pv heater

Hallo

[Sorry voor mijn Nederlands, maar ik ben geen moedertaalspreker]

Ik zou graag uw mening willen weten over de mogelijkheid om het overschot aan fotovoltaïsche productie in warmte op te slaan met een verwarmingselement dat is aangesloten op een buffertank.

Ik heb een installatie van 5,4kWp met een jaarlijks elektriciteitsverbruik van ongeveer 3800KWh. Mijn installatie kan ongeveer 4800kwH / jaar leveren. Ik heb mogelijk een eigen risico van rond de 1000kWh.

Ik dacht erover om een ​​deel van dit overschot te gebruiken om in warmte om te zetten in een buffertank met een verwarmingselement (er zijn veel modellen in de buurt) en deze warmte te gebruiken voor ruimteverwarming (ik heb al een elektrische boiler voor sanitair water).

Ik was benieuwd of iemand van jullie een soortgelijk systeem heeft en waar je mening over is

Reacties

Ik zou het geen eigen risico noemen van 1.000kwh ;-).
Wel knap dat je ook sanitair warm water kan produceren en nog productie over hebt van je zonnepanelen (maar misschien voor een kleiner gezin ;-)).

Je kan beter focussen op 1 buffer voor zowel sanitair warm water en ruimte verwarming kan leveren.

Heb je een idee van hoeveel energie je nodig hebt voor ruimteverwarming? 1.000kwh is mogelijk maar een klein deel van de nodige energie voor verwarming.

Veel goedkoper is het wel gewoon een elektrische verwarming te plaatsen dan de omweg te nemen via een waterbuffer.

Zelf zou ik er niet aan beginnen omdat ik het een verkwisting van energie vind.

Walter

Ps; je nederlands was best ok ;-).

In mijn geval heb ik een heel oud verwarmingssysteem met mazout, dus investeren in een buffertank valt mee. Ik zou ook het gebruik van fossiele brandstof zo veel mogelijk willen verminderen, daarom aarzelde ik om een ​​buffertank te gebruiken voor zowel sanitair water als ruimteverwarming. In dit geval veronderstel ik in feite dat de buffertank groot zou moeten zijn en in de zomer zou ik gas of veel elektriciteit nodig hebben om de hele tank te verwarmen om sanitair water te krijgen. Als ik de buffertank alleen gebruik voor ruimteverwarming, kan ik met een verwarmingselement de tank gedeeltelijk verwarmen zodat het verwarmingssysteem op een beperkt temperatuurbereik moet werken. Ik weet niet wat de typische afmetingen zijn van buffertanks voor alleen ruimteverwarming, ik denk dat deze informatie belangrijk zal zijn om te berekenen hoeveel graden ik de temperatuur in het verwarmingscircuit kan opwarmen. Op een gemiddelde dag februari produceren mijn panelen rond de 8kW wat voldoende is om een ​​buffertank van 200 liter van 30 naar 60 graden te verwarmen. Ik weet nog niet wat de impact zou zijn op het gasverbruik   

   
 

qumax schreef:

... Op een gemiddelde dag februari produceren mijn panelen rond de 8kW wat voldoende is om een ​​buffertank van 200 liter van 30 naar 60 graden te verwarmen. ...

oppassen met de eenheden: het is 8kWh om te begrijpen hoeveel energie de opbrengst is, niet 8kw (dat is het ogenblikelijk vermogen) .  

8 kwh is nog relatief veel (veelal zit je voor de maand februari aan 5% van je jaaropbrengst).  Volgens mij moet dat al een goede zonnige dag zijn (cfr je jaar opbrengst).   

Op een koudere winterdag zal je oudere woning rap 8kW nodig hebben om warm te blijven.  Gedurende 24 uur is dat dan een kleine 200kWh. En voor 'oudere woningen' kan dat op vriesdagen tot 20kw gaan of over heel de dat een 500kWh.  Je dag opbrengst van je PV is dan maar een zeer klein deel van je nodige energie voor verwarming.  

Of ook: wil je in de buffer de nodige energie voor 1 dag stokeren: in je voorbeeld van 200l, wat van 30 naar 60 graden, ongeveer 8kWh is (ik heb het niet nagerekend).  Wil je energie voor 1 winterdag stokeren heb je 24 keer meer nodig of een 2.500l.  

Begin er dus gewoon niet aan ;-).

Bij die voorbeelden kan je zien dat het belangrijkste is dat je nodige energie voor verwarming klein is. Passiefhuis gaat naar de allerkoudste dagen naar bv 1kW en dan wordt alles proportioneel veel kleiner.  

