Fundering vrijstaande woning isoleren = nuttig of niet??

Hallo,

nieuw op het forum als geregistreerde ... lees wel al lang mee en volgde ook reeds enkele webinars

Binnenkort starten we de grondige verbouwing aan van een héél ruime alleenstaande woning. Héél veel is reeds duidelijk maar de vloer én de aanpak van de fundering is nog een vraagteken.  We werken uiteraard met een architect (maakt momenteel het voorontwerp op) en gaan ook een verwarmingsplan laten opstellen door een onafhankelijk adviseur maar ik wil zelf met kennis van zaken kunnen meedenken en praten.

Woning is zoals gezegd héél groot/ruim: is de ouderlijke woning van mijn vrouw, ouders hadden zaak in bouwmaterialen dus heel degelijk gebouwd. Vrouw wil de structuur (snap niet waarom want uitzicht zal helemaal veranderen) grotendeels behouden, wordt modern dus kamers onder dak en alle kapellen bvb gaan weg, worden volwaardige kamers onder een plat dak, gevels worden weggebroken om van buiten te kunnen isoleren achter een nieuwe gevel. Ik laat verkleinen (bvb alles boven de gigantische garage gaat weg, plat dak boven garage ipv volledige bovenverdieping) waar mogelijk maar zal altijd dus groot blijven.

Dak en muren worden passief geïsoleerd (U wordt 0.12) = aaneensluitende schil, ramen en glas allemaal vervangen > 3 dubbelglas met screens, idem deuren en garagepoort, extra aandacht voor luchtdichtheid (blowerdoor in 2 fases en thermiek test) etc.  Verwarming via geothermische WP of Lucht/water WP met PV panelen én eventueel ook een zonneboiler?  Vlakke plaat onder hoek van minimum 65° (we zijn met 5 personen) wordt dan wel ingezet voor VVW en SWW  >  vat van 750 liter, 5 m² collectoren?  

Vloeropbouw = zorgenkindje. Woning heeft een kruipkelder welke volledig is opgevuld met stabilisé, alles gaat er zoveel mogelijk uit (bestaande vloer en chape + 5 cm ophogen) maar ik zal maximum 20 cm hebben voor de nieuwe vloeropbouw, de gewelven onder de bestaande vloer op de gevulde kruipkelder moeten blijven van de architect  >  dekvloer = 5 cm, keramische tegel = 1 cm, VVW op noppenplaat = 2 cm rest dus maar 12 cm voor isolatie ...          De woning mag rondom worden vrijgegraven (bevestigd door architect) tot 80 cm diepte. Zou bestaande fundering/muren kruipkelder willen isoleren, daarna nieuwe fundering aanbrengen voor nieuwe gevel. We moeten wel rekening houden met bouwvoorschriften waardoor de fundering met slechts 6 cm kan worden geïsoleerd, zou dit wel over de volle 80 cm doen en de gevelisolatie hier 'naadloos' op laten aansluiten  >  wordt op de funderingsisolatie gelijmd.

 

Alvast bedankt voor jullie bedenkingen!

 

Met vriendelijke groeten,

   Tom

Reacties

De belangrijkste bedenking is dat je vooral je vrouw moet leren begrijpen ;-).

Ivm de funderingsisolatie.
Je moet een aaneengesloten isolatieschil hebben. Hoe stelt de architect voor dit te bereiken ?
Optie is ofwel de aanzet van de muren te vervangen door een isolerende steen (ytong of cellenglas).
Ofwel idd de fundering inpakken let isolatie. Hoe diep je hier moet isoleren is werk voor de architect. Maar het is niet altijd eenvoudig omdat de fundering wel eens wat uitsteekt tov de muuropbouw waartegen de gevelisolatie komt wat het extra moeilijk maakt. En de isolatie moet water/vochtbestendig zijn (ook cellenglas?).
En dan ook de bovenkant van de kruipkelder isoleren. Minstens 1 m van de buiten mee inpakken.
Je moet de koudebrug aan de muuraanzetten wegkrijgen. Dat is een probleem bij de buitenmuren maar ook bij de binnenmuren. Dragende binnenmuren lopen vermogelijk ook door in de fundering. Daar zit het risico ook op een koudebrug.

Walter

Dag Walter,

van architect mag 'maar' 80 cm diep gegaan worden = hoogte van de muren van de kruipkelder  >  deze staat op een gegoten plaat. De kruipkelder zelf is volledig opgevuld met stabilisé, op de betonblokken en de stabilisé liggen er vervolgens gewelven en vanop deze gewelven is men dan begonnen met de muren op te trekken. De gevel staat op de rand van de gegoten plaat helemaal onderaan (start dus 80 cm onder het maaiveld met waterkering net boven maaiveld) de kruipkelder.

