Welke opties zien jullie om ecologisch te verwarmen gegeven de digitale meter onzekerheden??

hallo, 

Ik zou dit jaar willen bouwen, ben me nu aan het bevragen ivm de verwarming. Voor mij is gas in feite uit den bose, elke fosiele brandstof... 

Mijn idee was warmtepomp lucht-water (vloerverwarming) in combinatie met zonnepanelen en warmtepompboiler voor warm water, maar nu de digitale meter er komt, moeten we dus rekening houden met het feit dat

  • in de winter de warmtepomp veel gaat draaien en je dan van de betalende netstroom gebruik gaat moeten maken om dat te bekostigen. Blijkbaar verbruiken die toestellen veel en kan de energierekening behoorlijk oplopen? 
  • thuisbatterijen (9KW) onvoldoende vermogen hebben om een warmtepomp aan te drijven, dat is enkel een oplossing voor huishoudelijke apparaten. 

Ik hoorde enkele alternatieven, ik deel ze alvast even, misschien kennen jullie er nog anderen?

  • mini windturbine: krijg je zelden toelating voor. 
  • electrische wagen heeft batterij van 64 KW en kan warmtepomp aandrijven. 
  • waterstofcentrales die water uit de lucht halen. (dus niet degenen die het uit gas halen)
  • voorlopig gascondensatieketel en over een paar jaar, wanneer thuisbatterijen op punt staan, overschakelen naar warmtepomp ?  dubbele investering?! 

Ik heb nog niet de kans gehad om alles in detail uit te spitten, corrigeer me gerust als ik foutieve informatie kreeg en vul het maar aan met de informatie die jullie bijkomend hebben. Uiteraard steeds op een constructieve manier. 

 

 

Reacties

robin demey schreef:

 

IvoB wrote:

Vergeet ook niet dat je na het afschaffen van de saldering geen prosumententarief meer moet betalen en tot 50% van de kostprjs van de elektriciteit kan recupereren via de terugleververgoeding. 

 

Zie mijn link hierboven waar je kan berekenen hoeveel zelfconsumptie je moet hebben. En 50% van de kostprijs recupereren? Elektriciteit kost nu, afhankelijk van netbeheerder ergens tssn 23 en 29 cent. Terugleververgoeding ligt nu in beste geval op 4,4 cent (of 4,5 bij Decathlon). Met het tooltje kun je ook zien hoeveel je uitspaart met PV, afhankelijk van uw zelfconsumptie. 

Conclusie is simpel: in vergelijking met vorig jaar, moet je minstens 50-55% zelfconsumptie hebben om geen verlies te doen. Dat is onmogelijk zonder batterij. En die batterij kan je momenteel nog niet terug verdienen.

Nee, de component elektriciteit kost nu 6-8 c€ kWh. bij afname. 
Voor injectie krijg je, afhaneklijk van d eleveancier en het type contract 0-5 c€/KWh. 
Bij Ecopower, gezien het alle in tarief het gemakkelijkst eom te vergelijken betaal je iets minder dan 8 c€/kwh en krijg je, gegarandeerd tot 31/12/2021 4.4 c€/KWh terugleververgoeding. Als ik goed kan rekenen is dat een verschil van 50%
Dat verschil is dan nog eens zo groot omdat je in Vlaanderen als groenestroomproducent dan nog eens zelf groenestroom en WKK kosten moet betalen op je eigen stroom. Als je die niet zou moeten betalen zou je teruleververgoeding al 7 c€/kWh kunnen bedragen, bijna de prijs die de e-leverancier jouw aanrekent voor afname. 

Alle andere kosten die jij noemt zijn kosten en toeslagen. Deze gaan naar de overheden en de DNB.
Daar kan de e-leverancier ook niets aan doen. Je kan toch moeilijk verwachten dat de e-leverancier meer gaat betalen voor de geleverde stroom dan hij er elders zelf voor krijgt? Of dat hij de kosten gaat betalen voor de groene stroom die jij over het openbaar net stuurt?

