Hallo allemaal, wij zijn op zoek naar een geschikte oprit.

We willen een oprit die méér is dan alleen waterdoorlatend, maar eentje met klassieke grasdallen( https://www.opritaanleggen.net/wp-content/uploads/2015/08/beton-grasdal…) en gras heeft m.i. vier nadelen:

1-Weinig " loopcomfort" . Oudere bezoekers, genaaldhakte bezoekers of bezoekers met een kinderwagentje hobbelen van hot naar her.

2-Een fikse prijs.

3-Druk belopen/bereden delen blijven of worden kaal.

4-Vraagt veel onderhoud; elke week met een grasmachine over de oprit? Oh nee!! Ik ben nieuw in de tuin- en groenwereld; dus misschien wel té bang van veel werk ;-)

Korte beschrijving:

-----De oprit is 60m2 en ligt voor de helft in de schaduw, de andere helft is zeer open aan wind, regen en zon maar zal veel minder belopen/bereden worden.

------Er zit een hoogteverschil van +/-80 cm in; met de straat lager dan de carport.

In ons geval is er een overschot van gevelsteen. Het gaat om twee verschillende modellen nl de rode varianten van deze (https://www.wienerberger.nl/product/gevel/producttypen/duecobrick.html.) een gebakken, holle gevelsteen.

Dat gaf mij het volgende idee: Ik gebruik de gevelsteen voor zover als mogelijk als klinker. Het ontbrekende oppervlak kan ik dan aanvullen met bvb (https://www.marlux.com/sites/default/files/styles/product/public/media/…), een betonsteen die waterdoorlatend is.

Met de grote gevelsteen kunnen dan openingen  gelaten worden bij het plaatsen die later ingezaaid kunnen worden. De breukkanten van de kleine steen kan een afstandhouder worden zodat de gladde zijde bovenaan komt. De holle ruimte van elke steen kan gevuld worden met iets poreus (evt zelfs iets poreus én bijdragend aan de sterkte van de steen; misschien een stabilisé met argex )zodat er een grote waterbuffer onstaat ten voordele van de ingezaaide plantjes.. Een monstrueus werk maar heb meer tijd dan geld.

Grote vraag is natuurlijk of die steen bereden kan worden. Ik neem de moeite niet het aan de producent  te vragen want die spreidt z'n paraplu en zegt dus zeker "nee, niet geschikt".

Wat is jullie inschatting ivm :

-Vorstbestendigheid na opvullen met 't een of 't ander.

-Algengroei.

-Mechanische sterkte; weet ik genoeg als ik een keer over zo'n steen ga rijden met m'n auto of brokkelt dat pas na twee jaar in stukjes?

Zit er ook nog een botanicus in de zaal?

-Ik dacht aan kruiptijm of dwergkamille ipv gras en vervolgens slechts tot op halve hoogte van de steen opvullen met teelaarde zodat de plantjes een 3 à 4-tal cm hebben om te groeien.

 

Heel graag jullie bedenkingen, ongezouten maar constructief ivm dit idee!!

Alvast bedankt.

 

 

 

Reacties

niet direct een antwoord op het gevelsteen idee.  link naar wat meer versies van grasdallen.  Maar idd niet 'goedkoop'.  Al heb ik de indruk dat grootste deel van de prijs toch onderlaag en werken zijn.

https://livingcity.ebema.be/files/folder/LivingCity_EcoSolutions_folder_2019_NL.pdf7

Voor wat het waard is: bij de buren ligt de gevelsteen al 30+ jaar als wandelpad naar het huis.  Maar dat is nog iets anders dan een oprit.  En hoe de gevelstenen wateropnemen, met vorst omgaan is toch heel specifek per steen.  Geen idee wat het effect zou zijn bij jou steen.  

Walter

Beste,
Gevelstenen zullen het wellicht niet lang trekken. Doorgaans zijn ze op lagere temperatuur gebakken dan kleiklinkers, zijn ze poreuzer en vaak ook minder slijtvast. (vandaar ze ook minder volumieke massa hebben, merk je gauw in gewichtsverschil).

Niets zegt dat je verharding over de gehele breedte waterdoorlatend hoeft te zijn... een simpele strip uit een gesloten(er) materiaal werkt prima voor de high heels van de bezoekster.
Quasi elke vegetatie zal het onspit delven tegen te frequent bereden stroken, anderzijds is het de uitdaging dit net voor het oog aanvaardbaar te maken in de ruimere context. Kruiptijm en Loopkamille zijn planten die wel wat kunnen verdragen, maar zeker niet de frequente betreding (het zijn geen verstoringsplanten in die mate) waardoor ze al gauw gaan verslenzen of het onderspit zullen delven, zeker als de helft in de schaduw ligt. 
Wat creatiever uit de hoek kan je eventueel werken met twee sporen van stoepdallen, en ertussen en ernaast opvullen met materiaal met opener voeg... gebroken scherven van beton, betondallen die je met ruimere voegen zet,  etc. Noem maar op... 
Argex houdt bijzonder weinig water vast (tenzij je het in een bloempot vangt natuurlijk), vandaar men het voorheen ook wel gebruikte als vul- of drainagemiddel in groendaken. Er bestaan duurzamere alternatieven met betere vochthoudende capaciteit, zonder dat de draagkracht in het gedrang komt (thans niet voor normaal huiselijk verkeer).

Mvg,
​Y. Dehondt

 

 

Idd enkele stroken in "gesloten" klinker en een groter deel met veel opening is een piste die we zeker bekijken, maar dan blijft de prijs nog stevig ( zegge rond 30 €/m2 voor de klinker alleen).

Is het niet mogelijk een legpatroon te bedenken met klassieke stenen- evt met afstandhouders-om tot een resultaat te komen dat ook kleine gaatjes laat voor beplanting?

Is Argex "out"?

Wat is er dan in de plaats gekomen?

Een groen dak is de ambitie voor volgend jaar ...