verwarming middels zonnewarmte

Hallo, we zijn met een renovatie van een oude en grote boerderij in Fr bezig ( hierin komen 3 woningen) en op het punt beland dat we een keuze qua verwarming moeten gaan maken.

Nu hebben we het advies gekregen om te gaan werken met een ringleiding langs de drie woningen en een aparte stookruimte met een bufferboiler van 5000L. Die gedachte ondersteunen we. Maardan... 

Basis verwarming middels zonnecollectoren, ( groot dak gerichtop t zuiden dus plaatsing geen probleem) en vervolgens indien nodig aangevuld met een hout/ houtsnippers/ pellets cq combi kachel.  ( reken hier lokaal op n gemiddelde thuis geleverde houtprijs van €35/m3 )

Maar nu de vragen ....Hoeveel collectoren heb je nodig voor die 5000L en welke presteren het best in de winter periode. De zonnecollectoren worden enkel voor de verwarming gebruikt en heb ik dus in de zomer niet / veel minder nodig maar kunnen die tijdelijk uitgeschakeld worden. 

Of heeft er iemand n ander idee ( betaalbaar) ? Aardwarmte heb ik ook naar gekeken maar de boring opzich kost al €45K

BVD gr Cees

 

Reacties

Het hele verwarmingsverhaal begint altijd met de vraag hoeveel energie en vermogen heb je nodig voor de verwarming. Nadien kan je zien hoe je dat invult.

Dus de 5.000 liter buffer met zonnepanelen, hoeveel kan die bijdrage aan de energie vraag? En ook voor warm water kan die helpen.
Of ook; op welke temperatuur ga je verwarmen?
Maar ik weet niet of je hier iemand gaat vinden die voor de regio in Frankrijk waar je bouwt kan duiden hoeveel zon je haalt in de winter.

Walter

Hey Walter,

dank voor je reactie,

verwarmingsverhaal begint daar inderdaad mee. Die hebben we laten berekenen en kwamen uit op een energie behoefte van bijna 50.000Kwh. voor de complete verwarming (voor warm water hebben we een andere oplossing).

De benodigde warmte/temperatuur is voor mij de vraag..... ingesloten in het verhaal hoeveel collectoren heb je nodig om de buffer te verwarmen. Het aantal zon uren per jaar is hier gemiddeld zo'n 1600 uur.

als de temp in de buffer op zijn max is kun je de collectoren dan (tijdelijk) buitenwerking stellen. Dat tijdelijk is dat dan ook aan voorwaarden gebonden....bv leeglopen en vullen zit een bepaald aantalen uren/dagen ?

Het blijft moeilijk om iemand te vinden die onpartijdig het hele spectrum van mogelijkheden met je kan doorlopen. Meestal zit er iemand bij die of zelf een voorkeur heeft cq zelf een systeem heeft of dat verkoopt en dus geen kennis heeft van de andere mogelijkheden

En dan praat ik niet of de bereidheid om elkaar hier of daar te ontmoeten en evt de uren te betalen.

Maar als er iemand een idee heeft.... graag

Groetjes Cees

 

 

Heb je geen architect die kan helpen?

50.000kwh is nog best veel (waar ergens?).

Met een dergelijk nodige energie zou ik toch al het geld van de zonnepanelen en buffer in isolatie stoppen (lees de isolatie is slecht). Tenzij er echt veel zon is in de wintermaanden.

Walter

Heb een architect gehad die me stuurt naar aardwarmte.....

zowel dak, vloer als ramen zijn geisoleerd en ramen gedeeltelijk.....met die energievraag ( drie woningen).

gr

Voor de duidelijkheid; ik bedoel dat de 50.000kwh ook voor drie woningen nog zeer veel is. Daarom; isolatie is nog steeds de beste energiebesparing die mogelijk is (je minstens moeten halveren; waarbij ik niet weet hoe groot de woningen zijn om dat goed te duiden).
En de vraag waar in frankrijk; is dat op 2.000m hoog in de alpen? Bij Nice waar het nauwelijks koud wordt... (of toch minder dan hier).

Sorry Wa;ter

de discussie mbt oa de isolatie, benodigde energie en lokatie. De benodigde energie staat vast. Nu is, nogsteeds, de vraag de verwarming mbt de buffer en de zonnecollectoren.

groetje Cees

 

...om mijn opmerking door te trekken: met die buffer kan je heel misschien 20a30 procent besparen; zelfde investering in isolatie 50%.

1600 zonne-uren; dat is hele jaar? Dat is zowat aantal zonne-uren van Brussel; wat is er in de winter?
Voor de vuist weg: 5.000 liter bevat 300kwh;

Energie voor 1 jaar is 50.0000kwh; heel grof op een koudere winterdag heb je 20kw nodig om die 3 woningen te verwarmen (geen idee waar je bouwt; we gokken maar alles) Je kan dus 15u van die koude dag verwarmen met een volledig opgewarmde buffer.
Je krijgt natuurlijk de buffer niet gevuld tijdens de koudere dagen voor de verwarming.

Aantal m2 zonnepanelen; voor verwarming vind je al eens 10% van de woningopp; of 15m2 per 1000l buffer.
Wat je daarmee aan dekking haalt is wel een groot vraagteken.

dank voor t meedenken in t bouwen/isoleren, maar positieve uitkomst zie ik nu niet :-(

Er is maximaal geisoleerd > dus geen 50% beparen. En om 10% van t dak (35m2) te gebruiken voor ongev 17 panelen > 10000 euro (?) voor misschien 20-30 % besparing. Stookkosten pellets bv 3000 p/j  maw geeft grofweg een besparing van 900 euro p/j dus 10j om investering terug te verdienen.

Dan kunnen we met al die vraagtekens en mogelijk rendement beter gewoon een kachel plaatsen en na 15j verder kijken als er vernieuwd moet worden...jammer.

Vr. groet

Waarom zeg je dat er maximaal geïsoleerd is?
Naar je verwachte verbruiken en kosten aan verwarming te zien, is het niet goed geisoleerd; isoleer je naar passiefhuisstandaard, zou je met 1/3 van verbruik/kosten toekomen. Dus met juiste isolatie bespaar je 70%.
Is niet juister: je wilt niet beter isoleren?

Maar idd; financieel rendement met zonnepanelen is niet evident. Voorlopig is dit iets dat je vooral moet doen vanuit milieubesparende overwegingen.
Is er iemand betrokken bij je verbouwing die tegengestelde beweerde?

Heb je in Frankrijk geen energie-eisen waar je moet aan voldoen?
In Vlaanderen zit je idd in de situatie dat als je niet voldoende isoleert -jouw verbouwing, je extra technieken moet installeren om dat te compenseren. Bv een zonneboiler.

Walter