Keuze geothermische warmte pomp

Hallo iedereen, 

Ik twijfel op dit moment vr mijn nieuwbouw woning tussen 2 geothermische warmtepompen. 

De Vaillant flexotherm excl van 8,9 kw of de buderus WSW 196i van 12kw. 

Keuze bepaling rekening houdend met is het nu beter een zwaardere pomp die langere kilometers kan meegaan en zeker mijn huis van 240 vierkante meter aankan OF eerder minder Kw dus minder verbruikskosten en met die 9kw ook ruim voldoende vr het werk te doen. 

Is er kwaliteitsverschil in merk ook ? 

Verbruikt een zwaardere pomp automatisch meer ? 

Combinatie met buffervat van 200l of best toch 300l ? 

Verschillende vragen rond hetzelfde, hopelijk heeft iemand een antwoord op alles in 1 ? 

Alvast merci , 

 

groeten K

Reacties

Hallo

heb je de vergelijking met een lucht/water warmtepomp gemaakt? Bij mijn bouw (6 jaar geleden) kon je met het prijsverschil tussen beide een berg nuttiger investeringen doen?

Verder was het toen ook niet mogelijk de meerprijs af te schrijven binnen de verwachte levensduur(20 jaar), zeker niet met goedkope pv beschikbaar ?

jan

ps met je vragen zelf kan ik niet helpen ...

Beste Krikkos,

Op jouw vraag is moeilijk te antwoorden zonder dat er een warmteverliesberekening werd gemaakt. Met deze berekening kan men de behoefte bepalen aan energie en energieaanmaak. Dus gewoon een opperlakte is onvoldoende zonder dat je weet welk warmteverlies er onstaat voor iedere m² oppervlakte (= warmteberekening).

In het algemeen geldt dat het vermogen van de warmtepomp iets minder of gelijk moet zijn aan de behoefte. Alles wat je te groot dimensioneert, zal ervoor zorgen dat het effectieve modulatiebereik van de WP kleiner is - omdat dit uitgedrukt wordt in een percentage t.o.v. het maximale bereik van de WP. Dus een te groot gedimensioneerde WP zal altijd meer verbruiken dan een juist gedimensioneerde of licht ondergedimensioneerde WP t.o.v. je warmtebehoefte.

Ook geef ik @Jan Lietaert hierboven 100% gelijk en begrijp ik niet waarom je zou kiezen voor een geothermische WP, terwijl de moderne lucht/water WP'n al betere prestaties leveren dan de geothermische WP'n van 5 à 10 jaar geleden. Daarbij zijn aerothermische (lucht/water of lucht/lucht) WP'n veel goedkoper in installatie en in onderhoud. Bovendien zijn er minder risico's met aerothermische WP'n voor het milieu. Je moet niet vergeten dat je warmte uit  de bodem gaat halen bij geothermische WP'n en dat deze warmte niet altijd automatisch vernieuwd (bijgevuld) wordt in de bodem, daarmee gebeurt het regelmatig dat bepaalde putten (geothermische boringen of warmtebronnen) na een paar jaar uitputten. Ook stuur je een glycolmengsel in een gesloten (veilig) circuit in de bodem en als door ondergrondse bewegingen (onveilig) er een lek ontstaat in dit circuit, zal je ook de bodem verontreinigen met dit glycolmengsel, enz... Daarom ben ik geen voorstander van geothermie en kies ik voor aerothermie voor WP'n.

De grootte van de buffer hangt af van het principe buffer dat je wilt toepassen en hangt bijkomend af van uw reële SWW behoefte. Als je met een drukvat (boiler) werkt dat als opslagmiddel stadswater gebruikt dat ook in de woning wordt verbruikt, dan is meestal een opslag van 50 l à 60 l warm water/persoon voldoende. Gebruik je een drukloos vat met dood water (dat dan zijn warmte afgeeft via een spiraalbuiswarmtewisselaar of via een friswaterstation aan het SWW in een doorloopsysteem) en zal je het buffervat ook  verwarmen met zonnthermie, dan moet je ongeveer het dubbele voorzien aan opslagcapaciteit, omdat je dan met je WP enkel het bovenste gedeelte van je buffer gaat opwarmen, omdat het onderste (koudre) gedeelte van je buffervat de capaciteit van je zonnethermie zal bepalen.... en zal men dus ook deze buffer ook kunnen gebruiken om de verwarming van warmte te voorzien (concurrentie van de WP) .... Dus weeral u rechtstreeks zeggen welke buffer u moet toepassen, zal afhangen van een hele boel parameters zoals het aantal personenen, de plaats waar de buffer staat (kan deze verbonden worden met dakcollectoren) en hoever je doordenkt om sectorenkoppeling (ontlasting van het elektriciteitsnet door thermische energieproductie bvb door zonnethermie) te implementeren om zo het elektriciteitsnet verder te ontlasten => bedoeling van het latere (2022) capaciteitstarief voor de elektriciteit (zie Fluvius en VREG).

