Serre aanbouwen tegen noordgevel, goed of niet?

Beste mensen van dit fijne forum,

Heeft er iemand ervaring met het aanbouwen van een serre tegen een oude woning, 1850,(muren van 35 a 50 cm dik)

Ik wil een nieuwe kweekserre (de oude, losstaande, is net afgebroken) bouwen dicht bij de woning en liefst ertegen.

Mijn achtergevel is gelegen op het noorden, hiertegen dacht ik de serre te plaatsen, over de volledige hoogte en breedte.

Is dit een goed idee? Heeft iemand hier ervaring mee?

Kan ik ook op een of andere manier hier winst uithalen ik denk dan op vlak van isolatie, of ventilatie?

Ik ben benieuwd, bedankt voor iedere reactie. 

Reacties

Beste, bedankt voor uw reactie. Deze vraag stelde ik in mijn zoektocht naar een manier om mijn woning energiezuinig te maken.

Ik vraag me af welke invloed deze "aangrenzende niet verwarmde ruimte" heeft op de EPC, want ik moet nog verbouwen.

De muren zijn 35 a 50 cm dik volle muren, en zijn nog niet geisoleerd.

Ik verkies om deze, indien nodig, langs binnen te isoleren, omdat er daar toch renovatiewerken nodig zijn en de buitenkant in goede staat is, maw mooi opgevoegd. Ik weet dat langs buiten isoleren beter is ivm koudebruggen maar gezien het een groot huis is en ik naar een goedkope oplossing zoek en  ook geen fan ben van buitenbezetting verkies ik voor isolatie langs de binnenkant. Tenzij er een mooi, natuurlijk isolatiemateriaal bestaat dat gelijktijdig als afwerking lans de buitenkant kan dienen. Het enige wat ik ken zijn kurkplaten, maar de randen hiervan zijn niet al te stevig, ook de  te gebruiken lijmen vallen me tegen en het tamelijk duur materiaal.

Zijn hier soms ervaringen mee? Zeker al bedankt voor iedere reactie.

Wil je de woning energiezuiniger maken dan kan een muurserre daar zeker toe bijdragen. Om oververhitting in de zomer te vermijden lijkt het me ook beter dat die aan de noordzijde wordt geplaatst, zeker als er een doorgang is van de serre naar de woning.

Ik sta er wel van versteld dat hier weer eens het voorbeeld wordt aangehaald van dat bewuste polderhuis. Qua energiezuinigheid is dat een regelrechte ramp ! De maatregelen die daar zijn genomen hebben dan ook vooral te maken met het behoud van het unieke armoedige karakter van die woning.

Een serre in de winter op het noorden heeft vermoedelijk weinig voordeel van de winterzon. Ze zal dus dicht bij de buitentemperatuur zitten in de donkere maanden -en ook omdat ze nauwelijks eigen massa heeft om enige energie bij te houden.
Ik verwacht niet veel voordeel naar je verwarming toe.
Het hangt ook wat af van de situatie waarvan je start; totaal ongeisoleerd kan ik me voorstellen dat de woning enig voordeel ervan heeft. Vanaf een beetje isolatie lijkt me het voordeel beperkt in de winter op het noorder. Naar lente en herfst toe als de zon al beetje de serre kan bereiken is er mogelijk een voordeel. Maar ik verwacht niet de je maximum verwarmingsvermogen zal dalen (op koudste moment van de winter).

++++
Ik vraag me af welke invloed deze "aangrenzende niet verwarmde ruimte" heeft op de EPC, want ik moet nog verbouwen.
++++
Maar een serre met enkel glas zal dus volgens mij weinig bijdragen. Het is al enige tijd geleden. Maar ik dacht dat "een niet verwarmde ruimte" zoals bedoelt in epb, ook een ruimte is waar het niet vriest. Dat gaat volgens mij in de serre wel zijn.
Ik denk niet dat je op voorhand kan zeggen hoeveel de serre zal bijdragen aan het binnenklimaat.

