capaciteitstarief

 

Na prosumenten tarief, niet  terugdraaiende "terugdraaiende meter", en wel terug draaiende meter komt er blijkbaar nog iets nieuws  

Het capaciteitstarief  : je betaald  +/- 1/2 per kWh van wat je nu betaald, maar je betaald wel een vast tarief naargelang je laatste piekverbruik van de laatste maanden. Piekverbruik is wat je in een kwartier maximaal gebruikt hebt de laatste maand.

 https://www.vreg.be/sites/default/files/uploads/video/Infosessie%20Capaciteitstarief.mp4

https://www.vreg.be/nl/toekomst-nettarieven-capaciteitstarief

Daar dit een berg WP investeringen opnieuw weggegooid geld maakt, een goedkoop (25 eur) voorstel van oplossing .Deze oplossing is een alternatief voor een "peak shaver batterij", maar wel stukken goedkoper.

Mijn piekvermogen van mijn WP is 2 kW voor de warmtepomp en 3 kW voor de backup weerstand in de SWW tank. samen 5 Kw piek dus.

DE OPLOSSING: 

Als de capaciteitstarief er door komt in 2022 ga ik waarschijnlijk de WP voor SWW uitschakelen en deze continu opwarmen met de weerstand. Ik zal de weerstand wel zo aansturen deze pas de laatste X minuten van ieder kwartier aan gaat. X wordt zo geregeld dat het kwartier vermogen steeds kleiner is dan 2.5 kW.  Zoiets kan relatief eenvoudig met een Arduino of zo verbonden met de slimme meter, geschatte kostprijs 25 euro.  Daardoor kan ik mijn piek met  3 kW verlagen, wat financieel interessanter is dan mijn WP laten draaien voor SWW ( =COP 1.7) . Ik denk dat ik mijn 25 euro er binnen 2 week uit haal.

 

Zien jullie hier gaten in ? 

Reacties

@walter over de 3  sww cop is 1.7 , nooit 3

Weet dat Daikin heeft een speciale wp op de markt, speciaal voor sww, met cop tussen 1.7  en  2.5? de douche wtw doet de cop dan nog eens dalen.

Verder schat ik dat mijn oplossing  maximaal 25 euro kost , veel minder dan jou voorstellen en zal mijn weeerstand direct uitschakelen ( of dimmen) als er andere verbruikers zijn, zodat de top altijd onder de 2.5 kw blijft.

 

Op welke temperatuur laat je de wp warm water maken? En welke warmtepomp van Daikin is daar zo slecht in?
Bv gemiddelde temperatuur is 10 graden in belgie over het jaar. Buffer op 55 graden is normaal ok. Zowat iedere warmtepomp die ik ken haalt cop 2.5 in regime 10-55. Ik weet is een gemiddelde; maar is de lente tot Herfst kan je warm water maken enkel op warmste moment van dag wanneer het gemiddeld nog warmer is. Hoe dat je dan maar 1.7 haalt is me niet duidelijk.
Ik denk dat er werk is aan je warmtepomp.

Als ik het juist begrijp is een piekbelasting verlaging van 1 kwh ongeveer +/- 125 euro. Als ik 3 kw piek kan vermijden heb ik 375 euro bespaard. . Als ik sww maak met mijn gecontroleerde weerstand  ( zie startpost ) heb ik geen (extra) piek , en heb ik voor die 375/ 0.125 euro =  3 000 kwh voor sww. Puur weerstand heb ik er maar 2000 nodig voor sww. ik maak dus winst door wp uit, te schakelen voor sww...

Extraatje  : mijn Daalderop in de keuken van 2 kw kan net hetzelffde. 250 euro piek bespaard

Super extraatje : Mijn systeem maakt op het eind van ieder kwartier een piek. Eens zien hoe lang de Vreg dit gaat volhouden ;-)

Wat maakt het de VREG uit of jij ieder kwartier al dan  niet een piek maakt? 

 

ivo, ik zie dit groots ;-))) 

Ik post het zeker overal rond en als zoiets eenmaal aan het schuiven gaat, gaan ze dit niet meer tegen kunnen houden. Zelfs bij jou aanname van 50 euro / kw piek is de schakeling voor mijn Daalderop alleen al 100 per jaar waard. Ze kost 25 euro max, ( @ walter : ik werk met triac ipv relais , dit is een electronisch relais kost 2 euro of zo) ....  De piek op het eind  van iedere 15 minuten is wel nijdig omdat deze exact op he eind van het kwartier stopt. Als deze schakeling populair wordt, wordt dit wel een uitdaging om het net stabiel te houden. 

Ik wil ze wel een kans geven  , daarom heb ik een mailtje naar de Vreg gestuurd met een link naar deze draad, benieuwd of ze volgen ;-))

Een capaciteitspiek wordt berekend op de piek gemeten gedurende één klokkwartier. Het hoogste gemeten klokkwartier wordt
weerhouden voor de maand. 

Wat wil je dan precies bereiken met je massaal toegepaste piek van een paar minuten per kwartier? 

Jij werkt blijkbaar nog met weerstandsboilers. Dan kan je misschien iets gaan sturen.
Maar met een WP-boiler maakt dat niets uit. 

