kan vloerverwarming zolder (2e verdieping) dienen als plafondkoeling slaapkamer (1e verdieping)

Wij overwegen om bij onze verbouwing een geothermische warmtepomp te laten plaatsen die in de zomer ons huis mee kan koelen.

Ons huis heeft een gelijksvloers, eerste verdieping en een tweede verdieping (zolder). 

Op de gelijksvloers en zolder gaan we vloerverwarming aanleggen. Op de eerste verdieping behouden we de radiatoren, de eerste verdieping gaan we niet verbouwen omdat die volledig is afgewerkt en wij dit niet opnieuw willen openbreken. De radiatoren op de slaapkamers gebruiken we nu ook nooit. 

Op termijn willen we in de zolder ook enkele kamers maken. Omdat daar chape komt, denken we er dus aan om ook daar vloerverwarming te plaatsen. Vooral omdat een geothermische wp ook passief koelt, en we zo de zolder in de zomer koeler kunnen houden. 

Enkele installateurs gaven aan dat de vloerverwarming op zolder tegelijkertijd kan dienen als plafondkoeling in de slaapkamers op 1e verdieping. Klopt dit? Heeft iemand hier al ervaring mee? En zo ja, werkt dit een beetje, of is dit toch eerder verkooppraatje? Hoeveel koeling kan je verwachten?
Andere installateurs zeggen namelijk dat dit de slaapkamers niet of amper kan koelen. De meerprijs van de vloerverwarming valt op zich wel mee (de chape komt er sowieso). 

Tweede bedenking: als we de vloerverwarming op zolder niet isoleren (anders is er geen plafondkoeling), hoe moeten we dan de vloerverwarming leggen? 

Reacties

Fantastisch, wat een creativiteit. 
En een goede vraag.
Ja, dat is handig om te weten: Hoe is de zoldervloer nu opgebouwd? En hoe wordt de vloer nu gedragen?

Het gevaar van een te koude vloer/ plafond is dat het gaat condenseren. Ik weet niet wat een maximale relatieve luchtvochtigheid is die je kunt tegenkomen binnenshuis. Maar stel: als dat 60% is, dan ligt het dauwpunt 8 graden lager. Dus je vloer/plafond mag 8 graden kouder worden dan de omgevingslucht voordat het gaat condenseren. En een gangbaar vermogen wat je kunt overdragen via de vloer of plafond is rond de 10 Watt per vierkante meter per graad temperatuurverschil. Dus je kunt dan een maximaal koelvermogen krijgen van 80 Watt per vierkante meter. Ik denk dat je daarmee genoeg koelvermogen kunt genereren (hang natuurlijk van de rest van je huis af). 
Maar het blijft een risico. Als het dan buiten super vochtig en warm is, moet je niet per ongeluk even het raam open laten staan. Ik ben benieuwd of er mensen zijn met ervaring hierin met het koelen via vloerverwarming.
 

De vloer zijn potten balken. Het is een huis uit de jaren 60. 

Volgens mij moeilijk rechtstreeks...

Vraag na welk koelvermogen je warmtepomp zo kan leveren.
Wat kan dat vermogen doen op de temperatuur in je woning?

Het zal zeker niet werken als een airco; in de zin : je zet het aan en een kwartier later is het koeler. Het zal hoogstens de max temperatuur beperken.
Maar met die zolder boven; als die 'slecht' ontworpen is; ramen die zon binnenlaten, muren zonder isolatie zal al bet koelvermogen daar verloren gaan en heb je weinig koeleffect over. En eens je veel isolatie hebt maakt het minder uit waar je koelt; de temperatuur zal in heel je huis zeer gelijk zijn.

Walter

Er zijn heel wat vv oplossingen.
Ik heb hier een vv die op metalen netten ligt; clips price je op de netten en daarin kwamen de buizen.
Geen isolatie nodig.
Maar de vv ligt natuurlijk wel overal op isolatie.
Als je vv niet op isolatie ligt denk ik dat de sturing zeer moeilijk is in de kamer (veel energie gaat immers naar elders).

Walter

Het is natuurlijk niet een leuke gedachte om beton te storten op zolder (qua belasting en misschien qua kliederboel). Ik weet niet hoe oud je huis is, maar het kan effect hebben op je fundering (ik woon zelf in een huis uit 1927 en daar wilde ik dit niet).
Ik heb er even over na zitten denken en kwam net met deze mogelijke oplossing (wel duurder dan natbouw):
Je kunt voorgefreesde fermacell platen met tegellijm verlijmen aan de, zoals jullie dat noemen, 'potten en balken'-vloer.
Hier een link voor dat spul (er zijn 2 soorten platen de multi en de combiplaat):
https://www.debouwmarktshop.nl/Fermacell-Gefreesd-Vloerverwarming-Klima…
Met daarbovenop een spreidlaag verlijmen:
https://www.debouwmarktshop.nl/Klimaatsysteem-belasting-spreidende-laag…
Met deze lijm:
https://www.debouwmarktshop.nl/Fermacell-montagelijm-1kg
En de spreidlaagplaten aan de kopse kant met elkaar verlijmen met dit:
https://www.debouwmarktshop.nl/Fermacell-Voegenlijm-310ml
Met deze leiding er in:
https://www.debouwmarktshop.nl/Vloerverwarming-Leiding-AKB-12mm-120mtr
of
https://www.debouwmarktshop.nl/Vloerverwarming-Leiding-AKB

De spreidlaag hoor je eigenlijk te verlijmen en te verschroeven. Maar ik heb het alleen verlijmt. Ik vondt het veel te link om te schroeven in een laag met daaronder een leiding. En die bruislijm, kruipt overal heen en is super sterk. Waar ze bang voor zijn denk ik is dat als de bruislijm uitzet, de platen op ongelijke hoogte komen te liggen (is deels zo dus ik ging op de platen staan en tussen de naden een schroefje heel kort er tussen draaien om ze ten opzichte van elkaar vast te houden op dezelfde hoogte). 

Als je tegels als afwerking doet kun je zonder die spreidlaag werken en dan vul je de boel op met dit spul:
https://www.debouwmarktshop.nl/Vulmassa-voor-Klimaatysteem-25kg

Ik heb thuis 4 verschillende soorten droogbouw-vloerverwarming waaronder 2 ervan met voorgefreesde fermacell plaat: Een vloer met gietvloer en de andere met tegels. Mochten jullie mij in actie willen zien: Ik heb mijn eigen droogbouwvloerverwarming bedacht, uitgevoerd en vastgelegd op Youtube. Dit is de droogbouwvloerverwarming op mijn eerste verdieping (zonder fermacell):
https://youtu.be/zc1NSeqaA1c

Dit is denk ik een goeie om te zien hoe ze de fermacell-vloerverwarming leggen:
https://youtu.be/NiOaUHiB-LI

Je kunt eventueel contact opnemen met Mitchel Dammers van debouwmarktshop.nl over wat hij er van zegt dat het verlijmt wordt op de 'potten en balken' vloer.