Maar misschien een serre met dubbel glas?

Walter

Het is omdat de serre over de volledige hoogte van de woning wordt gebouwd dat ik er een mogelijke winst wel van inzie. De serre staat daardoor niet helemaal in de schaduw van de woning maar vangt bovenaan vrijwel altijd rechtstreeks zoninstraling. Ook de oost en westkant zijn hierbij niet onbelangrijk.

Bedankt iedereen voor de reacties,

Deze zijn boeiend om verder uit te zoeken.

indien ik de serre"muur" langs binnen isoleer heeft de serre toch wel de massa van de muur? Enfin ik begrijp dat een serre weinig zal bijbrengen op energetisch vlak. Dan zal ze voor het comfort geplaatst worden...

Msschien dat ik wel de seremuur langs buiten isoleer en de andere muren langs binnen. Ik heb wel meer plaats dan de 2 cm dikte om langs binnen te isoleren zoals in het voorstel polderhuis, toch heb ik er ook een beetje moeite bij om muren van 35 tot 50cm (gelijkvloers) nog veel dikker te maken... 

Groeten

 

 

Nogmaals **verwijderde gebruiker**, het verwarmen van muren aan de buitenkant van de isolatie geeft geen energiewinst maar energieverlies. Wie een beetje logisch nadenkt moet dat zelf toch ook wel kunnen inzien

Daar waar men zulks wel doet is dat met andere bedoelingen dan het optimaliseren van het energieverbruik.

**verwijderde gebruiker**,

Het gaat hier ten eerste weer over een te beschermen monument waarbij de buitenmuren worden opgewarmd voor een andere reden dan energieefficientie. Of dat voor die andere reden een efficiente oplossing is laat ik in het midden, een dure is het in ieder geval.

En als men stelt dat het energieverbruik daar dan daalt, dan bedoelt men het fossiel opgewekte energieverbruik voor de verwarming van de binnenruimte, de energie die wordt gebruikt voor de opwarming van de buitenmuren en met een warmtepomp wordt opgewekt wordt niet meegerekend.

Hoe moeilijk kan het zijn om te begrijpen dat het verwarmen van massieve buitenmuren energieverlies betekent ? De warmte die je in die muur steekt wordt zowel naar binnen als naar buiten afgegeven, al wat naar buiten wordt afgegeven ben je kwijt. En als je daarenboven ook nog binnenisolatie voorziet dan zal het warmteverlies vanuit die muur hoofdzakelijk naar buiten gaan.

Laat je niet misleiden en stel zulke zaken zeker niet als voorbeeld voor particuliere woningen !

 

 

 

**verwijderde gebruiker**, je kan nu nog hele boekdelen met argumenten bijeen schrijven, je zal nooit kunnen uitleggen dat het verwarmen van een massieve muur in vol contact met de buitenomgeving geen warmteverlies zal veroorzaken. En al zeker niet dat je er warmtewinsten mee zou krijgen.

Als je dat nu nog verder zou proberen dan begint dit op trolgedrag te lijken.

**verwijderde gebruiker**,

Je zegt nu: "het gaat niet zo zeer om het beperken van het warmteverlies ". Maar daar gaat het bij de particuliere woningen net wel om.

En kijk, je begint nu over te schakelen naar "voor panden met een karakteristieke gevel-architectuur " Dat is wat ik bedoel met dat men dat daar voor andere redenen dan energiebesparing doet.

En verder zeg je dat je zonder die muurverwarming verplicht zou zijn om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren om uw leefvocht kwijt te raken. Dat is geen argument want ventileren moet je sowieso altijd voldoende doen.

Verwarmen van massieve buitenmuren blijft sowieso af te raden indien je het warmteverlies wilt beperken. Ik vraag me dan ook af hoe een energiedeskundige zoiets zal beoordelen in de energiescore. Ik zou daar geen goed oog in hebben.