Ik heb het eens nagekeken.
Momenteel is het buiten -7/-8°C. PV opbrengst is 32 w (sneeuw en ijs op de panelen). Redelijk uitzonderlijk dus. 
Met twee warmtepompen in werking en normaal huishoudelijk verbruik (thuiswerk, dus o.a. 4 laptops constant in bedrijf) en een wasmachine op 60°C was de hoogste piek 3.4 kW en het gemiddeld uurverbruik 3.0 kWh. 
En dat weegt dan maar voor 1/12 door in de jaarafrekening. Ipv 2.5 kW jaarpiek zou deze dan 2.58 kW bedragen. 

 

 

 

@ivo capaciteitspiek is de grootste totale hoeveelheid electriciteit die je tijdens een kwartier hebt gebruikt , niet de piek tijdens dit kwartier. Was dit niet zo had mijn systeem idd geen zin. Ik heb hier eens berekend ( heb nog geen slimme meter) maar vrees dat alleen al door dingen die automatisch aan slaan ( dus geen ovens of zo) ik een piek heb van 7.5 kW. Als deze "automatische dingen" niet aan slaan als bvb de oven werkt gaat dit de piek met 7.5 kw doen verlagen.  = 375  euro als de 50 euro/kwhpiek juist is.

Opnieuw, ik wil die 375 euro niet , maar deze zal er wel voor zorgen dat de 'peak filler' een succes wordt, waardoor het stom systeem  niet lang zal blijven bestaan. ( of er hopelijk nooit komt)

 

Ik weet heel goed wat het capaciteitstarief is en dat dit telkens wordt vastgesteld volgens het hoogste klokkwartier binnen een kalendermaand. Voor de afrekening geldt de som van de 12 maanden gedeeld door 12.

Het is me niet duidelijk wat je nu voor jezelf wenst te bereiken door ieder kwartier een piek van enkele minuten te realiseren en dit dan nog op het einde van ieder kwartier. Dus wat is de zin van je uitvinding? 

Welke automatisch dingen heb je dan in je woning dat ze gedurende 15 minuren 1875 W verbruiken en dat iedere maand? 
Om onder de limiet van 2.5 kW te blijven mag je binnen een klokkwartier al 625 W verbruiken. 
Ik heb, op de EV na, nog geen enkele keer een overschrijding van deze limiet met 1 kW gehad. 
Als je gedurende drie maanden (en dat mag binnen die maand dus al alle dagen) een limiet hebt van 4.5 kW, drie maanden een limiet van 3.5 kW en de overige zes maanden onder de limiet van 2.5 kW blijft heb je een jaarlimiet van slechts 3.25 kW (wat het huidige gemiddelde van 3.15 kW benadert). Je piektarief zou dan 62.5 € boven het minimum bedragen. 
Het piektarief van 2.5 kW zal je immers nooit kunnen vermijden gezien het een forfaitair minimum is. 

Daar staat dan weer tegenover dat een deel van je kWh afname van het net goedkoper zal worden. 

Mijn grootste theoretische verbruiker die in die buurt zou komen is een BEV (1750W verbruik per klokkwartier).
Maar die laadt in de praktijk nu ook maar op aan een piek van 4kW. En eenmaal de saldering wordt afgeschaft wordt dit ook afgevoerd. 

 

 

 

De piek wordt de laatste minuten gemaakt, en zo berekend dat de totale gemiddelde verbruik van het kwartier gelijk is aan 2.5kwh.

Mijn kwartier verbruik is dus nooit groter dan 2.5 kW, ik betaal het minimale capaciteitstarief.

Stel dat ik het niet doe, dan zal er iedere maand wel eens gebeuren dat mijn 3 loads op het zelfde moment draaien bovenop mijn gewoon leven. Er zijn nl 24*4*31 =2976 kwartieren in een maand, dus zal dit iedere maand wel eens gebeuren.  Dit veroorzaakt een extra piek van 7.5 kw = 375 euro op jaarbasis. Dit valt te vermijden met een toestelletje van nog geen 25 euro .

't is niet "mijn" uitvinding, ik heb het eens gegoogeld en er zijn nog mensen mee bezig. (peakshaver en zo ) Het nieuwe is dat mijn systeem 25 euro kost , en een echte peakshaver een paar duizend euro omdat er een dure batterij in zit. Dit is technisch echt niet zo moeilijk uit te maken & programmeren, ik maak voor mijn werk wel moeilijker dingen dan dat.

Als er ooit eens een slimme capaciteitstarief komt ( je weet nooit dat ze het per ongeluk een goed doen;--)) , moet ik enkel de software aanpassen . 

PS slim capaciteitstarief  = duur als er een NETpiek is ipv HUISpiek , goedkoop als er weinig NETvraag is ipv weinig HUIS vraag is. Dit is slim omdat dit automatisch het verbruik afstemt op het onregelmatig  aanbod van groene electriciteit, wat het huidige voorgesteld capaciteitstarief juist totaal niet doet. Het huidig capaciteitstarief zorgt er voor dat overschotten niet weg geraken, want ze weg doen veroorzaakt dure huis piek......

ik lees vooral dat geen grote ambities hebt naar koken toe, danwel dat je op gas gaat koken.  