Uw verwarmingsbehoefte en SWW warmtebehoefte hangt ook af van de t° aan dewelke je deze behoefte gaat verbruiken en transporteren. Hoe lager de verbruiks en transport t° van uw warmtebehoefte, hoe minder transport en afgifteverliezen je zal veroorzaken en hoe minder je elektrische (hulp)energie zal nodig hebben om  uw warmtebehoefte in te vullen. Dus een WP aan een hogere afgifte t° zal meer verbruiken dan dezelfde WP aan een lagere afgifte t° voor dezelfe warmtebehoefte. Het verschil kan zelfs een meer dan verdubbeling in verbruik zijn van uw elektrische (hulp)energie om dezelfde warmtebehoefte in te vullen. Het is daarmee ... dat je ook zeer verschillende ervaringen kan lezen van mensen die een WP hebben, sommigen zullen zeggen dat ze heel veel verbruiken met een WP en anderen (zoals ik) zullen manu militare kunnen bewijzen dat ze weinig verbruiken met dezelfde (merk, type en vermogen) WP .... alles hangt af van de opzet (lage t° of zeer lage t°) van het warmte afgiftesysteem, de dimensionering van de WP, de instelling van de stooklijn en de hydraulische afstelling van het afgiftesysteem voor dit t° bereik .

... en ... lage of zeer lage t° van het verwarmingssysteem, is niet een lage t° of zeer lage t° in uw woning, want deze binnen t° moet nog steeds dezelfde comfort t° zijn en meestal met een hoger comfortgevoel, Dit kan bovendien zeker bereikt woren in combinatie met een D-ventilatiesysteem die de warmte recupereert uit uw vochtige ruimtes (WC, keuken, badkamer, ...) en terug herverdeelt naar uw droge ruimtes (leef- en slaapruimtes).

Bouw je je huis volgens moderne maatstaven, heb je 2.5kw nodig om jouw huis te verwarmen.

Waarom dan zo een zware warmtepomp?
Of wordt er slecht geïsoleerd?

Walter

Walter-8,

De meeste huizen worden slecht geisoleerd naar jouw normen, want isolatiestandaard is nu EPC klasse A of minder dan 100 kWh/m² a bij verbouwingen en is ongeveer 50 kWh/m² a bij BEN (Bijna Energie Neutraal) woningen. Terwijl jouw (denk)standaard terecht onder de 15 kWh/m² a is. De meeste bestaande huizen zijn ergens tussen 200 en 300 kWh/m² a en kunnen dus 90% en meer besparen op hun energiebehoefte ... maar daar is men nog niet zo van bewust!

Hi Luc, 

Bedankt voor je reactie, fair point ivm lucht/water !

Reden voor opzijgeschoven waren ; 

-minder standvast in werking bij koud weer ? verhalen over dichtvriezen van pomp etc ? 

-minder geschikt voor passieve koeling in de zomer

-veel of toch meer lawaai maken ?

-minder rendement maar dat sprak je al tegen in je reactie 

Altijd open alsnog voor andere overweging gezien ik nog niks heb vastgelegd. 

Merci 

K

 

Deze verhalen over dichtvriezen zijn indianenverhalen geworden, want tegenwoordig worden de warme drukleidingen gebruikt om de dooiplaat onder de buitenunit ijsvrij te houden en is geen elektrisch verwarmingselement (PTC) meer nodig om deze opdracht te vervullen. Door deze nieuwe techniek (sinds, vanaf 2013 toegepast) is de WP buitenunit niet alleen bedrijfszekerder, maar werd ook het totaal verbruik van de WP naar beneden gehaald, of (anders gezegd) het rendement van de WP werd verbeterd.

Natuurlijk is deze aerothermische WP niet geschikt voor passieve koeling in de zomer, maar is deze aerothermische WP perfect geschikt voor actieve koeling wanneer de zon schijnt in de zomer en wanneer deze zon energie geeft aan zonnepanelen. Dus een aerothermische WP in combinatie met zonnepanelen, is perfect geschikt om ook  in de zomer even goedkoop te koelen als een geothermische WP.

Een aerothermische WP maakt veel minder lawaai in de woning dan een geothermische WP, want de elementen die lawaai maken staan buiten de woning bij aerothermie, terwijl bij een geothermische WP de elementen die lawaai maken (compressor en omlooppomp voor de bronwarmte) binnen de woning staan. Ook is het mogelijk bij de aerothermische warmtepomp om het geluid van de ventilator te onderdrukken door (a) software instellingen (vermindert dan ook het vermogen) en (b) door geluidsisolerende overkapping.