Niet aanraden dus !

Zelfs niets doen is een veel waardiger alternatief dan het verwarmen van de buitenlucht. Want dat is wat je doet als je een massieve buitenmuur verwarmt. En dat verwarmen van de buitenlucht wordt nog effectiever indien je ook nog eens isolatie langs de binnenkant zet. De muur wordt een naar buiten gerichte radiator !

En uiteraard kan je naast buitenisolatie wat meestal te verkiezen is, ook nog altijd op een degelijke manier langs binnen isoleren, er zijn enkel wat meer aandachtspunten.

Maar ook het idee van die muurserre over de ganse hoogte en breedte lijkt mij een zeer goed idee. De muur gaat ten allen tijde veel minder invloed ondervinden van de buitenomgeving.

Buitenisolatie, binnenisolatie of een muurserre, alle drie verminderen ze het warmteverlies naar de buitenomgeving toe terwijl het verwarmen van de buitenmuur het warmteverlies simpelweg vergroot.

Zo moeilijk is dat nochtans niet hoor **verwijderde gebruiker** !

Iets dat je opwarmt gaat die warmte terug afgeven aan de omgeving, het principe van bijvoorbeeld een radiator of vloerverwarming of muurverwarming. En dan is het een kwestie van naar waar die warmte wordt afgegeven, naar binnen of naar buiten.

Naar waar gaat die opgewarmde en van de binnenruimte geisoleerde muur zijn warmte dan terug afgeven denk je, naar binnen of naar buiten ? Je hoeft hierop niet te antwoorden als je dat vervelend vindt, maar hou nu eindelijk wel op om zoiets als energiebesparend voor te stellen .

 

 Bedankt allen,

Ik heb hier een teer punt aangeraakt blijkbaar, hoe boeiend. Ik ga dit zeker goed bespreken met mijn architect, die ervaring heeft in ecobouwen en samen komen we er wel uit. De serre komt er al zeker.

Nu we toch bezig zijn, volgende vragen, mijn renovatie bestaat uit verschillende fases,dat maakt mijn vraagstelling misschien duidelijker. Fase 1 is een zorgwoning op de verdieping van een deel van de woning dat niet in gebruik is. Daarna komen de grote werken, vochtisolaie, kelder, renovatie huidige woning en verbouwing stal.

Wat te denken van het isolatiemateriaal, iemand ook ervaring met kurk? Ik denk daaraan omdat een belangrijk voordeel is dat het vochtbestendig is. En heeft er iemand ervaring met het isoleren tegen opstijgend vocht, injecteren tov onderkappen.

(ik kan deze vragen ook onder een ander item posten indien nodig)

Ik zou de dingen inderdaad gescheiden houden. Zo is bijvoorbeeld de voorkeur voor bepaalde isolatiematerialen afhankelijk van het specifieke doel en de omstandigheden. Kurk kan aan te raden zijn op de ene plaats en af te raden op de andere plaats.

Beste,

Vorig jaar hebben wij een woning gebouwd met een serre op de ono-kant. Hierbij onze ervaringen:

  • wegens niet geïsoleerd (enkel glas, geen thermisch onderbroken alu profielen) maakte deze serre geen verschil voor het epc peil
  • welk seizoen ook, van zodra de zon schijnt op je serre heb je warmtewinst.  Het temperatuurverschil loopt bij ons in dat geval op tot 10°C. Dus in de winter buiten 5°, in de serre 15°, maar ook in de zomer buiten 30°, binnen 40°!
  • schijnt de zon er niet op heb je maar een paar graden verschil met de buitentemperatuur. Dus ook mogelijk vorst in de winter.
  • bij ons kunnen de dakramen van de serre open, dat zorgt er voor dat de temperatuur binnen de perken blijft in de zomer. (40° is geen pretje !)
  • Wij hebben de mogelijkheid om de aanvoer van de ventilatie uit de serre te halen (via 3-weg klep). Dit zorgt ervoor dat in de winter/tussenseizoenen we door de zon voorverwarmde lucht uit de serre kunnen halen. Dit is niet voldoende om de woning op te warmen, maar drukt onze stookkosten wel.
  • Na een jaar kunnen we wel zeggen dat het zalig is om in de tussenseizoen van de serre gebruik te kunnen maken. Dat deze aan de noordkant zou staan lijkt me geen bezwaar.