Mijn kookplaat en oven samen zijn goed voor 10kW.

Het is idd 10 kW piek voor de oven en kookplaat   <> 17.5 kw voor oven,  kookplaat, daalderop, WP en WP weerstand.  Verschil blijft echter 375  euro.

ps met 375  euro kan je langs bij ' de jonkman' of 'hof van cleve' waardoor de oven en kookplaat minder ellende veroorzaken ;-))))

lietaert schreef:

PS slim capaciteitstarief  = duur als er een NETpiek is ipv HUISpiek , goedkoop als er weinig NETvraag is ipv weinig HUIS vraag is. Dit is slim omdat dit automatisch het verbruik afstemt op het onregelmatig  aanbod van groene electriciteit, wat het huidige voorgesteld capaciteitstarief juist totaal niet doet. Het huidig capaciteitstarief zorgt er voor dat overschotten niet weg geraken, want ze weg doen veroorzaakt dure huis piek......

Vanaf dat je een digitale meter hebt wordt er gerekend met ogenblikkelijk verbruik. 
Over welke niet weg te werken overschotten heb je het dan? 
Het capaciteitstarief wordt alleen berekend op de afname van het net, niet op injectie. 
Als je je overschotten onmiddellijk verbruikt is er ook geen piek want je neemt minder af van het net. 
En als je nog een analoge meter hebt is er geen gemeten piektarief. Gewoon altijd een forfaitair capaciteitstarief van 2.5 kW.

Ik heb nu wel het 'voordeel' van een monofase aansluiting. Een piek van 10 kW trekken is zelfs niet mogelijk want dan gaat de zekering van de meter eruit. 

 

 

 

 

Mmmm €25, hoe ga je je CE certificering verrekenen?

Oh ja Ik zou geen 240V spullen promoten voor zelfbouw zonder eerst je verantwoordelijkheid af te dekken.

Je WP 'snachts of overdag laten draaien zal waarschijnlijk efficiënter zijn, dan kan je daar nog altijd de beveiliging opzetten.

Over dat piek schakelen, dat gebeurd in de industrie al jaaaren en voor redelijk grote vermogens. Enkele duizenden huishoudens gaan ze zelfs niet merken.

IvoB schreef:

...

Om onder de limiet van 2.5 kW te blijven mag je binnen een klokkwartier al 625 W verbruiken. 

Ik heb, op de EV na, nog geen enkele keer een overschrijding van deze limiet met 1 kW gehad.

 ...

Hallo Ivo,

Haal je die informatie van op je 'mijn.fluvius.be'? Kijk dan wel uit: Daar zie je namelijk je verbruik per kwartier in KWH. Om je gemiddeld verbruik te kennen gedurende dat kwartier moet je de waarde nog vermenigvuldigen met 4.

mvg, Filip

Sinds mijn meter in oktober vervangen is door een slimme meter volg ik mijn verbruik van kort bij op via de P1 poort en veel creativiteit.

Kostpijs om dit te doen:

Rj12 fiche om in de slimme meter te pluggen: 0.036€ (bij aankoop per 100... heb er nog wat over ;))

Esp01, een microcontroller die de poort leest en via wifi doorstuurt: 1.11€

breakoutboard voor esp01 om niet te veel te moeten solderen: 0.62€

alles inclusief verzendkosten. De basis voor de software vond ik github, en heb het verder aangepast aan mijn noden.

De module werkt dank zij de RJ12 fiche parasitair op de meter (geen externe voeding nodig)

 

De informatie die ik om de seconde uit de meter haal stuur ik door naar een oude laptop waar alles in een database terecht komt met een gebruiksvriendelijke interface met dashboards en grafiekjes.

Om de droom van OP te realiseren is enkel nog een 'sonoff basic' nodig (4,27€) en je plan is realiteit.

Voor mij is het een hobbyproject om de lange lockdown avonden te vullen door inzicht te krijgen in mijn verbruik. Door het afschaffen van de terugdraaiende teller, de vooruitzichten van het capapaciteitstarief en de mogelijke investering in een thuisbatterij is de focus al een paar keer verschoven. Gelukkig hou ik alle data bij en kan ik snel nieuwe analyses maken.

Ik heb heel veel informatie en materiaal uit open source software en  uit projecten van anderen gehaald en deel mijn werk dan ook graag met anderen die aan iets gelijkaardig werken. Laat me gerust weten als je een demonstratie of uitleg wil.

 

 

Denk eraan dat je een CE certificering moet maken van het geheel. Volgens mij heeft de esp01 met zijn wifi (radio dus) ook geen basis CE certificaat voor de radiocomponent.

Als je ergens een 'sonoff basic' plaatst moet die ook een CE certificering hebben en ik zie het niet ;-)

--> In China is er vaak zeer goedkoop spul, maar ik zou er geen verantwoordelijkheid voor willen dragen.

AlainD schreef:

Denk eraan dat je een CE certificering moet maken van het geheel. Volgens mij heeft de esp01 met zijn wifi (radio dus) ook geen basis CE certificaat voor de radiocomponent.