ALs je investeringen doet, kijk eerst na hoe je verwarmingsverliezen kan beperken.  

Maar bovenstaande is redelijk hypotisch: heb je een idee van je nodige energie voor verwarming?  Bv: hoeveel mazout verbruik je momenteel per jaar?  

Walter

Ik zie niet in waarom  je een SWW heater gebruikt om je SWW op  te warmen. Dit gaat men petje te boven! Ik vind dit het domste spaaridee dat je op internet vinden kan.

Je kan beter zonnethermie inzetten, waarmee je makkelijk 10 keer meer warmte kunt verzamelen voor  hetzelfde restvermogen van je PV installatie. Beiden werken enkel als de zon schijnt, dus ze zijn perfect combineerbaar, zijn volledig complemetair en in lijn met elkaars vermogen, meer nog zonnethermie is een energiehefboom voor je PV restvermogen en daarmee veel klimaatvriendelijker. Zelfs een heater met een loadbalancer (die enkel het ogenblikkelijk restvermogen van uw PV ter beschikking stelt) kan niet op tegen zonnethermie (zonnebuffer/boiler).

Ja, natuurlijk bedoelde ik 8kWh, het was een typfout. Dit is de gemiddelde productie die ik in februari heb voor een installatie van 5440Wp [geschatte jaarlijkse opbrengst ~ 4800kWh].

Natuurlijk wil ik niet uitsluitend de panelen voor verwarming gebruiken, dat zou niet haalbaar zijn, maar ik was net aan het nadenken over de mogelijkheid om de hoeveelheid elektriciteit die ik niet gebruik om te leiden naar de buffertank. Ik zou voornamelijk gas gebruiken om te verwarmen, maar ik was net aan het proberen om erachter te komen of er een vermindering van het gas nodig zou zijn om het huis te verwarmen als ik de buffertank al gedeeltelijk kan verwarmen. Misschien is het gewoon een kwestie van grootte, want ik weet dat veel bedrijven deze systemen al verkopen (My pv, Fronius, Immersun ... en nog veel meer). Aangezien ik geen loodgieter ben, weet ik niet wat de impact zou zijn in termen van gasverbruik. Omdat ik sowieso het verwarmingssysteem moet veranderen, is het altijd een voordeel om een ​​buffertank te hebben.

Ik ben het met je eens dat ik eerst moet investeren in isolatie. Ik heb trouwens al een triple gaze-bril en ga de spouwmuren isoleren. Mijn jaarlijkse verbruik van mazout is ongeveer 1000 liter (alleen voor verwarming).

 

Stookolie bevat 10.01 kWh energie per liter. Dit betekent dat je 10000 kWh verbruikt. Dit verbruik je niet alleen voor je verwarming maar dit dient ook voor je aanmaakverliezen (brander rendement = max 89%, en bij stookoliecondensatieketels is dit max. 93% bij 45°C afgifte t°) en voor je transmissie verliezen. Misschien gebruik je zelfs maar 70% van de energie (700 l stookolie) om je te verwarmen en gaat de andere 30% (300 l stookolie) op in rendementsverliezen? Dit moet je eerst onderzoeken voor je nog meer investeert in isolatie, want deze analyse en investering is meestal veel goedkoper..

Als je wil minder verbruiken voor hetzelfde warmtegevoel te bekomen nog voor je start met isolatie, moet je zeker zijn dat

  1. de vertrek t° van het verwarmingswater vertrekkend uit uw brander zo weinig mogelijk verschilt met de aankomst t° bij uw radiatoren. Dus je moet de verliezen controleren. Hiervoor controleer je dus al uw zichtbare warmteleidingen, vertrekkende van de brander tot aan al uw radiatoren en isoleer deze leidingen met buisisolatie indien deze nog niet geïsoleerd zijn.
  2. verlaag de vertrek t° van het verwarmingswater vertrekkend uit uw brander totdat je een t° bereikt waar er niet genoeg warmte wordt afgegeven door je radiatoren om de ruimte warm te houden. Dan verhoog je de water t° met 5°C om uw comfort te behouden. Deze verlaging van t° zal ook ervoor zorgen dat je minder warmteverliezen zal creëren in het volledig leidingcircuit (verschil  t° is lager => minder warmte afgifte aan de omgeving van de leidingen) . Hiermee kan je dus ook al besparen.
  3. zorg dat uw ketel goed afgesteld werd met deze mogelijk laagste t° voor  verwarming, zodat het beste ketelrendement bij deze t° wordt gehaald. (heel belangrijk bij condensatieketels).
  4. Als je je woning later beter isoleert, herhaal dan punt 2 en 3 om de maximum besparing uit uw isolatie te halen.