Plaatsgebonden distributie Fluvius => Vlaanderen: 11-12 c€ (dit is een variabele kost volgens netgebied in Vlaanderen).
Elia transport CREG => federaal: 2.37 c€
Energiebijdrage: 0.2331 c€
Groenestroom bijdrage => Vlaanderen: 2.51 c€
WKK bijdrage => Vlaanderen: 0.39 c€
Federale bijdrage: 0.3508 c€
Totale kosten: 16.6-17.6 c€/kWh => Het verschil tussen die 6-8 c€ en 25 c€ zijn immers niet voor hem maar voor derden. 

Zelfconsumptie verschilt naargelang iedere individuele situatie. 
Zonder WP doe ik winst bij de nieuwe regeling. 
Met gebruik WP gaat een batterij daar  ook niets aan kunnen verhelpen want als ik mijn WP nodig heb is er te weinig om in de batterij te injecteren en te distirbueren naar de WP.

 

 

 

 

IvoB schreef:

Nee, de component elektriciteit kost nu 6-8 c€ kWh. bij afname. 
Voor injectie krijg je, afhaneklijk van d eleveancier en het type contract 0-5 c€/KWh. 
Bij Ecopower, gezien het alle in tarief het gemakkelijkst eom te vergelijken betaal je iets minder dan 8 c€/kwh en krijg je, gegarandeerd tot 31/12/2021 4.4 c€/KWh terugleververgoeding. Als ik goed kan rekenen is dat een verschil van 50%
Dat verschil is dan nog eens zo groot omdat je in Vlaanderen als groenestroomproducent dan nog eens zelf groenestroom en WKK kosten moet betalen op je eigen stroom. Als je die niet zou moeten betalen zou je teruleververgoeding al 7 c€/kWh kunnen bedragen, bijna de prijs die de e-leverancier jouw aanrekent voor afname. 

Alle andere kosten die jij noemt zijn distributienettarieven, kosten, ODV, BTW,..... Die gaan naar de overheden en de DNB.
Daar kan de e-leverancier ook niets aan doen. Je kan toch moeilijk verwachten dat de e-leverancier meer gaat betalen voor de geleverde stroom dan hij er elders zelf voor krijgt? Het verschil tussen die 8 en 25 c€ zijn immers niet voor hem maar voor derden. 

Klopt 100%, maar maakt geen zier uit: Voor elke opgewekte kWh die je NIET zelf rechtstreeks verbruikt betaal je 23-28 cent (afhankelijk van DNB) en krijg je 0-5 cent. De rest is bijzaak.

Hoe jij voordeel doet met nieuwe regeling is me een raadsel. Meer dan 50% zelfconsumptie? Dat kan als je een zeer kleine installatie hebt in vergelijking met je verbruik. Anders zo goed als onmogelijk.

Juist het omgekeerde. 
Hoe meer productie je hebt en hoe minder je zelf van je productie verbruikt hoe voordeliger het nieuwe systeem wordt. 
In het huidige systeem krijg je niets voor de kWh die je zelf niet nodig hebt. Die zet je gratis op het net. 
Nu krijg je een injectievergoeding voor iedere kWh die je niet zelf onmiddellijk verbruikt. Niet veel maar wel meer dan niets. 
Voor je afname betaal je daarentegen een forfaitair bedrag berekend op de max piek van de omvormer. Als dit een zware omvormer is betaal je dus veel meer dan je eigenlijk verbruikt. 
En voor dat forfaitair prosumententarief kan je dan weer zeel veel elektriciteit inkopen (incl. netvergoeding want je betaalt maar netvergoeding op het deel dat je werkelijk verbruikt.

Is uiteraard niet op idereen van toepassing maar wel op PV-installaties die in de tijd nog ontworpen zijn op basis van de GSC regelgeving. PV-installaties welke daarentegen ontworpen zijn op voorkomen van het prosumententarief (post 2015) en voor een O-W opstelling zijn gegaan met een zo klein mogelijke omvormer (en een zo laag mogelijk prosumententarief) doen met het nieuwe systeem meestal nadeel. 

Laat het me duidelijk maken met een voorbeeld.

PV-installatie met een productie van 5000 kWh gekoppeld aan een omvormer van 5 kVA.
Verbruik 2200 kWh.

Kostprijs met analoge meter: 465 € prosumententarief. 