Als je ergens een 'sonoff basic' plaatst moet die ook een CE certificering hebben en ik zie het niet ;-)

--> In China is er vaak zeer goedkoop spul, maar ik zou er geen verantwoordelijkheid voor willen dragen.

Even nagekeken: Voor sonoff kun je de certificaten vinden door 'sonoff ce certification' in te tikken in google... staat trouwen ook op de module, in de handleiding en op de verpakking. Er staat echt wel bevestiging bij dat het niet het 'china export' logo is dat er zowat het zelfde uitziet.

Wat betreft de esp-module: voor de esp01 is er idd geen certificaat, de informatie van de fabrikant is misleidend: Er is namelijk wel een certificaat voor de ESP-WROOM van de zelfde fabrikant. Deze is de opvolger van de module die ik gebruikt heb maar is veel krachtiger en krijg je voor 4.10€ in de bus.

Deze en andere modules op basis van de zelfde chip(esp8266) zijn al jaren in omloop en zijn ook in de lokale electro-hobby zaken te verkrijgen.

Er is dus een volledig gecertifieerde oplossing.

Hallo  ik heb al (2) jobs, ik heb geen derde nodig, ik ga dit niet "commercialiseren". Bedoeling is is om dit uit te werken als hobby en dan op git of zo te plaatsen "as is."

Mij niet gelaten als iemand andes dit zou willen "commercialiseren", maar als dit al zou gebeuren gaat dit  99% zeker een chinees zijn.

In het fablab waar ik soms kom zeggen ze dat je voor een kit geen ce keuring nodig hebt?? (van horen zeggen geen idee of het waar is)

Ik heb het idee ook op de electronica forum site www.circuitsonline.nl geplaatst, misschien daar door doorgaan ove de techniek? 

Filip Claessens schreef:

Hallo Ivo,

Haal je die informatie van op je 'mijn.fluvius.be'? Kijk dan wel uit: Daar zie je namelijk je verbruik per kwartier in KWH. Om je gemiddeld verbruik te kennen gedurende dat kwartier moet je de waarde nog vermenigvuldigen met 4.

mvg, Filip

Nee,niet uit Fluvius. Ik heb nl. nog een analoge meter. :-)

Het gemiddeld verbruik over 15 minuten is gewoon wat het is. 
Als ik binnen15 minuten (dan nog een echt klokkwartier, zoniet is het afgenomen vermogen verspreid over 2 klokkwartieren) 600 Wh verbruik meet is mijn gemiddeld verbruik over dat kwartier 0.6 KWh.
Het gemeten piekvermogen is dan 2.4 kW.
Als dat het hoogste gemeten verbruik was in die maand is het gelogd piekvermogen voor die maand 2.4 kW

Als je geen enkel klokkwartier meer dan 625 Wh verbruikt blijft je hoogste piek steeds onder de 2.5 kW.

 

 

 

Het capaciteitstarief komt er om pieken in het net af te vlakken. "De grootste pieken vind je momenteel rond het ontbijt en avondeten." https://intellisol.be/capaciteitstarief-2022/

Zou een deel van de oplossing gevonden kunnen worden in een duidelijk afgebakende tijdzones, waarbij energiecentrales uit de aangrenzende tijdzones elkaar kunnen bijstaan? Dat we energie uit het VK en Duitsland krijgen tijdens ons ontbijt, en wij energie leveren aan hen tijdens hun ontbijt?

Bram in Brussel schreef:
Het capaciteitstarief komt er om pieken in het net af te vlakken. "De grootste pieken vind je momenteel rond het ontbijt en avondeten." https://intellisol.be/capaciteitstarief-2022

Dat is de theorie. 
Of het in de praktijk ook zal werken zullen we nog moeten afwachten. 

Je kan het piekverbruik in de praktijk nl. gewoon 'afkopen'. 
En twee -verdieners met een 8-17 job hebben weinig aan de goedkope oplossingen van het verspreiden van de verbruikers in de tijd. 

Het capaciteitstarief zal toch al redelijk duur moeten zijn voor het een algemene mentaliteitswijziging bij de huishoudens zal veroorzaken. Voor 50 of 100€ per jaar gaan mensen hun comfortzone niet verlaten. 

 

 

 

Wat ik beodel heeft niets met het indvidueel gedrag te maken. De netten moeten uitgerust zijn om de hoogste pieken te kunnen dragen, en de energieopwekking moet steeds de gevraagde energie leveren. Dat eerste (netten) lossen die tijdzones niet op, maar mogelijk wel het tweede (energieopwekking)? Waarbij elk land met minder energiecentrales toekomt omdat we elkaar tijdens de piekverbruiksmomenten bijstaan?

@Bram :je hebt het mis op, het capaciteitstarief is niet bedoeld om de net pieken af te vlakken , het is de bedoeling om de huis pieken af te vlakken.

Huispieken verschuiven wordt niet aangeraden, het  kost bvb juist evenveel of je nu piek om 18.00 maakt of eentje om 3.00 's nachts. 

Bram in Brussel schreef:
Wat ik beodel heeft niets met het indvidueel gedrag te maken. De netten moeten uitgerust zijn om de hoogste pieken te kunnen dragen, en de energieopwekking moet steeds de gevraagde energie leveren. Dat eerste (netten) lossen die tijdzones niet op, maar mogelijk wel het tweede (energieopwekking)? Waarbij elk land met minder energiecentrales toekomt omdat we elkaar tijdens de piekverbruiksmomenten bijstaan?

