, deze discussie hebben we al vaak gevoerd en volgens mij heb ik u dan ook al zeer vaak tekst en uitleg gegeven over de voornaamste verschillen tussen kalkmortels. Over kalk en kalkmortels valt zeer veel te zeggen, sommigen hebben daar zelfs al boeken over vol geschreven.

Maar zeer in het kort komt het hier op neer:

Een mortel op basis van hydraatkalk of ook luchtkalk genoemd is een mortel die vooral zal verharden door de inwerking van de lucht , dit in tegenstelling tot een mortel met hydraulische kalk die vooral zal verharden onder invloed van water.

Mortel met hydraulische kalk is dan ook veel beter bestand tegen vocht en zal ook iets harder en dus minder last van slijtage hebben.

Mortel met hydraatkalk is veel minder bestand tegen vocht, minder hard en moet regelmatig worden herdaan.

Hydraatkalk wordt en werd voornamelijk gebruikt als een soort van  goedkope verf om er bijvoorbeeld een muur jaarlijks opnieuw mee te witten. Het is ook uitermate geschikt als ontsmettingsmiddel voor stallingen en voor fruitbomen. Ook daar moet dat regelmatig hernomen worden omdat het onder invloed van vocht wordt afgespoeld of afgeveegd. Bij oude muren die altijd gewit werden zie je dan soms ook veschillende laagjes witsel over mekaar tot ze een dikke (loskomende) pel vormen.

Hydraulische kalk is veegvast en kan tientallen jaren zonder verder onderhoud in  goede staat blijven wat zeker niet het geval is bij hydraatkalk.

Met deze gegevens, die ik voor alle duidelijkheid niet zelf verzonnen heb, lijkt het me niet zo moeilijk om uit te maken welke kalk men nu waar het beste gebruikt.

 

**verwijderde gebruiker**,

Geef gewoon referenties voor je uitleg.

Walter

Ja, ook Charel kan referenties geven. Maar als je wil dat er niet op de man gespeeld wordt, geef je referenties. Dan kan charel gaan discussiëren met Wolf Jodan ipv let jou.

Maar je zit niet alleen voor charel op het forum hoop ik...