Hoe krijg ik mijn 1987-woning energie-efficiënt ?

Beste medebouwers,

Ik hoop dat mijn vraagstelling niet in het verkeerde deel van het forum terechtkomt (mijn eerste post hier).

Voor mijn woning (2-onder-een-kap, 1987 in "nieuwbouwwijk") ben ik op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen. Eind juni 2020 heb ik 18 zonnepanelen (295Wp) op mijn dak (exact op het zuiden) laten installeren. Ik heb hiermee een behoorlijke overcapaciteit te pakken. Ik heb dit bewust gedaan, omdat mijn grootste kostenpost voor energie in het gasverbruik zit, dus ik wil bekijken op welke manier ik dit verder terug kan dringen. Hieronder mijn plannen:

  • Tapwater badkamer via doorstroomboiler
  • Badkamer verwarmen naar bezetting dmv een IR-paneel
  • Bijkeuken bijverwarmen dmv IR-paneel (mogelijk aan plafond)
  • Gang bijverwarmen dmv IR-paneel (mogelijk aan plafond)
  • Tapwater keuken via doorstroomboiler (al naar gelang ervaring op badkamer) na installatie vaatwasser.
  • Airco in de woonkamer om bij te verwarmen in voor- en najaar, zodat mijn verwarming op gas minder hoeft te doen.
  • Verwarmingstemperatuur terudraaien van 70 naar 50 graden (reeds gedaan, werkt uitstekend)
  • Indien in toekomst elektrische energie overblijft, wil ik deze met een slim systeem opslaan in een elektrische boiler (verwarmen indien mijn opbrengst van de panelen meer is dan mijn opname uit het net)
  • Nieuwe groepenkast om meer te splitsen en beter te verdelen.
  • Dakisolatie aan de binnenkant voor woning en garage.

Voor de volledigheid zal ik ook nog even mijn energieverbruik vermelden:

  • Gas: 958m3
  • Electriciteit: 1200kWh
  • Teruglevering (juli-december): 2400kWh

Het hele huis is reeds voorzien van LED en HUE-verlichting.

Een project voor in de tuin wordt dan het opvangen van regenwater in 2 vaten van elk 1000L. Deze zullen (deels) worden ingegraven in de tuin om in de toekomst mee te beregenen, auto's te wassen etc.

Mijn vraag is nu concreet: Wie heeft er ervaringen met de door mij geplande zaken en hoe zijn deze? Een andere vraag is dan nog voor overige ideeën die ik nog zou kunnen doorvoeren.

Groeten,
Mischa

Reacties

Kijk eens naar een warmtepompboiler voor al je warm water.
Die kan een grote brok van je overschot verwerken.
En belangrijk ; op termijn wordt de terugdraaiende teller afgeschaft. De warmtepompboiler kan je goed laten werken wanneer er zon is en zorgen voor onmiddellijk verbruik van je productie.

En de warmtepompboiler is nog ecologisch verantwoord. Je andere opties zou ik veelal verkwisting van energie noemen.

Walter

Bedankt voor je reactie Walter. Het nadeel voor mij van het centraal opwekken van warm tapwater is dat de leidingen tot de ketel/boiler vrij lang zijn. Op het moment dat ik warm water krijg, heb ik het eigenlijk al niet meer nodig. Een korte was van handen en gezicht op de badkamer wordt met lauwwarm water gedaan. Hiervoor is een doorstroomboiler eigenlijk ideaal, daar die alleen verwarmt als er watervraag is, en doordat ie kort bij het tappunt zit, is er vrijwel geen verlies. Ik hou uiteraard wel warm water vanuit de ketel om te douchen en incidenteel het bad vol te laten lopen, omdat die toch langer in gebruik is.

Ik heb geen idee of voor een warmtepompboiler een WTW nodig is. Die zit namelijk niet in de woning en het zal erg lastig en ingrijpend zijn om deze in de woning te verbouwen. Daarom had ik willen werken met een elektrische boiler, deze heeft misschien een lager rendement, maar behoeft nauwelijks aanpassing aan mijn installatie.

Groet,
Mischa

Een warmtepompboiler kan lucht nemen van in een berging/garage of van buiten;  Je hebt geen WTW op de ventilatielucht nodig.  Enkel een niet verwarmde plaats (best gescheiden van de rest van de woning).  

Die zal wel helpen serieus je gasverbruik omlaag te brengen.  