Als het  netwerkt in staat is om de hoogste pieken op te vangen waarom is er dan een oplopend tarief per hoogste klokkwartier?
Een tarief dat per klokkwartier bovendien 24/7 gelijk is. 

Je kan het tarief, zoals het nu is voorgesteld,  niet ontlopen door je verbruikers op een ander tijdstip in te schakelen. Alleen door die (groot)verbruikers afzonderlijk en in de tijd te spreiden. 

Elektriciteit loopt bovendien in twee richtingen. 
Waarom is er een duurder tarief als je +2.5 kW vermogen afneemt van het net maar niet als je 10 kW vermogen injecteert in het net? 
Voor de belasting van het netwerk maakt dat niets uit. 

Ik heb het trouwens over de geplande situatie in Vlaanderen en niet in Brussel (ik zie nu pas dat je in Brussel woont). 

 

 

Als het leveren aan het net nu een lager tarief heeft is dat een kwestie van tijd. Het is immers net hetzelfde gebruik.

Het is de logica zelve dat er dan een piek tarief is op basis van deze 10kW (of meer) injectie.

Nu heb ik een deftig jaren 70 en 80 gevoel. Ik heb de indruk dat het vooral een reden zoeken is om de gegevens per 15min bij te houden, "wij hebben dat nodig". Ik zie er netgewijs geen enkel voordeel in zoals dit geconcipieerd is.

Ik verwacht deftige problemen, je kan bij zeer weinig toestellen opzoeken welke afname er wanneer is, volgens mij is het geen deel van de energielabels. Ik weet dat moderne huishoudtoestellen er langer over doen, maar of ze in het begin toch niet veel afnemen.... Er gaan mensen zeer zwaar schrikken en deftig van hun oren maken.

IvoB schreef:
Als het  netwerkt in staat is om de hoogste pieken op te vangen waarom is er dan een oplopend tarief per hoogste klokkwartier?
Een tarief dat per klokkwartier bovendien 24/7 gelijk is. 

Je kan het tarief, zoals het nu is voorgesteld,  niet ontlopen door je verbruikers op een ander tijdstip in te schakelen. Alleen door die (groot)verbruikers afzonderlijk en in de tijd te spreiden. 

Elektriciteit loopt bovendien in twee richtingen. 
Waarom is er een duurder tarief als je +2.5 kW vermogen afneemt van het net maar niet als je 10 kW vermogen injecteert in het net? 
Voor de belasting van het netwerk maakt dat niets uit. 

Ik heb het trouwens over de geplande situatie in Vlaanderen en niet in Brussel (ik zie nu pas dat je in Brussel woont). 

Goede vragen, hopelijk leest iemand van de VREG deze vragen en kan ze beantwoorden, of een linkje doorsturen naar een document. 

Hogere prijzen voor hoge pieken, inclusief injectie, en een hoger tarief in de spitstijden is mogelijk iets voor later, om de gebruikers niet al te hard te bruskeren? Mij lijkt het zo goed mogelijk verspreiden van alle energievragen van alle gebruikers over tijd te kunnen leiden tot minder zware netten en tot minder energiecentrales. Om dat te bereiken lijkt het me dat ze aansturen dat iedereen de benodigde energievraag spreidt over 24h en dus een continu -maar laag- verbruik heeft.

In Brussel zijn en komen er ook digitale meters. Er lijkt al een soort afrekeningsysteem met piekmeting (is dat dan een capaciteitstarief?) te zijn, maar het "Tarief voor de meet- en teleactiviteit" van 517,82 excl BTW is alvast hoger dan onze jaarlijkse elektriciteitsrekening nu. https://www.brugel.brussels/publication/document/notype/2019/nl/Distrib…;
Het lijkt me kwestie van tijd vooraleer ook Brussel een soortgelijke tarifering zal overnemen als Vlaanderen en schijnbaar grote delen van Europa (capaciteit ipv enkel verbruik).

Met mijn digitale meter heb ik het eens nageken wat mijn piek kwartier is.  

Sinds begin oktober (vanaf dan heb ik nog de kwartierinfo), is de kwartierpiek in verbruik 1,92kWh, of een gemiddeld vermogen van 7,68kW.  Natuurlijk om 18u15 als een mens kookt.  

Over die 3 maanden, zijn er trouwens maar een 10-Tal momenten boven 1,5kWh (op 12.000 kwartieren). 

Te bedenken dat een installatie heb die afgezekerd is voor 3x20Ax400V of alles samen 24KW.  Dan zijn mijn pieken nog laag.  Maar ook, het voelt wat bestraffend als je voor zo een eenmalige uitschieters veel moet betalen.  Dat waren dan 10 heel dure maaltijden.  Of ook: de kans is nog altijd dat de piek komt door dat dan gelijktijdig ook warm water gemaakt werd, droogkast of wasmachine draait.  

