Berekenen dimensies leemkachel

Beste allen

Wij zijn aan onze renovatie bezig, en ons verwarmingssysteem zal bestaan uit een massakachel met warmtewisselaar, vloerverwarming, buffervat (2000 L), en zonneboiler. Dit systeem zal ook SWW voorzien, en het buffervat zal dus bovenaan waarschijnlijk worden bijverwarmd van 40 tot 55-60 graden met een weerstand. 

Hoewel ik niet weet of we de passiefstandaard gaan halen, wordt ons huis stevig geisoleerd en luchtdicht afgewerkt. Wat ik wil vermijden is dat we de kachel gaan overdimensioneren, en het dus te warm gaan hebben. 

Ik heb wat zitten tellen, en wilde volgende gedachtengang even aftoetsen met de kenners op dit forum:

  • Schatting benodigde vermogen voor verwarming bij 0 graden C: 5 KWh (bewust niet de koudste dag genomen, aangezien de vloerverwarming kan bijspringen op koudere dagen)
  • Oppervlakte kachel nodig van ongeveer 12m2 (500 W/m2)
  • Schatting energie nodig per dag voor warmen water (gezin van vijf, 360 L, van 13 tot 40 graden): ongeveer 12 KWh
  • Schatting energieverlies per dag voor afkoelen buffervat: 6 KWh
  • Warmteopslag nodig bij 1 keer stoken per 24h: 5*24h + 12 KWh + 6 KWh = 138 KWh   

Klopt dit ongeveer? En hoe zwaar moet die kachel dan zijn (opslag warmte per ton leemstenen)?

Dankjewel!

Sebpe

 

 

Reacties

Dus; je kannde woning volledig verwarmen met het energie verlies van je SWW buffervat.
Je moet dus zorgen dat de kachel 0 watt afgeeft naar de ruimte. Anders wordt het te warm in huis.

Ps; of bedoel je dat je die dag van 0 graden, je niet voor de hele dag 5kwh nodig hebt, maar continu 5kw?
En 5 kw is wel zeer ver van een passiefhuis. Voor een huis van 200m2 is dat zowat 5x het nodige vermogen van een PH.
Een passiefhuis zou bij 0 graden ongeveer 5W/m2 woonopp nodig hebben.
Walter

Beste Walter

Dankjewel voor je antwoord. ik heb dat vermogen geschat met behulp van deze tool: https://bouw-energie.be/nl-be/bereken/warmteverliesberekening. Voor zover ik het begrijp moet - bij een gemiddelde temperatuur van 0 graden over 24h - 5kw vermogen continu geleverd worden, e op 24 uur is dus dus 120 KWh (24 x 5) - maar mijn thermodynamica zit wat ver. Dat warmteverlies van het buffervat (6 KWh) is over 24h veronderstel ik, maar ik kan het mis hebben.

Ook die warmteverliesberekening kan er stevig naast zitten: ik weet niet of die tool goede resultaten geeft, en heb heel wat aannames gemaakt (we zitten nog in de planningsfase). In de nabije toekomst zal ik dat nauwkeuriger moeten uitrekenen, maar het lijkt er dus op dat we winder nodig hebben, wsl richting 2-3 KW. Dit zou het probleem dus nog vergroten! 

Heeft er iemand hier ervaring met de combinatie leem-/massakachel en sterk geisoleerd/passiefhuis?

Dankjewel! 

Hoe serieus ben je met de bewering dat dit over een -bijna- passiefhuis gaat?
Heb je de warmteverliezen al eens besproken met de architect?

stel je vraag eens op 

http://www.ecologieforum.eu

(ps : eerst jezelf voorstellen wordt gewaardeerd ! )

 

 

Op zich is het eenvoudig;
Je rekent uit hoeveel energie je nodig hebt op 1 dag en je verbrandt de hoeveelheid hout die daarmee overeen komt.

Hoe zwaar je kachel is bepaalt enkel hoe snel je verbrandingsenergie aan de ruimte wordt uitgevoerd.
Je kan dus een 'lichte' kachel nemen en dan gaat energie bijna onmiddellijk naar de ruimte. Of een zware, zelfs met isolatie in, dan gaat de afgifte langzaam.
Bij de lichte moet je voor comfort misschien meerdere keren per dag stoken. Bij de zware, misschien 1 keer per dag of zelfs eens per 2,3 dagen...
Ik heb eigenlijk nog nooit een fabrikant dit goed weten duiden.