Ok Luc dus als ik het goed versta kan je in de zomer voor je vloerverwarming ook een soort van koelings-effect creeeren met aerothermische pomp en qua verbruik zit je met de aerothermische qua verbruik dus ook goed. 

Ik neem wel aan dat in de winter als de zonnepanelen minder rendement geven naar elektriciteit voor de pomp aan te sturen dat de aerothermische met koud weer buiten harder moet werken en dat het verbruik dan hoger ligt dan de geothermische ? 

Ivm het buffervat was je duidelijk maar ivm zonnethermie en de link met het buffervat die zie ik maar in de winter als je zonnethermie weinig rendement heeft is de link tussen beiden toch iets minder duidelijk en in rechtstreeks verband lijkt me of vergis ik me ? 

Het stuk over het capaciteitstarief ga ik ook nog eens doorlezen, bedankt voor de tip daar !

Wederom bedankt voor al je tips en kennis 

K

Krikkos

kun je de vraag naar warmte in de winter( =isolatie) en koude in de zomer (= zonnewering) niet verminderen met het bedrag dat je uitspaart aan de grondboring? Dat was mijn aanpak 6 jaar geleden, en ik ben er zeker van de mijn isolatie langer mee zal gaan dan om het even welke warmpepomp.

jan

Krikkos schreef:

[1] Ok Luc dus als ik het goed versta kan je in de zomer voor je vloerverwarming ook een soort van koelings-effect creeeren met aerothermische pomp en qua verbruik zit je met de aerothermische qua verbruik dus ook goed. 

[2] Ik neem wel aan dat in de winter als de zonnepanelen minder rendement geven naar elektriciteit voor de pomp aan te sturen dat de aerothermische met koud weer buiten harder moet werken en dat het verbruik dan hoger ligt dan de geothermische ? 

[3] Ivm het buffervat was je duidelijk maar ivm zonnethermie en de link met het buffervat die zie ik maar in de winter als je zonnethermie weinig rendement heeft is de link tussen beiden toch iets minder duidelijk en in rechtstreeks verband lijkt me of vergis ik me ? 

Het stuk over het capaciteitstarief ga ik ook nog eens doorlezen, bedankt voor de tip daar !

Wederom bedankt voor al je tips en kennis 

K

Beste Krikkos,

Eerst moet je goed de impact begrijpen die @Jan Lietaert en @Walter-8 voorstaan en voorstellen. Hoe beter je isoleert en luchtdicht maakt, hoe minder je moet investeren in alternatieven om warmteverlies (in de winter) en warmteopslorping (in dezomer) weg te werken. Dus je eerste aandacht moet hier naartoe gaan. De voorstellen en de denkwijze van @Walter-8 gaan zelfs zo ver, dat je geen verwarming of koeling meer nodig hebt.... en je volledig energie passief (zonder bijkomend energieverbruik) in je woning het hele jaar door kan wonen. Er zijn mensen die in dit opzet slagen, maar dat was niet mijn geval en ik heb bvb nog steeds een kleine toevoeging van energie nodig in mijn woning. Bij mij is dat een toevoeging van 20,91 kWh/m² a thermische energie, volgens de EPB berekening. In werkelijkheid (de praktijk / mijn ervaring)  is dit een reële toevoeging van rond de 10 à 15 kWh/m² a thermische energie, afhankelijke van de "strengte" van de winters. Door dat ik gebruik maak van een warmtepomp en van zonnethermie, is  het energieverbruik om deze thermische energie aan te maken, beperkt tot 2,5 tot 5 kWh/m² a elektricitieit .

 

Commentaren op uw opmerkingen:

[1] passieve of actieve koeling verandert niets aan het rendement van uw koude afgifte, want het afgiftesysteem blijft in uw concept hetzelfde. De omschrijving (bewoording) actief of passief, heeft in dit geval enkel te maken met de aanmaak van de koude energie en dus niet met het afgiftsysteem. Bij vloer/muur koeling zal men het verwarmingswater afkoelen tot max. 12°C (en tot minimum 15°C) en niet tot 7°C, wat bij ventiloconvectoren normaal zou zijn. Deze relatief hoge t°n (12°C tot 15°C) zijn nodig om condensvorming op de vloer/muur te verhinderen bij de afkoeling van de lucht dat in aanraking komt met de vloer/muur (afgiftesysteem). Daarom zal een passieve koeling enkel een goed rendement hebben bij vloer/muur afgiftesystemen en een veel minder rendement hebben bij ventiloconvectoren, die wel gebaat zijn met de lager t°n (7°C) die eenvoudig bereikt kunnen worden met actieve koeling. Daarom wordt bij aerothermische WP'n steeds het koel rendement aan gegeven bij 7°C en bij  12°C om deze 2 afgiftemogelijkheden weer te geven. Het aanmaakrendement bij 12°C zal steeds beter zijn dan bij 7°C, want je hebt natuurlijk minder hulpenergie (voor de compressor) nodig om  af te koelen tot 12°C dan tot 7°C. 

