Opslaan van energie met de Solenco Powerbox

Ik heb dit topic aangemaakt voor mensen met interesse in opslag van hernieuwbare energie en meerbepaald voor de Solenco Powerbox. Als ik via de website ga naar 'new en views' -> recent posts, dan kom ik uit op een artikel van Belfius, daterend van 23/03/2017. In dit artikel sluiten ze af met het volgende:

De solence Powerbox zit in de laatste testfase. "We hebben nog een aantal finale proefprojecten lopen, onder andere in Borkum, een Duits Waddeneiland, waar verschillende toestellen uitstekend functioneren. Eind dit jaar beginnen we wellicht met de voorbestellingen, zodat we de Powerbox vanaf 2018 op de markt kunnen brengen."

http://www.solencopower.com/front-page/capital-firm/

http://www.energystoragenl.nl/wp-content/uploads/2017/02/Solenco-Power_…

Als alles zal werken zoals ze omschrijven in hun brochure, dan lijkt me dit wel een mogelijkheid om ons definitief van het net af te koppelen en af te zijn van het prosumententarief, toekomstige slimme meter en zelfs de gasaansluiting. Als ik de brochure zo bekijk dan lijkt me dit met de SPB-1 en SPB-3 niet mogelijk. In de wintermaanden (zoals bijvoorbeeld dit jaar in december en januari) is er te weinig zon om te zorgen voor een volle 'batterij'. Met de SPB-5 die 100 tot 1500 kWh kan opslaan zou dit wel moeten kunnen lukken. In vergelijking met een gewone batterij is het vooral interssant dat dit product ook kan zorgen voor de verwarming en sww. 

Alles is natuurlijk ook afhankelijk van de prijs. Als het toestel duurder uitkomt dan de kost voor aansluiting op het net, netvergoedingen, prosumententarief, ... is het vanuit financieel oogpunt niet interessant om hierin mee te gaan. Richtprijzen kan ik niet terugvinden. Misschien is hun product nog niet 'verfijnd' genoeg of véél te duur, maar hier zit zeker toekomst in. Momenteel is het dus vooral afwachten naar de lancering. Ondertussen heb ik over de Solenco Powerbox al wat vragen. Wat als ik na een werkdag enkel warm water nodig heb om mij te wassen? Opwarmen met een elektrische boiler afkomstig van de Powerbox? En wat me de warmte die vrijkomt bij het teruggeven van deze elektriciteit om de boiler op te warmen? En wat met het vrijgeven van de warmte indien ik enkel elektriciteit nodig heb in de zomermaanden? Opvangen met een boiler of buffervat? 

Iets om op te volgen! Wat denken jullie hiervan?

Reacties

@luc

de mens aan wie je indertijd je zonnepanelen kocht, zou je die eerder omschrijven als "expert" of eerder als "stielman"?

Iemand met de "expert" ingestelheid, iemand die dus denkt dat hij het weet, begon daar toen niet aan.

Dat is mijn punt, wereld gaat niet vooruit met experts,  echt niet. Niemand weet hoe het wordt , de wereld is aan zij die het proberen...

jan

ps voor alle duidelijkheid ik ben zelf ingenieur, dus zou kunnen doorgaan als expert (maar ben stielman)

De man was en is nog steeds expert in zijn branche en heeft veel stielmannen in dienst.

De wereld gaat wel vooruit met mensen die hun risico's goed kunnen inschatten en dan de stap wagen. Daarvoor hoef je geen expert of stielman te zijn. Ingenieur zijn, kan wel helpen om uw risico's in te schatten.