Maar het is ook zwaar kansrekenen: ook al kook ik met 10kW vuur, 2kw oven: het is niet dat die allen dikwijls een vol kwartier hun vermogen leveren.  Alleen als het toevallig dat recept is dat dat toch vraagt...  Misschien dat als ik familie uitnodig dat ik ofwel dat gasvuren van zolder moet halen ofwel hen 200 Euro moet aanrekenen voor de eenmalige kosten van de grote menu.  

Ik ga toch al eens instellen dat het warm water niet meer tussen 17u en 22u gemaakt wordt*, 

Walter

* warm water is via een aparte lucht-water warmtepomp: daar stonden ooit al eens tijdklokjes op.  Maar de 2 die ooit ervoor gebruikt werden, zijn gesneuveld.  Het schakelen van een 1kw warmtepomp kunnen ze niet (en de warmtepomp zelf is te stom om een klok aan boord te hebben).  Ik moet dus eens een beter klokje zoeken.  

ps: of wat ook niet mag: als ik kook, mag mijn echtgenote niet meer strijken.  Dat klinkt wel problematisch.  

Bram in Brussel schreef:
Goede vragen, hopelijk leest iemand van de VREG deze vragen en kan ze beantwoorden, of een linkje doorsturen naar een document. 

Voor de VREG is er geen enkel probleem: pieken vermijden door gebruik elektrische apparatuur te spreiden of meer betalen. 

Gebruikers bruskeren? Het capaciteitstarief voor afname komt er eerst (01/01/2022). Daarna pas de dynamische tarieven (2023?).
Een injectietarief wordt een moelijke. Dat zet gewoon aan tot nog meer verspilling van energie. Mensen gaan dan gewoon airco's op vol vermogen laten draaien, in de zomer elektrische sauna's, jacuzzi's, verwarmde zwembaden laten opwarmen. 

 

 

Als één buur zijn zonnepanelen veel injecteren, is de kans extreem groot dat alle zonnepanelen in de regio maximaal produceren. Een injectie piek tarief zou dus beduidend hoger moeten zijn dan een gewoon leverings piek tarief. Voor een bezitter van zonnepanelen is het dan nuttig om een batterij te plaatsen om de pieken te vermijden en een afnemer te vinden die voldoende betaald. Of inderdaad zijn eigen afname intelligent af te stemmen op de maandelijkse piek.

De injectie pieken hebben ook een impact op het net. De kwartuurpieken van gezinnen zijn veel meer gespreid, zeker als enkel de hoogste piek per maand genomen wordt.

Nu goed zelfs in deze draad hebben we al enkele voorstellen gezien om in zelfbouw de problematiek te beperken. Intra kwartuurschommelingen zullen dan fors toenemen. De klok van de digitale meter zal zeer accuraat en geijkt moeten zijn, want anders zal Fluvius klacht op klacht mogen behandelen. Alle metingen die een impact op geld hebben moeten immers geijkt zijn.

Alain: die injectie piek zal alleen hoger zijn als er zoveel meer PV eigenaars zijn dat die er in slagen meer te injecteren dan alle verbruikers samen.  

Heb je info dat dit zo is?  Of is dat een veronderstelling?  Zelfs ik met mijn 6kWp aan PV, mijn afname piek is nog steeds groter dan mijn max injectie piek.  Je veronderstelling is volgens mij daarom fout. Tenzij je betere info hebt.  

Los daarvan: historisch moeten de producenten van energie weinig bijdragen aan het net.  Hun injectie tarieven zijn altijd laag geweest.  

Walter

walter-8 schreef:

 Zelfs ik met mijn 6kWp aan PV, mijn afname piek is nog steeds groter dan mijn max injectie piek.  Je veronderstelling is volgens mij daarom fout. Tenzij je betere info hebt.  

Los daarvan: historisch moeten de producenten van energie weinig bijdragen aan het net.  Hun injectie tarieven zijn altijd laag geweest.  

Walter

Weinig aan te veronderstellen. 

Het is nu nog maar midden februari. 
Ik heb 'maar' een PV installatie van 5.6 kWp met een 5.0 kVA omvormer (laat staan een 10 kVA omvormer en +10 kWp panelen). 
Deze produceert nu al 3.5 kW. 
Van mei tot juli produceert deze gemakkelijk uren achter elkaar 5.0 kW (door de aftopping van de omvormer). 

Met de verwarming op vol vermogen (van 18°C nacht naar 20°C dag) heb ik maar een hoogste gemeten kwartierpiek van 3.6 kW.
Eenmaal de ruimte op temp. meet ik WP-CV + huishoudelijk verbruik (o.a. drie laptops voor thuiswerk) + 7 kg wasmachine op 60°C) maar een kwartiervermogen van 3.4 kW meer. 
Om 14:00 uur, wanneer de WP nie tmeer moet werken door instraling zon, kom ik nauwelijks nog aan een kwartierpiek van 1-1.5 kW..
Maar de  PV installatie levert nog altijd 3.2 kW. Dan heb je in deze period eal terugleveringen van 2.2 kW.

In de zomer wanneer er door de dag nauwelijks verbruik is (hoogstens 500 W per uur of 0.5 kW piek) levert de PV installatie wel 5.0 kW.Dat is dus een teruglevering van 4.5 kW.