Walter

Beste Sebpe,

wij hebben exact dezelfde opstelling in ons huis. Passiefhuis en wonen hier reeds 3.5 jaar. Wij hebben de laatste winters max 2stere per winter verbruikt. Sedert de zomer hebben we nog maar 2 keer gestookt. stookkamer 1 keer vullen = 1 grote emmer hout.

Wij hebben beneden veel massa en veel ramen op het zuiden om maximale zonnewinsten te vangen.

Wij hebben 10m² zonnecollectoren en moeten max 20 keer per jaar warm water maken. Geen warm water= huis is aan het afkoelen. Dit komt perfect overeen.

Als je wil mag je altijd eens langskomen

 

grt

Dankjewel voor de reacties - dit is heel nuttig! 

@Lode: geweldig om te horen dat deze opstelling kan werken - en dat je zo weinig hout verbruikt (ik zal mezelf al elke winter 10 stere hout verzagen en klieven - hahaha). Ik zou dan ook heel graag eens langskomen! Waar wonen je?

Grtn

Sebpe

@Lode.vercaemst

wij zijn ook op zoek naar dit systeem voor onze nieuwbouw, ik vermoed zelfde oriëntatie. Zou u meer info kunnen geven over de opbouw/grootte/isolatie van jullie huis en welk merk/ type van kachel/zonneboiler jullie hebben? Waar zijn jullie tevreden over, wat zouden jullie anders doen?

Mvg

Klaar

Sebpe schreef:

Dankjewel voor de reacties - dit is heel nuttig! 

@Lode: geweldig om te horen dat deze opstelling kan werken - en dat je zo weinig hout verbruikt (ik zal mezelf al elke winter 10 stere hout verzagen en klieven - hahaha). Ik zou dan ook heel graag eens langskomen! Waar wonen je?

Grtn

Sebpe

De combinatie van PH + vloerverwarming + massakachel is gewoon overkill. 

Ik gebruik al jaren een massakachel (TTU 2700/4 speksteen, geen leem maar principe is hetzelfde) in een matig tot goed geïsoleerd huis met een enkele warmtewisselaar voor een SWW vat (geen doorstromer) van 300 liter.
Bij de zelfdzame keer dat het buiten aanhoudend  0°C of minder is komen wij toe met één stookbeurt van 18-20 Kg hout per 24 uur. Gaat de temperatuur daarboven zakt dit tot 18 kg hout per 36 tot 48 uur. 

In 2019 hebben wij de buitenschil extra geïsoleerd (maar nog lang geen PH norm) en een zonnestraat in driedubbel glas geplaatst tegen de ZO gevel. Afgelopen winter (2019-2020) is de kachel geen enkele keer aangemaakt en hebben wij 100% elektrisch (L/W en L/L WP) verwarmd op bewolkte dagen. Bij heldere luchten moest er bij een buitentemp. van minus 0°C tussen 11:00 en 14:00 uur niet gestookt worden. Boven de 5°C (bij heldere lucht) niet of nauwelijks.  

Ik vermoed dat je heel weinig plezier gaat hebben met deze combinatie. Of je zou het graag doorlopend 25°C 'warm' willen hebben in je nieuwe woning. 

Voor de bijkomende isolatie aan de buitenschil en de ZO gerichte glazen zonnewand verstookten wij per stookseizoen 627 kg hout. 
Dus ver van 10 stère. Eerder 6-10% ervan. 

 

 

dag Clara,

+- 200m² bewoonbare oppervlakte. passiefwoning.

Leemkachel zelf gemetst van https://www.destoverie.be/kachels.

zonneboiler Solarfocus 10m² met buffervat van 2000liter.

Zeer tevreden over de leemkachel, minder over de zonneboiler. Zou de zelfde opstelling kiezen maar ander merk van zonneboiler.

groeten

 

@ivob grapjas.

Je hebt een speksteenkachel staan die je niet gebruikt maar een massakachel als hoofdverwarming is overkill?

Echt goed bezig met je electrische verwarming in een slecht geisoleerd huis.