Luc

Allen,

Opslaan van energie met de Solenco Powerbox, krijgt dan toch concurrentie en medestanders in het principe voor hoe gaan we om met energie en waterstof in de toekomst

  1. Hoe men bij onze Noorderburen aankijkt op waterstof in de energietraansitie:

    https://www.duurzaambedrijfsleven.nl/energietransitie-business/32659/nederland-groene-waterstof

  2.  Hoe men in Zwitserland Waterstofopslag ontwikkelt?
    http://www.grz-technologies.com/en/technology/technology.html

 

Om niet alles te moeten herhalen, je kan mijn idee over dat "speeltje" in topic

https://www.ecobouwers.be/forum/minste-impact-op-milieu-gasketel-warmtepomp?page=10  vanaf mijn bijdrage op 14/10/2019 - 11:36 tot bijdrage op 15/10/2019 - 23:23   lezen. 

Ik heb nog nergens gevonden wat de tankinhoud in liters is en onder welke maximale druk de waterstof in die tank kan gestockeerd worden ( en/of maximaal haalbare compressordruk ). Zonder die gegevens blijft het een kat in een zak kopen.

Antwoord op volgende vraag:
Wat als ik na een werkdag enkel warm water nodig heb om mij te wassen? Opwarmen met een elektrische boiler afkomstig van de Powerbox?

De Solenco Powerbox bevat een ketel met een katalytische warmteproductie. Dus als er geen of onvoldoende warmte beschikbaar is via de brandstofcel, springt de ketel bij.
zie op blz 39 in de folder http://www.solencopower.com/wp-content/uploads/2019/10/Solenco_Powerbox…

Het katalytisch systeem is een product van Giacomini dat in de Solenso Powerbox is geïntegreerd.
Uitleg katalytische warmteproductie: https://benelux.giacomini.com/nl/klimaatregeling-effect-0
Een video die het verschil laat zien tussen een gewone verbranding en de katalytische warmteproductie: https://www.youtube.com/watch?v=96kA_Cwye04 => ook interessant om reststoffen van de houtstook te verbranden https://www.youtube.com/watch?v=_DajfQQN7qM

Allemaal nogal complex nietwaar. En al wat complex is bevat veel onderdelen waar geen enkel defect mag gaan om de zaak draaiend te houden. Batterijopslag biedt nog steeds het grootste rendement en kan zondermeer een warmwaterboiler van stroom voorzien. Die zijn daarenboven onderhoudsvrij en gaan al minstens 15 jaar probleemloos mee. 

Evoluties bij batterijen zijn iets langer bezig, maar de spectaculairste (thuis-oplaadbare lithium) lijken me eigenlijk ook eerder recent. Van waterstof kan je potentieel meer bewaren waardoor je die in de zomer zou kunnen vergaren en die energie in de winter zou kunnen verbruiken.

Je moet eens mijn replieken aan  Luc Vandamme in navolgende link eens herlezen.  Om waterstof tijdens de zomer voor de winter op te slaan heb je een ontzagelijk grote tank op atmosferische druk nodig. Wil je waterstof samenpersen heb je ook nog eens een pak extra energie nodig. Waterstof is blijft ook een gevaarlijk goedje, gevaarlijker dan aardgas ( methaan ).

https://www.ecobouwers.be/forum/minste-impact-op-milieu-gasketel-warmte…; vanaf mijn bijdrage op 14/10/2019 - 11:36 tot bijdrage op 15/10/2019 - 23:23   lezen. 

Ik heb nog nergens bij Solenco gevonden wat de tankinhoud in liters is en onder welke maximale druk de waterstof in die tank kan gestockeerd worden ( en/of maximaal haalbare compressordruk ).  Met de huidige Li-ion batterijen kan je 100 KWh/m3 stockeren. 

