EPS isolatie crepi

Hallo mede forumleden,

We zijn bezig met onze plannen voor onze nieuwbouw woning met crepi afwerking.

We hebben nu enkele offertes gehad voor de crepi werken en we twijfelen nog tussen verschillende types EPS isolatie.

Ofwel een standaard EPS met lambda: 0,040W/mK ofwel TOP32 met lambda: 0,032W/mK.

TOP32 zou een toeslag zijn van €6/m² (€7.26 incl btw)

De dikte zou 20cm zijn, ruwbouw is gewone snelbouw 14cm.

 

We twijfelen nu of dit nu (economisch gezien) interessant is op de TOP32 te nemen of zijn er eventueel nog andere alternatieven die we kunnen voorstellen?

Normaal gezien gaan we niet veel moeten verwarmen aangezien we veel zonwinsten hebben op het zuiden. (geen schrik, deel schaduw in de zomer door boom die blad verliest en alles op zuiden en westen voorzien van screens en rolluiken gestuurd door temp en zon)

 

Hebben jullie tips/ ervaringen?

 

Alvast bedankt!

Sven

 

 

Reacties

Eronder zit 8cm isolatie (denk eps), wat toen naar 't schijnt verregaand was. Crepi zou van merk herbol zijn. Die maken nog vanalles, maar ik zag er niet direct crepi tussenstaan, ik herinner me grote gele potten. Zal eens vragen aan ouders morgen.

Edit/update: crepi is van herbol en bestaat uit 2 lagen boven de isolatie. De onderste fijnere zou eerder waterdichtend zijn en de bovenste met structuur eerder decoratief. Op een oude emmer is een amper leesbaar etiket waarop als productnaam WDS staat, en bij bindmiddel staat copolymeer acrylaat. Lijkt me niet erg eco, maar hangt er wel al ongeveer 40 jaar.

Sowieso kan je water van een terras beter niet als regenwater beschouwen maar wel als afvalwater. Een terras moet al eens gereinigd worden met chemische producten. Eén zulke reiniging zal wellicht veel meer verontreiniging van het water veroorzaken dan wat gedurende vele jaren van een crépi zou kunnen afspoelen.

charel schreef:

Sowieso kan je water van een terras beter niet als regenwater beschouwen maar wel als afvalwater. Een terras moet al eens gereinigd worden met chemische producten. Eén zulke reiniging zal wellicht veel meer verontreiniging van het water veroorzaken dan wat gedurende vele jaren van een crépi zou kunnen afspoelen.

Daar had ik nog niet bij stilgestaan, vooral naar toekomstige huurders toe. Bedankt!

 

**verwijderde gebruiker** schreef:

 

Je moet daarvoor kijken naar de veiligheidsfiche of de Material Safety Datasheet (MSDS) van uw crepi en gevelverf.
Daarin staan de biociden vermeld.

Persoonlijk zou ik dat zeker niet afvoeren naar mijn moestuin... goed voor het milieu zijn die biociden niet. Deze Duitse reportage op Youtube bespreekt het probleem.

Wie graag met crepi bovenop EPS aan de slag wil gaan, vergeet de onderhoudskosten niet, die kunnen aardig uit de hand lopen.

Het betere systeem om vandaag de dag buitenisolatie toe te passen is kalkhennep + kalkpleister vanwege het uitstekend vochtgedrag en de zeer goede thermische inertie.

Bedankt voor de extra info. Ondertussen van de fabrikant toch mogen vernemen dat het niet schadelijk zou zijn voor de planten, omdat ze zich, in dit geval in Nederland, moeten houden aan de wettelijk voorgeschreven normen.  Maar normen zijn soms maar normen en kunnen quasi altijd sterker zijn. :)