Het is niet omdat je niet in een passiefhuis woont dat je daarom een slecht geïsoleerde woning zou hebben waarbij een elektrische verwarming niet economisch zou werken. 
Energetisch heb ik al tien jaar een nulrekening. Zo'n 'ramp' is het dus niet. 

Ik vind het eerder 'grappig' dat men anno 2021 nog een passiefhuis bouwt (of het zo noemt) waarbij nog een massakachel aanwezig dient te zijn voor verwarming en SWW. Laat staan dat men denkt daar 10 stère hout voor nodig te hebben. 
Of, erger, effectief 2 stère hout per jaar er moet doorjagen. Dat is misschien in naam maar niet in de feiten een passiefhuis. 

Mijn massakachel is nu, na 10 jaar renoveren, inderdaad in de pikorde gedaald tot louter back up (bij langdurige stroomuitval/tekorten in de winter). 
Het is dan ook nog steeds geen passiefhuis (of ik noem het zelf zo niet). 
Moest ik nu nog bouwen of grondig renoveren zou ze niet meer nodig zijn. 

Wanneer je in een passiefhuis woont dat voor de verwarming iedere winter 2 stère hout nodig heeft of "een grote emmer" per stookbeurt (wat trouwens een nattevingerberekening is want je rekent in kg hout, iedere houtsoort is immers niet even zwaar)  en voor SWW nog eens 10 m² zonnecollectoren woon ik toch liever in een, wat jij noemt, 'slecht geïsoleerd' huis zonder zonneboiler dat met minder dan de helft aan hout toekomt voor verwarming + SWW. 

Je bent niet persé "goed" bezig omdat je een PH etiketje op je woning kleeft. Het gaat erom hoeveel kWh per jaar deze woning en haar gezinsleden effectief verbruiken. Dat laatste is het enige dat er echt toe doet. 

 

 

 

Dit heeft geen zin, jammer.

Bye

Ter info: 1 sterre hout is +/-650kg is +/- 2.500Kwh aan energie

Een passiefhuis gebruikt max 15kWh/m2 per jaar aan verwarming; Dus met 1 Sterre kan je een passiefhuis van 2.500/15 of een 170m2 verwarmen.  

@Sepbe: heeft je huis idd 5kW verlies aan vermogen is bij 0 graden zoals voorgesteld in de openingspost, zal je volgens mij eerder tegen 5a7 Sterre zitten.  Dat zou ik wel sleuren noemen ;-).

Heb je al beter zicht op de warmteverliezen ondertussen?

@lode

wat is de plaatsing van je kachel? Wat voor type huis/dak? Oriëntatie? 200m² gelijkvloers of over verschillende verdiepen en hoe los je dat dan op? Tja, alles wil ik weten he..(nu we nog in de ontwerpfase zijn...) Heb je suggesties van andere merken van zonneboilers? Ik zie dit merk hier toch ook vaak genoemd in de voorbeeldhuizen....

alvast bedankt!!!!

 

Ik lijk hier een beetje naar het verleden gecatapulteerd !

Nu nog investeren in een dure houtkachel ? Past niet echt bij een doelstelling van renovatie naar passiefniveau.

Past ook niet echt meer bij de doelstelling om de Co2 - en fijnstofuitstoot te beperken.. Maar goed, als je het passiefhuisniveau haalt zal die dure kachel wellicht nooit hoeven te branden.

Ik lijk hier ook naar het verleden gecatapulteerd.

Nog steeds zijn er mensen die denken dat er geen verwarming nodig is in een passiefhuis, en blijkbaar geen warm water ook. Na jaren aanwezig op dit forum. Tja

Ik ben zo iemand die niet alleen denkt dat er geen verwarmingsinstallatie nodig is voor een passiefhuis maar dat ook al 10 jaar aan den lijve ondervindt. 

Warm sanitair water is uiteraard nodig maar daar heb je ook geen hout- of pelletkachel voor nodig. Dat maak je bijvoorbeeld veel beter aan met een warmtepompboiler in plaats van met Co2- en fijnstof uitstotend "vuurkestook". Dat bedoel ik met "het verleden".