Het is niet omdat bedrijven (My pv, Fronius, Immersun ... en nog veel meer) dit systeem in hun aanbod opnemen en ook nog actief promoten, dat deze systemen geen onnodig te veel  energie verbruiken met het argument dat het toch gratis is. Je moet je afvragen of je deze "toch gratis" energie niet beter kan inzetten als je weet dat je met een ander apparaat (*) minder energie nodig hebt om hetzelfde of zelf een hoger comforteffect te bekomen. 

(*) een warmtepomp verbruikt de helft van de energie van een elektrische heater om water op te warmen voor SWW tot 50°C en een zonneboiler verbruikt meer dan 90% minder energie dan een elektrische heater om dat zelfde SWW water op te warmen tot 50°C

De warmte gebruiken uit een buffer voor uw verwarming, kan altijd. Maar de beste methode om  warmte op te slagen is aan lage t° om te grote standverliezen van de buffer  te vermijden.  Een goed geïsoleerde buffer kan energie opslaan zonder al te veel verliezen tot een transmissie t°  van 50°C.

Dus wil  je je energie uit een buffer (verwarmd, elektrisch met PV elektriciteit, met een warmtepomp, met zonnethermie, met een stookolieketel, met een pelletketel, ....) duurzaam en zonder te veel energieverlies gebruiken, dan moet je eerst zeker zijn dat je afgiftesystemen (SWW en verwarming) ook kunnen comfortabel gebruikt worden aan lagere t°n dan 50°C. Hoe lager de afgifte t° (gebruiks t°), hoe beter! Want dan kan je ook veel energie halen uit een kleinere warmtebuffer.

Je kan als noodoplossing (afgifte t°n boven de 50°C zijn noodzakelijk) ook het water vertrekkende uit de buffer (warmte  opslag aan max. 50°C) naverwarmen met een doorstroomverwarming (verwarming en SWW) dan bespaar je ook energie, want je hebt reeds warm water vooraleer de stookoliebrander moet bijverwarmen. 

Aan u om de analyse te maken wat u het beste past en welke energie hoe, waar en wanneer misschien beter kan gebruikt worden ...

Heel erg bedankt voor het gedetailleerde en interessante antwoord. Er zijn verschillende hints die ik kan beginnen met verkennen. Ik denk niet dat ik teveel verliezen heb in de leidingen omdat ze geïsoleerd zijn, maar ik zal even kijken. Uw suggestie om te proberen de uitgangstemperatuur te waarderen is ook erg interessant. Nu is het 75, ik zal proberen het tot 60 en lager te houden. Ik heb een olieketel, dus het zou niet al te veel probleem moeten zijn om de watertemperatuur te verlagen. Een warmtepomp zou de beste keuze zijn op de dag dat ik besluit de oude elektrische boiler te vervangen door sanitair water. Ik zou het dan misschien kunnen aansluiten op de buffertank om ook het water voor de ruimteverwarming te helpen verwarmen tot maximaal 50 graden en tijdens de zomer kan ik het verwarmingssysteem misschien helemaal uitschakelen en alleen de warmtepomp gebruiken om de buffer te verwarmen ( Ik weet niet of dat mogelijk is) voor sanitair water, zodat ik in de zomer het gebruik van gas volledig zou vermijden. Het enige nadeel van deze configuratie zijn de complexiteit / kosten van het systeem. Als alternatief moeten de twee systemen onafhankelijk zijn: één warmtepomp alleen voor sanitair water en gasverwarming (+ eventueel buffertank) voor de ruimteverwarming. Het systeem zou eenvoudiger zijn.

Beste Walter,

 

Voor mijn begrip (want ik zat met hetzelfde idee in mijn hoofd: om mijn zelf consumptie te verhogen door het installeren van een elektrische boiler ), de elektrische verwarming gebruik je voornamelijk 's winters en 's avonds, terwijl je het warm water kan  opslaan (overdag produceren en gebruiken als je het nodig hebt).

Klopt dat?

wrote: Veel goedkoper is het wel gewoon een elektrische verwarming te plaatsen dan de omweg te nemen via een waterbuffer. Zelf zou ik er niet aan beginnen omdat ik het een verkwisting van energie vind.