Wil je onmiddellijk warm water op een plaats kan je werken met een ringleiding. Maar belangrijk is vooral dat de leidingen niet te dik zijn. Dan moet er immers veel water naar de plaats voordat je water warm is.  

en  water afnemen aan een wastafel is niet veel verbruik.  Dat gaat niet niet veel besparen.  Gaat je enkel het geld kosten van de boiler installatie; opbrengst volgens mij nihil.  En hopen mensen kunnen het zonder de boilers in de badkamer.  

Mischa72, je start je post met "om energie te besparen", maar enkel 1 item gaat over isoleren. Dat is het laatste, terwijl het eigenlijk het eerste zou moeten zijn :-). Misschien zie je mogelijkheden om niet enkel het dak, maar ook de muren te isoleren? Pas dan lijkt me dat je van IR-panelen voldoende warmte zal krijgen.

Met de energietransitie-in-wording lijkt me een doorstroomboiler op vlak van het nabije capaciteitstarief en toekomstig "Time of use"-tarief niet de beste optie. Zoals walter-8 schrijft is een warmtepompboiler met ringleiding misschien de betere optie? Je hebt wel extra warmeteverliezen en extra verbuik van de pomp, maar het voordeel is wel dat je warmte kan bufferen als energie goedkoop is. Met sturingen kan je die ook enkel laten rondpompen, als er met grote kans watervraag is. Meer info op energiesparen.be, bij circulatieleidingen.

Misschien kan ook een hybrinator (hybride warmtepomp)? Het concept bestaat uit een kleine, goedkope warmtepomp, geplaatst naast de bestaande installatie (bv. gasverwarming). Dit is ideaal in combinatie met zonnepanelen. O.a. Ecopower en Energent onderzoeken hiervan de mogelijkheden.

Is een elektrische auto een overweging waard? Tenzij het gaat om afstanden van ongeveer 15 km enkel: vaak perfect te doen met de elektrische fiets ;-).

verkopen aan de buren ;-)))

Jaja ik weet wel dat dit niet mag, maar het zou wel het meest rendabele zijn,

jan

Mbt een hybride warmtepomp staat het redelijk uitgebreid op milieucentraal.nl. De subsidies ed. zijn wel voor Nederland van toepassing, maar om een idee te krijgen lijkt het me wel een goede inleiding;

Ik ga dan eens kijken naar een hybride warmtepomp, al is die het meest effectief als ik weinig warmte (voor verwarming) nodig heb. Misschien begrijp ik het concept nog niet helemaal, dus ik ge me eerst nog eens goed inlezen.

@m2ts: De zaken die ik opnoem zijn in willekeurige volgorde. Ik weet dat ik met isolatie nog wel wat kan verdienen, maar het gaat er mij tevens om zoveel mogelijk van de extra opgewekte electrische energie effectief te verbruiken. Misschien is dit wel via een (hybride) warmtepomp, maar als ik mijn verbruik ingeef op de vergelijkingssites, loopt mijn terugverdientijd richting de 16 jaar. Mocht iemand denken dat dit systeem effectiever is, laat het mij aub weten.

Een ringleiding is mij te ingerijpend, dan moet ik het volledige tapwatersysteem gaan aanpassen en ik blijf verwarmen. Ik doel op de kleine doorstroomboiler op kortstondige verwarming als ik het water nodig heb, niet dat ik 10m leiding moet vullen voordat ik warm water op het tappunt in de badkamer krijg, dat erna weer staat af te koelen in de leiding.

Isolatie van de warmwaterleidingen moet ook nog (binnenkort) gebeuren.

Gr. Mischa

Als de vergelijkingssites van een (hybride) warmtepomp de terugverdientijd te lang maken, dan zou dat er op kunnen wijzen dat de isolatie nog een pak beter kan. Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn.

Zoals ik eerder al schreef lijkt me in het kader van de energietransitie-in-wording de doorstroomboiler echt geen goede keuze. Misschien dat een klein (weliswaar goed geïsoleerd) boilerke de betere keus is: met een relatief eenvoudige sturing kan je later pieken vermijden en warm water maken als enerigie goedkoop is (van je eigen productie of via een dynamisch tarief).

@Lietaert:

Dat is een misvatting. En vooral een beetje kort door de bocht. 

Zolang je elektriciteitskabel tussen de twee panden niet over openbaar domein loopt mag dat wel degelijk. 
Ik heb persoonlijk zo'n case opgezet via Fluvius en zwart op wit van hen het antwoord gekregen dat ze dit niet kunnen verbieden. 
Met de voorwaarden waar ik me aan te houden heb. En dat was redelijk eenvoudig. 
Uiteraard onder bepaalde juridische voorwaarden. Waarvan de voornaamste reden is dat je verbinding geen gebruik mag maken van openbaar domein. Bij aangrenzende percelen lijkt me dat niet echt een probleem. 

