Berekening van energiebesparende kost door dakisolatie

Ik investeer in mijn dak door het te isoleren. Mijn niet-geïsoleerde dak heeft een R-waarde van 4.5 m2K/W, mijn geïsoleerde dak heeft een R-waarde van 7.0 m2K/W. Deze waarden heb ik zelf berekend, een voorbeeldofferte* bevestigt mijn aannames met gelijkaardige R-waarden. Het dak is hellend, heeft een oppervlakte van 80 m2 en is intussen nageïsoleerd met een 12cm dikke minerale wol. Het normale tarief voor gas bedraagt €0.05/kWh. Ik bereken de jaarlijkse energiebesparende kost:

U(zonder iso) = 0.22 W/m2K
U(met iso) = 0.14 W/m2K
Verschil in warmteverlies = 0.22 - 0.14 = 0.08 W/m2K
0.08 * 80m2 = 6.4 W/K voor het volledige dak
Ik ga uit van 2500 graaddagen/jaar, dus 2500/365=6.8K temperatuurverschil.
6.4W/K * 6.8K = 44W
44W * 365 * 24 h/jaar = 380 kWh/jaar
380 kWh * 0.05€/kWh = €20/jaar bespaard.

Slechts €20/jaar bespaard door te isoleren, terwijl ik hier duizenden euro’s heb ingestoken. Lijkt me vreemd. Ik controleer door middel van de energiewinstcalculator van Fluvius** :

€550/jaar bespaard.

Duidelijk een ander resultaat. Waar kan ik mogelijks een foute aanname gedaan hebben?

*offerte: https://docplayer.nl/33968921-Rc-waarden-overzicht.html
**Fluvius calculator: https://benoveren.fluvius.be/dakisolatie-berekenen#/

Reacties

Niet nagerekend, maar ik zie geen oppervlakte in je berekening. Zou het kunnen dat je 20€ per vierkante meter bespaart?

Oppervlakte is in rekening gebracht:
0.08 * 80m2 = 6.4 W/K voor het volledige dak

niet geisoleerd dak R=4,5

Dit komt overeen met reeds 18cm rotswol.

Hoe kom je aan die 4,5?

3 a 4cm isolatie geeft R=  0,75 (de minimum norm voor Vlaanderen)

https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/energie-besparen/daki…

Als er bij U geen isolatie was, mag je uitgaan van R=0

12 cm minerale wol heeft een isolatiewaarde van ongeveer R=3  (zie verpakking)

Bij initiele waarde R=0,30:

U verschil: 3-0,30=2,70  (33 keer groter dan in uw berekening).

Besparing is dan ook 33 keer groter:

660 euro

Met ander woorden:

Hoe slechter je beginsituatie, hoe meer je zal besparen.

Bij die 2500 graaddagen gaat men er vanuit dat je de bovenste verdieping tot 21°C verwarmt.

Doe je dit niet, dan is je besparing kleiner.

 

Hoe kom ik aan waarde van 4.5?
--> offerte vermeldt op p3 voor sectie a (zonder isover) 4.6, voor sectie b (met isover) 7.1 . Deze waarden heb ik dan afgerond

12cm heeft isolatiewaarde van R=3 ?
--> verschil tussen 7.1 na isolatie en 4.6 voor isolatie is 2.5 (bijna 3 dus) Zulk klein verschil zal het resultaat dus weinig doen veranderen

Besparing 33x groter?

--> Ik heb een R-verschil van 2.5 à 2.7 m2K/W, of dus U-verschil van 0.4 W/m2K. 5 maal groter dus, niet 33 maal. Is nog steeds slechts €100 bespaard.

Een R waarde van 4,5 niet geisoleerd is totaal onrealistich; zeker dat die 4,5 niet de U waarde is?

**verwijderde gebruiker**, 

Een R-waarde van 0,75 komt ongeveer overeen met 3 à 4 cm isolatie. Dat is goed voor een konijnenkot, niet voor een woning daar heb je 5 keer zo veel nodig om aan de minimum vereisten voor EPB te voldoen.

Nu kan jij die vereisten belachelijk of verkeerd vinden, maar die zijn er niet zo maar hoor ! Of dacht je dat het een complot was met de isolatiefabrikanten ?

Ik begrijp niet dat je op een ecologieforum het verbeteren van de isolatiewaarde probeert af te raden. 