 

Noem het gerust flauw **verwijderde gebruiker**, maar hier gaat dat over het al dan niet plaatsen van een leemkachel/massakachel in een passiefhuis. En zoals hier al uit meerdere reacties blijkt is die keuze misschien toch niet zo verstandig. Ten eerste omdat de capaciteit hiervan niet past en ook niet comfortabel gaat zijn in een passiefhuis en ten tweede omdat houtstook sowieso geen ecologische en geen toekomstgerichte keuze is, een keuze uit het verleden dus.

En er is wel degelijk een groot onderscheid te maken tussen een bijverwarming van 1,5 kWatt dat maar sporadisch wordt ingeplugd en een volwaardige verwarmingsinstallatie.

Ik zou eerder uw commentaar over ovenschotels en brood bakken flauw durven noemen. Verder begrijp ik de reden of de bedoeling van uw tussenkomst niet zo goed.

 

Was dubbel geplaatst

Het afgelopen jaar waren we net als velen véél meer thuis. We bakten sinds de eerste lockdown weer haast elke dag thuis brood en kookten veel meer zelf. Tegen begin mei toen we er twee jaar geleden introkken zal ons elektriciteitsverbruik met ongeveer 700kWh gestegen zijn (van 1900 naar 2600kWh), en ons gasverbruik met ongeveer 850kWh gedaald zijn (van 5250 naar 4400kWh). Het lager gasverbruik kan ook deels door uitdrogen van de massiefbouw zijn. (Ons huis is bedoeld passiefbouw, maar nog niet afgewerkt.)

Elektriciteit in België is blijkbaar voor haast drie kwart op basis van gas en kernenergie gemaakt. https://www.energie-vergelijker.be/blog/energiemix-in-belgie/ Dan lijkt een weinig hout stoken me niet zo slecht. Ideaal lijkt me als het efficiënt gebeurt, in een goed geïsoleerd huis, het hout van eigen grond komt, en je niet te dicht bij anderen woont. Middenin een stad lijkt het me voorlopig nog wel problematisch omdat er meestal nog teveel fijnstof zou vrijkomen.

(Hoe lang blijft fijn stof van een kachel in de lucht hangen; ttz hoe ver wordt het meegedragen door de wind?).

Volledig mee eens Bram.  
Geen enkel systeem is 100% ideaal. Je zal altijd toegevingen moeten doen en op bepaalde ogenblikken niet het ideale scenario kunnen blijven volgen. 

Als je zoveel mogelijk zelf je energie opwekt (zonnepanelen) en het lokaal opslaat (thuisbatterij) voor de periodes na en voor zonsopgang, zoveel mogelijk gebruik maakt van een warmtepomp voor CV en SWW (in een goed geïsoleerde woning) en voor de periodes dat er dte weinig lokaal opgewekte enelrgie voorhanden is (aanhoudende vriestemperaturen bij bewolkt weer) en dan sporadisch hout gaat stoken in een HR kachel (voor CV en SWW) voorzien van een fijnstoffilter op de schoorsteen, alleen gebruik maakt van zeer droog hout dat uitsluitend voortkomt uit lokaal bosbeheer of lokaal resthout en stookt volgens de topdown methode zonder gebruik te maken van onnatuurlijke aanmakers (dus geen papier en andere aanmaakrommel maar droge berkenschors) lijkt me dat redelijk te verantwoorden in een gerenoveerde woning. 

Je kan natuurlijk ook een PH woning bouwen waar dat allemaal niet meer nodig is. 
Maar dan kan je weer de discussie voeren wat de grootste weerslag heeft op de omgeving: een nieuwbouwwoning die nieuwe gronden inneemt of het zo goed mogelijk renoveren van een bestaande woning op reeds historisch ingenomen bouwgrond. 

Geen enkele bouwwijze is 100% goed of slecht. 

Maar de twee combineren - een nieuwbouw PH bouwen en dan een stookinstallatie installeren alsof het een niet al te best geïsoleerd huis is - lijkt me toch een beetje te gek voor woorden. 

 

 

 

 

 

 

Volledig mee eens Bram.  
Geen enkel systeem is 100% ideaal. Je zal altijd toegevingen moeten doen en op bepaalde ogenblikken niet het ideale scenario kunnen blijven volgen. 