Nog zo'n misvatting is dat iedere particulier op zijn domicilie verplicht zou zijn een openbare elektriciteitsaansluiting te hebben zodat je niet energetisch off grid zou kunnen gaan. Die vraag maakt zelfs het voorwerp uit van een parlementair debat waaruit blijkt dat een elektrische aansluiting een niet te weigeren recht is maar geen verplichting tot aanvraag. 

Ik zou denken dat er nog voorwaarden moeten zijn, toch als ik dit Tijd-artikel lees waarin wordt gesteld "Door een wijziging van het energiedecreet zullen eigenaars van zonnepanelen rechtstreeks hun stroomoverschotten mogen verkopen aan hun buren. Nu is dat nog niet mogelijk omdat alleen erkende energieleveranciers de toestemming hebben om stroom te verhandelen."

Ook dacht ik dat brandweer enzo zeker moeten zijn dat stroom alleen maar van het net en de eigen omvormer kan komen. En niet nog een extra kabeltje.

Maar als het mag, opent het wel perspectieven om bij de toekomstige tarieven de kost zo laag mogelijk te houden. Stel bv. op het einde van een straat waar er buren zijn met zuid-, west- en oostgerichte panelen.

IvoB schreef:
Ik heb persoonlijk zo'n case opgezet via Fluvius en zwart op wit van hen het antwoord gekregen dat ze dit niet kunnen verbieden. 

Heb je ergens een beschrijvingen van die oplossing.

Bv hoe wordt overschot naar de buur gestuurd en niet naar het net.

Walter

 

Beetje verder  :

ik heb een energie plus rijhuis en warmtepomp van 8 kw (kleiner vond ik niet bij lokale dealers).

Buur heeft BEN op gas. ik denk dat mijn warmtepomp beide kan trekken. Beide installaties op zolder staan op 9 meter van elkaar , en daar de investering + vast kosten van de gas installatie de grootste kost  is van dergelijk installaties ...

Zit hier niet iets in voor een energie cooperaties als ecopower en beauvent? ( om alles juridisch ok te krijgen?)

nu ik er aan denk, misschien ook wel nuttig voor thermische zonnepanelen, die typisch 5 maanden serieus over produceren?

jan

en misschien wordt de hybride warmtepomp of andere investeringen dan wel economisch verantwoord...

 

Je moet uiteraard eerst een elektriciteitskabel met voldoende sectie van jouw automatenkast naar die van je buren trekken. 
Om het derdenverbruik overzichtelijk te houden zet je op die automaat een MID kWh meter. 
Zolang er een terugdraaiende teller is bij de leverancier heb je geen bijkomende sturing nodig. 
Zolang deze zijn jaarafrekening sluitend is maakt het niet uit dat er af en toe wat op het net geïnjecteerd wordt en door hemzelf of de buur nadien terug wordt afgenomen. 
De leverancier dient uiteraard wel een goed inzicht te hebben in zijn jaarlijks produktie en consumptie en dit opvolgen. 

Hij kan op de leverancierslijn ook een sturing plaatsen maar dat zijn, zolang er een terugdraaiende teller is of je zit niet in de branche, vooralsnog overbodige kosten. Of het zou een hobby moeten zijn of een gesponsord testproject.   :-)

 

 

 

 

 

m2ts schreef:

Ook dacht ik dat brandweer enzo zeker moeten zijn dat stroom alleen maar van het net en de eigen omvormer kan komen. En niet nog een extra kabeltje.

Dat artikel in de Tijd gaat over iets heel anders. 

En het gaat over een overeenkomst tussen particulieren. 
De brandweer komt niet tussen in particuliere installaties. Heb jij in de woning al ooit de brandweer over de vloer gehad om na te gaan of je installatie veilig was? 

Uiteraard moet je installatie elektrotechnisch veilig zijn en aan de keuringsvoorwaarden voldoen. Zomaar 'een kabeltje' is dus nooit een aangewezen optie. Ook niet op je eigen domein. 

 

Ik vind het een erg interessante discussie, maar valt denk ik buiten mijn vraagstelling. De buren hebben zelf panelen, dus aan hun verkopen zal mij niet lukken. Ik zoek eens verder in de richting van een hybride boiler.

