Hoe kan je grijs water recupereren ? Met welke systemen ? Hoe groot moet het percolatierietveld zijn ?

Onze cohousinggemeenschap van 23 gezinnen heeft te weinig dakoppervlakte en dus regenwatertekort. We hebben immers ook groendaken (40% waterretentie), en die moeten in zeer warme periodes ook wat water krijgen.

Om aan dit regenwatertekort te verhelpen willen wij ons grijs water recupereren. We produceren ongeveer 2 m³ grijs water per dag.

Hoe kan dit ? Welke systemen bestaan er ?

We denken aan een bezinkput en een percolatierietveld. Hoe moeten we het percolatierietveld dimensioneren ?

Joost Callebaut

Reacties

Op http://eautarcie.org/nl/04a.html staat een systeem zeer uitvoerig beschreven.

Wij waren dat ook van plan, omdat het vermoedelijk zelfs goedkoper zou geweest zijn dan een aansluiting op het rioolstelsel (kost in Brussel 5823€). Maar o.a. onze grond was/leek niet doorlaatbaar genoeg, het zou teveel oppervlakte gaan innemen.

Er staat inderdaad een stukje tekst over geurhinder, die blijkbaar met een beluchtingsput (http://eautarcie.org/nl/04b.html#b actief belucht met bellenblazer) weggenomen kan worden. http://eautarcie.org/images/traiselect-nl.pdf

Bij ons was vooral de (on)doordringbaarheid van de grond een probleem. Het water dat voordien op het oppervlak van het huis viel zou liefst op een kleiner oppervlak moeten gaan doordringen. Onze grond is lichtjes kleiachtig; een doorlaatbaarheidstest met dubbele buis (snelle testopstelling) liet het water slechts zakken met nog geen centimeter op een ganse namiddag.

**verwijderde gebruiker**, heb je een link naar een beschrijving van dat systeem dat binnen een garage past aub?

Aansluiting op riolering zal nog altijd moeten voor het zwart water. 

(edit: de oorspronkelijke vraag ging enkel over grijswater)

Op die website eautarcie staan meerdere systemen uitgelegd. Eigenlijk hebben we bijna een jaar lang het daarop beschreven tlb-systeem gebruikt tijdens de bouw en nu nog steeds soms. Is een droog toilet. Na gebruik doe je houtschaafsels op je kaka en pipi, en die houtschaafsels spuit je met een plantenspuit nat. Dat sluit de geuren af. Je hoeft de emmer zelfs niet meer af te dekken met een deksel, maar niet te lang wachten om hem te legen op de composthoop. Dat stukje werkt hier wel goed. We zijn vegetarisch, wat beter zou zijn voor de compost. Ben alle details wat vergeten. Edit: zie https://www.eautarcie.org/nl/05c.html

@**verwijderde gebruiker** de investering voor aansluiting op het rioolnetwerk was al 5800€ (standaard forfait), verdere zware investeringen daarvoor zullen we niet direct meer doen. Edit2: Ik vroeg er naar hopende dat het eventueel zelf uitvoerbaar was, en ik was benieuwd naar de werkingsprincipes. Bedankt voor de info.

Wij gaan voor ons woonhuis in Lemberge (Merelbeke) hetzelfde doen, maar ben ook nog op zoek naar wat meer info ivm rietvelden. We gaan douchen met regenwater en gaan ons grijswater via een filterput (om het vaste vuil van uit het grijswater te halen, zoals zand na het douchen en etensresten uit het afwaswater)  en pompput door een rietveld sturen. Daarna vangen we dat op in een aparte put (type regenwaterput) en gaan daar de wc's mee doorspoelen en de tuin sproeien. Leidingen voor wasmachine en vaatwas ga ik dusdanig aanleggen dat ik die gemakkelijk kan overzetten van regenwater op gezuiverd grijs water en terug om het systeem wat in balans te kunnen brengen indien nodig. 

Wat ik tot nu toe heb gevonden over rietvelden is dat je ongeveer moet rekenen op 2m2 per volwassen gebruiker. Maar dat is inclusief toiletbezoek neem ik aan. Dus voor enkel grijswater zal dat een pak lager liggen. Ik gok ongeveer op de helft. Het aanleggen van dat rietveld lijkt me niet zo moeilijk en als je een beetje handig bent is dat volgens mij gemakkelijk zelf te doen. In jullie geval wel een flinke klus, maar jullie zijn dan ook met veel mensen dus dat moet wel goed komen lijkt me. Maar ik ben wel nog op zoek naar iemand met verstand van zaken, die me wat tips kan geven. Want ik doe het liefst wel de eerste keer goed :) Dus als je inmiddels meer info hebt kunnen inwinnen zijn tips zeker van harte welkom!

Edwin, Joost,

hoe is dit verhaal afgelopen? ik ben zelf een grijswaterfilter aan het uitdenken momenteel?

 

gr

Wim

Beste Wim,

Wij hebben uiteindelijk afgezien van de installatie van een grijswaterfilter omwille van de kostprijs. Die draaide - voor commerciële installaties - rond de 10.000€. En er is in onze cohousinggroep momenteel te weinig werkkracht om het zelf uit te voeren. Hoewel ik denk dat het zeker mogelijk moet zijn : op basis van de info m.b.t. percolatierietvelden, maar met een beperktere dimensionering.

Joost