Muren van de kruipkelder kunnen dus worden geïsoleerd tot 80 cm diep, deze muren zijn mooi vlak dus de isolatie kan erop worden verlijmd. Bestaande gevel wordt helemaal weggebroken, er is nu een spouw van 5 cm.

Architect sprak van verlijmen van de muurisolatie op de funderingsisolatie, zou gebeuren met een waterbestendige blijvend elastische lijm  >  aaneengesloten isolatieschil van 80 cm onder maaiveld tot helemaal boven en rond de woning.

Aanzet van de muren vervangen lijkt me een gigantisch werk, ik neem het alvast mee bij de volgende bespreking met de architect.

 

Bedankt!

Ah ja ... ook bedankt voor de tip ivm mijn vrouw hahaha, mja mss beter haar eerst begrijpen ...

 

Groeten,

   Tom

 

Iets van een 30 of 40 jaar geleden zag ik op tv een soort documentaire/publiciteit over een vorm van isolatie: de kelder van een huis werd helemaal volgestort met een soort mengsel van beton met isomo bolletjes in. Mogelijk betrof het een kruipkelder. Zou het kunnen dat jouw kruipkelder (tussen de funderingsplaat en de gewelven) nadien is volgestort? Evt met iets dergelijks isolerends?

Dag Bram,

 

zou natuurlijk top zijn dit...  maar moeilijk controleerbaar, zou al een 'luik' in de gewelven moeten slijpen om dit te kunnen controleren.  Volgens de architect, stelde hem gisteren de vraag omdat ik het heel raar vond dat de kruipkelder volledig was gevuld, heeft stabilisé ook een zekere (minieme) isolatiewaarde. De 80 cm hoge gevulde kruipkelder zou dus een R hebben van 0.62 à 1 m² k/W  (Lambda van stabilisé zou = 1 à 1.3 W/mk), is alvast heel goed voor de stabiliteit en alles staat droog dus da's ook al heel positief. De betonmetselblokken zijn 25 cm dik, lambda hiervan is 1.07 W/mk, R = 0.23

Architect zegt dat de R van de vloeropbouw minimum 1 m² k/W is, 12 cm Kooltherm K3 Resol heeft een R van 6 m² k/W (Lambda = 0.020 W/mk) dus als ik de R van de kruipkelder negeer dan heb ik 6 wat niet slecht is maar toch beter zou kunnen vandaar de vraag of het al dan niet nuttig zou zijn om de kruipkelder langs buiten volledig in te pakken ...

 

 

Je kan de kruipkelder ook isoleren met schelpen.

Kruipkelder is helemaal gevuld met stabilsé en 'afgedekt' met gewelven dus opvullen met schelpen kan niet, de gewelven mogen niet worden weggenomen van de architect ...

Of bedoel je de buitenzijde isoleren met schelpen??

Hoi Tom,

De stabiliteit van het gebouw moet natuurlijk blijven. De gewelven moeten blijven.
Ik bedoel dat je de kruipkelder holte vult let schelpen die een isolerende waarde hebben.

Walter

Beste TomP,
Hoe weet je dat er tussen de funderingsplaat en de gewelven stabilisé zou zitten, als je die niet kan analyseren ("'luik' in de gewelven moeten slijpen")?
Is het mogelijk dat er ergens een communicatiefoutje gebeurd zou kunnen zijn?

Neen, geen foutje.

Er zijn een heleboel plannen beschikbaar én foto's. Alles lijkt tot nog toe volledig in overeenstemming met de plannen. De architect keek alles na en bevestigde dat de kruipkelder helemaal gevuld is. Geen ruimte in de kelder beschikbaar voor schelpen of andere materialen. Alles moet geïsoleerd worden bovenop de gewelven die de kelder dus afsluiten.

Alles boven de gewelven mag er uit = 15 cm (stabilisé en tegel), als we het geheel ophogen met 5 cm behalen we 20 cm het strikte minimum volgens ons en dan hebben we nog maar 12 cm isolatie (Resol geeft R van 6, U = 0.17  -  Xentro geeft R van 6.3 en U = 0.16). De R en U waardes zijn dan wel zonder rekening te houden met de andere materialen (funderingsplaat 20 cm, betonblokken, 80 cm stabilisé en 15 cm gewelven.

