Zonneboiler of zonnepanelen?

In onze goed geïsoleerde (grondvloer, buitenmuren en dak) nieuwbouwwoning wordt een warmtepomp Vaillant arotherm VWL (lucht/water) geplaatst op het dak  in combinatie met een gewone boiler (ik denk 300 l) in de woning. Deze dient zowel voor de vloerverwarming op het gelijkvloers, als de convectoren op de verdieping + het sanitair warm water. Een groot elektrisch verbruik dus!

Aangezien wij sowieso geen terugdraaiende teller meer zullen hebben, vragen wij ons af of het plaatsen van zonnepanelen (plat dak, zuidgericht) nog wel zinvol zal zijn?

Ik lees in een aantal, weliswaar commerciële, nieuwsbrieven dat een zonneboiler nu (door verdwijnen terugdraaiende teller) rendabeler is dan het plaatsen van zonnepanelen.

Ik zou hier graag een niet-commerciële mening over kennen? Is het daarenboven wel zinvol om deze nog te plaatsen bovenop wat we al hebben (zie boven) en kan dit dus een interessante aanvulling zijn?

Hebben jullie eventueel nog meer info van mij nodig hierover?

Alvast bedankt,

Margot

Reacties

Voor enkel sanitair water lijkt mij een warmtepompboiler, met of zonder pv panelen, interessanter dan een zonneboiler. 

Een zonneboiler heeft zonneschijn nodig voor de energie die nodig is om een voorraad water op te warmen en/of warm te houden.

Een warmtepompboiler heeft enkel lucht nodig om de warmte aan te onttrekken en die is er winter en zomer, dag en nacht.

 

Hoi Margot,

Start met de schatting van je energieverbruik.
Dan kunnen we beter praten over welk deel van je nodige energie gedekt kan worden door zonnepanelen en een zonneboiler.

Ivm de pv-panelen; hoe meer je van de energie direct kan gebruiken hoe beter de financiële return. Ergens vanaf 40a50 procent eigen verbruik ben je even goed af met nieuwe regeling tov terugdraaiende tellen en een vast prosumententarrief. De moeilijkheid is dus die inschatting te maken. Dat kan als je wat inzicht geeft in je verwachte energieverbruik.

Ik ben wel verbaasd dat een boiler gebruikt met warmtepomp die gelijktijdig sanitair warm water maakt en voor de verwarming zorgt en maar 300l is.
Tenzij je op zowat passiefhuisniveau zit naar warmteverliezen lijkt dat een weinig zuinige manier om te verwarmen. De warmtepomp moet dan steeds de hoge temperaturen maken nodig voor SWW , maar niet nodig voor de verwarming.

Walter
@charel; uiteindelijk heeft ze al een warmtepompboiler; alleen de warmtepomp zit niet in de buffer. Een echte warmtepompboiler kan wel wat zuiniger warm water maken omdat die 1 warmtewisselaar minder maken.

walter-8 schreef:
Ik ben wel verbaasd dat een boiler gebruikt met warmtepomp die gelijktijdig sanitair warm water maakt en voor de verwarming zorgt en maar 300l is.

De WP doet dat toch niet gelijktijdig? 

Als er SWW moet aangemaakt worden doet hij dat voor het SWW-boilervat op een temperatuur van max. 55°C (en dan nog afhankelijk van je instellingen). 

Als er CV water moet aangemaakt worden doet hij dat (via een afzonderlijk circuit) op een temp van 27-35°C (afhankelijk van je comfortvereisten en de buitentemperatuur). 

Als er geen CV vraag is werkt de WP gewoon als een WP-boiler. 

Als er geen SWW-vraag is werkt de WP gewoon als een WP voor CV.