Kostprijs digitale meter zonder saldering en uitaangde van een zelfconsumptie van 30%: 
Zelfverbruik 660 kWh - injectie: 4340 kWh - afname 1540 kWh. 
660 x 0: 0 €
4340 x 4.4: 191 €
1540 x 0.256: 394 €.
Kostprijs nieuwe systeem 394 - 191 = 203 €. 

Energiekost zonder PV-installatie: 2200 x 0.256: 563.2 €.

 

 

 

 

 

Ja. Bij overproductie klopt je redenering uiteraard wel. Ik ga uit van minder dan 100% dekking, zoals de meeste installaties sinds september 2012 (einde overmatige GSC).

Zoals er "overmatige" GSC waren was er ook een "onwettig" prosumententarief. 

Het basisprobleem is dat een consument hier nooit weet waarop zich te baseren om langdurig te investeren. 
Je kan nu wel een passiefhuis bouwen, desnoods met PV + batterijen, maar als de inkomsten dalen kunnen ze de vaste kosten evenredig blijven verhogen. Vanuit econmomisch oogpunt bekeken kan je op termijn dus nooit winnen als je gebruik blijft maken van openbare nutsvoorzieningen. 

Bram in Brussel schreef:

 

lietaert wrote:

 

en reken van iedere investering wat de investeringskost en opbrengst is ...

 

 

De afwerking van ons passiefhuis slabakt wat. We verbruikten in het eerste jaar 464m³ gas ~ 5250 kWh aan energie voor verwarming en sww, en dat kostte ons ongeveer 430€. Stel dat we mbv een ventilatiesysteem met warmterecuperatie de helft daarvan zouden kunnen uitsparen, dan zou die installatie zeer goedkoop moeten zijn, zeer lang moeten meegaan, zonder onkosten tussendoor, om de investeringskost er ooit uit te halen. Schat ik.

Ik heb indertijd die berekening ook gemaakt, en kwam ook tot de conclussie dat systeem D niet redabel was. Toch hebben we het gedaan , en wel met de volgende excuses :

- keukenblad in steen is ook niet rendabel, maar wel aangenaam...

- verwarming installatie is kleiner , dus minder investeren.

- warmte wordt meer door huis verspreid ( al was betonkernactivereing hervoor wel beter geweest)

- bij ons was door het systeem D de warmtepomp haalbaarder. ( toen, nu niet meer)

Het is wel zo dat wij de investering in de balans ventilatie gedaan hebben nadat we al de rest (isolatie en zo ) al gedaan hadden.

 

 

ps hou er ook nog rekening mee dat de filters niet gratis zijn....;

 

IvoB schreef:

 

  Dat kan je alleen gelijkstellen met een km-heffing. Maar daar blijkt geen 'draagkracht' voor te zijn. 

 

Toch wel , nadat iedereen een electrische auto heeft gekocht ;-))))

jan

 

Ik kwam tot hetzelfde besluit (systeem D niet rendabel). 
Mij verbruik om te verwarmen is zo relatief laag dat ik de besparing in kWh door een systeem D nooit kan terugwinnen. Een systeem D met warmterecuperatie vraagt natuurlijk ook energie om optimaal te werken. 

Maar jouw redenatie is ook maar individueel.

Een hard keukenblad is idd niet rendabel maar na de investering vraagt het wel geen energie meer. De investering is eenmalig. 
Warmte gelijkmatig door het huis verspreiden wil ik nu juist niet. Ik wil geen warme slaapkamers. Ik vind juist comfort in het slapen, winter en zomer, bij open raam en relatief lage temperatuur (zomer max. 20°C en winter min. 16°C). 
Investeren in een warmtepomp was bij ons ook haalbaar zonder ventilatiesysteem D. De investering was nauwelijks duurder dan een verwarmng op gas + nog aan te leggen gasaansluiting van 11 meter.
Zelfs zonder extra isolatie was het (wel met saldering PV) jaren lang rendabel. De bijkomende isolatie werd pas vorig jaar uitgevoerd. 

En hoe effectief werkt zo'n centraal ventilatiesysteem bij de steeds meer voorkomende hete zomerdagen? 
Trek je dan warme lucht naar binnen die nadien door een airco terug moet afgekoeld worden of zet je op bepaalde uren die ventilatie dan gewoon op non actief? 

