Kennnen jullie Nilan installaterus in de omgeving van Leuven/Tienen?

Duurbaren,

Voor mijn passiefhuis ben ik op zoek naar een combi toestel voor sww, ventilatie en verwarming.  Dit liefst met geothermische warmtepomp.  Ik zie dat de Nilan Compact P GEO3 in aanmerking komt, maar heb al 2 installateurs gecontacteerd maar die vinden het te ver. 

 

Groetjes,

Kurt

Reacties

Een verwarmingsinstallatie is sowieso al overkill bij een passiefwoning. Een geothermische wp is helemaal te gek !

Ja inderdaad, maar dat kan los van de ventilatie en verwarming (die je nauwelijks nodig hebt). Bijvoorbeeld met een warmtepompboiler.

Heren, Ik stel idd ook de verwarming in vraag, sowieso in de slaapkamers komt die er niet daar die half onder de grond zitten en muur en vloer zeer goed geïsoleerd is.  Leefruimte is beperkt to 38m², ene week met 4 personen andere met 2 personen. En zoals **verwijderde gebruiker** aangaf is mijn grote vraagteken mijn sww.  Kan een warmtepomp boiler dit aan in de winter om 200L op een deftige temperatuur te krijgen.  Architect neemt wss het zekere om voor ene vloerverwarming te kiezen en dus een combitoestel te selecteren. Warmteverlies met optie B (zonder detail) komt voor het ogenblik op 13Kwh, maar zal kleiner worden, ramen op oosten en westen worden kleiner. Een zonneboiler brengt ook niet echt soelaas, denk ik. 

Dus als ik het goed 'lees', ventilatietoestel en warmtepomp boiler. En voor de kleine badkamer 9m² zien we dan wel.

groetjes,

Kurt

Beste, hier een passief meergezinswoning met 4 appartementen. Voor het gehele gebouw is een warmtepompboiler op regenwater voorzien van 250 liter plus eentje op leidingwater van 80 liter en dat is ruim voldoende.

Je hoeft dus geen schrik te hebben dat je met een wpb van 200 l tekort gaat komen voor één gezin.

De badkamers die centraal in de woning zitten hebben nooit nood aan bijverwarming.

Je hoeft dus inderdaad enkel een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie en een warmtepompboiler te installeren.

**verwijderde gebruiker**, voor een passiefhuis, en daar gaat het hier over, is een warmtepompboiler een veel logischer oplossing dan een gewone (monobloc) warmtepomp.

Charel, uit nieuwgierigheid: waarom "warmtepompboiler op regenwater voorzien van 250 liter" en "eentje op leidingwater van 80 liter"? Ik gok dat die laatste gebruikt wordt voor de lavabo's van keuken en badkamer? Is die laatste ook een warmtepompboiler of een gewone elektrische boiler?

Beste Charel, maakt uw warmtepompboiler dan gebruik van de afvoerlucht van uw ventilatiesysteem? Er zit dan ook een ontwatering in ga ik van uit.

 

groetjes,

Kurt

m2ts schreef:

Charel, uit nieuwgierigheid: waarom "warmtepompboiler op regenwater voorzien van 250 liter" en "eentje op leidingwater van 80 liter"? Ik gok dat die laatste gebruikt wordt voor de lavabo's van keuken en badkamer? Is die laatste ook een warmtepompboiler of een gewone elektrische boiler?

Een WPB van 250 liter voor alle warm water behalve voor de gootsteenkraan (eten) en de lavabokraan (tanden poetsen) voor de 4 appartementen.

Een WPB van 80 liter enkel voor de lavabo badkamer en de keukenkraan ook weer voor de 4 appartementen.

 

kurtV schreef:

Beste Charel, maakt uw warmtepompboiler dan gebruik van de afvoerlucht van uw ventilatiesysteem? Er zit dan ook een ontwatering in ga ik van uit.

 

groetjes,

Kurt

Kurt, de twee warmtepompboilers staan opgesteld in een kelder buiten het beschermd volume. Ze nemen hun lucht vanuit de verluchte kelderruimte en geven de afgekoelde lucht terug af aan de kelderruimte.. Geen connectie met het ventilatiesysteem.

Charel, merci voor de info. Op welke temperatuur zijn de boilers ingesteld? En welke filters worden er gebruikt?

HIer een warmtepompboiler van 185 liter (Genvex Combi 185) aangesloten op leidingwater en ingestelde temperatuur van 48 °C. Enkel toiletten en tuinkraantje zit op regenwater.

Zelf twijfel ik al een tijdjes om meer op regenwater te stoppen, met dan een elektrische boilertje in de keuken op leidingwater. Bij de lavabo's zou er dan enkel koud water zijn. Maar ik weet niet als regenwater slechts verwarmen tot 48 °C een goed idee is. En rond de gezondheid heb ik ook twijfels.

Indien je zelden warm water gebruikt in de keuken, kan je eventueel dat boilertje overslaan of uitstellen (wel plaatsje voor openlaten)? Op een inductieplaat is een pot water snel warm.

Hier sturen we regenwater door een doorstroomketel (gas). In de keuken gebruiken we warm water slechts ongeveer 3 keer per week, om een alu pan en enkele andere fragiele spulletjes af te wassen die we niet in de vaatwas kunnen doen. Die alu pan mag niet omdat we een zelfgemaakt afwasmiddel uitproberen en dat zou alu aantasten.

In het huis waar we vroeger woonden hadden we ook een gasdoorstromer en een elektrisch keukenboilertje, omdat de afstand tot de gasdoorstromer te hoog was. Het boilertje had ik dan wel op een aan-uit stekker gezet. Als we warm water nodig hadden zette ik die aan. Maar inderdaad: koken op inductie zou ook kunnen.

Gebruik je bepaalde filters voor het warme regenwater?

Een bwt-filterset in 3 stappen: soort zeef, dan een touwenfilter, vervolgens een koolstoffilter. Ik denk de pluviofilter classic 2.

Er zijn er die beweren dat het niet veilig is, anderen beweren van wel zolang je het niet drinkt. We gebruiken het voor alles behalve drinken, koken en tanden poetsen.

Edit: Deze filter zit gewoon bij binnenkomst huis, er is geen aparte filter voor warm/koud. Toiletspoelwater is helaas eveneens gefilterd.

Nog een edit: We trachten wel eerder ons droogtoilet te gebruiken, de inhoud doen we dan in de compostbak. Bespaart ook (regen)water.