Als er vraag is voor beiden wisselt hij af. Hij maakt water aan voor SWW en als de temparatuur van het aanvoerwater SWW zakt tot de vraagtemp van de CV gaat hij dat naar de CV sturen. En dit tot het SWW de gevraagde temperatuur (in ons geval 40-48°C) bereikt heeft. Gezien het een modulair invertergestuurd systeem is gaat de buitenunit ook nooit meer energie verbruiken dan de vraag nodig heeft. 

 

 

ik las dat de boiler zowel zorgt voor SWW als voor de verwarming.  Maar misschien is dat enkel de warmtepomp ;-).

Bedankt alvast voor de reacties!

Bij mijn weten komt er een warmtepomp buitenunit op het platte dak en 1 boiler in de technische berging. Ik zou het liever hebben zoals Ivo aangeeft, maar ik vermoed zelf dat dat met slechts 1 boiler niet kan?

margot: jawel: gewoon zonder buffer voor de verwarming

Inderdaad.
Eén buitenunit, één binnenunit voor L/W en één binnenunit voor L/L.

De binnenunit voor L/L stuurt de L/L kamerunits aan (is eigenlijk een back up voor verwarming en koeling in slaapkamers die in de praktijk nooit gebruikt wordt).
De binnenunit voor L/W heeft slechts een kleine buffer van een paar liter en stuurt het circuit voor de CV aan of de bovenste spiraal
in het gelaagd SWW-vat. 

 

 

 

Beste Walter,

Hartelijk dank voor uw reactie!

Voor de warmtepomp geeft de installateur ons aan dat we toch op een 4000 kWh/jaar moeten rekenen, gemiddeld (dus voor vloerverwarming gelijkvloers +  convectoren op de verdieping + SWW). Wij vermoeden bij ons misschien wat lager, aangezien we er maar met 2 volwassenen gaan wonen.

Het overige elektriciteitsverbruik schat ik op een 2500 kWh/jaar, als ik kijk naar onze huidige eindafrekening van elektriciteit.

Dus mogelijks toch een 6500 kWh verbruik/jaar, lijkt toch wel heel wat? Ben je daar iets mee?

Alvast bedankt voor de goede raad!

Hoi Margot,

Het is een moeilijke;-).

Hoe groter de installatie hoe kleiner je eigenverbruik van de pv panelen.
Bij fluvius zeggen ze dat een installatie van 3kw zich toch nog terugverdient op 15 jaar. Wat overeen zou komen met een rendement van 5.7%. Dit voor een eigenverbruik van 30%. Die 30% lijkt me realistisch voor jou situatie.
Maar hun rekenmodule is zo dom om enkel met 30% eigenverbruik te tellen.
Ik vind niet ergens goede schattingen van het eigenverbruik van een installatie in functie van de grootte van installatie en je totaal gebruik*. Ik acht de kans groot dat installaties die kleiner zijn een hoger rendement halen. Wat je immers zelf van de installatie verbruikt brengt 25cent per kwh op; wat je niet zelf verbruik 0,04 cent (kijk na wat je elektriciteitleverancier je betaalt voor injectie).

Ik kan me voorstellen dat je met jouw verbruik bij een installatie van 2kwp aan 50% eigenverbruik komt. Dan brengt de installatie 1000**kwh x 25cent/kwh +1000kwh x 4cent/kwh = 290 euro per jaar. Dan kan ik met voorstellen dat ze op 10jaar zijn terug verdiend.

Walter
* iemand die zo een schattingsmodule kent?
** ik reken met 1kwp brengt 1000 kwh op. Dat is zo hier thuis. Maar veelal wordt gezegd met 850kwh te rekenen.

Bedankt Walter!

En dan is dit voor onze situatie eigenlijk ook nog interessant om mee in rekening te brengen: als nieuwbouwwoning komen wij niet in anamerking voor een subsidie van de zonnepanelen an sich, maar kunnen wij 5 jaar lang wel korting krijgen op het kadastraal inkomen als het E-peil nog kan zakken. Ik heb dit door de epb-verslaggever al laten berekenen:

-Om E 30 te behalen, moet minstens dit geïnstalleerd worden: 320 Wp x 09= 2880 Wp, dit zou dan 5 jaar lang een korting van 50% op het KI betekenen; dit zou kunnen overeenkomen met een 2500 euro.

