Extra isolatie mogelijk bij ISOBOUW/unidek -panelen

Hallo,

Wij zijn ons huis & de zolder aan het renoveren. De vorige eigenaar had het dak 10 jaar geleden vernieuwd en isolerende ISOBOUW/unidek-panelen aangebracht. Volgens de aannemer zijn dat een soort alles in 1 platen (isolatie/dampscherm/binnenafwerking. We hebben geen extra info over deze panelen.

Gisteren is de aannemer begonnen met de schoorstenen af te breken en nu stellen we vast dat de panelen 6 a 7 cm PIR isolatie hebben. Is dit voldoende of veel te weinig?

De panelen weghalen is geen optie aangezien er zonnepanelen liggen op het dak, het dak vernieuwen is niet aan de orde aangezien dit 10 jaar oud is. 

Indien de isolatie te weinig is, wat zijn de oplossingen op eventueel bij te isoleren? Kunnen we tegen de bestaande panelen bijkomende isolatie aanbrengen en daarna opnieuw afwerken (bijv. met gyproc?) of geeft dit problemen i.v.m. het bestaande dampscherm en condensatievorming in de spouw die zo tussen beide isolaties ontstaat? Op de zolder is ventilatie aanwezig.

We overwegen een warmtepomp, dus lijkt me goede isolatie wel belangrijk.. 

Zie bijlage voor foto's

Reacties

het is een voorbeeld van: we isoleren, maar gewoon niet genoeg.  En als je het wil verbeteren moet je eigenlijk alles afbreken (in dit geval omdat isolatie die er is, volledig dampdicht is en daar moeilijk tegenaan kan isoleren.  

Maar je moet ook niet tegen werk opkijken.  Zonnepanelen zijn op een dag van je dakgehaald en terug geplaatst.  Daar zou je je echt niet moeten op blindstaren als een onoverkomelijk probleem.  

Belangrijker is echter wat je met je verbouwing wil bereiken.  Dakisolatie is daarin maar een detail.  

Hoe ga je de muren isoleren?  Wordt/is onder het dak leefruimte/slaapkamers of enkel zolder.  Welke andere energetische ingrepen ga je doen?  Wat geeft de architect als opties?

En voor je warmtepomp: die wordt goedkoper als ze kleiner is.  Wat isolatie-inspanning kan daarom geen kwaad.  

Je loopt echt het risoco met een halfslachtige verbouwing te eindigen.  Gewoon weer te weinig geisoleerd en de volgende eigenaar zal ook alleen maar alles kunnen afbreken om tot een goed resultaat te komen.  En dan hebben als je verbouwingswerken ook maar een beperkte meerwaarde als je het niet direct goed doet (dat is toch minstens 20cm isolatie in je dak bv).  

Ik raad aan een plan te maken dat zegt hoe het huis correct geisoleerd kan worden, en te zorgen dat al je aanpassingen dat op termijn niet in de weg staan.  Wat de vorige eigenaar deed was geen goed voorbeeld.  En het relatieve nieuwe dak afbreken moet misschien niet: je kan de pannen eraf halen, extra isolatie met een dakstructuur erop en de pannen terug leggen....

Maar het doel moet zijn het huis op termijn in zijn geheel correct te isoleren.  Ander loop je volgens mij het risico dat je aanpassingen waardeloos gaan zijn.  

Walter

 

6 a 7 cm PIR zou ik zo laten. Dat is equivalent aan ongeveer 8 tot 11cm glaswol.
De meeste huizen zijn slechter geisoleerd.
Als u energiezuinig wil leven, is het voldoende. Wilt u een nul-op-de-meter-woning/ energieneutraal of zelfvoorzienende zijn, dan is het het overwegen waard. Maar u zult de investering niet meer terugverdienen.
Zoals **verwijderde gebruiker** zegt, de thermische weerstand ligt rond de R=2.5. Hier kunt u zien dat uw dak valt in de categorie 'goed geisoleerd':
https://www.consumentenbond.nl/isolatie/dakisolatie

HarmenGL schreef:

... Maar u zult de investering niet meer terugverdienen.
...

Dat moet je even uitleggen: Ik stop 1.000 Euro in isolatitie en isoleer correct: Dan heb ik bv binnen 10 jaar, 10 jaar langer minder verbruikt en meer comfort en nog steeds 1.000 Euro in isolatie.  Ik zie alleen winst.  

Ik denk dat je 'terugverdienen' wanneer er weinig waardevermindering is, niet goed begrijpt. 

Hoi Walter,
Ja, mijn antwoord is kort door de bocht. Ik zal het proberen te onderbouwen. We weten niet de omstandigheden. Laten we de volgende situatie aannemen:
40 m2 dakoppervlak
Verschiltemperatuur maal dagen = 3000  graaddagen 
Huis wordt verwarmt met HRketel op gas (ik neem aan dat de investering van de warmtepomp zichzelf terug gaat verdienen ten opzichte van de huidige situatie)
1 kuub gas kost, laten we zeggen 70 cent.
1 kuub gas heeft 36 Mega Joule.
Nu is de R-waarde 2.5 en dus de U-waarde = 1/2.5 = 0.4 W/m2/K.
Per jaar betalen we dus (40m2 x 3000graaddagen x 24uur/dag x 3600s/uur x 0.4 W/m2/K)/ 36000000 Joule x 0.7 eurocent = 80 euro.

Als we het nu gaan isoleren met nog eens die panelen dan wordt onze isolatiewaarde verdubbeld, de U-waarde gehalveerd en de onkosten ook. Dus dan betalen we 40 euro per jaar.

