Hoe kan ik lawaai van ventilatie-unit verminderen?

Goedenavond,

Ik woon in een apartement waar er een ventilatie-unit is geïnstalleerd in de berging. Deze is gelegen naast de woonkamer.

Het probleem is dat zelfs als de airflow op het laagste niveau (10%) is, dit steeds een duideiljk hoorbaar zoemend geluid geeft.

Is er een manier om dit te verhinderen?

Het gaat om een Renson Healthbox 3.0. Dit is een volautomatisch systeem C+.

Reacties

Geluidsdemper plaatsen indien geluid afkomstig van unit.

Kanalen zijn vrij/proper?

Hoor je het toestel zelf of hoor je het geluid op de afzuigplaatsen?

Ventilatierooster is slechts 50 cm van het toestel, dus ik vind het moeilijk om te zeggen. In de badkamer komt hetzelfde geluid in veel minder mate, en veel minder storend, ook voor. Dus ik vermoed dat het dan het toestel zal zijn?

Het ventilatie-toestel is slechts 3 maanden in gebruik, dus de kanalen zouden nog proper moeten zijn.

Rondom de ventilatie-buizen is nu een soort van dikker aluminium-achtig materiaal. Ik veronderstel dat dit voor geluidsdemping dient?

Zou een geluidsdempend ventilatie-rooster eventueel nuttig kunnen zijn?

Wil niets zeggen. Als men onzorgvuldig is geweest, kunnen de kanalen al besmeurd zijn met verf, pleister, bouwstoffen, ... .

zijn het flexibele kanalen of starre? Bij flexibele kan de sectie verkleind zijn/dichtgeknepen, waardoor er een hogere lichtsnelheid is/fluiten. 

Geluidsdemper is een verdikking. Dimensie afhankelijk van frequent motor= frequentie geluidsbron. 

Dag Roel,

Bedankt voor het antwoord.

Ik heb in bijlage enkele foto's van de installatie toegevoegd. Kan u hiermee een inschatting maken over welke buizen het gaat?

Ik denk dat het om flexibele kanalen gaat, maar of dit met geluidsdemper is, dat weet ik niet. Hoe kan de frequentie van de motor/geluidsbron achterhaald worden?

Zou een geluidsdempend ventilatie-rooster eventueel nuttig kunnen zijn?

/sites/default/files/u84458/Ventilatie4.jpg

Is het moeilijk om de rooster even weg te nemen? Mogelijk klinkt het beter zonder dat rooster of, zoals je zelf suggereertt, met een geluidsdempende versie.

Geen idee wat het oplevert, maar mogelijk kan je een rudimentaire frequentie-analyse doen met een smartphone en een app, bv phyphox (gratis).

(Ik ken zowat niets van ventilatie, we moeten hier nog een systeem D installeren.)

Ik heb even de specs van het toestel bekeken; in lage stand zou die 32dB produceren. Dat zou moeten meevallen (dat is wel niet 10%).

Ben je zeker dat toestel niet denkt dat hij extra moet blazen omwille van vocht of CO2?

Dag Bram,

Bedankt voor de tips

Maar als de frequentie-analyse zou wijzen op een verkeerde frequentie, dan heb ik eigenlijk geen idee hoe ik dit zou kunnen aanpassen.

Mvg,

 

Maarten

Dag Walter,

Er is een app verbonden met de ventilatie-unit. Dus ik kan het ventilatie-niveau goed volgen.

De decibels heb ik inderdaad ook al gemeten en dit bevindt zich meestal rond de 34 a 36 decibel. Met zomerweer met de ramen open is dit ook niet zo'n probleem omdat het omgevingsgeluid dit overstemt. Maar nu met koudere weken achter de rug en de ramen dicht valt dit zoemende geluid wel op. Bezoekers vroegen soms wat het geluid precies was om maar aan te duiden dat het toch iets hoorbaar is.

Het ventilatie-gehalte past zich automatisch aan, indien net gedoucht bv is er veel vocht en zal er meer geventileerd moeten worden. Alle begrip voor, maar het is voor de andere 90% van de tijd dat het ventilatie-niveau 10% is, dat ik dit graag stiller zou hebben.

Zou het dit kunnen zijn?
'De afvoermonden beginnen te zoemen als ze ten einde batterij zijn !"

https://probelgie.renson.eu/specifieke-vragen-c+_2.html

Zou het dit kunnen zijn?
'De afvoermonden beginnen te zoemen als ze ten einde batterij zijn !"

https://probelgie.renson.eu/specifieke-vragen-c+_2.html

Dubbel gepost.