Veel hangt er dus van af wat je zelf wil en verwacht. 

 

 

lietaert schreef:

Ik heb indertijd die berekening ook gemaakt, en kwam ook tot de conclussie dat systeem D niet redabel was. Toch hebben we het gedaan , en wel met de volgende excuses :

- keukenblad in steen is ook niet rendabel, maar wel aangenaam...

- verwarming installatie is kleiner , dus minder investeren.

- warmte wordt meer door huis verspreid ( al was betonkernactivereing hervoor wel beter geweest)

- bij ons was door het systeem D de warmtepomp haalbaarder. ( toen, nu niet meer)

Het is wel zo dat wij de investering in de balans ventilatie gedaan hebben nadat we al de rest (isolatie en zo ) al gedaan hadden.

ps hou er ook nog rekening mee dat de filters niet gratis zijn....;

Een stenen werkblad in de keuken is lijkt me wel handig: het zou tegen warme potten moeten kunnen, en het is gemakkelijk proper te houden. Van ons houten werkblad is de olielaag aan het afpellen :-(

Ons oudste kind had een hardnekkige kuch die hoogstwaarschijnlijk door de luchtvervuiling rond onze vorige woonst, en onderweg naar school kwam. Smalle straat, veel autoverkeer, veel oude auto's. Ventilatie stond voor ons nieuwe huis zelfs hoog in ons lijstje, maar sinds we verhuisden -en ook veranderden van school- is die kuch verdwenen. 't Is hier nog steeds Brussel maar meer langs de rand, met veel minder verkeer. We zouden ventilatie eventueel alsnog installeren omdat het moet, niet meer omdat het enig voordeel biedt. Mogelijk zou dat tot iets zuiverder lucht leiden, met iets minder CO2, maar dat gaat dan blijkbaar in de winter gepaard met veel drogere lucht; onze jongste lijkt daar meer bloedneuzen van te krijgen.

Werkt die warmteverdeling middels ventilatie goed? Hier is de middelste verdieping verwarmd en op de slaapkamerverdieping op 2de enkel de badkamer. Nu stijgt de warmere lucht uit de woonkamer door convectie tot in de slaapkamers. Voor zover ik me kan inbeelden, wordt bij een warmtewisselaar de verse koude lucht voorverwarmd met de warmte uit de vervuilde afvoerlucht, maar die voorverwarmde lucht blijft nog steeds eerder fris, niet? Het nadeel daarvan hier lijkt me dan dat de ventilatie die relatief frisse (licht voorverwarmde) lucht naar de kamers brengt, en de luchtstroom naar buiten toe zou kunnen voorkomen dat convectie van warme lucht -die nu de kamers verwarmt- tegengehouden zou worden. Vergis ik me hierin?

Bram in Brussel schreef:
Een stenen werkblad in de keuken is lijkt me wel handig: het zou tegen warme potten moeten kunnen, en het is gemakkelijk proper te houden. Van ons houten werkblad is de olielaag aan het afpellen :-(

Hangt er vanaf welk soort steengebruikt werd. Vele op samengeperste kalk gebaseerde werkbladen zijn niet bestand tegen zuren. 
Toch een veel voorkomend product in een veel gebruikte keuken. Dat vraagt ook veel onderhoud. 

 

@Bram in Brussel : de warmte verdeling is nu heel goed. Toen we er pas woonden was het heel slecht omdat er nog een deur tussen de living en de gang ontbrak, en alle warmte naar boven ging ( = warmer boven dan beneden in de winter) Die deur doet dus meer dan systeem D.

Een mega voordeel van systeem d, een dat alles goed maakt voor mij,  is de actieve kool filter. Hier in de buurt zijn heel veel mensen met een slechte "hout" kachel. Met de dichtste buur heb ik eens gaan praten, en die heeft er iets aan gedaan , maar het was niet te doen om heel de buurt te gaan overtuigen. De oplossing was een actieve kool filter op de aanvoerleiding, en die enen filter doet het nu al 2 jaar. Ervoor rook het in de kinderkamers soms naar rook , echt degoetant en dit is nu 100% opgelost dankzij die filter. Dit was niet op te lossen met bvb systeem Renson. Dit is,zo goed opgelost dat ik heb bijna vergeten was.