Als je zoveel mogelijk zelf je energie opwekt (zonnepanelen) en het lokaal opslaat (thuisbatterij) voor de periodes na en voor zonsopgang, zoveel mogelijk gebruik maakt van een warmtepomp voor CV en SWW (in een goed geïsoleerde woning) en voor de periodes dat er dte weinig lokaal opgewekte enelrgie voorhanden is (aanhoudende vriestemperaturen bij bewolkt weer) en dan sporadisch hout gaat stoken in een HR kachel (voor CV en SWW) voorzien van een fijnstoffilter op de schoorsteen, alleen gebruik maakt van zeer droog hout dat uitsluitend voortkomt uit lokaal bosbeheer of lokaal resthout en stookt volgens de topdown methode zonder gebruik te maken van onnatuurlijke aanmakers (dus geen papier en andere aanmaakrommel maar droge berkenschors) lijkt me dat redelijk te verantwoorden in een gerenoveerde woning. 

Je kan natuurlijk ook een PH woning bouwen waar dat allemaal niet meer nodig is. 
Maar dan kan je weer de discussie voeren wat de grootste weerslag heeft op de omgeving: een nieuwbouwwoning die nieuwe gronden inneemt of het zo goed mogelijk renoveren van een bestaande woning op reeds historisch ingenomen bouwgrond. 

Geen enkele bouwwijze is 100% goed of slecht. 

 

 

 

 

Zou die massakachel opgewarmd kunnen worden met een relatief kleine stookruimte? De massa zou evt slechts licht in t° kunnen opgewarmd worden en die dan zeer langdurig uitstralen omdat het verschil tussen t° van de kachel en omgeving laag is.

Slechts ong. 1 stere hout per jaar zal velen vast wel aanspreken, ook financieel.

Ik heb nog nooit meer dan één stère hout per jaar opgestookt. 
Ook niet tijdens het testjaar dat de WP tussen 15/11 en 15/3 was uitgeschakeld en CV en SWW volledig op hout (den en berk) draaide.
Het max. dat ik ooit binnen één jaar aan hout verbruikt heb was 627 kg. 
In 2021 - 2022 was dit overigens 0 kg (testjaar 100% WP). 
Het hout dat ik verstook is momenteel al zes jaar gedroogd. Dit jaar is er overigens al één stère bijgekomen ipv verdwenen. 
Een deel van de bomen en takken van bosbeheer moet ik al her en der opstapelen als houtwallen omdat ik ze toch niet meer verstookt krijg. De reeds gekloven voorraad is immers al opgelopen tot 6 stère.

Wat je met die relatieve kleine stookruimte bedoelt weet ik niet. Mijn massakachel heeft een vaststaande stookruimte. Deze is in een massakachel nooit groot. Het gaat erom hoeveel kWh uur de steen kan opslaan. Ik kan in mijn stookruimte max. 21 kg verwerken gedurende een stookbeurt van 3-4 uur. Dat volstaat om de woning (met uitzondering van de slaapkamers) gedurende 24 tot 48 uur te verwarmen en het SWW op te drijven tot 45-60°C en op temp. te houden. 

De temp regel je gewoon door minder hout te stoken. Door de band - op aanhoudende vriesdagen na - stook ik gemiddeld 18 kg per 36 uur en in één stooksessie. De hoeveelheid hout in verhouding tot de buitentemp. en de gevraagde binnentemp. leer je door ondervinding en is afhankelijk van iedere woning en haar indeling. 

De afgegeven warmte van een massakachel is ook helemaal niet te vergelijken met de warmteafgifte (bij convectoren) van een warmtepomp. Het is een stralingswarmte die he tvolledig interieur van de leefruimte opwarmt.

Het gebruikscomfort van een warmtepomp (eenmaal ingeregeld moet je er nooit meer naar omkijken) is dan weer niet te evenaren. 

Vandaar dat ik de combinatie van beiden verkies. 
Maar dat is een louter persoonlijk standpunt toegepast in een langdurig renovatieproject. 

In een nieuwbouw PH zou ik het zelf niet meer toepassen. 
Dan zou ik max. isoleren, zo goed mogelijk orënteren voor max. rechtstreekse zonnewinsten en slechts sporadisch bijverwarmen (incl SWW) via off grid zonnepanelen gekoppeld aan een thuisbatterij.