Kingspan Optim R Vacuüm haalt met slechts 6 cm (Lambda = 0.007 W/mk) maar is héééél duur, een R van 8.57 en een U = 0.12 maar ik vrees dat deze isolatie niet bepaald ecologisch noch circulair is

Ok; ik begreep verkeerdelijk dat de stabilisée in de kruipkelder te verwijderen was.

dag Tom,

- 6cm isolatie ondergronds, vanwaar deze beperking ? je zou anders een hele 'zak' glasschuim tegen het ondergronds metselwerk kunnen plaatsen, vb 30cm dik

- plannen en fotos ok, maar je eigen ogen zijn zekerder -> langs buiten een gat maken in de muur & kijken wat er in die kruipruimte écht zit

- vloerverwarming ok, je kan deze ook laten infrezen in de isolatieplaten, weer 2 cm gewonnen !
(ook al aan wandverwarming of plafondverwarming gedacht ?)

mvg

Maarten Martens

Dag Maarten,

6 cm ...

Huidige gevelsteen is 9 cm breed, spouw van +/- 4 cm   >   huidige gevel wordt helemaal weggenomen = 13 cm van binnenspouwblad tot rand funderingsplaat. We isoleren 16 cm dik, nieuwe spouw 3 cm    >  6 cm voor isolatie ondergrondse muren. De nieuwe fundering komt tegen de isolatie aan en moet worden verankerd in de bestaande constructie

Bouwvoorschriften zijn streng, betreft een zonevreemde woning, bouwen/verbouwen mag normaal gezien tot max 1000 m³, huidige volume = 1250 m³, vroeger werd er wat meer door de vingers gezien ... Er is ook een wet die zegt dat je mag verbouwen binnen het bestaande volume, door het optrekken van de bovenverdieping (nu kamers onder zadeldak met schuine wanden en dus veel plaatsverlies + totaal onze stijl niet) 'winnen' we echter aan volume, isolatie (16 cm) aan buitenzijde en nieuwe (= verplicht, crepi of andere materialen niet toegelaten) gevelsteen vergroten dit volume nog. We verkleinden maximum waar het ook maar mogelijk was (bvb hele bovenverdieping van garage wordt weggelaten) zonder al te grote extra kosten en komen uit op een nieuw volume van 1125 m³   vanwege de geleverde inspanning om maximum te verkleinen werd dit aanvaard, we mogen de werken uitvoeren, vergunning in orde.

Meer isoleren tegen de bestaande fundering aan wil zeggen grotere spouw en nog meer 'uitwijden' van de bouw. De vraag werd reeds tot 3x toe gesteld, wat nu op tafel ligt is het maximum dat we konden verkrijgen dus 6 cm ...

Mss nieuwe fundering ook isoleren? daar kan iedere gewenste dikte komen want zit toch onder het maaiveld??

Tip om gat te maken in de muur als de fundering vrijgegraven is is wel een goed > gaan we doen want gewelven moeten we echt afblijven van de architect. Hopelijk is het zoals Bram aanhaalde en betreft het dan beton/stabilisé met Isomo in, architect bevestigde ondertsn dat dit vroeger idd heel veel werd gebruikt in onze contreien, fingers crossed.

Nieuwe mogelijkheid aangereikt door architect is nog steeds de 6 cm van eerst tot 80 cm diep maar de nieuwe fundering voor de gevel zou dan worden gehalveerd (+/- 40 cm) qua dikte, dan eerst foamglas (blokken van 100 cm lang) gebruiken om tot net boven het maaiveld (+/- 55 cm) te komen. Foamglas zou heel goed isoleren, op het deel foamglas boven het maaiveld komt dan een blauwe steen en dan de nieuwe gevelsteen...  klinkt duur, einde van de wek weten we hoeveel duurder ...

Meer isoleren tegen de bestaande fundering aan wil zeggen grotere spouw en nog meer 'uitwijden' van de bouw. 

Mss nieuwe fundering ook isoleren? daar kan iedere gewenste dikte komen want zit toch onder het maaiveld??

 

fundering blijft toch onder het maaiveld ? dus niet in het bouwvolume ?

spouw loopt dan toch niet door ?

heb je een doorsnede tekening/detail hiervan ? dat kan veel verduidelijken.

 

Als je de isolatie van de fundering dikker maakt dan komt de nieuwe fundering verder weg van de huidige te liggen dus vergroot de spouw en staat de nieuwe gevelsteen verder dus vergroot het volume.

Ik probeer een schets te maken en te uploaden maar moet eerst eens zoeken hoe