Voor het "warmte delen" ( thermo solar en wp)  zijn er waarschijnlijk minder veiligheids problemen, enkel een teller is nodig ?

Om het topic van mischa72 niet te kapen heb ik voor het delen van energie met de buren een apart topic gemaakt.

walter-8 schreef:

Een warmtepompboiler kan lucht nemen van in een berging/garage of van buiten;  Je hebt geen WTW op de ventilatielucht nodig.  Enkel een niet verwarmde plaats (best gescheiden van de rest van de woning).  

Die zal wel helpen serieus je gasverbruik omlaag te brengen.  

Wat zou dan wijsheid zijn om met deze (hybride) warmtepompboiler te verwarmen? Ik verbruik namelijk het meeste gas als de temperatuur laag is (in de winter) voor de verwarming van mijn woning en de overcapaciteit heb ik voornamelijk in de zomer.

Gr. Mischa

Misschien niet duidelijk genoeg; een warmtepompboiler zorgt enkel voor warm sanitair water; niet voor verwarming.

Oke, volkomen duidelijk nu.

m2ts schreef:

Mischa72, je start je post met "om energie te besparen", maar enkel 1 item gaat over isoleren. Dat is het laatste, terwijl het eigenlijk het eerste zou moeten zijn :-). Misschien zie je mogelijkheden om niet enkel het dak, maar ook de muren te isoleren? Pas dan lijkt me dat je van IR-panelen voldoende warmte zal krijgen.

Ik ben momenteel aan het oriënteren voor mogelijkheden voor isolatie. Ik denk dat er aan glas nog wel wat te winnen valt, het gehele huis is dubbel glas (dus geen HR) en in het trappenhuis naar zolder zelfs enkel glas. Ik wil in elk geval de benedenverdieping (een raam van 310x180cm en een van 265x180cm) te voorzien van HR++ of HR+++ glas. De bovenverdieping wil ik in eerste instantie nog laten zoals het is, al staan daar rolluiken op de planning. Een raam aan de achterzijde van de woning staat zowieso op de lijst van zaken die MOETEN gebeuren, want die is echt slecht. Heeft het zin om op de benedenverdieping een hogere isolatiewaarde voor het glas te hebben als boven als hier ook rolluiken aanwezig zijn?

Met betrekking tot de spouwmuren weet ik nog niet of ik daar nog wel iets kan, want daar zit reeds isolatie in.

Aangezien ik de deur naar zolder meestal dicht heb, laat ik dakisolatie nog even voor de toekomst.

Gr. Mischa

Inmiddels zijn we de zomer gepasseerd en zitten we in hartje winter. Het vervangen van de ramen is er nog niet van gekomen, dat gaat in het voorjaar gebeuren. Ik ben er wel achter dat het isoleren van de muren geen zin heeft. Er is op diverse plekken door verschillende isolatie-bedrijven gekeken en ik heb unaniem het advies gekregen om van de muren af te blijven. De bestaande isolatie zit er uitstekend in en blijkt een uitstekende isolatie voor dit type woning te zijn.

Met betrekking tot het omlaag krijgen van het gasverbruik denk ik nog aan de volgende maatregelen:
- aanbrengen van isolatiematten achter de radiatoren
- de radiatoren in de woonkamer upgraden van type 21 naar 33 (1x 3000x400mm en 1x 2600x400mm)
- radiatoren voorzien van ventilatoren om de lucht sneller te verdelen door de ruimte
- komend jaar komt waarschijnlijk ook de isolatie van de zolder aan de beurt.

Ik heb de temperatuur dus al terug geschroefd naar 50 graden, dit werkt prima.

Als laatste kijk ik toch nog voorbereidend naar een upgrade van mijn CV-ketel naar een hybride ketel in de toekomst.

Gr. Mischa

heb je een blowerdoor test laten doen ?

hoe zit het met je kierdichtingen ?

zolderisolatie én glas vervangen zou toch een heel verschil moeten maken...

heb je al eens overwogen een totaal holistisch beeld te laten maken van je woning ?
dan krijg je ineens juiste info & prioriteiten...

vorige week nog een klant op die manier geholpen om de bomen terug door het bos te laten zien,
hier op het forum is één piste
ter plaatse in jouw woning is het altijd anders !
mvg

Om even je vragen op volgorde te beantwoorden:
- Nee
- Geen idee
- Nee

kort en krachtig, daar hou ik van !

dan weet je ineens wat je kan wensen voor het nieuwe jaar ;-)

Heb je hier ergens een topic over?

neen,
wel 25jaar ervaring ;-)