Ik zie ook niet goed in hoe een thuisbatterij daar in kan helpen. Dat moet dan toch al een batterij zijn met een heel hoog opslagvermogen? Een batterij van 10 kWh capaciteit zou al op 2 uur vol zijn. En als je een premie hebt aangevraagd voor een batterij mag je maar 60% meer terugleveren naar het net. Ipv 4.5 kW mag je dan maar (in mijn geval) 3.0 kW meer terugleveren. Die 1.5 kW moet dan maar opgesmost worden? 

 

Ivo, 

je info is met een digitale meter nagekeken?

je kookt niet elektrisch?

Walter

Wat ik voor ogen heb, bedankt alaind om de Sonoff  te vermelden

walter-8 schreef:
Ivo, je info is met een digitale meter nagekeken?je kookt niet elektrisch?

Met digtiale kWh-meters. Niet met de DM van Fluvius. 
Dat moet ook niet. Gewoon het kWh verbruik per klokkwartier loggen en dan x 4 doen en je hebt het kW piekvermogen. 
Gewoon uit te voeren door een digitaal rekenblad. 

Ik kook met een inductieplaat, oven en microgolf. Geen diepvrieskist en droogkast. Strijken hoogst uiitzonderlijk. 
Maar alles monofase dus niet zo'n grote vermogens als met driefase.
Dat laatste heb ik bewust vermeden. Zelfs de L/W WP en L/L WP zijn monofase. 

Ik heb het me wel al jaren eigen gemaakt om zo veel mogelijk toestellen tijdens de dag te laten werken (SWW, wasmachine en vaatwas). Oven en inductie werken ook bijna nooit gelijktijdig. 
WP voor CV werkt alleen tussen 07:00 en 22:00 uur (temp in leefruimte daalt toch maar met 0.2°C per uur).

Alles, inclusief mobiliteit, is hier a jaren 100% elektrisch. 

Het gebruik van de laadpaal van de EV is uiteraard niet inbegrepen in deze cijfers.
Deze verhoogt opzijn eentje de piek al met 4kW. En dit gedurende uren. 
Na invoeren capaciteitstarief en digitale meter wordt dat dan 's nachts laden tegen 2 kW en overdag als de zon schijnt. 
En tijdens het tiendaagse bezoek aan de Lidl op een half uurtje 15-22 kWh bijladen. 
Coronathuiswerk is hier een blijvertje, dus thuiswerk blijft ook nadat het virus verdwenen is. Dan is dat wel haalbaar. 

 

 

 

 

 

 

@ivo: je beseft toch dat je een hele a-typische gebruiker bent?  

Dat kan je toch niet extrapoleren naar 'iedereen in je straat'?

Walter

Extrapoleren naar iedereen in mijn straat is wel het laatste wat ik zal en wil doen. 

Ik ben er idd een a-typische bewoner. 
Ik woon nl. in een redelijk klein simpel huis (type rechthoekige schuur) dat met gemak iedere energietransitie van de komende jaren
kan doorstaan.

De rest van de straat woont in van die mega constructies die, ondanks alle verkregen attesten, energie blijven slurpen. 
Als de elektriciteit uitvalt en al hun systemen uitdoven weten ze met zichzelf geen blijf meer. 

Mijn levenswijze mag dan wel a-typsich zijn maar zonder gedragsaanpassingen zal men het klimaat nooit in toom kunnen houden. 
Door steeds meer systemen in te voeren en te implementeren om op dezelfde voet gewoon verder te kunnen doen graaft men zijn eigen graf. Alleen is dat besef nog helemaal niet doorgedrongen. 

Voor de energie die je niet nodig hebt heb je ook geen moeilijke oplossingen nodig.

En je moet gelukkig uit een soort "wraakgevoel" ook niet zitten knutselen om de een of de ander een loer te kunnen draaien.  :-)

 

 

 

walter-8 schreef:

Met mijn digitale meter heb ik het eens nageken wat mijn piek kwartier is.  

Sinds begin oktober (vanaf dan heb ik nog de kwartierinfo), is de kwartierpiek in verbruik 1,92kWh, of een gemiddeld vermogen van 7,68kW.  Natuurlijk om 18u15 als een mens kookt.  

....


Vrijdag een nieuwe piek ; 9kw.
Reden: de droogkast en wasmachine die samen draaien tijdens het koken.... de droogkast was de eerste keer deze winter...

Ik ga de familie het huis laten gebruiken om de pieken te zien en te begrijpen en dan zien hoe we ons voor het capaciteitstarrief kunnen organiseren.
Door een aantal grote gebruikers - wasmachine niet in de vooravond te gebruiken lijken we onder de 6kw te kunnen blijven.
Vraag blijft wel wanneer het patroon van een dag overhoop gaat -bv smiddags koken- of dan de logica in de systemen de piek ook laag kan houden.

@walter En een piek sleep je voor een jaar voor  1/12 mee. 

Ik heb geen slimme meter, en ga er blijkbaar voor 2025 ook geen krijgen. Daar ik er wel van uit ga dat  tegen 2025 iederen door heeft dat huispieken niet slecht zijn, zolang ze niet op net piek momenten vallen, stop ik met de ontwikkeling van mijn capaciteitstarief omzeiler. Problemen die er niet meer zijn moeten niet opgelost worden... 