 

**verwijderde gebruiker**, er zijn uiteraard nog veel meer dingen waar je naar moet kijken ! Daar gaat het niet over, het gaat hier over de isolatiewaarde die je zou moeten nastreven en dat die 3 à 4 cm van jouw belachelijk onvoldoende zijn !

Ik zou iedereen aanraden om al zeker de minimaal vereiste waarde's voor nieuwbouw en renovatie te volgen, die zijn zeker nog niet overdreven !

Krap of niet krap, 3 à 4 cm blijft belachelijk weinig en wordt sowieso afgestraft volgens epb. Afkomen met "ik zat wat krap qua ruimte" zal niet helpen vrees ik.

Maar ook de raad om niet meer dan R=2,5 na te streven is verkeerd en niet volgens de vereisten, het zou als minimum al bijna het dubbele moeten zijn !

**verwijderde gebruiker**, hierboven heb je terecht gesteld: " De minimale eisen van de Vlaamse wooncode stellen weinig voor" ! En nu zou je je daar op beroepen ?

Die Vlaamse wooncode geldt trouwens voor elke woning, ook degenen die niet worden gerenoveerd ! 

Moest je om één of andere reden niet epb plichtig zijn, dan is dat ook geen excuus om ondermaats te isoleren of om dat anderen aan te raden.

Nogmaals **verwijderde gebruiker** ! We hebben het niet  over die andere parameters maar over het isolatiepeil. Je kan het ene niet compenseren door het andere, Alles moet goed zijn ! Goed isoleren, goed luchtdichten, goed ventileren ! En dan is een voorgeschreven R-waarde van 4,5 meer dan terecht en moet je niet de indruk wekken dat de helft ook al voldoende zou zijn. 

BeEnergy schreef:

Hoe kom ik aan waarde van 4.5?
--> offerte vermeldt op p3 voor sectie a (zonder isover) 4.6, voor sectie b (met isover) 7.1 . Deze waarden heb ik dan afgerond

12cm heeft isolatiewaarde van R=3 ?
--> verschil tussen 7.1 na isolatie en 4.6 voor isolatie is 2.5 (bijna 3 dus) Zulk klein verschil zal het resultaat dus weinig doen veranderen


In de 'minder geïsoleerde versie' staat er in de opbouw op pagina 3 een 'A.1.4geisoleerde houten dakplaat' die voor 90% van de isolatie zorgt in de 'zonder isover' en de helft in de met isover isolatie versie.

Weet je wat die dakplaat is? Bestaat die al of moet die toegevoegd worden?

Een Rd waarde van 7 is een mooie waarde in een nieuwbouw.
Ook de andere opbouwen in het document van de constructie-onderdelen zouden mooi passen bij een dak met R waarde 7.

Merk wel op dat de architect een volgens mij duren keuze maakt.
Hij voorziet en een 'A.1.4geisoleerde houten dakplaat-vermoedelijk duur voor de isolatiewaarde' en de glaswol- goedkoop materiaal, duurdere werken; maar of je nu veel of weinig plaatst, de werken zijn zowat even duur. Dat is 2 soorten isolatie combineren en 2 keer betalen voor een zelfde werk. Ik zou het bij 1 type isolatie houden. En wil je de isolatie echt goedkoper in het dak, ga naar bv papiervlokken.
Met de voorgestelde isolatiewaardes uit het document kan je bv met een kleine warmtepomp verwarmen. Doordat die klein kan, verdien je al een deel van de isolatie kost terug (naast dat je een hoog comfortniveau haalt en de woning de komende 40 jaar zijn waarde zal houden).

Begrijp ik dat je uiteindelijk maar 12cm geïsoleerd hebt? Dan zal je bij verkoop hier nauwelijks geld voor terugkrijgen. Dat is te weinig voor een moderne woning en moet alleen maar opnieuw gedaan worden door een nieuwe eigenaar. Voor mij was dat weggegooid geld.

Maar probeer de communicatie met je architect vooral beter te doen. Dan moet je hier geen domme dingen komen vertellen als een niet-geisoleerd dak met R waarde 4.5... Dat komt wel heel dom over; of misschien gewoon een vergissing... (je mag kiezen ;-)).

Dus wat is de geisoleerde houten dakplaat en bestaat die of bestond die al en hoe verandert die je verhaal?

Walter