Welke gasketel aankopen?

Hallo allemaal,

Ik heb beroep gedaan op de dienst duurzaam bouwen (DUBO) en om mijn woning "2050 proof " te maken zou ik grote investeringen moeten doen, dewelke ik niet meer kan afschrijven op korte termijn : nieuw dak, vloerisolatie, nieuwe buitenmuren,... Het plaatsen van zonnecollectoren zou slechts 90 euro besparing opleveren op jaarbasis. Dus wil ik mij beperken tot een nieuwe moduleerbare combigasketel van Bosch of Viesmann (de huidige vloerketel is 23 jaar oud).  Ik verkies opnieuw een vloerketel omdat de plaats ervoor is en de levensduur langer is dan voor een wandketel. Ik zie bij Bosch een Cerapur Modul of een Suprapur B(S)BR toestel. Waarom is trouwens het ene toestel dubbel zo groot en zo zwaar dan het andere? Is de laadboiler in beide intern geintegreerd? Viesmann heeft het type 200F en lijkt mij inzake technische kenmerken identiek maar het prijsplaatje ligt beduidend hoger.De woning is 225 m² meter groot en beschikt over 10 radiatoren.

Welke keuze zouden jullie maken?

Dank bij voorbaat voor jullie antwoord en fijne dag verder. 

 

  

 

 

Reacties

Gaswandketel gaat gemakkelijk 20 jaar mee en dan zijn er misschien al andere systemen op de markt waardoor je beter overschakelt. Zo laag mogelijke voorlooptemperatuur maakt groot deel uit van je verbruik. Ik zou eerder investeren in radiatoren met zoveel mogelijk oppervlakte om zo de nodige voorlooptemperatuur te doen dalen. 

Beste Jujuke en **verwijderde gebruiker**,

Hartelijk dank voor jullie reactie. Ik heb uiteindelijk niet veel extra plaats om eventueel nog grotere radiatoren te plaatsen want ze zijn al relatief groot. Ik zal wel in de hall een grotere laten plaatsen aangezien het daar altijd relatief koeler is (is normaal gezien geen leefruimte). Volgens chauffagist is aankoop van vloerketel gerechtvaardigd aangezien hij veel minder werkuren nodig heeft ter compensatie. Inzake de luchtdichting, die is vrij goed. De woning werd in 2015 voorzien op het niveau zolder met extra isolatie van +/- 25 cm met het beoogde resultaat: koeler in de zomer en warmer in de winter. De woning functioneert nu op een temperatuur van 20 à 21 graden in de winter en wij vinden dat momenteel voldoende. Indien we gaan werken/gaan slapen daalt ze naar 17 à 18 graden.    

Hallo **verwijderde gebruiker**,

Temperatuur ketelwater : 60 graden. Thermografie niet uitgevoerd maar dat is momenteel steeds het probleem zeker in nieuwere woningen, men isoleert zo veel dat de ventilatie in het gedrang komt. Bij mij is er zeker nog ventilatie want woning dateert van 1997.