Ik zou toch maar niet te vroeg op je lauweren rusten. :-)
Tommeleen heeft geprobeerd de saldering 15 jaar voor zich uit te schuiven. Dat is 'm niet gelukt. 
Demir probeert het nu door te schuiven naar haar opvolger. 
Of haar dat lukt hangt in de eerste plaats van haar huiswerk af (maar daar heeft ze geen al te beste reputatie in) en of er nadien iemand zich in zijn gelijkheidsbeginsel geschonden voelt. 

 

 

 

 

@ivoB  Komaan, tegen dat ze dat uitgezocht hebben zijn we zeker 2 jaar verder. Wat kan er allemaal in 2 jaar gebeuren.....

Hoe dan ook, mijn werk is niet verloren, en iets laten rijpen geeft soms nog betere ideeen...

Je kan een digitale meter ook weigeren als je last hebt van de straling. Ik dacht dat ze nu beginnen te werken aan een digitale meter die verbinding maakt met een kabel. Ik meen ten vroegste in 2023.

Het wordt tijd de digitale meter, zoals opgezet, voor huishoudens volledig in vraag te stellen. Peperduur per stuk en dat gaan we allemaal betalen.

Je kan inderdaad een bekabelde digitale meter aanvragen. 
De extra kost is dan wel voor de aanvrager. 
Deze zou inderdaad pas vanaf 2023 beschikbaar zijn. 

Maar als je dat als argument wenst te gebruiken om de DM buiten de deur te houden is dat een beetje voorbijgestreefd.
Als Demir haar zin krijgt zal je sowieso de DM tot begin 2025 zonder gevolg kunnen weigeren. 

Je kan het digitale tijdperk niet buiten de deur blijven houden. 
Er zijn ook veel goede toepassingen aan een digitaal gestuurd platform.
Het is de chaotische invulling die men er in Vlaanderen van gemaakt heeft welke tot problemen leidt. 

In het buitenland heeft men daar geen problemen mee.  

 

 

 

 

AlainD schreef:

Het wordt tijd de digitale meter, zoals opgezet, voor huishoudens volledig in vraag te stellen. Peperduur per stuk en dat gaan we allemaal betalen.

ik werd een 10 jaar geleden al uitgelachen door mijn buitenlandse collega's met onze analoge meters.  

Maar je hebt gelijk: we moeten vernieuwingen zoveel mogelijk tegenhouden.  Het idee van de elektriciteitsverdeling te proberen te optimaliseren is totale onzin.  Ook hier mogen we zeker nooit zorgen dat de verbruiker zijn echte kosten betaald.  Best zorgen dat alles zo onoverzichtelijk mogelijk blijft gebeurt.  Stel je voor dat we een goedkoper distributienetwerk zouden kunnen bouwen.  Dat zou echt nooit mogen.  Die meteropnemers mogen echt hun job niet verliezen

AlainD schreef:

Het wordt tijd de digitale meter, zoals opgezet, voor huishoudens volledig in vraag te stellen. Peperduur per stuk en dat gaan we allemaal betalen.

voor de duidelijkheid: Dit soort digitalisering zou een maatschappij normaal moeten geld opbrengen.  Maar we slagen er niet echt in onze distributiemaatschappijen efficient te laten werken.  En dat zou het doel moeten zijn.  Maar veel visie zie ik daar niet echt verwoord worden.  Daardoor lijkt het idd alsof een digitale meter alleen een kostenpost is.  

ter info: mijn buitenlandse collega's lachten mij ook uit met de terugdraaiende teller... ze konden er niet bij dat een maatschappij zo iets toelaat (een PV bezitter een dergelijk onredelijk voordeel geven voor het gebruik van het net).

Waar heb je dat van de extra kost gevonden, volgens mij is daar geen enkele jurisprudentie over.

Niet alle digitalisering is vooruitgang. De SERV heeft zich in het verleden meermaals zeer kritisch uitgelaten over de plannen van de "slimme meter" (die eigenlijk zeer dom is, maar goed).

Er wordt vaak overschat welke impact de burgers hebben op hun elektrisch verbruik en zeer over hun kortstondige pieken. Als je in een huurappartement woont met elektrische boilers en een elektrische kookplaat + (eigen) microgolfoven, waarbij je ook elektrische vuurtjes nodig hebt om het enigszins warm te krijgen, zijn de opties 0.

Terugdraaiende teller was vanaf het begin een draak. Als mijn kennis nog goed is was er in Duitsland direct een injectiemeter.

Nu ik het zelf even opvolg weet ik zeker dat dat appartement ook zinniger georganiseerd kan worden.  Nu regelt iedereen zich enkel op de grootste zekering.  

kritisch zijn op het vlaamse energiebeleid is niet moelijk; er iets aan verbeteren is moelijker.  

Walter

Een huurder heeft niet veel keus in herinrichten. Je wilt ook niet dat ze zelf of hun "vriend" eraan gaan "werken".

De verhuurder wil er meestal geen geld insteken.

je kan ook kiezen wanneer je water wordt opgewarmd en wanneer je wasmachine en droogkast draait.  

Dat zijn kleine ingrepen die altijd kunnen.