-Om E 20 te behalen, moet minstens dit geïnstalleerd worden: 320 Wp x 14= 4480 Wp, dit zou dan 5 jaar lang een korting van 100% op het KI betekenen, wat zou kunnen neerkomen op een 5000 euro.

In die zin denk ik dat we dan maar best ineens wel 4480 Wp op ons dak laten leggen om er dan 5000 euo uit te halen. Of is dat dan op lange termijn totaal niet gunstig, omdat dit te weinig rendeert naar eigen verbruik toe en we dus teveel terug op het net zullen moeten injecteren, waardoor dit eigenlijk toch niet zo gunstig is?

Misschien is 50% korting KI ifv 2880 Wp op lange termijn dan gunstiger?

Tenzij er natuulijk zoiets komt als zonnedelen en we onze overschot aan de 'buren' kunnen verkopen? Dan lijkt een grote installatie me wel zinvol?

Weet er iemand of je voor de installatie van een zonneboiler ook korting in je E-peil kan krijgen?

Alvast bedankt,

Margot

 

Ik was me al aan het afvragen hoe nieuwbouwers een subsidie krijgen voor een energiezuinige woning.  

Bij deze dus ;-).  In de E20 versie krijg je de PV panelen zowat gratis (of beter: ze worden op bijna 5 jaar bijna terug verdiend).  

Het is zelfs verantwoordt er gewoon extra voor te lenen.

Walter

ps: wees wel even zeer zeker ivm de E-peil berekening; ik zou toch aanraden wat reserve te nemen op berekening.  

Ja, dat klopt, dat is inderdaad een goede tip! 

Om nog even terug te komen op mijn initiële vraag: u bent dan precies toch ook van mening om volop te investeren in zonnepanelen en die extra installatie van een zonneboiler achterwege te laten ifv onze woning of begrijp ik dat verkeerd?

de zonneboiler zal ook E-peil verlagend zijn...  

De twee tegen elkaar afwegen: ik ben zeker fan van een zonneboiler.   Hier thuis is die er echter nooit van gekomen. Ik denk eigenlijk omdat de installatie toch meer complex is dan een PV installatie.  Op zich moet ik enkel de panelen, leiding en omlooppomp plaatsen. Het buffervat is er.  En toch...  Misschien moet ik weer eens wat PV plaatsen gezien er terug subsidies zijn ;-).  Ik heb nog een paar m2 over op mijn dak...

in jouw geval: zorg dat je buffer klaar is voor zonnepanelen.  Dan houd je teminste de opties over voor de toekomst.

Een idee hoeveel de zonneboiler je E-peil verlaagd.  De 2 combineren kan altijd.  

Financieel is er wel iets voor te zeggen En zonneboiler en kleinere installatie PV; kleine PV installatie geeft op de PV alleen een hoger rendement.  Beide samen zorgen mischien voor het laag E-peil.  

Walter

ps: 4000kwh voor de warmtepomp laat uitschijnen dat er toch niet zo goed geisoleerd is... Goed geisoleerd zou de helf moeten zijn...

Ok, bedankt nog voor je reactie terug!

De woning zou geïsoleerd moeten zijn volgens de normen van 2017, maar ik ben nog niet in detail gaan opzoeken wat dat precies inhoudt...

Wachtbuizen ed ifv zonnepanelen liggen klaar...

Margot

Maar de normen geven je geen goed geisoleerde woning. Dat zijn minimum normen. Net zoals op een auto er minimum normen zijn voor veiligheid. Maar autobouwers geven je veelal een auto veiliger dan de minimumnorm.
Jammer dat iemand je de indruk gegeven heeft dat de minimumnorm een goed geïsoleerde woning geeft. Dat is dus zeker niet zo.

Walter

Walter