Nu kunnen we 1000 euro besteden aan isolatiemateriaal om het hele dak te isolen. Laten we aannemen dat je daarmee genoeg isolatiemateriaal kunt kopen om de R-waarde te verdubbelen. Maar dan moet je ook nog de arbeidskosten rekenen. En met 1000 euro ben je er dan nog niet. Maar laten we aannamen dat we bereidwillige Polen hebben gevonden die het dak voor je gaat isoleren voor 1000 euro. Dan kost het dus (1000+1000)/(80-40)= 50 jaar voordat je het hebt terugverdient.

Fitz85 schreef:

Kunnen we tegen de bestaande panelen bijkomende isolatie aanbrengen en daarna opnieuw afwerken (bijv. met gyproc?) of geeft dit problemen i.v.m. het bestaande dampscherm en condensatievorming in de spouw die zo tussen beide isolaties ontstaat?

Om deze vraag van Fitz85 nog even te beantwoorden:
Ja, de kans is dat er dampproblemen ontstaan. Als u de thermische weerstand verdubbeld vanaf de binnenkant. Dan betekend het bijvoorbeeld dat als het buiten 0 graden is, binnen 20 graden, dat het tussen de 2 lagen 10 graden wordt. Als er binnen dan een relatieve luchtvochtigheid is van 50% en  temp. 20 graden Celsius is dan ligt het dauwpunt op 9 graden Celsius. Dus dan gaat het nog goed. Maar als het binnen een relatieve luchtvochtigheid is van 60% en temp. is 20 graden Celsius, dan ligt het dauwpunt op 13 graden Celsius. Dus dan is de kans aanwezig, dat als er een lek zit van binnenuit naar de laag er tussen, dat het daar gaat condenseren. Omdat de laag dan opgesloten zit, ventileert het condens niet weg en bouwt het langzaam op. Een oplossing zou zijn een paar gaten prikken door de buitenste laag isolatie. Dat is op zich geen probleem maar als de gaten te groot zijn gaat je isolatiewaarde weer veel omlaag.

Nog een toevoeging. Als je er voor zorgt dat er geen luchtlaag tussen de isolatielagen zit, denk ik dat het goed gaat.

Hier klopt volgens mij iets niet beste Harmen !

Een woning met slechts 7 cm pir of 12 cm dakisolatie verwarm je voor slechts 80 € per jaar ?

Het tienvoudige lijkt mij realistischer en dan mag je uw terugverdientijd ook delen door 10 en wordt het 5 jaar !

Een huis heeft veel meer oppervlak dan het dak alleen. En ramen. En je verliest veel door ventilatie.
Waar zit de fout dan?

Daarom zeg ik: 7 cm PIR is niet slecht. En de link naar de website van de consumentenbond bevestigd het ook: het dak is goed geisoleerd.

Maar hier zit het verschil in visie: veel deelnemers op het forum hier vinden dat energieverbruik voor de verwarming van woningen niet meer van deze tijd om verschillende rendenen.  In die context is 7cm isolatie gewoon rotslecht.  Wat de Nederlandse consumenten bond ook mag zeggen: wij zouden zeggen ze handelt niet in het belang van haar consumenten.  

Of ook: als je volgens de consumentenbond zou isoleren is je woning binnen een paar jaren niet verkoopbaar: dat is dus gewoon zeer slecht advies.  

Walter

Oke, ik denk niet dat het huis onverkoopbaar wordt. En ik denk ook dat de investering van Fitz beter besteed kan worden aan andere energiebesparende maatregelen. En owja 7cm PIR (let op PIR isoleert 40 tot 50% beter dan glaswol, dus niet onbelangrijk om het isolatiemateriaal te noemen) is heel comfortabel. Met die isolatiewaarde ga je geen kou voelen door convectie (zeker niet in combinatie met vloerverwarming want ik neem aan dat Fitz geen radiatoren meer gaat toepassen in combinatie met een warmtepomp dus overal komt vloerverwarming).

Dat je heel comfortabel gaat zijn en je geen kou gaat voelen is natuurlijk geen argument om niet beter te isoleren. Het kan immers ook zeer comfortabel en warm zijn in een woning zonder enige isolatie. Maar dat heeft zijn prijs, zowel voor u zelf als voor het milieu .

In ieder geval is een R waarde van slechts 2,5 in deze tijd ondermaats te noemen, ik dacht dat voor renovatie en nieuwbouw al minimaal een waarde van 4,5 wordt geeist.

HarmenGL schreef:

Oke, ik denk niet dat het huis onverkoopbaar wordt. ...


De koper is momenteel verplicht het dak na te isoleren tot dakisolatie Umax= 0,24 W/m².K;*. Dat lukt je niet met de 7cm PIR; Een koper staat dus direct voor een investering bij aankoop.

Mispak je ook niet aan Nederland versus Vlaanderen. In Nederland zijn er relatief weinig huiseigenaars; in Vlaanderen veel. Weinig huurders gaan zelf isoleren. En in Vlaanderen is er een serieuze historische achterstand op het vlak van woningisolatie, bv tov Nederland. In Nederland ga je niet zoveel recente woningen vinden met zo weinig isolatie. In Vlaanderen nog heel wat.

Walter
* ok; het is iets complexer; het is een van de opties die het moet verzorgen. Eventueel doet hij anderen. Maar op zich is het dak naisoleren nog een eenvoudige tov andere verplichtingen.