Dit was het, hopelijk heb je er iets aan!

Beste De Reu

Bedankt voor uw informatie, + 10° maakt het in de zomer heel warm, hebben jullie zoninval via het dak?

Ik dacht eventueel het dak uit te voeren in plexi, eventueel opaalkleur. Dit is geen ecologisch materiaal natuurlijk en ook wat duurder.

Verder heb ik twee dubbele deuren op de noordkant en twee enkele deuren op west en oosten voorzien en 6 dakvensters in de hoop de serre bij hete dagen te kunnen afkoelen.

Wij hebben de mogelijkheid om de aanvoer van de ventilatie uit de serre te halen (via 3-weg klep)

Hoe werkt dit, manueel te bedienen of automatisch, welk ventilatiesysteem hebben jullie? 

Vriendelijk dank voor je nuttige info.

 

Dag Nicske,

Die +10° is enkel als we alles dicht laten, dak en deuren. In de zomer staat het dak en de deuren meestal open en valt het mee, behalve op onbewolkte erg warme dagen. We hebben inderdaad zoninval via het dak.

Ventilatie: we hebben ventilatiesysteem D (zehnder) en we hebben een aanvoer aan de noordkant en één vanuit de serre, via een buis die tot in de nok van de serre loopt. Op dit moment manueel om te zetten (in de zomer vanaf de noordkant, tussenseizoenen en winter vanuit de serre). Dus 2 x per jaar zetten we dit manueel om. Later kunnen we het eventueel automatiseren.

Hieronder een beeld van de serre in aanbouw.

Beste,

nogmaals bedankt.

Je reacties zijn waardevol voor me. Dit is net hetzelfde als wat ik wil doen, andere vorm, mss andere materialen.

Ik zal de serre vooral gebruiken om groenten te kweken.

Ik heb nog wel meer vragen:

Zou je nog voor glas gaan in het dak?

Welke soort van serre is dit, nieuw of recuperatie, ijzer of alu?

De dakramen gaan die manueel of automatisch open?

Wat zijn de afmetingen ongeveer?

@ De Reu
Bedankt voor het delen van de foto!
Interessant om te zien wat mogelijk is en hoe deze serre ervaren wordt.

Dag Nicske,

Wij hebben de serre geplaatst vanuit een andere invalshoek, we gebruiken hem niet om groenten te kweken maar om in te leven, dus daar moet je wel rekening mee houden. Ik zou terug gaan voor glas in het dak, omdat we erg houden van het vrije zicht van de hemel. Wel denken we eraan om eventueel binnen een doek te plaatsen zodat we bij vlakke zon beschermd zijn.

Dit is een nieuwe serre, zelfdragend dmv een verzinkte metalen constructie die verankerd is in de betonplaat, waarop aluminium profielen geschroefd zijn. In de aluminium profielen schuift dan het glas in rubbers. De serre is geplaatst door Declercq uit Lochristi.

De dakramen zijn elektrisch vanwege hoogte nok. De afmetingen: grondoppervlak 3m x 10m, nok ligt op 8m hoogte.

 

mvg, Luk

 

@ walter-8: Graag gedaan :-)

Beste,

Bedankt voor je uitvoerige reactie. Je aannemer zit wel niet in mijn buurt maar ik neem wel eens contact op. Bedankt voor de tip.

Vriendelijke groeten