[2]  Het potentieel rendement van de zonnepanelen is onveranderlijk van de seizoenen. Het is enkel het aantal uren zonneschijn en de invalshoek van de zon die kan veranderen. De meeste zonnepanelen zijn vandaag gedimensioneerd om te voldoen aan een maximum opbrengst wanneer de zon het langste schijnt en het het hoogst aan de horizon staat. Niets belet u om uw zonnepanelen onder een hoek van 60° tot 70° helling te plaatsen, zodat de zon in de winter loodrecht invalt op uw zonnepanelen i.p.v. in de zomer. U kan bvb ook het aantal zonuren niet verhogen in de winter, maar u kan wel uw zonnepanelen investering afstemmen op minder zonuren door meer panelen te plaatsen en door elektriciteit op te slagen voor de donkere uren (nacht), zodat in de winter u toch een grote bruikbare opbrengst hebt. Door op deze manier naar uw investering te kijken kan u makkelijk veel meer dan 100% van uw theoretische jaarlijkse elektrische behoefte aanmaken en kan u voor meer dan 70% van uw ogenblikkelijke elektrische behoefte voorzien. De combinatie met een warmtepomp (die de meeste warmte energie extern haalt uit lucht of uit latente grondwarmte) en de combinatie met zonnethermie (die de meeste warmte energie extern haalt uit de zon) kan uw totale eigen lokale energievoorziening zelfs makkelijk de 80% overschrijden en zelfs de 90% bereiken.

[3]  Zonnethermie geeft enkel rendement wanneer er vraag is naar warmte. Dus, in tegenstelling met wat u denkt en wat door velen verkeerdelijk wordt gedacht, brengt zonnethermie de meeste opbrengst in de winter wanneer er veel vraag is naar warmte. Belangrijk is wel dat de warmtevraag aan de laagst mogelijke t° gebeurt. Bvb. brengt zonnethermie mij in de winter tot 3 keer zoveel op dan in de zomer, want mijn thermische vraag is in de winter tot 30 keer groter (door de vraag naar verwarming) dan in de zomer (enkel SWW vraag). Ook is voor zonnethermie hetzelfde geldig ls voor photovoltaïek: hoe hoger de hellingshoek van de zonnecollectoren (meer loodrechte zonneinstraling in de winter, dus een beter rendement...) hoe meer opbrengst in de winter. Hoe meer opslagmogelijheid (buffer) en hoe meer captatiemogelijkheid (dakcollectoren), hoe meer je op korte termijn (= bruikbaar) kan gebruik maken van dit energieaanbod.

Mijn beste maanden voor zonnethermie zijn Februari, Maart en November. Mijn slechtste maanden in zonthermische opbrengst zijn Juli en Augustus (omdat ik dan veel dagen op verlof ben en ik dus weinig vraag heb naar warmte) en in mindere mate zijn december en  januari (afhankelijk van het aantal zonuren) ook mindere opbrengstmaanden. Ieder jaar brengt zonnethermie me meer dan 1000 kWh energie voor thermische toepassingen (SWW + verwarming) in mijn woning en mijn vlakkeplaat dakleegloopcollectoren zijn lang niet ideaal gediensioneerd (helling is 34°) en de opslagmogelijkheid is maar netto 420 l (bruto 500 l) dood water, die me in de winter een maximum van 8 kWh bruikbare opslagmogelijkheid geeft. Ter vergelijking, dit jaar geeft mijn warmtepomp maximum 1800 kWh thermisch vermogen en dus is de zonnethermie op jaarbasis meer dan 1/3de (33%) van de invulling van mijn reële totale (verwarming en SWW) warmtebehoefte (3100 kWh)! Ik kan dit nog verbeteren door de dakcollectoren onder 70° helling te plaatsen en door de warmtevraag te verhogen door was- en afwsmachine aan te  sluiten op het warme SWW water, aangemaakt door de zonnethermie. Deze laatste ingreep (is in feite sektorenkoppeling) heeft een positieve invloed op mijn elektriciteitsverbruik (geen elektriciteit nodig om het waswater en het afwaswater in de machine op te warmen) en op het slimmere gebruik van de afnamecapaciteit van het elektriciteitsnetwerk, waardoor ik ook minder capaciteitstarief zal moeten betalen vanaf 2022,