 

De brandstofcel van de Solenco Powerbox levert waterstof tot op een druk van 30 bar. Wil je meer opslaan dan kun je volume bijkopen = meer gasflessen of compressor gebruiken. Een voorbeeld van het opslagsysteem kun je vinden op blz 16 van volgende presentatie: https://www.maisonpassive.be/IMG/pdf/-91.pdf

Een batterij is de beste oplossing voor opslag op korte termijn = hoogsten een paar dagen. Voor de langere termijn ( tot seizoen) zijn andere oplossingen goedkoper. Waterstof is er 1 van, of een HBr-flowbatterij of de Battolyser = een combinatie van een batterij en een elektrolyser.
HBr-flowbatterij: https://www.elestor.nl/
Battolyser: https://www.tudelft.nl/2016/tu-delft/nieuwe-tu-delft-battolyser-combineert-elektriciteitopslag-en-waterstofproductie-in-een-systeem-en-maakt-efficiente-en-betaalbare-opslag-van-elektriciteit-mogelijk/
 

Ja ok, maar waarom heeft men die batterij techniek al niet eerder her en der toegepast  ?  Welke vermogens kan die batterij leveren ( in kW/kWh ) Wat is gewicht in  kg/kWh , en wat is het volume in m3/kWh;  Er bestaan nog veel meer en zelfs interessantere exoten als deze zoals de zoutwaterbatterij en nog vele andere  .... 

Bij 30 bar heeft waterstof ongeveer een energieinhoud van 100 kWh/m3 . Reken maar uit hoeveel je daar van nodig hebt om een winter door te komen. ( aardgas op 30 bar. heeft ongeveer een energieinhoud van iets meer dan 250 kWh/m3 ) .  De vooraad aanvullen met waterstof uit gasflessen is ecologisch niet verantwoord.  Die aangekochte gasflessen bevatten "grijze" waterstof die uit aardgas wordt aangemaakt. 

De zoutwaterbatterij is net als elke andere batterij ok voor de korte termijn. Voor het elektrische gedeelte van de Battolyser is men met een prototype gestart van 15 kW/15 kWh wat je dan nog als kWh van de waterstof kunt verwachten is afhankelijk van de druk en het opslagvolume dat je kiest. https://www.technischweekblad.nl/nieuws/battolyser-start-eerste-fase-demonstratie-in-eemshaven

Voor de Hbr-flowbatterij kun je nu een module kiezen van 8 kW en de opslag in kWh is vrij te kiezen.
Dus kW/kWh verhouding opgeven voor een flowbatterij is irrelevant. Zie bv. de projectpagina van Elestor: "Virtually every desired combination of Power [kW] and Capacity [kWh] can be built"

kg/kWh en m³/kWh is belangrijk voor transportdoeleinden en het laatste als je technische ruimte wat krap bemeten is.

100 kWh is inderdaad te weinig om de winter door te komen. Hoeveel je dan wel nodig hebt kun je eenvoudig zelf uitreken aan de hand van uw jaarverbruik. Daar kom je wel achter als je maandelijks je energieverbruiken ingeeft bij https://www.energieid.be/ (wel een account aanmaken). Handig voor diegene die een rekenblad toch iets teveel moeite vinden.

De kW/kWh  vind ik toch wel belangrijk. Het bepaalt de piekbelasting.  Voor de nieuwste lithium-ion batterijen geldt nu al de waarde één ( 1 C ).  Voor klassieke lood-accu's schommelt dat rond de 0,2 en dat bepaalt dus hoeveel kWh je moet installeren, ondanks dat je die kWh  dagelijks niet nodig zou hebben om de nacht te overbruggen.   

Beste allen,

ik ben zeer geïnteresseerd in deze technologie voor onze nieuwbouw. Ik heb ondertussen wat contact met HPS (home power solutions) met hun picea, een gelijkaardig product.

kent iemand deze? Iemand hier een gedacht over?

Eind 2021 zouden zij in België kunnen leveren.

 

mvg

klaas b

Klaas , 

Denk toch maar goed na en informeer je terdege "bij de tegenstanders" ( haha ) vooraleer je met waterstof aan de slag zou gaan. "Stof uit water" , zo zuiver als wat - klinkt mooi in de oren en "influencers/marketeers" doen hierbij ook nog eens hun uiterste best.